Translate

Hae tästä blogista

lauantai 9. huhtikuuta 2022

Keittoa ja leipomuksia

Huomasin vanhasta lehtiöstäni, että olin joskus aikonut tehdä jotain voileipäkeksin tapaista, mutten koskaan vienyt aietta loppuun. Muutama viikko sitten kokeilin ensimmäisen satsin keksejä ja nyt niitä on tullut leivottua jo 3 erää erilaisin maustein: yrttiseosta, savupaprikaa ja yrttejä+valkosipulia. Huonoa näissä kekseissä on se, että niihin tulee himo. Sopivat hyvin alku-, väli tai iltapaloiksi. Keksit voi joko voidella kananmunalla tai jättää voitelematta.

Voileipäkeksi 18 kpl

2,5 dl vehnäjauhoja
0,75 tl leivinjauhetta
0,5 tl sokeria
0,5 tl suolaa
1 tl Herbs de Provence maustetta tai 0,5 tl savupaprikajauhetta tai 0,5 tl valkosipulijauhetta
1 tl öljyä
55 g voita tai leivontamargariinia
0,5 dl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon öljy ja kuutioitu rasva. Lisää lopuksi vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Kääri muoviin ja laita jääkaappiin lepäämään n. tunniksi.
Levitä taikina leivonta-alustalle ja kauli levyksi. Ota taikinasta esim. piparkakkumuotilla keksejä tai leikkaa taikinapyörällä neliöiksi. Jatka, kunnes kaikki taikina on käytetty. Nosta piparit leivinpaperilla päällystetylle pellille. Pistele keksit haarukalla ja voitele kananmunalla halutessasi.
Paista 200 ºC alakeskitasolla n. 15-20 min, kunnes keksit ovat saaneet kauniin pinnan. Säilytä purkissa huoneenlämmössä.

 Oli vaihteeksi sopiva väli ja kelit tehdä sosekeittoa. Koska bataatti on sesongissa, valitsin sen.
 

Bataatti-maapähkinäsosekeitto

2 sipulia 
2 valkosipulin kynttä
1 (n. 600 g) bataatti
1 sellerin varsi
0,5 tl chilihiutaleita
öljyä
5 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
ripaus muskottia
250 g paseerattua tomaattia
1 prk (400 ml) kookosmaitoa
0,5 dl sokeroimatonta maapähkinävoita
2 rkl sitruunamehua
Päälle:
ruisleipäkrutonkeja
korianteria
 
Kuori sipulit ja bataatti. Murskaa valkosipuli ja kuutioi keltasipuli ja bataatti. Pese ja viipaloi sellerin varsi.
Lämmitä öljy kattilan pohjalla. Lisää keltasipuli ja kuullota n. 5 min. Lisää joukkoon valkosipulit, bataattikuutiot ja chilihiutaleet. Jatka kuullottamista vielä n. 5 min.
Lisää kattilaan vesi, kasvisliemikuutiot, muskotti ja paseerattu tomaatti. Kiehauta seos ja anna kiehua hiljalleen, kunnes bataatit ovat kypsiä (n. 25 min). Soseuta keitto sauvasekoittimella.
Lisää kattilaan kookosmaito, maapähkinävoi ja sitruunamehu, sekoita tasaiseksi ja kuumenna.
Tarjoa keitto ruisleipäkrutonkien ja korianterisilpun kanssa.

Vaikka keitossa oli krutonkeja, halusin sen kanssa myös näkkileipää. Tein 1. erän siemennäkkäriä Kinuskikissan ohjeen mukaan. Lopputulos oli hyvän makuinen, mutta kaipasin jotain hieman "rukiisempaa". Silloin muistin joitakin vuosia sitten leipomani mämmisiemennäkkärin. Ohje esiin ja edelliselle satsille kaveriksi toinen näkkärierä.

