Translate

Hae tästä blogista

perjantai 15. huhtikuuta 2022

Pääsiäispureskeltavaa

Meillä on vuodessa kaksi isoa ruokajuhlaa, pääsiäinen ja joulu. Toki vuodessa on muitakin ruokajuhlia, mutta ei niin kokonaisvaltaisia kuin nämä kaksi. Niinpä itsenikin tuli taas laitettua yhtä ja toista pääsiäispöytään. Tänä vuonna poikkesin traditioistani laittaa pääruoaksi lammaskaalia tai karjalanpaistia, koska sain alkuvuodesta kaveriltani kokonaisen hirvipaistin ja päätin heti saadessani laittaa sen pääsiäisruoakseni. Alkupaloja laitoin koko viikonlopuksi, samoin jälkiruokia.
 
 
 
Alkupaloissa aloitin vanhalla tutulla.
 

Paholaisen munat

Deviled eggs
3 kananmunaa
1,5 rkl majoneesia
0,5 rkl dijonsinappia
4-5 tippaa tabascoa
suolaa
(1-2 rkl maustamatonta jogurttia)
Koristeluun:
savupaprikajauhetta, ruohosipulisilppua
 
Keitä kananmunat koviksi (10 min). Jäähdytä munat, kuori ja puolita pituussuunnassa terävällä veitsellä. 
Kaavi munista keltuainen kulhoon rikkomatta valkuaista. Hienonna keltuaiset haarukalla, lisää joukkoon majoneesi, sinappi ja mausteet. Jos seos tuntuu liian jähmeältä, ohenna sitä jogurtilla. Lusikoi tai pursota täytettä kananmunan valkuaiseen keltuaisen jättämään koloon. Koristele savupaprikajauheella ja ruohosipulilla. 
 
Muikkuleipäidean sain K-Ruokakanavan livelähetyksestä, jossa kokki Johan Kurkelan reseptillä laitettiin mm. näitä leipiä. Leipänä pitäisi tarjota hapanjuurimaalaisleipää, mutta omani valmistuu vasta pääsiäisenpyhinä, joten laitoin ensimmäisen satsin täysjyväpaahtoleivälle. Gremolatan taas voi tehdä tuoreesta pinaatista tai nokkosista, itse käytin tällä kertaa pakastettua nokkosta.
 

Muikku-gremolataleipä

Vemdace gremolata sandwich
Hapanjuurileipää tai täysjyväpaahtoleipää
öljyä, suolaa, mustapippuria
1 valkosipulin kynsi
Gremolata:
65 g babypinaattia tai nokkosta
n. 2 ruukkua lehtipersiljaa
2 valkosipulin kynttä
1 sitruunan kuoriraaste
1,5-3 tl sitruunamehua
1,5 dl (oliivi)öljyä
1,5 tl suolaa
1 tl mustapippuria
Hillotut punasipulit:
1 punasipuli
1,5 dl vettä
1 dl ruokosokeria
0,5 dl punaviinietikkaa
Hiillostetut muikut:
250-300 g perattuja muikkuja
1 tl suolaa
mustapippuria
2 rkl öljyä
(suolaa paistinpannulle)
 
