Translate

Hae tästä blogista

torstai 19. toukokuuta 2022

Huijari, mentalisti ja kuoleman käsittelijä

Ystäväni Anna - Huijariperijättären tarina
(Rachel DeLoache Williams) oli ilmestyessään sen verran tapetilla, että se oli pakko lukea. Kirja alkaa tilanteesta, jossa kuvausassistentti Rachel ja kaksi muuta naista ovat Annan kustantamalla lomalla/filmintekomatkalla luksushotellissa Marokossa. Hotelli vaatii Annalta maksua, mutta tämän luottokortilla ei huolimatta Annan väittämästä tämän 60 miljoonan dollarin rahastosta ole katetta. Anna suostuttelee Rachelin takaamaan summan omalla luottokortillaan (tai oikeastaan työnantajan Vanity Fairin kortilla) ja vakuuttaa, ettei rahoja koskaan veloiteta tämän tililtä, hänen rahansa ovat tulossa. Rachel matkustaa pian takaisin kotiin Annan jäädessä Marokkoon ja hänelle selviää, että tuota yli 30.000 dollarin maksua peritään hänen luottokortiltaan ja lisäksi Anna on velkaa muita Marokon maksuja, jotka on veloitettu Rachelin henkilökohtaiselta tililtä. Kun rahojen sijasta Annalta löytyy tekosyy toisensa jälkeen sille, miksi Rachel ei saa häneltä rahojaan takaisin, nainen tajuaa tulleensa huijatuksi. Hän joutuu lainaamaan rahaa ystäviltään oman vuokransa ja ruokansa maksamiseksi ja edessä on pitkällinen kierre hotellimaksun suorittamisen estämiseksi, ajanjakso joka vie Rachelilta mielenrauhan, yöunet ja osittain uskon ihmisiin. Vain ystävien ja sinnikkyyden avulla hän selviää vähitellen, auttaa saamaan Annan satimeen ja kirjoittaa lopulta kokemuksestaan kirjan. Anna Delvey, rikas saksalainen perijätär, joka halusi perustaa New Yorkiin taidekeskuksen ja joka pyöri New Yorkin eliitin kanssa ja asui hotellissa luksussviitissä, osoittautui pennittömäksi venäläisen rekkakuskin tyttäreksi. Hän onnistui vaikuttaessaan New Yorkissa vuosina 2013-2017 huijaamaan paitsi hotelleita, pankkeja ja liikemiehiä sekä muita vaikutusvaltaisia henkilöitä myös tuttujaan ja niitä harvoja ystäviään, joista useimmat olivat tavallisia työtä tekeviä ihmisiä. Työ tosin oli hieman tavistyöläisen hommia loistokkaampaa ja takasi mahdollisuuden pyöriä jetsetin laitamilla. Rachel tutustui Annaan ollessaan viettämässä iltaa parin ystävänsä kanssa reilu vuosi ennen Annan kiinni jäämistä. Rachelin kuvauksen mukaan Anna oli toisaalta avokätinen ja toisille ystävällinen kun taas toisaalta hän osasi olla tyly ja huono kommunikaatiossaan sekä vailla läheisempiä ystävyyssuhteita. Oikeudenkäynnin yhteydessä Annan asianajaja yritti saada Rachelin näyttämään hyväksikäyttäjältä ja loiseläjältä. Anna sai kuitenkin vankeustuomion petoksistaan koskien hotelleja ja pankkeja, mutta ystäviltä huijattujen rahojen osalta häntä ei niinkään tuomittu.
Tajuttuaan Annan huijanneen häneltä sekä ystävyyden että rahat Rachel kärsi tilanteesta paitsi taloudellisesti ja ajallisesti myös henkisesti. Hän oli pitkään epätoivoinen ja masentunut, suuttui helposti, kärsi huijauksen seurauksista ja sen lisäksi hänen piti samanaikaisesti taistella pankkien ja rahalaitosten kanssa sekä koettaa saada jostain rahaa omien taloudellisten menetystensä korvaamiseksi. Kun tilanne oli ainakin osittain saatu päätökseen, hän alkoi muistinsa, muiden Annan tunteneiden henkilöiden ja muistiinpanojensa perusteella kirjoittamaan tapauksesta kirjaa auttaakseen sekä itseään että muita samantapaisiin tilanteisiin joutuneita. Kirja on kirjoitettu toisaalta tunteen ja pettymyksen vallassa, mutta samalla myös asiallisesti. Kuten niin usein sanotaan, että ei tuollaista voisi minulle tapahtua. Mutta jälleen kerran kirja kertoo, miten se kuitenkin kaikesta huolimatta tapahtuu.
Helmet lukuhaaste kohdat 6, 7, 15, 16, 17, 22, 32, 35, 43, 49
 
