Translate

Hae tästä blogista

lauantai 5. helmikuuta 2022

Ristinummen kohtalo

Ristinummi-Kornäståget.sijainti.läge
Keskiviikkona paikallisaviisimme julkaisi tiedon siitä, että Ristinummen ostoskeskuksen omistava yhtiö eli ostoskeskus on mennyt konkurssiin jo joulukuun puolessa välissä. Ei mikään ihme, niin huonossa kunnossa koko ostoskeskus on. En tiedä, koska se on rakennettu, mutta kun itse muutin Ristinummelle 30 vuotta sitten, tila oli jo olemassa. 
Ristinummen tilanne kaavoituksellisesti ja varsinkin liiketilojen osalta on uhkaava ja samaan aikaan surkea. 90-luvulla, kun itse tänne muutin, Ristinummella oli vanhoja omakotitaloja, 70-80-luvuilla rakennettuja kerrostaloja ja 2 liiketiloille tarkoitettua aluetta. Tämä nykyinen ostoskeskus ja toinen Sala-ampujankadun suunnalla. Ostoskeskuksessa toimi vielä tuolloin kampaaja, kioski, ravintola ja kauppa. Oli siellä välillä poliisilaitoksen paikallispiste ja jotain muutakin liiketoimintaa. Jo silloin sen kunto ja tilaratkaisut alkoivat olla kyseenalaisia. Toinen, Sala-ampujankadun suunnalla ollut liiketila, jossa oli kioski, ravintola, taisi olla jonkinnäköinen leipäkauppa tai noutoruokapaikka tai jotain vastaavaa, suljettiin jo toistakymmentä vuotta sitten. Nykyisin ostoskeskuksessa ovat jäljellä vielä parturi-kampaamo, ravintola ja pizzeria. Lisäksi siinä ovat seurakunnan tilat. Jo useamman vuoden nämä jäljelle jääneet urheat ovat toimineet tiloissa purku-uhan alaisena. 2-3 vuotta sitten kysyin kampaajaltani, mitä hän aikoo tehdä, jos tila suljetaan. Hän kertoi, että viereiselle, entiselle koulun tontille on suunniteltu kerrostaloja, joihin pitäisi tulla myös liiketiloja. Josko sieltä löytyisi paikka. Nyt luin lehdestä, että nekin suunnitelmat on peruutettu, koska edes alueella jo olemassa oleviin vuokra- ja omistuskerrostaloihin ei enää tahdo löytyä asukkaita. Tilalle on suunnitteilla omakoti- ja pientalotontteja, mutta ei liiketiloja.

Ristinummeen on yritetty kaupungin toimesta nyt satsata esim. liikunta- ja ulkoilualueita lisäämällä (liikuntapuisto, koirapuisto, nykyisten puistojen parannuksia jne.). Tilanne on kuitenkin se, että alueen palvelubensa-asema muutettiin viime vuoden lopulla toistaiseksi kylmäasemaksi remontin takia. Liekö palaa sen jälkeen enää palveluasemaksi. Nakkikioski täältä häipyi jo vuosia sitten. Tällä hetkellä meillä on vielä terveyskeskus, jonka yhteydessä on myös hammaslääkäri ja neuvola. Nyt terveyskeskus ollaan lopettamassa, kun terveyskeskuspalvelut keskitetään Vaasan keskustaan. Hammaslääkärin ja neuvolan sanotaan vielä jäävän, mutta kun keskittämisvimma on päällä, epäilen niidenkin pikapuoliin katoavan kuvasta. Kauppoja täällä on vain yksi, S-Market ja sen yhteydessä apteekki. Kun terveyskeskus lakkautetaan, tuskin apteekki enää kauaa alueella jatkaa. S-Marketkin remontoitiin viime vuoden lopulla ja siinä yhteydessä sen valikoimaa ja lajitelmaa supistettiin rajusti, koska n. 4 km päähän Liisanlehtoon rakennetaan uusi Prisman tavaratalo. Palvelut siis tuntuvat Ristinummelta vähenevän huomattavaa vauhtia.

