Translate

Hae tästä blogista

lauantai 28. toukokuuta 2022

Sesonkituotteita ja marjoja

Kun kerran hain nokkosia metsästä ajattelin yrittää niiden käyttöä myös salaattiin. Samalla päätin testata väittämää, että nokkosta ei tarvitse välttämättä ryöpätä, vaan kiehuvan veden päälle kaataminen riittää. Yritelmästä tuli loppujen lopuksi herkullinen salaatti sekä lisukkeeksi että ruokasalaatiksi. Halutessaan kaurarouheen voi korvata coucousilla.

Nokkos-kaurasalaatti

Nettle oat salad
0,5 l nokkosen lehtiä
1,5 dl kaurarouhetta
1,5 dl kuumaa kasvislientä
100 g vihreitä papuja
1 (suippo)paprika
125 g luumu- tai kirsikkatomaatteja
2 rkl öljyä
1 rkl sitruunamehua
suolaa, mustapippuria

Laita kaurarouhe ja pestyt nokkosenlehdet kannelliseen astiaan. Kaada päälle kiehuvan kuuma kasvisliemi ja sulje kansi. Anna nesteen imeytyä ja kauran "kypsyä" välillä ravistaen, kunnes neste on jäähtynyt. 
Kiehauta pavut nopeasti niin, että niihin jää vielä purutuntumaa ja jäähdytä kylmällä vedellä. Paloittele pavut 2-3 osaan. Kuutioi paprikan liha ja puolita tomaatit.
Sekoita kaura-nokkossekoitukseen pavut, paprikakuutiot ja tomaatinpuolikkaan. Kaada joukkoon öljy ja sitruunamehu, mausta ja sekoita ainekset hyvin sekaisin.

Kotimaista varhaiskaalia saa vasta loppukesästä, mutta ulkolaista varhaiskaalia on juuri nyt tarjoilla. En voinut vastustaa kiusausta. Kaalipata syntyy yksinkertaisimmillaan kaalista, sipulista, jauhelihasta ja lihaliemestä. Itse käytin hyväkseni tilaisuutta ujuttaa sekaan ylimääräinen paprika ja mausteeksi tomaattisosetta. Myös ylimääräiset porkkanat ja tomaatit sopivat hyvin pataan ja jos jääkaappiin on jäänyt kermanjämät, sekaan vaan.

Kaali-jauhelihapata

Cabbage casserole
öljyä 
n. 1 kg kaalia
0,5 rkl meiramia
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
(1 suippopaprika)
400 g jauhelihaa
0,5 tl maustepippuria
0,5 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
0,5 l vettä
1,5 lihaliemikuutiota
mustapippuria suolaa
(70 g tomaattisosetta
ripaus sokeria)

Suikaloi kaali. Silppua sipuli ja murskaa valkosipulin kynsi. Kuutioi paprikan liha.
Lämmitä paistinpannussa n. 0,5 rkl öljyä ja kuullota sipulisilppua miedolla lämmöllä (3) n. 10 min. Lisää joukkoon loppuvaiheessa valkosipuli ja paprika. Siirrä sivuun odottamaan.
Ruskista jauheliha tilkassa öljyä. Lisää ruskistuksen aikana maustepippuri ja suola ja ruskistuksen loppuvaiheessa paprikajauhe.
Laita (ison) kattilan pohjalle tilkka öljyä. Lisää kaalisuikaleet kattilaan (erissä, jos tarpeen). Kääntele kaalia aika ajoin ja hauduta muutoin miedolla lämmöllä (4) kannen alla n. 20 min. Lisää n. puolivälissä hauduttamista kaalien sekaan meirami. 
Lisää kattilaan sipulisekoitus ja jauheliha sekä vesi+lihaliemikuutiot. Muista ennen veden kaatamista kattilaan huuhtoa sillä sipulien ja jauhelihan paistoon käytetty paistinpannu. Mausta mustapippurilla ja hauduta pataa n. 20 min. Jos laitat tomaattisosetta, lisää se ja sokeri haudutuksen loppuvaiheessa. Nauti leivän ja puolukkahillon kanssa.
Padan maku syvenee vanhetessa, joten lämmitä se myöhemmin nautittaessa mieluummin hellalla kuin mikrossa.

Tykästyin niin viimeviikkoiseen piirakkatyyliin, jossa alle tehtiin "kreemi" ja päälle laitettiin marjat, että päätin uusia yrityksen tällä viikolla käyttäen yhdistelmää sitruuna ja mustikka. Tällä kertaa pohja ei noussut aivan yhtä hyvin kuin viime viikolla (tämä pohja on sillä lailla oikukas, että joskus se nousee, joskus ei), mutta makuyhdistelmä ja tyyli osuivat tälläkin kertaa nappiin.

Mustikka-sitruunapiirakka pellillinen

Blackberry lemon pie
Pohja:
1,5 dl maitoa
100 g voita tai leivontamargariinia
3 kananmunaa
2,5 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhoja
1 tl vaniljasokeria
Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 prk (á 200 g) sitruunarahkaa
1,5 dl lemon curdia
2 kananmunaa
0,5 dl sokeria
7,5 dl tuoreita tai pakastettua mustikoita
 
Esilämmitä uuni 190 ºC. 
Lämmitä maitoa ja rasvaa liedellä niin kauan, että rasva sulaa. Jäähdytä.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi (6 min). Lisää vatkaten vaahtoon vuoronperään kuiva-aineseosta ja maito-rasvaseosta, kunnes molemmat on lisätty kokonaisuudessaan taikinaan. 
Levitä pohjataikina tasaisesti leivinpaperilla peitetylle leivinpellille.
Vatkaa sekaisin täytteen tuorejuusto, rahka, lemon curd, kananmunat ja sokeri. Lusikoi täyte tasaiseksi kerrokseksi pohjataikinan päälle. Levitä päällimmäiseksi tuoreet tai jäiset mustikat.
Paista piirakkaa uunin alakeskitasolla n. 45 min, kunnes täyte on hyytynyt. Jäähdytä.

Kuten aiemmin mainitsin, poimin viime viikon lopulla villivihanneksia. Ketunleivistä tein tänäkin vuonna ketunleipäpestoa. Itse käytän auringonkukan siemeniä, mutta ne voi vaihtaa esimerkiksi mantelirouheeseen. Öljynäkin voi käyttää joko oliiviöljyä tai tavallista rypsi- tai vastaavaa öljyä.

Ketunleipäpesto

Wood sorrel pesto
1 l ketunleipiä
2 dl parmesaaniraastetta
1 dl auringonkukan siemeniä
1 valkosipulin kynsi
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
1 tl sitruunan mehua
1,7 dl (oliivi)öljyä

Mittaa ainekset korkeaan astiaan (öljystä osan voi jättää myöhemmässä vaiheessa lisättäväksi). Jauha seosta sauvasekoittimella, kunnes kaikki ainekset ovat jauhaantuneet tasaiseksi massaksi. Purkita puhtaisiin, steriloituihin purkkeihin. Peston voi pakastaa.

Kristiina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)