Ryöppää nopeasti pinaatit/nokkoset ja persilja, jäähdytä heti kylmässä vedessä. Puristele pois ylimääräinen vesi ja laita kulhoon. Raasta joukkoon valkosipulin kynnet ja sitruunan kuori, Lisää öljy ja 1,5 tl sitruunamehua, suola ja mustapippuri. Hienonna seos sauvasekoittimella peston kaltaiseksi. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa mausteita ja sitruunamehua.
Kuori punasipuli, puolita se ja leikkaa puolikkaat pituussuunnassa siivuiksi. Laita kattilaan sipulit, vesi, sokeri ja punaviinietikka. Kiehauta, nosta kattila pois levyltä ja anna jäähtyä kattilassa.
Pese ja kuivaa muikut. Muikut voi hiillostaa kaasupolttimella/tohottimella tai paistinpannulla. Jos teet hiillostamisen kaasupolttimella, levitä muikut leivinpellille, suolaa ne molemmin puolina ja anna suolautua n. 20 min. Öljyä muikut kevyesti ja hiillosta nahkapintaa kaasupolttimella niin, että muikut samalla kypsymät. Mausta vielä halutessasi mustapippurilla. Jos hiillostat muikut paistinpannulla, öljyä muikut kevyesti. Lämmitä paksupohjainen tai valurautaunen paistinpannu mahdollisimman kuumaksi, levitä pannun pohjalle ohut kerros suolaa ja hiillosta muikut pannulla molemmin puolin. Mausta halutessasi vielä mustapippurilla. PS. Jos hiillostat paistinpannulla, irrota palovaroitin ennen hiillostuksen alkua.
Voit ruskistaa leivät joko paistinpannulla öljyssä tai leivänpaahtimella. Sivele paahtuneet leivät molemmin puolin valkosipulin kynnellä. Annostele leivänpalalle n. 2 rkl gremolataa, asettele päälle muikkuja ja koristele hillotuilla punasipuleilla.
 

Kana-persikkasalaatti

Chicken peach salad
300 g kanasuikaleita tai kypsää kanaa
4 säilykepersikan puolikasta
n. 15 cm pala kurkkua
200 g kirsikka- tai luumutomaatteja
2 kpl minisitruunoita
1 rkl silputtua basilikaa
0,5 dl (oliivi)öljyä
suolaa, mustapippuria
miniromainesalaattia
herneenversoja
 
Paista kanasuikaleet kypsiksi tai pilko kypsä liha kulhoon. Kuutioi persikanpuolikkaat sekaan. Paloittele sekaan myös kurkku ja tomaatit.
Pese minisitruunat ja viipaloi ne kuorineen. Puolita viipaleet ja lisää ne salaattiin. Lisää joukkoon myös basilika, öljy ja mausteet. Sekoita ja anna maustua hetki jääkaapissa.
Asettele salaatinlehdet veneeksi lautaselle. Lusikoi muu salaatti päälle ja koristele herneenversoilla.
 
Hirvipaistin sulatin 5% suolavedessä, johon olin lisännyt myös morttelissa hienonnettuja mustapippureita, katajanmarjoja ja laakerinlehteä. Kuivasin paistin ja paistoin nopeasti pinnat kiinni. Käärin paistin ympärille pekoniviipaleita ja paistoin uunissa, kunnes sisälämpötila oli n. +60 ºC. Sen jälkeen se sai levätä vielä n. 20 min.

Paistin kassa söin perunakroketteja, joiden idea tuli samasta K-Ruokakanavan lähetyksestä. Kastikkeen tein itse tehdystä lihaliemestä, suurusteesta, paistista valuneesta liemestä ja kermasta.
 

Perunakroketit

Potatocroquettes
700 g perunaa
100 g voita
100 g parmesaaniraastetta
5,5 rkl perunajauhoja
2 tl suola
0,5 l öljyä friteeraukseen
Päälle:
parmesaaniraastetta

Sekoita kulhossa parmesaaniraaste, perunajauhot ja suola.
Pese ja kuori perunat. Raasta puolet perunasta raastimen karkealla terällä. Sulata voi kattilassa ja hauduta siinä karkea raaste kypsäksi n. 5 min.
Raasta toinen puoli perunoista ohuemmalla terällä, huuhtele raaste juoksevan veden alla ja purista kuivaksi.
Sekoita kulhossa perunat muiden aineiden joukkoon tasaiseksi massaksi. Muotoile massasta palloja (n. lihapullan kokoisia) ja siirrä pallot pakastimeen, kunnes ne ovat hieman jähmettyneet (10-15 min.).
Lämmitä öljy kattilassa n. 170 ºC. Friteeraa kroketit erissä öljyssä, kunnes ne saavat kullanruskean värin (n.3-5 min). Nosta valmiit kroketit talouspaperin päälle lautaselle. Viimeistele ripauksella suolaa ja parmesaaniraasteella.

