Translate

Hae tästä blogista

perjantai 14. huhtikuuta 2023

Kaikilla ei ole hyvä olla Vaasassa

Dog in animal shelter in Washington, IowaAikanaan Vaasa yritti kovasti markkinoida itseään "Suomen onnellisimpana kaupunkina". Jos ei Vaasa ole hyvä paikka kaikille ihmisille, niin löytöeläimillä on kaupungissa suorastaan surkeat olot. Vaasassa on virallinen löytöeläinten sijoituspaikka, koiratarha Kulkuri sekä epävirallinen, yhdistyksen ja vapaaehtoisten pyörittämä Kissatalo. Kulkuri pitää edelleen majaansa teollisuusalueella sijaitsevalla tontilla, jolla tarhan rakennukset koostuvat entisistä junanvaunuista ja sekalaisesta materiaalista kokoon kyhätyistä mökeistä. Kaupunki maksaa löytöeläinten vastaanotosta ja lyhytaikaisesta säilytyksestä jonkinnäköistä palkkiota ja antaa pienen avustuksen silloin, kun rahaa jää yli muista menoista. On ollut vuosia, jolloin avustusta ei ole myönnetty. Koiratarhalla on uusi tontti olemassa, mutta kaupunki ei välitä löytöeläinten sijoituspaikasta sen vertaa, että auttaisi uusien tilojen rakentamisessa, joten yli 10 v. tontin hankkimisen jälkeen Kulkurin toimintaa pyöritetään edelleen teollisuusalueen tiloissa huonoissa olosuhteissa.
 
Kuva Daga Roszkowska Pixabay
Toinen Vaasassa löytöeläimistä huolehtiva taho on yksityisten pyörittämä Kissatalo. Siellä pyörii vuosittain 30-50 löytökissaa, jotka muuten olisivat lisäkansoittamassa jo ennestään ruuhkaista Kulkuria. Kissatalon väki steriloi haltuunsa tulleet kissat, siruttaa ja rokottaa ne ja hoitaa terveeksi sairaat eläimet. Niille pyritään löytämään uudet kodit ja ne, jotka eivät sellaista löydä, saavat elää elämänsä talossa turvallisissa olosuhteissa.  Talo toimii kaupungilta vuokratussa, purkutuomion saaneessa vanhassa omakotitalossa. Olosuhteet kaksikerroksisessa vanhassa talossa, jota ei alun perinkään ole tarkoitettu kissojen hoitolaksi, eivät ole otolliset. Talo on huonokuntoinen ja materiaalit siellä epäsopivat. Vaikka talo on purkukunnossa, Vaasan kaupunki perii siitä vuosittain ei niin halpaa vuokraa. Lisäksi kaupunki ei pyri millään tavoin edistämään talon toimintaa. Joskus kissatalo saa nimellistä avustusta kaupungilta, joinakin vuosina ei. 

Muutama vuosi sitten Kissatalon väen onnistui hankkia Vaasan Isolahdelta soveliaampi omakotitalo, jota ryhdyttiin remontoimaan ja mm. pintamateriaaleja muuttamaan sellaisiksi, että talo olisi oikea tarkoitukseensa eli kissojen asuttamiseen. Kun hankinta tuli julkiseksi, Isolahden asukkaat tekivät heti valituksen kissojen tulosta heidän asuinalueelleen. Valitus on roikkunut käsittelyä odottamassa oikeudessa pari vuotta. Nyt oikeus päätti, että valituksessa esiin tuodut asiat ovat totta ja Kissatalo ei voi muuttaa Isolahteen. Kissat kun aiheuttavat valituksen mukaan meteliä ja  hajuhaittoja, houkuttelevat jyrsijöitä ja Kissatalolla kävijät aiheuttavat liikenneruuhkia. Miettiköön itse kukin mielessään, kuinka totta nämä väitteet ovat. Liikenneruuhkia aiheuttavat myös kaikenkarvaiset vaasalaiset yhdistykset kokoontuessaan johonkin päin Vaasaa (tämän väitteen mukaisesti), joten pitäisikö täällä lakkauttaa nekin? Eivät kissat ole koiria, jotka haukkumalla saattavat häiritä naapureita. Kuinka moni omalla asuinalueellaan edes tietää, onko naapurilla kissaa? Niin kovaa meteliä ne pitävät. Jyrsijöitä alueille taas houkuttelevat ulkona lintuja ruokkivat kansalaiset  eikä kissoja ruokita ulkona. Ja enemmän hajuhaittoja aiheuttavat alueella kaksijalkaiset asukkaat ja autot kuin eläimet. Kaikki paras väite oli asuinalueen kiinteistöjen arvon laskeminen. Hei haloo isolahtelaiset. Te hankitte pytinkinne aikanaan vieressä toimineen kemiantehtaan naapurista. Nyt kun tehtaan toiminta on loppunut, alueen maapohja on saastunutta eikä sitä asiantilaa vielä vuosiin korjata. Voiko asuinalueenne kiinteistöjen arvo laskea enää alemmaksi kuin saasteiden vieressä asuminen on sen tehnyt?

