Translate

Hae tästä blogista

lauantai 2. huhtikuuta 2022

Haukea, palkokasveja ja hedelmiä

Minulla oli pakastimessa vielä jauhettua haukea, joten päätin laittaa sitä tällä kertaa kalaruoaksi. Sen kaveriksi valitsin klassisen Beurre Blanc-kastikkeen, jota terästin hieman kapriksilla. Täytyy toivoa, että REKOon tulee taas pian myyntiin jauhettua haukea. Haukimureketta voi halutessaan piristää väliin laitettavalla lohi-, tillipesto- tai kovaksi keitetyistä kanamunista tehdyllä kerroksella.

Haukimureke ja Beurre Blanc-kastike

Pikeloaf Beurre Blanc sauce with caper
Haukimureke:
2 kanamunaa
2 dl jogurttia (bulgarialainen, turkkilainen)
0,75 dl korppujauhoja
2 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
0,25 tl valkopippuria
0,25 tl sitruunapippuria
ripaus muskottia
1 rkl tilliä
500 g jauhettua haukea
Beurre Blanc-kastike:
2-3 salottisipulia
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl valkoviinietikkaa
1 dl vettä
200 g kylmää voita
2 tl kapriksia
suolaa, valkopippuria

Laita kastiketta varten silputut salottisipulit marinoitumaan valkoviiniin mielellään jo edellisenä iltana, mutta ainakin mahdollisimman hyvissä ajoin etukäteen.
Voitele ja korppujauhota leipävuoka. Lämmitä uuni 175 ºC.
Erottele kanamunien keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. 
Sekoita munankeltuaisten joukkoon jogurtti ja korppujauhot. Anna turvota 10-15 min. Lisää joukkoon kaikki muut aineet valkuaisia lukuun ottamatta ja sekoita tasaiseksi massaksi.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja kääntele vaahto muun massan joukkoon. Kaada murekemassa leipävuokaan, tasoita pinta ja paista mureketta uunin alakeskitasolla 30 min. Peitä mureke foliolla ja jatka paistamista vielä 30-40 min.
Tee kastike murekkeen kypsyessä. Laita kattilaan salottisipulit viineineen, lisää joukkoon valkoviinietikka ja vesi. Kiehauta ja anna kiehua ilman kantta, kunnes nesteen määrä on noin puolet alkuperäisestä. Nosta kattila liedeltä, siivilöi liemi ja vatkaa joukkoon kylmä, kuutioitu voi. Kun kaikki voi on sulanut, lisää joukkoon kaprikset ja mausteet. Varo voin sekoitusvaiheessa tai valmiin kastikkeen liikaa lämmittämistä, se voi silloin leikata.
Tarjoile mureke ja kastike perunamuusin ja salaatin kanssa.
 
Ostan aina kesäisin kotimaisia sokeriherneitä ja papuja, joita pakastan. Vuodenvaihteen jälkeen ne on jo käytetty, jolloin siirryn kaupan pakasteisiin. Paha tapani on ostaa aina isompia pusseja, koska ne ovat kilohinnaltaan halvempia ja siksi pakastimesta tuppaa löytymään vajaita palkokasvipusseja. Nyt ajattelin laittaa niistä salaatin. Jos vain muistan, aion kuitenkin toistaa salaatin kesällä, kun palkokasveja saa tuoreina.

Palkokasvisalaatti

Legume salad
150 g pitkiä vihreitä papuja
150 sokeriherneitä
100 g herneitä
kourallinen tuoretta minttua
1 limen mehu
suolaa, mustapippuria
100 g salaattijuustokuutioita ja yrttejä öljyssä
salaattisiemeniä

Puolita jäiset sokeriherneet ja leikkaa jäiset pavut 2-3 osaan. Keitä herneet, pavut ja sokeriherneet n. 2 min kiehuvassa vedessä, viilennä heti kylmällä vedellä. Valuta hyvin ja kaada tarjoilukulhoon..
Silppua minttu pieneksi ja lisää palkokasvien joukkoon. Purista sekaan limen mehu, lisää mausteet ja salaattijuustokuutiot öljyineen. Sekoita. Lisää lopuksi siemensekoitusta.