Mämmisiemennäkkäri

1 dl auringonkukan siemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
0,5 dl kurpitsan siemeniä murskattua
0,5 dl kaura- tai ruishiutaleita
0,5 tl suolaa
250 g mämmiä
0,6 dl vettä

Sekoita kaikki aineet keskenään kulhossa. Voit halutessasi jättää suolan pois taikinasta ja ripotella sitä vasta kaulitun levyn päälle.
Levitä taikina leivinpaperille. Laita päälle toinen leivinpaperi ja kauli taikina uunipellin kokoiseksi, ohueksi levyksi. Vedä levy leivinpellin päälle ja poista ylempi leivinpaperi. Voi halutessasi myös vetää veitsellä tai taikinapyörällä taikinan paloiksi.
Paista levyä uunin alakeskitasolla 150 ºC 45 min. Avaa paiston aikana uunin luukkua pari kertaa kosteuden haihduttamiseksi tai pidä uunin luukkua paiston aikana aivan hiukan raollaan. Sammuta uuni, ota näkkileipä pois uunista ja jaa se paloina uuniritilälle. Laita ritilä paloineen takaisin uuniin ja anna näkkärin rapeutua jälkilämmössä uuninluukku hieman raollaan.

Minulle jäi viime viikon Pavlovan hedelmistä yli mangoa ja ananaskirsikoita. Laitoin molemmat ruoaksi tälle viikolle.

Mangopirtelö

150 g jäisiä mangokuutioita
2,5 dl maitoa
1 rkl vaniljatahnaa
(sokeria)

Kuori ja kuutioi mango ja pakasta kuutiot. Kuutioita voi käyttää joko 1-2 tunnin pakastuksen jälkeen tai käyttää aiemmin pakastettuja kuutioita, joiden annetaan sulaa sen aikaa, että ne voi soseuttaa (1,5-2 h).
Soseuta mangokuutiot sauvasekoittimella. Lisää soseen joukkoon vaniljatahna ja maito ja surauta seos tasaiseksi. 

Ananaskirsikka-persikkarahkapiirakka

Pohja:
1 dl maitoa
7 g kuivahiivaa
0,5 dl sokeria
2,6 dl vehnäjauhoja
40 g sulatettua voita tai margariinia
Täyte:
100 g ananaskirsikoita (n. 70 g kuorittuja + koristeeksi varatut)
130 g tuoretta tai säilykepersikkaa
1 dl sokeria
2 rkl vettä+2 rkl maissitärkkelystä
Päälle:
250 g maitorahkaa
1 kananmuna
0,5 dl maitoa tai kermaa
0,5 dl sokeria
 
Lämmitä maito 42 ºC. Lisää joukkoon kuivahiiva ja sokeri ja sekoita. Lisää jauhot, sekoita taikina tasaiseksi. Lisää viimeksi sekaan sulatettu rasva ja vaivaa taikinaa, kunnes kaikki rasva on imeytynyt taikinaan. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä n. 45 min.
Tee täyte. Irrota ananaskirsikat kuoristaan (säästä muutama koristeluun) ja laita kattilaan. Lisää kattilaan myös persikan liha ja sokeri. Lämmitä seos kiehuvaksi, laske lämpöä ja anna hautua hetki. Soseuta seos sauvasekoittimella.
Sekoita keskenään vesi ja maissitärkkelys. Kaada seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen soseen joukkoon. Jatka soseen keittämistä vielä n. 5 min koko ajan sekoittaen. Jäähdytä sose.
Levitä kohonnut taikina 25x25 cm vuokaan pohjalle ja reunoille. Levitä pohjan päälle jäähtynyt ananaskirsikka-persikkasose. Sekoita astiassa rahka, kananmuna, kerma ja sokeri tasaiseksi seokseksi ja kaada päällimmäiseksi vuokaan.
Paista piirakkaa 200 ºC uunin alakeskitasolla n. 30 min. Jäähdytä piirakka ennen leikkaamista.

Sen verran ruokapuolelta on mielenkiintoista kerrottavaa, että aion nyt kevään aikana hiljalleen perehtyä hapanjuurileivontaan.  Kävin erään tottuneen hapanjuurileipojamartan kanssa hiljan kuuntelemassa neuvontaa hapanjuurileivonnasta ja sain samalla reissulla häneltä myös hyviä vinkkejä. Sen lisäksi hain tietysti kirjastosta Suomen hapanjuurileivonnan gurun Eliisa Kuuselan kirjan Leipävallankumous perehtyäkseni lajin saloihin. Minulla olisi mahdollisuus saada juuri kokeneelta hapanjuurileipurilta (sekä rukiinen että vehnäinen), mutta ajattelin nyt ensin yrittää itse lajia aivan juuren teosta asti. Kerron sitten myöhemmin, miten minun käy kokeilujeni kanssa.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)