Translate

Hae tästä blogista

perjantai 29. huhtikuuta 2022

Suolaista ja makeaa vapuksi


Vappuna ruoka koostuu suolaisista ja makeista naposteltavissa. Tänä vuonna tein niiden lisäksi vappupöytään salaatteja ja simaksi löytyi hunajasimaa.

Perunasalaatti

500 g perunoita
1 maustekurkku
1 suippopaprika
10 cm pala purjoa
Kastike:
1 prk (200 g) kermaviiliä
0,5 tl yrttisuolaa
0,5 tl paprikajauhetta
0,5 tl valkosipulijauhetta
mustapippuria myllystä
1 rkl sinappia
1,5 rkl punaviinietikkaa
ripaus sokeria

Kuori perunat ennen keittämistä tai keitettyinä. Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi. Kuutioi ne salaattikulhoon.
Kuutioi maustekurkku. Pese paprika, poista siemenet ja kuutioi liha. Viipaloi purjo. Lisää pilkotut aineet kulhoon perunan kanssa ja sekoita.
Sekoita kaikki kastikeainekset keskenään. Sekoita kastike perunasalaatin joukkoon. Anna maustua hetki jääkaapissa.

Munasalaatti

2 kovaksi keitettyä kananmunaa
salaattia
1/3 kurkkua
150 g pakasteherneitä
ripaus suolaa
ripaus sokeria
n. 1 dl kuohukermaa
1-2 tl väkiviinaetikkaa
 
Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset. Silppua valkuaiset haarukalla. Kuutioi kurkku. Kiehauta herneet pussin ohjeiden mukaan, jäähdytä heti kylmällä vedellä ja valuta.
Revi salaatti tarjoiluastiaan. Lisää joukkoon munanvalkuaissilppu, kurkkukuutiot ja herneet.
Tee kastike. Lautasella tai matalassa kulhossa muusaa keltuaiset haarukalla. Mausta ne suolalla ja sokerilla ja upota mausteet keltuaisiin haarukalla hiertämällä. Tarkista, että kummankin maku tuntuu.
Lisää keltuaisten joukkoon kerma osissa ja joka lisäyksen järkeen hierrä haarukalla kerma ja keltuaiset tasaiseksi massaksi. Kun sinulla on löysä, tasainen seos, kermaa on riittävästi.
Etikan on tarkoitus paksuntaa kastike, joten lisää sitä 1/4 teelusikallinen kerrallaan hyvin sekoittaen ja lopeta etikan lisäys, kun kastike tuntuu tarpeeksi paksulta. Jos se lipsahtaa liian paksuksi, ohenna kastiketta hieman kermalla Kaada kastike salaatin päälle.
Alkuperäinen resepti: Vaimomatskuu-blogi

Olen jo jonkin aikaa halunnut kokeilla Yhteishyvän ohjetta lihapiirakoille uunissa ja nyt oli hyvä aika tehdä se. Tosin oman jauhelihani maustoin hieman alkuperäistä ohjetta reilummin, sekoitetaanhan se riisin kanssa ja vielä leivotaan taikinan sisään. Lisäksi alkuperäisessä ohjeessa käytetään kuoriin hiivaleipäjauhoja. Omani olivat loppuneet enkä jaksanut taapertaa kauppaan, joten käytin rouheista sämpyläjauhoa.

Lihapiirakat uunissa 14 kpl

Taikina:
3 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
0,5 dl rypsiöljyä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
7 dl rouheisia sämpyläjauhoja
Täyte:
1 dl puuroriisiä, 2,2 dl vettä, 0,5 tl suolaa
400 g jauhelihaa
öljyä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
0,5 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl savupaprikajauhetta
1 tl maustepippuria
1 tl yrttisekoitusta
0,25 tl chilihiutaleita
mustapippuria myllystä
1 rkl valkoviinietikkaa
Voiteluun:
60 g sulatettua voita

Sekoita 42 ºC maitoon kuivahiiva, öljy, sokeri ja suola. Lisää jauhot parissa erässä ja sekoita tasaiseksi, pehmeäksi taikinaksi hyvin vaivaten. Peitä kulho liinalla ja anna kohota lämpimässä n. 1 h.
Silppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynsi.
Kiehauta vesi, mausta se suolalla ja lisää riisit. Anna kiehua hiljalleen, kunnes kaikki vesi on imeytynyt riiseihin ja ne ovat pehmeitä.
Lämmitä öljy paistinpannulla ja paista jauheliha läpikypsäksi. Lisää paiston loppuvaiheessa pannulle sipulit ja kaikki mausteet. Anna paistua sen aikaa, että sipulit pehmenevät ja mausteista irtoaa makua. 
Jaa taikina n. 14 tasakokoiseen palaan (omani punnituksessa 57 g/piirakka). Pyöritä taikinapala palloksi, litistä se leivonta-alustaa vasten ja kauli ohueksi soikioksi. Nosta toiselle puolikkaalle soikiota 2-3 ruokalusikallista, täytettä, voitele taikinan reunat vedellä ja taita täytteetön taikinanosa täytteen päälle. Painele reuna kiinni ensin sormin ja lopuksi haarukalla. Nosta valmis piirakka leivinpaperilla peitetylle leivinpellille. Jatka, kunnes kaikki taikina on käytetty.
Peitä piirakat liinalla ja anna kohota n. 20 min. Voitele kohonneet piirakat voisulalla.
Paista piirakoita 225 ºC uunissa alakeskitasolla n. 15 min, kunnes piirakoiden pinta on kauniin ruskea. Voitele kypsät piirakat uunista oton jälkeen uudestaan voisulalla. Jäähdytä.