Olen viime aikoina kirjojen kautta tuntunut törmäävän erilaisiin oudosti käyttäytyviin, ongelmaisiin ihmisiin ja näitä ihmisiä sisältää myös Mentalisti (Camilla Läckberg, Henrik Fexeus). Erittäin bakteerikammoinen ja sosiaalisesti vaillinainen poliisi Mina Dabiri työskentelee erikoisryhmässä yhdessä pomonsa Julia Hammarsternin, seksistisen Ruben Höökin, seniori ja sinkku Christer Bengtssonin ja väsyneen, juuri kolmosten isäksi tulleen Peder Jensenin kanssa. Yhteistyössä heidän kanssaan työskentelee myös oikeuslääkäri Milda Hjort. Kun heidän selvitettäväkseen tulee murha, jossa nuori nainen on lävistetty miekoilla jonkinlaisessa taikurin laatikossa, Minalle ehdotetaan yhteistyötä mentalistin ja ennen myös taikurina esiintyneen Vincent Walperin kanssa. Vincent kyllä myöntää tuntevansa taikuuden maailman, mutta hän sanoo mentalistina vain lukevansa ihmisten eleitä ja sanoja mutta ei ole psykologi tai profiloija. Siitä huolimatta hänet halutaan mukaan ryhmään tai ainakin osa ryhmästä haluaa, kun taas Ruben suorastaa halveksii häntä. Kirjan henkilöillä tuntuu olevan jokaisella ongelmia henkilökohtaisessa elämässään, myös Vincentillä: ahtaan paikan kammo, pakkomielle lukuihin ja osittainen sosiaalinen kyvyttömyys arkielämässä, varsinkin perheensä kanssa (vaimo on 1. vaimon sisar, mustasukkainen ja pariskunnan yhteisen lapsen lisäksi perheeseen kuuluu ajoittain myös 2 vanhempaa lasta edellisestä avioliitosta). Sen sijaan Mina ja Vincent tulevat hyvin toimeen keskenään ymmärtäen toistensa vajaavaisuuksia. Sitten löytyy aiemmalta ajalta toinen, samaan sarjaan kuuluva murha ja Vincent huomaa uhrien ihoon kaiverretut roomalaiset järjestysnumerot ja rikottujen kellojen näyttämien aikojen merkityksen. Alkaa kilpajuoksu ajan ja rikosten selvittämisen kanssa, kun tapahtuu vielä kolmas murha ja Vincent kertoo uhreja tulevan vielä ainakin yhden. Samaan aikaan päätarinan kanssa käväistään välillä vuodessa 1982 Kvibillessä maalaistalossa, jossa elävien äidin ja kahden lapsen elämänkulkua näillä käväisyillä tarkastellaan.
Kirjan aihealue eli mentalismi, taikuus ja rikokset ovat sinällään kiehtovia ja niiden selvittely ja tarinan loppuratkaisu ovat kiinnostavia. Niiltä osin tarina sujuu hienosti joskin joskus hieman toistavasti. Mutta kirjan yli 600 sivusta niin paljon menee sekä päähenkilöiden että muiden poliisien henkilökohtaisten vaikeuksien setvimiseen, että itse murhatarinasta tuntuu katoavan välillä juoni. On tietysti hyvä, että kirjan henkilöhahmot saavat lihaa luittensa ympärille, mutta kun tarinan kerronnassa tuntuu sanoja käytettävän enemmän henkilökohtaisiin hankaluuksiin kuin itse tarinan eteenpäin kuljettamiseen, nuo toistetut ja välillä turhiltakin tuntuvat selostamiset alkavat häiritä ja tylsistyttää. Kirjaa olisi voinut tiivistää ja epäolennaisuuksia karsia niin, että tarina olisi pysynyt yhtenäisenä. Minasta ja Vincetistä on ilmeisesti tulossa lisääkin tarinoita. Tämä kirja ei estä lukemasta niitä, mutta toivoisin tulevista osista hieman johdonmukaisempia ja enemmän pääasiaan eli murhamysteeriin keskittyviä.
Helmet lukuhaaste kohdat 11, 15, 19, 22, 28, 43

