Translate

Hae tästä blogista

lauantai 5. maaliskuuta 2022

Varsiparsakaalia, sitrusta ja kunnon keittiömoka

Pidän salaateista, mutta valitettavasti tällä hetkellä standardi salaattiainekset ovat aikamoisissa hinnoissa. Siksi yritän keksiä uusia keinoja nauttia ruokien kanssa tai välipaloina hieman erilaisia salaatteja. Tämä salaatti sai alkunsa kaupan varsiparsakaalitarjouksesta.

Varsiparsakaali-tofusalaatti

Broccolini tofu salad
250 g varsiparsakaalia
1 paprika
250 g kiinteää tofua
140 g pekonia
0,5-1 dl vettä
(siemeniä tai pähkinöitä)
Kastike:
0,5 dl soijakastiketta
0,25 dl kalakastiketta
1 rkl hunajaa
0,5 tl inkiväärijauhetta

Kuutioi tofu ja laita palat talouspaperin tai pyyheliinan päälle. Laita päälle talouspaperia/toinen pyyheliina ja paino, anna liian nesteen imeytyä paperiin/kankaaseen.
Sekoita kastikeainekset sekaisin ja laita kastike odottamaan.
Katko varsiparsakaalit pituussuunnassa 2-3 osaan. Poista paprikasta kanta ja siemenet ja kuutioi paprikan liha. 
Laita pekonit kylmälle paistinpannulle, lämmitä liedellä ja paista, kunnes pekonit ovat rapeita. Nosta paistuneet pekonit talouspaperin päälle odottamaan.
Paista kuivatetut tofukuutiot pekonirasvassa, kunnes ne saavat hieman väriä. Lisää pannulle 2 rkl kastiketta ja jatka tofujen paistamista niitä koko ajan sekoitellen kunnes kastike on tarttunut kaikkiin tofupaloihin kunnolla ja imeytynyt niihin. Siirrä tofut salaattikulhoon.
Lisää pannulle varsiparsakaalit, paprikat ja vesi. Peitä paistinpannu kannella ja anna vihannesten pehmetä pannulla n. 10 min, kunnes ne ovat pehmenneitä mutta niissä on vielä purutuntumaa. Kaada vihannekset siivilään, huuhtele kylmällä vedellä hyvin ja valuta.
Lisää salaattikulhoon tofun sekaan pekonit pieniksi käsin murustettuna. Lisää kulhoon valuneet vihannekset. Lisää lopuksi makusi mukaan kastiketta. Ole tarkkana, koska sekä kastike että pekoni ja tofut ovat suolaisia. Voit halutessasi viimeistellä salaatin siemensekoituksella tai murskatuilla pähkinöillä.

Seuraavasta reseptistä saa hyvät naurut tyyliin tehkää niin kuin sanon, ei niin kuin minä sen tein. Aioin alun perin tehdä viikonlopuksi sitruunakanakastiketta, mutta kiitos Master Chef Suomen päätinkin tehdä kanaravioleja sitruunakastikkeessa. Innostuin kuitenkin elämäni ensimmäisestä itse tehdystä raviolikokeilusta niin, etten ajatellut asiaa loppuun asti. Ruoassa itsessään ei ollut mitään vikaa sinänsä, mutta en ajatellut raviolieni kokoa ja lopputuloksena tein hyviä, mutta valtavan kokoisia ravioleja. Tällä ohjeella minä tein 9 raviolia kun todellisuudessa niitä olisi normaalikokoisena saanut taikina- ja täyteohjeella reilusti yli puolet enemmän. Joten kuvassani kastikkeen alla on 1 ainoa lautasen melkein kokonaan peittänyt ravioli. No, ei minua aikakaan pihistelijäksi olisi voinut syyttää, jos syöjiä olisi ollut muita kuin minä itse. Kaksi minun ravioliani kun olisi vastannut kooltaan puolikasta isoa pizzaa.
 

Kanaraviolit sitruunakastikkeessa

Chicken ravioli in lemon sauce
Pastataikina:
200 g durum-vehnäjauhoa
2 kananmunaa
1 tl öljyä
vettä tarvittaessa
Raviolitäyte:
200 g keitettyä kanaa
0,5 porkkanaa
0,5 sellerin vartta
1 valkosipulin kynsi
0,5 tl sipulijauhetta
0,25 tl savupaprikajauhetta
1 rkl persiljaa hienonnettuna
1 dl parmesaaniraastetta
1 pieni kananmuna
125 g ricottaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
Sitruunakastike:
öljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
ripaus cayennepippuria
0,25 tl kurkumaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 tl inkivääritahnaa tai tuoretta, raastettua inkivääriä
2 rkl hunajaa
2 dl kermaa
2,5 rkl sitruunan mehua
200 g turkkilaista jogurttia
Päälle:
parmesaaniraastetta, persiljaa