Vaikka kaupunki panostaa alueen ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksiin on jo nyt nähtävissä, että alue ei houkuttele asukkaita. Varsinkaan kerrostaloasukkaita, jotka ovat usein vähävaraisempia tai iäkkäämpiä ja ovat siksi paljolti lähipalvelujen ja joukkoliikenteen varassa. Siksi alueelle aiemmin aiotut liike- ja kerrostalotilat on siirretty syrjään. Kun suunnitteilla on niiden tilalle pien-, rivi- ja omakotitaloja, ne ovat paljolti tarkoitettuja todennäköisesti hieman varakkaammalle väelle, joka myös autoilee. Heitä ei paljon haittaisi, vaikka palvelut alueelta katoaisivatkin. Miten sitten käy kerrostaloasumisen alueella? Vaikka ympärillä on loistavat metsä- ja liikunta-alueet, eivät ne yksin riitä pitämään alueen nykyisiä asukkaita Ristinummella. Jos nykyiset palvelut katoavat eikä alueelle rakenneta uutta liiketilaa ja houkutella/kannateta nykyisen palvelutason pysymistä ja uusien palvelujen tuloa alueelle, ennen pitkää asukkaat, jotka nyt elävät lähipalvelujen ja joukkoliikenteen varassa, ovat pakotetut muuttamaan pois alueelta sinne, mistä palveluja löytyy. Ei tosin keskustaan, vaan niihin Vaasan lähiöihin, joissa palvelu ja joukkoliikenne pelaavat. Vaikka se tarkoittaisikin hienoista luonnonalueista ja niiden tuomista eduista luopumista. Ne kun jäisivät muutettaessa autolla pääsyn varaan ja siten monelle tavoittamattomaksi. 

Gerby, jossa palvelutaso uhkaa samoin näivettyä, on nykyisellään se pienkerrostalo-, rivitalo ja omakotitaloalue Vaasassa. Tuleeko jatkossa myös Ristinummesta samanlainen alue, jossa asuu hieman parempaa ja varakkaampaa väkeä? Vai tehdäänkö tänne slummialue, jonka kerrostaloihin vähävaraiset ja vanhat ihmiset pakotetaan asumaan, kun muuta varallisuuteen sopivaa aluetta ei ole? Nykyinen suuntaus viittaa jompaankumpaan. Slummialueeseen ei jatkossa tarvitsisi panostaa, koska siellä asukkaat olisivat olosuhteiden pakosta ja yrittäisivät sieltä mahdollisuuksien mukaan pikaisesti pois muualle Vaasaan. Jos taas Ristinummesta tulee ns. paremman väen aluetta, mihin Vaasa sitten aikoo tunkea vanhukset, pakolaiset ja kaupungin vähävaraiset vuokralaiset? Johonkin vielä kauemmas mahdollisesti. Eli mihin suunnitellaan uusi slummi, jonne ei paljon palveluja tarvita?

Yli 30 vuotta sitten, kun muutin Ristinummelle, minulle ihmeteltiin, miksi muutan tänne pahamaineiselle alueelle. Sehän on slummi, jossa asuvat juopot ja rikolliset. Sen ajan jälkeen Ristinummi on siistiytynyt paljon. Silloin täällä oli enemmän palveluja ja uusia tuli aina vanhojen tilalle. Tänne saatiin kauan odotettu apteekki ja ennen siistiytymistä myös poliisin palvelupiste. Tuli nuorille Ristikka ja toimintaa koulun tiloihin. Seurakuntakin toimi tyydyttävästi alueella. Lisäksi kivenheiton päässä on iso Pilvilammen alue luonnonvaroineen. Metsäisiä alueita ja puistoja on riittävästi melkein jokaisen talon kulmalla. Mutta jos nykyinen suuntaus jatkuu eli jos alueen palvelut katoavat ja joukkoliikenne (suunniteltu Lifti-uudistus uusine reitteineen + aikataulujen nykyinen samanaikaisuus eli alueelta liikennöivät linja-autot "lähtevät" Ristinummelta kaikki samaan aikaan) ei parane vaan pahenee, on edessä uuden asuinpaikan löytäminen muualta sellaiselta alueelta, josta löytyvät palvelut ja yhteydet. Tosin sellaisen alueen löytäminen voi olla jatkossa Vaasan kaupungin päättäjien ja kaavoituksen takia vaikeaa, kun liiketilat kaavoitetaan alueille, joilla ei ole asuintiloja ja keskusta näivettyy. Missähän vaiheessa kaupungissa herätään siihen, että täällä tehdään jotain väärin kun asukkaat häipyvät, uusia ei tule ja palvelutkin siirretään sinne, missä ei asuta ja minne pääsemiseksi tarvitset rahaa ja auton.