Kuva Nina Garman Pixabay
Kun ajattelen eläinten ja varsinkin löytöeläinten kohtelua Vaasan kaupungin ja osan sen asukkaiden toimesta, hävettää sanoa asuvansa Vaasassa. Miten se sanonta menikään: "Sivistyksen mitta on se, miten yhteiskunta kohtelee heikkoja". Tästä näkökulmasta Vaasassa asuu Iso joukko sivistymättömiä asukkaita ja päättäjiä.

Kristiina

10 kommenttia:

  1. Pöyristyttää tuo Isolahden tapaus. Asuin itse Isolahdessa pari vuotta ja olin innoissani kissatalon muutosta, ja päätin että nyt voisin käydä siellä vapaaehtoistöissä kun ovat kerrankin ihan vieressä. Naurettavia valituksia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana työpaikka, olen itse ollut siellä töissä 6 kk. Jos et ruoki tai siivoa, saat hellittelyä/hellimistä päivän kiintiön täyteen. Ja "työkaverit" lyövät laudalta ihmiset 6-0.

      Poista
  2. Olet valitettavasti niin oikeassa tässä kirjoituksessasi. T: Jaana

    VastaaPoista
  3. Joon kummaa miten ihmiset ei tiedä mitään kissoista. Ne ovat hiljaista ja siistiä ja tutkisivat ennenkuin tekevät päätöksiä, vai asuuko joku isokenkäinen poppoo tulevassa naapurissa. Täysin tyhmää porukkaa
    porukkaa. Miten Vaasan kaupungin päättäjät eivät tiedä tätä, ottaisivat selvää asioista ja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eläimet ovat usein parempaa seuraa kuin ihmiset. Valitettavasti nyt tuli tieto, ettei päätöksestä kaupunki valita. Joten samoissa aliarvoisissa tiloissa jatkavat sekä kissat että löytöeläimet.

      Poista
  4. Korjataan nyt tähänkin. Ainoa asia, miten hallinto-oikeus liittyy Vaasan kaupunkiin, on se, että se nyt vain sattuu sijaitsemaan Vaasassa. Vaasan kaupungin päättäjiin se ei liity mitenkään. Syyttelemällä väärää tahoa - alusta asti muutolle myötämielistä kaupunkia - voi asialle tehdä hallaa. Nyt vielä rautalangasta kommentoijille: Valitus on tehty hallinto-oikeudelle nimenomaan Vaasan kaupungin päätöksestä. Ei kissatalosta. Kissatalosta valitettiin kaupungille ja kaupunki hylkäsi sen valituksen. Hallinto-oikeus voisi yhtä hyvin olla vaikka Seinäjoella tai Kokkolassa, se ei ole kaupungin instanssi, vaan tuomioistuinlaitoksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun kaupunki ei puolusta asiaa, niin kaikesta valittajat voittavat. En puhunutkaan oikeuden päätksestä vaan kaupungin tekemisistä. Ei auta tarjota tilalle vanhoja teollisuustiloja, jotka eivät (koti)eläimille sovi. Eikätkä laki ja oikeus aina ole samoja. Oikeus päätti olla ikuisten valittajien puolella ja niitähän Vaasassa piisaa, se on nähty niin ihmisten kuin eläintenkin kohdalla. Miten Vaasan päättäjät ratkaisevat eläinten ongelmat, se on tärkeämpää.

      Poista

Jokainen kommentti on tervetullut :)