Tee pastataikina hyvissä ajoin etukäteen. Mittaa kulhoon tai pöydälle jauhota keoksi, tee keskelle syvennys. Riko syvennykseen munat ja lisää öljy. Ala sekoittaa taikinaa nyppien jauhoja munien sekaan keskeltä alkaen ulospäin. Jos taikina sekoitettuna tuntuu liian kuivalta, lisää hieman vettä. Vaivaa taikinaa kunnolla n. 10 min, muotoile siitä pallo ja laita se muovipussiin. Anna taikinan levätä huoneenlämmössä 2-3 tuntia. Itse tein taikinan edellisenä iltana, laitoin sen jääkaappiin ja annoin olla seuraavana päivänä vielä pari tuntia huoneenlämmössä ennen pastakoneella käsittelyä.
Tee täyte. Paloittele kana kulhoon aivan pieniksi paloiksi, melkein vauvanruoaksi. Raasta sekaan porkkana, selleri ja valkosipulinkynsi. Silppua joukkoon persilja, raasta parmesaani ja lisää mausteet. Sekoita lopuksi mukaan kananmuna ja ricotta ja sekoita kaikki hyvin sekaisin.
Jaa pastataikina puoliksi. Työstä toinen puolikas alaosaksi pastakoneella tai kaulimella. Aloita suurimmalla telavälillä. Vedä taikina läpi ainakin 4 kertaa niin, että joka vetämisen jälkeen taitat taikinan kolminkerroin ennen uutta läpivetokertaa. Etene sen jälkeen paksusta yhä ohuempaan telaväliin (itse lopetin välin ollessa 3).  Levitä pohjataikina työskentelyalustalle ja jaa se pituussuunnassa ainakin puoliksi (tätä en tehnyt ja tuloksena olivat jättiraviolit) tai itsesi mielestä sopivan kokoisiksi suikaleiksi. 
Jaa täyte alaosien päälle tasaisin välein, välien tulee riittää 2 raviolityynyn reunoiksi. 
Työstä toinen puoli taikinasta samoin kuin ensimmäinen ja leikkaa se pituussuunnassa samankokoisiksi suikaleiksi kuin pohjapuolta varten teit.
Voitele pohjalevyn täytteen ympärystät vedelle. Levitä päällilevy alalevyn ja täytteen päälle niin, että painelet kämmensyrjällä levityksen aikana täytteen ympäriltä ilmat mahdollisimman hyvin pois. Leikkaa veitsellä tai taikinapyörällä raviolit irti toisistaan ja varmista, että reunat ovat hyvin kiinni. 
Keitä raviolit kypsäksi kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä, keittoaika n. 5 min.
Silppua kastiketta varten sipuli ja valkosipulin kynsi. Kuullota sipuleita öljyssä miedolla lämmöllä (3) n. 5 min. Lisää pannulle valkosipuli, cayennepippuri, kurkuma, suola ja mustapippuri ja jatka kuullottamista vielä 1-2 min. 
Lisää pannulle inkivääri, hunaja ja kerma. Anna kastikkeen kiehua hiljalleen n. 5 min, kunnes se hieman sakenee. Lisää sitruunamehu, kiehauta ja nosta kastike pois hellalta. Sekoita joukkoon bulgarianjogurtti.
Voit nostaa kastikkeen takaisin hellalle lämpenemään, mutta älä anna sen enää kiehua. Nosta pannuun kypsät raviolit ja sekoita ne kastikkeen joukkoon. 
Tarjoillessa ripottele päälle raastettua parmesaania ja persiljaa.

Koska olen edelleen sitrushedelmien lumoissa, kuten huomaatte, oli pakko kaivaa esiin vanha sitruunaresepti ja nauttia sitruunasta myös jälkiruoassa.

Sitruunakermahyytelö

Lemon blancmange
2 liivatelehteä 
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa
0,75 dl sokeria
0,5 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuoriraaste
0,75 sitruunan mehu

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa kerma vaahdoksi.
Erottele munan keltuaiset ja valkuaiset eri astioihin. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.
Kuumenna sitruunamehu, puristele liivatelehdet ja sulata ne sitruunamehuun. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Lisää keltuaisten joukkoon sokerit ja vatkaa ne vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sitruunankuoriraaste. Lisää sekaan myös sitruuna-liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen
Sekoita keltuaisvaahtoon ensin kermavaahto nuolijalla sekoittaen ja viimeiseksi valkuaisvaahto varovasti nostellen.
Kaada seos tarjoilukulhoon tai -astioihin, peitä ja laita hyytymään jääkaappiin ainakin 2-3 tunniksi, mieluummin yön yli. Koristele halutessasi esim. sitruunankuoriraasteella, sitruunaviipaleilla ja salmiakkinonparelleilla tai -murskalla.