Tein viime kuussa sitruunoista ja veriappelsiineistä curdia ja siitä minulle jäi pakastimeen valkuaisia, jotka olin päättänyt sopivassa välissä muuttaa Pavlovaksi. Koska nyt on joukko etelän hedelmiä sesongissa, ostin niitä Pavlovaa varten. Valitettavasti marenkivaahtoni löystyi kesken pohjan teon ja marengistani ei tullut kuohkeaa "pesää", vaan litteä levy. Koska olin jo hankkinut muut tarvikkeet, päätin muuttaa Pavlovani jälkkäriksi.

Purettu hedelmä-kookospavlova

Deconstructed fruit coconut pavlova
Marenki:
4 valkuaista
2,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl valkoviinietikkaa
2 tl maissitärkkelystä
Kookosvaahto:
2 dl kookoskermaa
2 prk (á 200 g) sitruunarahkaa
1 tl vaniljasokeria
Päälle:
1 mango
3 kiiviä
n. 100 g tummia siemenettömiä viinirypäleitä
2 mandariinia
 
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Kun seos on kiiltävää, lisää vaniljasokeri ja valkoviinietikka. Siivilöi joukkoon maissitärkkelys ja sekoita. Paista marenki levynä 100 ºC 1,5 h, kunnes marenki on päältä rapeaa ja oljenväristä ja sisältä pehmeän vaahtomaista. Jäähdytä.
Vatkaa jääkaappikylmä kookoskerma vaahdoksi (irtoaa paketista yhtenä palana, joka vatkataan). Lisää joukkoon rahkat ja vaniljasokeri ja vatkaa vielä sekaisin.
Kuutioi mango- ja kiivin liha. Pese ja puolita viinirypäleet. Kuori ja viipaloi mandariini, jaa viipaleet puoliksi.
Murenna marenkia tarjoilukulhon tai -astioiden pohjalle. Annostele päälle kookosvaahtoa. Kasaa lopuksi päälle hedelmiä. Halutessa ainekset voi asettaa tarjoille kulhoissa pöytään ja jokainen syöjä voi koota oman annoksensa.
 
Kun siemenettömiä viinirypäleitä ei myydä irtonaisina vaan 0,5 kg rasioissa, piti lopuille viinirypäleille keksiä käyttöä. Uunissa paahdettuina ne sopivat esim. juustojen ka keksien tai liharuokien kanssa, itse väänsin loput tällä kertaa muffinseiksi ja marmeladiksi.
 

Viinirypälemarmeladi

Grape jelly
225 g viinirypäleitä
150 g hillo-marmeladisokeria
0,5 dl vettä
 
Puolita viinirypäleet kattilaan. Lisää joukkoon sokeri ja vesi. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen n. 10 min.
Soseuta seos sauvasekoittimella. Anna kiehua vielä 5 min, purkita ja jäähdytä. Säilytä jääkaapissa.
 

Viinirypäle-maapähkinämuffinsit 12 kpl

Grape peanut muffins
4,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
1,5 tl leivinjauhetta
1,2 dl sokeria
2 kananmunaa
120 g voita tai
margariinia sulatettuna
1,2 dl maapähkinävoita
2 dl viinirypäleenpuolikkaita
n. 0,6 dl viinirypälemarmeladia

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa kulhossa sokeri ja maapähkinävoi sekaisin. Vatkaa joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Lisää lopuksi sulatettu rasva ja sekoita joukkoon.
Sekoita kuivat aineet kosteiden sekaan esim. lusikalla. Kääntele lopuksi joukkoon viinirypäleet.
Täytä muffinsivuoat taikinalla. Annostele jokaisen muffinsin päälle 1 tl viinirypälemarmeladia.
Paista muffinsit 175 ºC uunin alakeskitasolla n. 15-18 min, kunnes muffinsit ovat tikulla koitettaessa kypsiä. Jäähdytä ennen tarjoilua.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)