Tein laskiaisena makeita tuulihattuja. Koska vappupöydästä maistuvat suolapalat ja sitä suolaista hiukopalaa voidaan tarvita kipeästi vappupäivänä, päädyin tällä kertaa suolaiseen täytteeseen tuulihatuille eli laitoin metvurstitäytteen ja sillikaviaaritäytteen.

 

Metvurstitäyte

100 g maustamatonta tai paprikatuorejuustoa
0,5 punasipulia
0,5 suippopaprikaa
35 g metvurstisiivuja

Silppua sipuli. Kuutio paprikanliha ja metvurstisiivut pieniksi kuutioiksi.
Sekoita kaikki ainekset hyvin sekaisin. Anna maustua jääkaapissa vähintään 2-3 h, mieluummin yön yli.

Sillikaviaari

90 g sillifileetä
1 kovaksi keitetty kananmuna
0,5 sipulia
0,5 ruukkua tilliä 
90 g crème fraîchea
mustapippuria (suolaa)

Pese ja kuivaa sillifilee, leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Silppua sipuli. Kuori muna ja pieni se haarukalla. Silppua tilli.
Sekoita hienonnetut ainekset crème fraîchen joukkoon. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Anna maustua jääkaapissa.

Makeina leivonnaisina oli tänä vuonna vapun klassikkoja eli hillomunkkeja ja tippaleipiä. Sitruunan ystävänä sitä on minulla molemmissa taikinoissa. Allergikko tai inhoaja vaihtaa sitruunarahkan tavalliseksi rahkaksi ja jättää sitruunankuoren ja -mehun pois tippaleipätaikinasta.
 

Rahkamunkit

50 g sulatettua voita tai margariinia
200 g sitruunarahkaa
50 g maustamatonta rahkaa
1 kanamuna
1 rkl vettä
3,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
0,25 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
Paistamiseen:
8-10 dl öljyä
Päälle:
erittäin hienoa sokeria
Täyttö:
marmeladia tai omenasosetta
 
Sulata ja jäähdytä rasva. Sekoita kulhossa rahka, rasva, kanamuna ja vesi.
Sekoita kuivat aineet keskenään omassa astiassa ja sekoita seos sen jälkeen kosteiden aineiden sekaan tasaiseksi taikinaksi.
Pyöritä taikinasta jauhotetuilla käsillä n. ruokalusikallisen kokoisia palloja, laita pallot leivinpaperin päälle odottamaan.
Lämmitä öljy 170-180 ºC. Paista kerralla 3-4 taikinapalloa kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Nosta valmiit munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
Laita marmeladi tai omenasose pursotinpussiin, joka on varustettu kapealla, terävällä tyllalla.  Paina tylla munkin keskellä ja pursota täyte.
Pyörittele vielä (lämpimät) munkit erikoishienossa sokerissa.
 

Tippaleivät

3 munaa
2,5 dl maitoa
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeri
0,5 sitruunan kuoriraaste
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
4 dl vehnäjauhoja
Paistamiseen:
8-10 dl öljyä
Päälle:
tomusokeria

Riko munien rakenne. Lisää muut ainekset (jauhot siivilän läpi), sekoita tasaiseksi. Anna taikinan turvota n. 20 min.
Kaada taikina esim. vanhaan ketsuppipulloon. Voit käyttää myös pursotinpussia, jonka päähän on leikattu pieni reikä. Käytä muotteina esim. pestyjä säilykepurkkeja, joista on poistettu kansi ja pohja.
Lämmitä öljy 170-180 ºC. Pursota kerralla paistumaan 2-3 tippaleipää. Anna alaosan paistua kauniin ruskeaksi, poista muotti ja paista toinenkin puoli. Nosta paistuneet tippaleivät talouspaperin päälle, jotta liika öljy imeytyy pois.
Koristele jäähtyneet tippaleivät tomusokerilla.

Koska olin lämmittänyt öljyä ja kuorin tällä kertaa salaattiini käyttämäni perunat, päätin harrastaa äärimmäistä hävikinvähentämistä ja tehdä vielä iltanaposteltavaksi friteerattuja perunankuoria.

Friteeratut perunankuoret ja dippi

perunan kuoria
suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta, yrttisekoitusta, valkosipulijauhetta
Dippi:
1 prk (180 g) crème fraîchea
1 rkl ketsuppia
2 tl piparjuuritahnaa
1 tl savunmakuista grillikastiketta
0,5 rkl soijakastiketta
4 tippaa tabascoa
Paistamiseen:
öljyä
 
Pese käyttämäsi perunat hyvin harjalla tai perunahanskoilla. Kuori perunat ja ota kuorisuikaleet talteen.
Sekoita mausteet yhteen.
Paista perunankuoret rapeiksi ja kauniin värisiksi n. 190 ºC öljyssä. Nosta paistetut kuoret talouspaperin päälle ja kuivaa liika öljy pois.
Kaada mausteseos lautaselle, nostele päälle perunankuoret ja kääntele niitä lautasella, kunnes kaikki mauste on tarttunut perunankuoriin.
Dippiä varten sekoita kaikki ainekset crème fraîchen sekaan tasaiseksi kastikkeeksi.

Kristiina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)