Translate

Hae tästä blogista

lauantai 21. toukokuuta 2022

Parsaa ja raparperia

Asparagus dish
Yksi ruokakevään ensimmäisiä merkkejä on uuden parsan tulo kauppoihin. Minua on aina harmittanut ostaa parsanippu tietäen, että ainakin 1/3 siitä menee roskikseen. Viime talvena katselin Jamie Oliveria ohjelmassa, jossa hän käytti myös tyvipalat keittoaineksiksi. Laitoin silloin reseptit muistiin ja nyt pääsin vihdoin toteuttamaan niitä käytännössä.  Kahteen ruokaani on käytetty yhteensä 2 nippua (á 500 g) parsaa. Keittoon käytin alkuperäistä reseptiä, joka on myös tässä, mutta ilmeisesti suomalaisella ja englantilaisella keitolla on eroja, koska keitosta tuli tällä reseptillä aika ohutta. Tällä kertaa keitin siitä pois 1/3 nesteestä, seuraavalla kerralla teen samoin tai vähennän veden määrää 1 litraksi.

Parsakeitto

Asparagus soup
2 parsanipun (á 500 g) tyviosat
2 perunaa
2 sipuli
reilusti tuoretta timjamia
1 rkl öljyä
1,5 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
suolaa, mustapippuria
 
Kuori perunat ja sipulit ja leikkaa ne karkeiksi paloiksi. Leikkaa parsan tyviosat 2-3 osaan.
Lämmitä öljy kattilassa ja lisää kattilaan perunat, sipulit, parsat. Saksi kattilaan myös timjamit varsineen. Kuullota aineksia välillä sekoitellen 15 min.
Lisää joukkoon vesi ja liemikuutiot. Keitä hiljalleen, kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä (15-20 min). 
Soseuta keitto sauvasekoittimella ja paseeraa sen jälkeen keitto siivilän läpi painellen, niin että siivilään jää lopuksi parsan säikeinen osuus.
Nosta kattila takaisin liedelle, tarkasta maku. Jos käytit koko reseptin vesimäärän, keitä lientä kasaan, kunnes nesteestä on haihtunut n. 1/3. Lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.

Parsaquiche

Asparagus quiche
Pohja:
125 g vehnäjauhoja
125 g täysjyvä-, graham- tai rouheisia sämpyläjauhoja 
0,5 tl suolaa
125 g kylmää voita tai leivontamargariinia
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
6 kananmunaa
150 g ricottaa
150 g cheddarjuustoa raastettuna
6-8 oksaa tuoretta timjamia
suolaa, mustapippuria
2 parsanipun (á 500 g) pehmeät yläosat
 
Sekoita kulhossa jauhot ja suola. Lisää joukkoon kuutioitu rasva ja nypi se jauhojen sekaan. Lisää vesi ja sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
Leikkaa Ø25 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja korppujauhota reunat tai suojaa ne leivinpaperilla. Voit käyttää myös tavallista, korkeareunaista piirakkavuokaa, jolloin se korppujauhotetaan. Levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille (jos viilennät taikinaa hetken jääkaapissa, voit kaulita sen alustavasti ja levittää sitten piirakkavuokaan jatkaen levittämistä). Laita vuoka pakastimeen ainakin 0,5 tunniksi.
Sekoita kulhossa munat ja ricotta tasaiseksi. Lisää joukkoon raastettu cheddar ja lehdet timjaminoksista. Lisää lopuksi pilkotut parsanvarret.
Esipaista piirakkapohjaa 180 ºC uunissa n. 15 min. Kaada täyte esipaistetun, hieman jäähtyneen pohjan päälle vuokaan ja paista piirakkaa uunin alakeskitasolla n. 40 min, kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Salaatti jatkoi viime viikon kikhernelinjaa. Arkisessa salaatissa kaikki aineet voi sekoittaa kulhossa keskenään, sunnuntaipöytään muut ainekset voi nostaa rucolapedille.

Kikhernesalaatti

Chickpea salad
1 prk (380 g/230 g) kikherneitä suolavedessä
1 suippopaprika
0,5 kurkkua
50 g rucolaa
Kastike:
2 rkl appelsiinimehua
1 rkl (oliivi)öljyä
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl chilijauhetta
0,5 tl valkosipulijauhetta
0,25 tl mustapippuria
0,5 tl suolaa

Ravista kastikeainekset sekaisin kannellisessa purkissa.
Huuhtele ja valuta kikherneet. Kuutioi kurkku. Poista paprikasta siemenet ja kuutioi liha. Valuta punasipulit.
Sekoita kulhossa kikherneet ja kastike. Sekoita joukkoon myös paprika, kurkku ja sipulit. Jos teet salaatin laakealle vadille, levitä rucola alimmaiseksi pediksi astiaan ja kaada muut ainekset päälle. Muuten voit sekoittaa myös rucola kulhoon.

Tein aiemmin keväällä viinirypälemarmeladia. Nyt oli aika käyttää loput siitä. Tosin tämän jälkiruoan voi tehdä mistä tahansa marmeladista tai hillosta.

Viinirypälevaahto

Grape foam
250 g viinirypälemarmeladia
2 dl kuohukermaa
(0,5 pussia Creme Fix-jauhetta)
100 g ricottaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia

Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Jos käytät Creme Fix:ä, lisää se löysään vaahtoon ja vaahdota kerma loppuun sen jälkeen.
Sekoita ricotta, 100 g marmeladia, vaniljasokeri ja kaneli keskenään. Lisää seos kermavaahdon sekaan ja vatkaa nopeasti tasaiseksi.
Annostele tarjoilukulhon tai annosastioiden pohjalle loppu marmeladi ja lusikoi tai pursota päälle vaahto.

Kohta alkaa uusi säilöntäkausi ja nyt on aika tyhjennellä pakastinta ja hillovarastoja. Minä käytin pakasteesta mansikoita, mutta mikään ei estä käyttämästä myös mansikkahilloa.

Raparperi-mansikkapiirakka (pellillinen)

Rhubarb strawberry pie
Pohja:
1,5 dl maitoa
100 g voita tai margariinia
3 kananmunaa
2,5 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Täyte:
250 g mascarponea
2 dl vaniljajogurttia (tai maustamatonta jogurttia+vaniljasokeria)
1 dl sokeria
2 kananmunaa
2 rkl tuoretta minttusilppua
4 dl raparperihilloketta
350 g pakastettuja (tai tuoreita) mansikoita

Esilämmitä uuni 190 ºC.
Lämmitä maitoa ja rasvaa, kunnes rasva on sulanut. Jäähdytä.
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään. 
Vatkaa munasokerivaahtoon vuoron perään kuivia aineita ja maito-rasvaseosta erissä, kunnes kaikki on lisätty. Kaada seos leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
Lisää kaikki täyteaineet mansikoita lukuun ottamatta kulhoon ja vatkaa seos nopeasti sekaisin. Lusikoi seos tasaisesti piirakkapohjataikinan päälle. Ripottele päälle viimeiseksi kohmeiset (tai tuoreet) mansikat.
Paista piirakkaa uunin alakeskitasolla n. 45 min., kunnes pinta on hyytynyt ja saanut kauniin värin.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)