Translate

Hae tästä blogista

lauantai 14. toukokuuta 2022

Makkaraa ja leivontaa

Minulla on sekä 72 h kotivara että pakasteessa ja kaapeissa aina sopivasti tarjouksista ostettuja ruokatarvikkeita. Joskus niitäkin on hyvä käyttää pois ja tällä kertaa tuli sellainen viikko.

Pääruokani resepti on mukailtu K-Kaupan reseptistä. Muuntelin sitä niin, että sain upotettua siihen jääkaappiin jääneet tuorejuuston ja kermapurkkien jämät. Makkarat tulivat pakastimesta ja kikherneet sekä tomaattimurska 72 tunnin varastosta. Kikherneiden sijasta pataan voisi käyttää myös linssejä. Jos sinulla ei ole kuivattuja herkkutatteja, korvaa ne herkkusienillä. Tuoreet herkkusienet paistetaan, tölkitetyt lisätään sellaisenaan valutettuna.

Kikherne-chorizopata

200 g chorizo-makkaraa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 tl savupaprikajauhetta
0,25 tl chilihiutaleita (1 1 pieni tuore chili)
70 g tomaattisosetta
10 g kuivattuja herkkutatteja
1 dl vettä
1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
1 tlk (380 g/230 g) kikherneitä suolavedessä
100 g tuorejuustoa aurinkokuivattu tomaatti
1-2 dl kermaa
0,25 tl sokeria
mustapippuria

Viipaloi makkara. Silppua sipuli ja murskaa valkosipulin kynsi. Valuta kikherneet ja huuhdo ne. Laita kuivatut herkkutatit likoamaan veteen.
Paista makkaraviipaleet kattilassa omassa rasvassaan. Siirrä makkaranpalat hetkeksi lautaselle.
Kuullota sipuleita makkaran rasvassa keskilämmöllä (3) n. 10 min. Lisää kuullotuksen lopussa joukkoon valkosipulimurska, savupaprikajauhe, chili ja tomaattisose. Kuullota kaikkia yhdessä vielä muutama minuutti.
Lisää kattilaan makkarat, tomaattimurska, kikherneet, herkkutatit nesteineen (tai herkkusienet) ja tuorejuusto. Kiehauta ja lisää sokeri sekä mustapippuri. Anna poreilla hiljakseen ilman kantta 10-15 min.
Lisää joukkoon kerma ja lämmitä. Koristele annos persiljalla.

Olin ostanut aiemmin tarjouksesta sekä torttutaikinalevyjä että Dr. Oetkerin vaniljakreemijauhetta pussin. Aivan yllättäin mieleeni kohosi kuva pikaviinereistä, joten päätin kokeilla niiden tekoa.
 

Pikaviinerit

5 kpl torttu- tai voitaikinalevyjä
0,5 pss Dr. Oetger vaniljakreemijauhetta
2 dl maitoa
1 kananmuna
50 g paistonkestävää marmeladia
Kuorrute:
1 dl tomusokeria
n. 1 tl appelsiinimehua
 
Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. 
Sekoita vaniljakreemi pakkausen ohjeen mukaisesti (paistonkestävä-ohje) ja laita tekeytymään jääkaappiin.
Puolita levyt ja kauli niitä hieman ohuemmiksi. Voitele taikinaneliöt kananmunalla, taita n. 0,5 cm reunoista ympäriinsä sisäänpäin ja voitele reunat uudestaan kananmunalla.
Annostele taikinalevun keskellä 1 kukkuraruokalusikallinen vaniljakreemiä ja päälle n. 1 tl marmeladia.
Paista viinerit 200 ºC uunissa n. 25-30 min. Jäähdytä.
Sekoita tomusokeri ja appelsiinimehu kuorrutteeksi. Levitä sitä lusikalla viinerien päälle viiruiksi. Anna kuorrutteen jähmetyä hetki.

Huomasin vuodenvaihteen jälkeen, että K-Kaupan hyllyyn oli ilmestynyt ainakin minulle uusi rommi-kirsikkamarmeladi. Maku kuulosti ihanalta, joten ostin sitä ja siitä asti mielessäni on muhinut ajatus tehdä siitä täytekakku. Toteutus on siirtynyt, kaiketi siksi että en ole tehnyt täytekakkua yli 20 vuoteen (voileipäkakkuja en laske mukaan). Nyt äitienpäivä ja kakkujentekotapahtuma innostivat minutkin ryhtymään itsenipalkitsemistoimeen. Ulkonäöstä huomaa heti harjoituksen puutteen, mutta maku korvasi tuhanteen kertaan ulkonäön puutteet.
 

