Kun vietetään laskiaisen aikaa, omat perinneruokani ovat blinit ja hernekeitto. Tapana
on nauttia blinit mädin, suolasienten, smetana ja sipulin kanssa. Koska
en ole mädin ystävä, tarjoan itse blinien kanssa sienisalaattia,
karamellisoitua sipulia ja maustekurkkuja.
Blinit
15 g tuorehiivaa tai 7,5 g kuivahiivaa
2 dl tattarijauhoja
1 tl sokeria
1 dl maitoa
15 g voita
1 tl suolaa
1 kanamuna
Lämmitä
kermaviili/jogurtti kädenlämpöiseksi/+42 ºC riippuen hiivasta. Jos
käytät tuorehiivaa, liuota se kermaviiliin/jogurttiin. Jos käytät
kuivahiivaa, sekoita se osaan jauhoista. Sekoita siis hiiva,
tattarijauhot ja sokeri kermaviiliin/jogurttiin. Anna seistä
huoneenlämmössä 2-4 h.
Lämmitä maitoa ja voita kunnes rasva on sulanut.
Sekoita voi-maitoseos ja suola taikinaan.
Erottele
munan valkuainen ja keltuainen. Sekoita keltuainen taikinaan. Vatkaa
valkuainen vaahdoksi ja kääntele se lopuksi taikinan sekaan.
Paista taikinasta miedolla lämmöllä (3-4) ohukaispannussa paksuhkoja blinejä. Nautin valitsemiesi lisukkeiden kera.
Sienisalaattiin
käyvät parhaiten suolasienet. Kaupan suolaveteen säilötyt metsä- tai
herkkusienet ovat niin miedossa suolavedessä, että salaattiin voi joutua
lisäämään suolaa. Itse suolattuja sieniä taas joutuu usein liottamaan
liian suolan poistamiseksi.
Sienisalaatti
n. 200 g suolaan säilöttyjä metsä- tai herkkusieniä
100 g kermaviiliä
0,25 tl curryjauhetta
mustapippuria
(suolaa)
Silppua
sipuli ja sienet hienoksi silpuksi. Sekoita keskenään astiassa. Lisää
curry, mustapippuri ja kermaviili ja sekoita seos tasaiseksi. Maista ja
lisää tarvittaessa suolaa.
Hernekeitto tulee tehtyä itse, koska en suuremmalti arvosta purkkituotteita maullisesti tai sisällöllisesti. Hernekeitosta voi tehdä terveellisemmän version käyttäen pakasteherneitä. Koska luullista lihaa on nykypäivänä vaikea saada, käytän itse hernekeiton teossa palvikinkkua. Vinkiksi niille, jotka tekevät samoin: hyväonnisten paikkakunnalta löytyy kauppa (meillä Minimani), joka myy ns. palvikinkun kantapaloja. Niitä saa hintaa 3-4€/kg. Joten jos niitä löytyy tai niitä saa jatkossa kaupasta pyytämällä niitä kauppiaalta, käyttäkää niitä ruokia laittaessanne kalliin voileipäkinkun sijasta.
Koska mielestäni hernekeiton kanssa täytyy nauttia ruisleipää, elämyksen maksimoimiseksi kannattaa keiton kanssa paistaa Kinuskikissan ruisleipäset.
Hernekeitto
3 dl kuivattuja herneitä
1-1,5 lihaliemikuutiota
2 porkkanaa
300 g palvikinkkua
1 tl meiramia
sinappia maun mukaan
Mittaa kattilaan vesi ja herneet ja jätä likoamaan huoneenlämpöön yön yli.
Lisää seuraavana päivänä sekaan lihaliemikuutio(t) ja kiehauta. Laske lämpötila ja anna keitoksen poreilla hiljalleen n. 2 h.
Viipaloi porkkanat ja kuutioi kinkku. Lisää ne ja meirami keittoon. Anna kiehua vielä ainakin 0,5 h.
Maista keittoa ja lisää joukkoon sinappia. Tarjoa keitto ruisleivän kanssa. HUOM. keiton maku ja koostumus paranevat joka kerta uudelleen lämmitettäessä liedellä, ei mikrossa.
Mitä tulee makeaan tarjottavaan, laskiaisen perinteiset makeat ovat
hillolla tai mantelimassalla ja kermavaahdolla täytetyt pullat. Itsekin
pitäydyn täytepuolella tuossa perinteisessä, mutta pullien tilalla
täyttelen tänä vuonna tuulihattuja ja cannoliputkia. Molempia tein 1.
kertaa elämässäni, joten pitäydyin aika tarkasti muiden laatimissa resepteissä. Tosin totesin olevani ehkä runsaskätisempi taikinankäyttäjä kuin reseptien laatijat, sillä reseptin 20 tuulihatun taikinasta sain aikaiseksi 18 ja 8 cannolin taikinasta sain aikaa 6 kuorta (ja puoli, mutta sen söin pois).