Pasha

Jälkiruoaksi pääsiäisenä tarjotaan pashaa ja mämmiä. Tein pashaa perinteisen reseptin mukaan, mutta loppuvaiheessa laitoin massasta vain 2/3 muottiin valumaan yön yli. Loppua massaa valutin vain 2-3 tuntia ja tein siitä pashatötteröitä. Itselleni tein niitä vain 5 kpl, mutta jos syöjiä on useampia, kannattaa ohjetta säätää sen mukaisesti.

 

Pashatötteröt 

Pasha cones
3 torttu- tai lehtitaikinalevyä
kananmunaa voiteluun
1/3 perinteisestä pashamassasta

Sulata taikinalevyt. Kauli niitä hieman ohuemmiksi ja leikkaa jokainen levy 4 suikaleeksi pituussuunnassa. Voitele suikaleen pitkät reunat ja kääri ne tötterömuotin (kaupan tai foliosta tehdyn) päälle niin, että seuraavan kierroksen reuna on aina edellisen kierroksen päällä. Voitele myös suikaleiden jatkokohdat munalla ja aloita uuden suikaleen kiertäminen aina hieman edellisen suikaleen loppureunan päältä painaen kohdat yhteen. Jatka näin, kunnes tötteröt ovat valmiit. Voitele tötteröt munalla ja paista uunin alakeskitasolla 225 ºC n. 12-15 min, kunnes tötteröt ovat saaneet kauniin paistopinnan. Jäähdytä tötteröt.
Valuta pashamassaa 2-3 tuntia. Annostele massa lusikalla tai pursottamalla tötteröihin.

Mämmi ei oikein maistu minulle sellaisenaan, joten tällä kertaa se muotoutui mousseksi suklaan kanssa.

Mämmi-appelsiinimousse

Rye pudding orange mousse
Appelsiinimousse:
2 dl kuohukermaa
0,5 dl tomusokeria
180 g maustamatonta tuorejuustoa
1 appelsiinin
kuoriraaste
1 tl vaniljatahnaa
2 liivatelehteä
2,5 rkl appelsiinimehua
(appelsiiniesanssia)
Mämmi-suklaamousse:
2 dl kuohukermaa
100 g tummaa suklaata
200 g mämmiä
0,5 tl kardemummaa

Appelsiinimoussea varten vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää sekaan vatkauksen loppuvaiheessa tomusokeri.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Sekoita omassa kulhossaan sekaisin tuorejuusto, appelsiinin kuoriraaste ja vaniljatahna. 
Kuumenna appelsiinimehu ja sulata siihen lionneet liivatelehdet. Anna hieman jäähtyä ja sekoita sitten mehu ohuena nauhana koko ajan sekoittaen tuorejuustomassan joukkoon. Sekoita viimeiseksi joukkoon kermavaahto. Jos appelsiinin maku tuntuu liian miedolta, voit terästää sitä muutamalla tipalla appelsiiniesanssia.
Lusikoi appelsiinimousse tarjoilukulhoon tai tarjoiluastioihin ja anna hyytyä jääkaapissa n. 2 h.
Sillä välin annostele kattilaan paloiteltu suklaa ja 1 dl kermaa. Lämmitä seosta, kunnes suklaa on sulanut. Lisää joukkoon loppu kerma ja jäähdytä seos jääkaappikylmäksi.
Vatkaa kylmä suklaakermaseos vaahdoksi. Sekoita joukkoon mämmi ja kardemumma tasaiseksi massaksi. Annostele massa tarjoilukulhoon tai tarjoiluastioihin hyytyneen appelsiinimoussen päälle. Tasoita pinta ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. 
Koristele annokset juuri ennen tarjoilua esim. hillotuilla appelsiiniviipaleilla, suklaalla tai pääsiäismunilla.
 
Ruokaisaa pääsiäistä kaikille.
 
Kristiina

2 kommenttia:

  1. Kivoja ohjeita; vallankin tuo pashatötterö oli mulle ihan uusi hauska idea :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uutta ne olivat minullekin, mutta jostain ne vaan tupsahtivat mieleeni. :)

      Poista

Jokainen kommentti on tervetullut :)