Rommi-kirsikka suklaatäytekakku

Kakkupohja:
200 d voita tai margariinia
175 g tummaa suklaata
4 kananmunaa
2 dl sokeria
4 rkl kylmää vettä
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
Rommi-kirsikkamousse:
3 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
250 g mascarponea
280 g rommi-kirsikkamarmeladia
Kostutus:
2 dl ruusuvedellä/rommiesanssilla ja vaniljasokerilla maustettua maitoa/vettä
Kuorrutus:
50 g voita
100 g rubysuklaata

Voitele ja korppujauhota Ø20 cm vuoka (jos käytät irtopohjavuokaa, vuoraa pohja ja reunat leivinpaperilla). 
Sulata rasva. Nosta kuuma rasvakattula liedeltä, lisää joukkoon pilkottu suklaa ja sekoittele, kunnes suklaa on sulanut. 
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vatkaa kulhossa kananmunat ja sokeri vaahdoksi (8 min). Lisää joukkoon vesi ja vatkaa vielä hetken aikaa.
Lisää munavaahdon sekaan erissä vuoron perään kuiva-aineseosta ja suklaa-voiseosta. Älä ylisekoita massaa koita saada seos tasaiseksi. 
Kaada kakkutaikina vuokaan. Paista kakku uunin alatasolla 160 ºC 80-90 min, kunnes kokeiltaessa tikkuun ei tartu taikinaan. Jäähdytä kakku ja kumoa se.
Moussea varten laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi.
Ota marmeladista n. 0,5 dl erilliseen astiaan. Kuumenna se mikrossa ja sulata lionneet liivatelehdet kuumaan marmeladiin. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Vatkaa mascarpone ja loppu marmeladi tasaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon liivatelehdet sisältävä marmeladiseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kääntele lopuksi joukkoon kermavaahto.
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa kakku vuokaan tai irtopohjavuoan renkaaseen (laita kiinteän vuoan pohjalle leivinpaperi ja kokoa kakku siihen ylösalaisin eli ylin kerros nurinpäin alimmaiseksi). Huom. voitele ylin kerros sisäpuolelta, älä päältä. Kostuta ensimmäinen kerros. Lusikoi päälle puolet moussesta, tasoita. Nosta päälle toinen kerros ja kostuta se. Lusikoi päälle loppu mousse. Kostuta viimeinen kerros ja nosta se päällimmäiseksi kakkuun. Nosta kakku hyytymään jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, mielellään yön yli.
Nosta/kumoa kakku tarjoilualustalle. Kuorrutetta varten sulata voi. Nosta kuuma voi liedeltä, kaada joukkoon paloiteltu suklaa ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut kokonaan. Anna jäähtyä hieman. Annostele suklaaseosta pikkulusikalla kakun reunoille niin, että se valuu osittain pitkin kakun sivuja. Kaada loppu suklaa kakun päälle ja tasoita pinta. Laita kakku jääkaappiin pariksi tunniksi, jotta pinta jähmettyy kunnolla. Koristele halutessasi.

Martat käyttivät äitienpäiväkakkutilaisuuden koristukseen mm. paloiteltuja mansikoita ja minä pyysin mansikankarat keittääkseni niistä mehua. Ei kannattanut heittää hukkaan hyvää raaka-ainetta. Koska mehussa käytetään yhtä paljon vettä kuin on masikankaroja ja minulla niitä oli n. 8 dl, laitan alle litran määrälle mitatun reseptin. Sitä tulee soveltaa sitten kulloiseenkin mansikankaramäärään.

Mansikankaramehu

1 ltr mansikankaroja
1 ltr vettä
1,5 tl sitruunahappoa
0,5-1 dl sokeria

Kiehauta vesi ja sokeri. Sammuta liesi ja lisää joukkoon sitruunahappo ja mansikankarat. Anna seistä huoneenlämmössä jäähtymässä ja mehustumassa. vähintään 12 tuntia.
Siivilöi mehu pulloon, säilytä jääkaapissa. Laimenna nautittaessa vedellä tai kuplavedellä.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)