Tuulihatut
75 g voita
1,5 dl vehnäjauhoja
3 keskikokoista kananmunaa
Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot, sekoita puuhaarukalla kunnes taikinasta muodostuu kiinteä "pallo", Jäähdytä seos.
Lisää 1. muna, vatkaa voimakkaasti sähkövatkaimella n. 2 min. Lisää 2. muna, vatkaa voimakkaasti sähkövatkaimella n. 2 min. Lisää 3. muna, vatkaa voimakkaasti sähkövatkaimella n. 5 min.
Pursota tai nostele kahdella lusikalla taikinasta kekoja leivinpaperilla peitetylle leivinpellille.
Paista tuulihattuja 200 ºC alakeskitasolla n. 25 min. HUOM. Älä avaa uunin luukkua ensimmäisten 15 min aikana. Jäähdytä. Jos leikkaat tuulihatut täyttämistä varten, käytä sahateräistä veistä.
Alkuperäinen resepti: https://www.valio.fi/reseptit/tuulihatut/
Cannolien kuoret paistetaan kai oikeaoppisesti rasvassa uppopaistamalla niin, että taikina on kierretty muotin ympärille. Rasva kun kuuluu minulla enemmän vappuun ja kun löysin uunissa tehtävän version, käytin sitä. Paistetut kuoret voi kääräistä vaikka käsin pullon/snapsilasin sisään sopivaksi. Minä taas muistin viime kuun canneloneista yli jääneet pastahylsyt ja kääräisin taikinani niiden ympärille. Hyvin onnistui ja hylsyt kelpaava edelleen ruoan laittoon.
Cannolinkuoret 6-8 kpl
0,5 dl sokeria
0,5 munaa
0,625 dl vehnäjauhoja
0,5 rkl kaakaojauhetta
Sekoita jauhot ja kaakaojauhe keskenään.
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna ja vatkaa hyvin sekaisin. Vatkaa joukkoon jauhot erissä.
Levitä uunipellille leivinpaperi ja piirrä siihen 4 kpl Ø12 cm ympyrää. Levitä n. kukkurallinen teelusikallinen taikinaa lusikalla tasaiseksi ympyrän sisään. Paista kuoret pellillinen kerrallaan 200 ºC uunin alakeskitasolla 4-5 min. Kääri kuoret heti uunista ulos otettaessa rullalle ja laita ne jähmettymään esim. pullon suun sisään (tai anna jähmettyä TASAPAKSUN muotin ympärille). Jatka paistamista 4 pohjaa kerrallaan, kunnes kaikki taikina on käytetty. Täytä kuoret vasta juuri ennen tarjoilua.
Alkuperäinen resepti: https://www.arla.fi/reseptit/cannolit/
Koska päätin täyttää leivonnaiseni käyttäen kerman lisäksi mansikkamarmeladia ja mantelimassaa, totesin cannolien erillisen täytön hankalaksi ja tuulihattujenkin sotkuiseksi. Siksi valitsin täyttötavaksi jo kuppikakkuihin kokeilemani 2 täytteen pursotuksen. Nyt vain täytin sisäpussit toisen mansikkamarmeladilla/mantelimassalla ja toisen kerma-mascarponevaahdolla. Koska halusin mantelimassasta pursotukseen hieman kaupan massaa juoksevampaa, tein mantelimassan itse.
Mantelimassa
1 dl tomusokeri
pari tippaa karvasmanteliesanssia
n. 1,5 rkl vettä
Sekoita mantelijauho ja tomusokeri keskenään. Lisää esanssi ja vesi ja sekoita tasaiseksi massaksi. Voit säädellä mantelimassan paksuutta sillä määrällä vettä, jonka lisäät. Säilytä jääkaapissa tai pakastimessa.
Mascarpone-kermavaahto
2 dl kuohukermaa
250 g mascarponea
0,3 dl sokeria
1,5 tl vaniljasokeria
Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon muut aineet ja vatkaa tasaiseksi seokseksi.
Sitten vaan mascarpone-kermavaahto yhteen pieneen pursotinpussiin (30 cm), hillo tai mantelimassa toiseen samanlaiseen. Tylla kiinni isompaan pursotinpussiin (45 cm) ja molemmat pienemmät pussit sinne sisään niin, että niiden aukot ovat suunnilleen samalla kohdalla. Tee koepuristukset ennen varsinaista pursotushommaa.
Kristiina
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jokainen kommentti on tervetullut :)