Translate

Hae tästä blogista

maanantai 30. toukokuuta 2022

Nokka kohti maakuntaa

Viime lauantaina suuntasin Marttojen kanssa kevätkauden lopettajaisreissulle kohti Sastamalaa. Päämatkakohteemme oli Villa Royal ja mennen tullen poikkesimme myös muihin kohteisiin.
 
Lähdimme matkan heti aamunkoitteessa, poikkesimme välillä kahveilla ja saavuimme ensimmäiseen vierailukohteeseemme, Hämeenkyrössä sijaitsevalle Frantsilan tilalle. Tilalta löytyy esittelytila, Frantsilan Kehäkukka eli kahvila-myymälä ja myyntitilat erilaisille paikallisille käsityöläisille ja muille paikallisyrittäjille.

Seuraavaksi siirryimme vierailumme pääkohteeseen eli Villa Royaliin Sastamalaan. Meidät vastaanotti tilan nykyinen omistajapari, Mirva ja Pasi Puupponen.


Itse rakennus on 1900-luvun alulta peräisin oleva hirsirakennus ja toiminut alunperin Kortesjärven kansakouluna.
 

Aikanaan sisustussuunnittelija, entistäjä Markku Ellala etsi tiloja perustaakseen Suomen ensimmäisen kuninkaallisen kartanon ja valitsi tämän rakennuksen. Yhdessä vaimonsa Sirpan kanssa hän suunnitteli ja toteutti rakennuksen tilojen uudistuksen valiten huoneisiin eri aikakausien ja tilankäytön tyylejä. Yhdessä talon huoneista on tuotu esiin alkuperäinen hirsirakenne. Vierailukohteena tilat ovat toimineet vuodesta 2006 ja parhaillaan uusi omistajapari uudistaa tiloja niin, että ne olisivat avoimia muillekin kuin ryhmämatkailijoille.

Jugend
Barokki

Rokokoo
Empire

Herrainhuone eli tuumiskelupaikka
Alkuperäiset hirsiseinät

Kuninkaallinen makuuhuone
Spa

Kaikki kiinteä on sisustettu kunkin aikakauden mukaan, sen sijaan kalustus myötäilee osittain aikakautta ja on osittain sekoitus eri aikakausia. Villa sisälsi niin paljon hurmaavia yksityikohtia, että niistä on pakko laitta mukaan joitakin kuvia.

Suuressa empire-tyylisessä salissa syödyn aterian jälkeen meidän oli aika siirtyä Hotelli Ellivuoreen, jossa oli Markku Ellalan järjestämät Vintage-messut. Siellä pääsimme tapaamaan itse kuninkaan ja kuningattaren eli Markku ja Sirpa Ellalan.

Ennen poistumistamme Sastamalasta poikkesimme vielä Herkkujuustolassa, josta halukkaat saivat ostaa mukaansa paikallista juustoa, marjatuotteita, kuohujuomaa, teetä ja suklaata. Kotimatkalla järjestettiin puhelimitse ex-tempore visiitti Puutarha Rauno Niemiselle Honkajoelle tai oikeastaan nykyisin Kankaanpäähän. Kyseessä oli kaupallinen puutarha, joka myy paikalla kävijöille niin kukkia kuin hyötykasvien taimia mutta toimii myös "tukkuliikkeenä" kaupungille, seurakunnille ja muille halukkaille. Perille päästyämme saimme kuulla, ettei tarha edes ollut auki enää, kun saavuimme. He olivat kuitenkin puhelimitse suostuneet avaamaan tilansa takiamme. Täytyy myöntää, että nekin, jotka eivät muista paikoista olleet ostaneet mitään tuliaisiksi, menettivät rahojaan tässä paikassa.
 

Minua harmitti todella, että olin hakenut parvekkeelleni kesäkukat jo keskiviikkona. Melkein heti puutarhalle päästyämme äkkäsin nimittäin myynnissä niitä ihania keltaisia petunioita, joista olen vuosia haaveillut. Ei voinut enää napata mukaan, parveke oli jo niin täynnä.
 
Mitä minulle sitten tarttui mukaan? Eniten ihastuin Frantsilan tarjontaan. Franzilan Kehäkukan myymälästä nappasin mukaani itselleni valkosuklaa-vadelmalakritsia ja äidilleni sokeroitua inkivääriä. Pussiin pakkasin myös pullon sitruunaöljyä, jos vaikka syksyllä tulisi tehtyä saippuaa tai pyykkietikkaa. Tilalla olleesta käsityöläisten Puotihuoneesta hankin lakritsiyrtin, sitruunatimjamin ja thaibasilikan taimet. Villa Royalista ostin jääkaappimagneetin ja Herkkujuustolasta pullon paikallista mustaherukkalimonadia. Mukava lauantai kaikkinensa.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)