Aikanaan luin kirjan P.S. Rakastan sinua ja olenpa katsonut siitä tehdyn elokuvankin. Se on tarina nuoresta avioparista, joista aviomies Gerry kuolee alle kolmekymppisenä syöpää ja vaimo Holly, elettyään siihen asti tyhjää, vain aviomiehelle omistautunutta elämää vaipuu epätoivoon, lakkaa syömästä ja välittämästä mistään. Aviomies on kuitenkin jättänyt hänelle kuolemansa jälkeen luettavaksi 10 kirjettä, yhden joka kuukaudelle vuoden loppuun asti. Ne sisältävät aina jonkin ohjeen tai kertomuksen ja samalla antavat vähitellen heräävää toivo Hollylle.
V. 2020, jotakuinkin 15 vuotta myöhemmin, ilmestyi kirjan jatko-osa Loppusanat (Cecelia Ahern). Kirjassa Gerryn kuolemasta on kulunut 7 vuotta ja Holly on päässyt elämässään eteenpäin. Hän seurustelee Gabrielin kanssa ja mies on juuri pyytänyt Hollya muuttamaan luokseen. Holly työskentelee sisarensa omistamassa vintagevaatteita ja -tavaroita myyvässä liikkeessä. Sisar tekee kaupasta käsin myös live-podcastlähetyksiä ja Holly suostuu mukaan kuolemaa käsittelevään jaksoon kertomaan oman tarinansa. Tällä esiintymisellä on arvaamattomat seuraukset. Joukko kuolemansairaita ihmisiä perustaa P.S. Rakastan sinua-kerhon ja pyytää Hollya auttamaan heitä tekemään saman kuin Gerry, kirjoittamaan kuolemansa jälkeen luettavia kirjeitä läheisilleen. Ensin Holly ei missään tapauksessa suostu palaamaan noihin aikoihin ja tunnelmiin, mutta alkaa sitten ajatella asiaa. Vastaan ovat myös läheiset. Gabriel siksi, koska pelkää joutuvansa kilpailemaan Hollystä tämän kuolleen aviomiehen kanssa, sukulaiset ja läheiset ystävät taas siksi, koska muistavat, millaisessa tilassa Holly oli ollut Gerryn kuoleman jälkeen ja pelkäävät hänen putoavan taas siihen samaan mielentilaan. Holly menee kuitenkin käymään yhteen kerhon jäsenten (4 kpl, yksi heistä ehti kuolla ennen sitä) ja suostuu lopulta auttamaan kerhon jäseniä. Niin hän joutuu vedetyksi jäsenten henkilökohtaisiin elämiin ja samalla pohtimaan omaa tilannettaan ja Gerryn sanomia.
En oikein saanut selville lukiessani, miksi tämä jatko-osa piti kirjoittaa. Kirja kyllä alkaa ja loppuu vauhdikkaasti, mutta välissä on niin paljon erilaista pohdintaa ja usean ihmisen elämän tarkastelua, että välillä kyllästytti. Toisaalta, puhutaan vakavista asioista mutta riittävän kevyesti, jotta lukija ei vaipuisi masennukseen. Sinänsä hyvä kirja lukea, mutta ihmettelen vieläkin sen tarpeellisuutta.
Helmet lukuhaaste kohdat 3, 5, 7, 8, 11, 38, 43

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)