Kristiina

2 kommenttia:

  1. Aivan, sitä samaa minäkin olen miettinyt. Nyt Vaasan kaupungilla on suunnitteilla uusi "Ristinummen keskusta" eli jotain ränsistyneen ostoskeskuksen tilalle. Jos tilalle kaavoitettaisiin kunnon tilava ostoskeskus, jonka ylempiin kerroksiin voisi tulla asuntojakin, Ristinummen palvelutason voisi melkein vielä pelastaa. Tosin se riippuisi yksityisistä yrityksistä, jotka tulisivat ostoskeskukseen, mutta jos sellaista KAUNISTA ja riittävän tilavaan keskusta ei rakenneta, ei sinne mitään tietenkään tulekaan. Suurinpana ongelmana näen sen, että suomalainen vähittäiskauppa on liian keskittynyttä, minkä vuoksi on vaikea löytää kauppiasta, vaikka kunta rakentaisi tilavan kauppatilan valmiiksi ostoskeskukseen. Mahdollista kuitenkin on, että Kesko avaisi paikalle K-marketin kokoisen elintarvikekaupan. Sellaistahan ei lähistöllä ole ja Huutoniemen K-Supermarket on sen verran kaukana, että pienelle lähikaupalle riittäisi kyllä asiakkaita, sillä niitä autottomia asuu kuitenkin aika paljon Ristinummella. Ratkaisevaa on nyt mielestäni se, että kaavoitus onnistuu luomaan niin tilavan ja kauniin ostoskeskuksen ja siihen yhdistyvän lähikauppatilan, että se huokuttelee paikalle myös muita pienliikkeitä parturin lisäksi. Mielestäni Vaasan kannattaisi nyt satsata tähän, vaikka onkin epävarmaa tuleeko uusi ostoskeskuskiinteistöyhtiö koskaan olemaan kunnolla taloudellisesti kannattava. Ristinummelaisten autoilijoiden kannattaisi suosia omaa bensa-asemaansa myös, vaikka sillä polttoaine maksaisikin kaksi tai kolme senttiä per litra enemmän kuin muualla kaupungissa. Mielestäni tehtiin kovin väärin, kun S-ryhmälle kaavoitettiin rakennusoikeus Liisanlehtoon eikä jonnekin, jossa kauppakeskus olisi aivan asutuksen vieressä tai jopa sen keskellä. Kun hypermarketit velvoitettaisiin rakennuttamaan kahteen kerrokseen yhden sijasta, ne mahtuisivat parkkiparkkoineen paljon nykyistä pienemmille tonteille.

    VastaaPoista
  2. Keskusliikkeiden ja sen mukana kauppatoiminnan keskittyminen Suomenssa on suuri ongelma. Todellista kilpailua on vähän ja keskusliikkeet sanelevat ehdot sekä päättäjille että tuottajille. Ristinummelaisten toisaalta pitäisi suosia oman alueensa palveluja ja monet varmaan tekisivätkin niin, jos niitä tänne saataisiin. Tuskin vanhan ostoskeskuksen tilalle enää uutta tulee kun ei ole ketään houkuttelemassa palveluja tänne. Kerrostaloasuttamistakaan tänne tuskin tulee enää lisää kun vanhoihinkaan asuntoihin ei riitä asukkaita. Valitettavasti tilanne näyttää huonolta, vaikka tällä hetkellä kaupungin taholta on paljon yritystä.

    VastaaPoista

Jokainen kommentti on tervetullut :)