Koska laskiaisherkut tuli syötyä, piti saada leivottua jotain uutta. Ennen sitä olin nähnyt Strömsö-ohjelmassa sitrushedelmien säilöntäohjeen, jota oli ihan pakko kokeilla. Se oli niin helppo, että sen teko menee todellakin kuin Strömsössä. Ja mikä hauskinta, viikko kokeiluni jälkeen löysin tuotokselle käyttöä leivonnassani. Kas kun satuin tekemään tämän oman sokeroitujen hedelmien kokeiluni veriappelsiineillä.

Sitrusconfit (sokerisäilötyt sitrushedelmät)

Blood orange confit
sitrushedelmiä (appelsiini, sitruuna, greippi, lime)
vettä keittämiseen
vesi-sokeriseosta suhteessa 50/50 säilömiseen
mausteita maun mukaan (kaneli, tähtianis, yrttejä)

Pese sitrukset hyvin. Pistele hedelmien kuoreen reikiä hammas- tai grillitikulla. Laita hedelmät kattilaan ja päälle sen verran vettä, että hedelmät juuri ja juuri peittyvät. Kiehauta vesi ja anna hedelmien kiehua hiljalleen, kunnes ne tuntuvat tikulla koetettaessa kypsiltä (20-30 min riippuen hedelmästä). Kaada keitinvesi pois (mittaa sen määrä ennen poisheittämistä).
Laita hedelmät hetkeksi odottamaan ja laita kattilaan pois heittämääsi keitinvettä vastaava määrä vettä ja sokeria suhteessa 50/50 (jos esim. 1. keitinvetesi määrä oli 1 l, laita nyt kiehumaan 5 dl vettä ja 5 dl sokeria). Voit myös lisätä kattilaan halutessasi mausteita. Kun seos kiehuu, lisää sinne keittämäsi hedelmät ja anna kiehua hiljalleen n. 20 min.
Lado hedelmät joko sellaisenaan tai pilkottuna/siivutettuna puhtaaseen lasipurkkiin ja kaada purkki täyteen kuumaa sokerivettä (myös mukana olleet mausteet kannattaa lusikoida purkkiin). Jäähdytä ja laita jääkaappiin säilöön. Hedelmät voi käyttää myös heti, mutta ne mehevöityvät säilytettäessä ja säilyvät kuten muutkin hillotuotteet.

Sitten siihen leivontaan. Näin Instagramissa herkullisen appelsiiniskonssikuvan ja reseptin. Pääsin käyttämään omia sokeroituja veriappelsiinejani. Tilalla voi tietysti käyttää kuivattuja sokeroituja hedelmiä tai kaupan vastaavia.

Veriappelsiini-manteliskonssit

Blood Orange Almond scones
2 veriappelsiini kuoriraaste
0,6 dl sokeria
4,8 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhoja
0,5 tl suolaa
60 g kylmää voita tai leivontamargariinia
3 siivua sokeroitua veriappelsiinia silputtuna
1,2 dl mantelilastuja
1,8 dl kuohukermaa
0,5 tl vaniljatahnaa/-sokeria
Voiteluun:
kermaa
Päälle:
ruokosokeria
mantelilastuja
Kuorrutus:
2,4 dl tomusokeria
n. 2,25 rkl veriappelsiinimehua
0,25 tl vaniljauutetta/sokeria

Pese appelsiinit hyvin ja raasta niiden kuoret sekoituskulhoon. Lisää sokeri ja hiero aineita yhteen käsin, jotta appelsiinin maku tarttuu myös sokeriin.
Lisää kulhoon jauhot, leivinjauhe ja suola, sekoita.
Kuutioi rasva ja laita kuutiot sekoituskulhoon. Nypi aineet sekaisin.
Lisää joukkoon silputut sokeroidut veriappelsiinisiivut ja mantelilastut, sekoita.
Sekoita kerma ja vanilja keskenään ja kaada ne muiden aineiden joukkoon. Sekoita esim. haarukalla taikinaksi.
Kaada taikina leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle. Muotoile taikinasta kiekko, jaa se kahdeksaan osaan. Voitele palat kermalla, ripottele päälle ruokosokeria ja mantelilastuja. 
Paista skonssit 220 ºC uunin alakeskitasolla n. 15 min, kunnes skonssien pinta on kauniin ruskea.
Voit syödä skonssit heti lämpimänä tai jäähdyttää ne ja päällystää kuorrutteella. Sekoita kuorrutteen aineet keskenään ja kuorruta skonssit ritilän päällä. Anna kuorrutteen jähmettyä n. 0,5 h. 
Alkuperäinen resepti: @30minutefoodie 
 
Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)