Translate

Hae tästä blogista

sunnuntai 20. maaliskuuta 2022

Perunaa ja jauhelihaa

Potatoes and minced meat
Tällä kertaa ajattelin laitella ruokani aivan arkisista raaka-aineista. Tosin sekaan lipsahti hieman mangoa, koska jääkaapissa sattui olemaan avattu purkki mangososetta. Tuorekin mango olisi ollut OK, sillä mango on nyt sesongissa. Pääruokani ei tarvinnut edes kastiketta kiitos mehevien perunoiden ja pihvien täytteen.
 
Tiedättehän sen pizzerioissa yleensä tarjottavan kaalisalaatin? Matkin sitä omassa salaatissani.
 
 

Punakaalisalaatti

Red cabbage salad
n. 500 g punakaalia
1 suippopaprika
Kastike:
0,75 dl punaviinietikkaa
3 rkl öljyä
0,75 tl suolaa
0,75 tl mustapippuria
1,5 tl meiramia (tai basilikaa, oreganoa jne)
1,5 rkl sokeria
 
Mittaa kaikki kastikeaineet kannelliseen purkiin, ravista sekaisin ja anna maustua salaatin kokoamisen ajan.
Poista kaalista uloimmat lehdet ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi juustohöylällä tai veitsellä. Älä käytä salaattiin kovaa kantaa.
Pese paprika, poista siemenet ja suikaloi sek.
Sekoita kulhossa kaalit ja paprikasuikaleet. Lisää kastike ja sekoita hyvin. Anna maustua muutama tunti jääkaapissa.
 
En ollut pitkään aikaan tehnyt Smälannin perunoita ja nyt ne tuntuivat sopivilta jauhelihapihvieni kanssa, koska silloin en tarvitsisi kastiketta.
 

Smålannin perunat

Skånes potatoes
750 g yleis- tai kiinteitä perunoita
1 - 1,5 sipulia
öljyä
4 dl ruokakermaa
(maitoa)
0,5-1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
ruohosipulia, persiljaa
 
Pese ja kuori perunat, kuutioi ne. Silppua sipuli.
Lämmitä öljy paistokasarissa ja kuullota perunakuutioita ja sipulia siinä n. 5 min.
Lisää kerma ja hauduta seosta hiljalleen pulppuillen n. 20 min, kunnes perunat ovat kypsiä. Paistoksen pitää olla "kosteaa", joten lisää loppuvaiheessa tarvittaessa maito, jos seos tuntuu liian kuivalta. 
Mausta kypsä seos suolalla ja mustapippurilla ja lisää sekaan reilusti ruohosipulia ja persiljaa.
 
Jauhelihapihvien täytteenä voi käyttää pelkkää tuorejuusto-sienimuhennosta tai siihen voi lisätä esim. kinkkua. Itse koostin täytteeni pakastimen ja jääkaapin sisällöllä ja mielestäni osuin aika nappiin. Sain aikaiseksi seoksistani 7 jauhelihapihviä.

Täytetyt jauhelihapihvit

Filled minced meat patty
200 g kermaviiliä
1 ps sipulikeittoaineksia
0,5 dl korppujauhoja 
1 tl salviaa
1 kananmuna
500 g naudan tai nauta-sikajauhelihaa
Täyte:
1 dl pakastettuja kanttarelleja
100 g mustapippurituorejuustoa
40 g aurinkokuivattuja tomaatteja
(3 siivua meetvurstia)
 
Sekoita kulhossa kermaviili, sipulikeittoainekset ja korppujauhot. Anna turvota n 30 min.
Lisää kulhoon muna ja salvia ja sekoita. Lisää lopuksi jauheliha ja sekoita taikina käsin hyvin sekaisin. Anna maustua hetki jääkaapissa.
Tee täyte. Silppua sienet. Kuutioi tomaatit ja jos käytät, meetvurstisiivut. Sekoita erillisessä kulhossa sienet, tomaatit, meetvursti ja käsin murustettu tuorejuusto massaksi.
Muotoile jauhelihasta kostuteuin käsin ohut jauhelihapihvi laivinpaperilla peitetyn uunipellin päälle. Lisää pihville kukkurateelusikallinen täytettä. Muotoile toinen samankokoinen ohut pihvi, laita edellisen päälle ja sulje saumat hyvin. Toista kunnes kaikki jauheliha- ja täytemassa on käytetty.
Paista pihvit 200 ºC uunin alakeskitasolla n. 20 min, kunnes pihvien pinta on saanut kauniin värin (voit käyttää viimeisen 5 min aikana uunin ylägrillivastusta).

Jälkiruoan idea syntyi, kun huomasin jääkaapissa purkin mangososetta, josta olin aiemmin käyttänyt teelusikallisen pari. Loppu oli aika käyttää pois.

Mango-valkosuklaamousse

Mango White Chocolate mousse
2 kananmunaa
125 g valkosuklaata
100 g mangososetta
2 rkl hunajaa
0,5 dl mantelirouhetta 
Koristeluun:
mantelirouhetta tai mangokuutioita.

Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset eri astioihin. Paahda mantelirouhe kevyesti.
Paloittele valkosuklaa ja sulata se vesihauteessa tai mikrossa. Jäähdytä hieman, jos suklaa on kovin kuumaa.
Riko keltuaisten rakenne ja vatkaa ne suklaan joukkoon hyvin sekaisin. Lisää joukkoon mangosose ja hunaja ja vatkaa seos tasaiseksi. Lisää joukkoon mantelirouhe.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja kääntele vaahto muun seoksen joukkoon esim. nuolijalla.
Annostele mousse 4 pieneen tai 1 isoon tarjoiluastiaan ja anna jähmettyä peitettynä jääkaapissa vähintään 2 h. Koristele ennen tarjoilua.

Katselin taas telkkarista leivontaohjelmaa ja siinä tehtiin mazarinleivoksia. Mieleni rupesi tekemään kakkua samalla idealla. Löysin netistä mazarinkakun, johon oli käytetty mesiangervoa (tuoretta). Koska minulla oli kaapissa kuivattua mesiangervoa, päätin käyttää sitä. Tarkoitus oli laittaa kakkua vuokaan kootessa väliin hillokerros, mutta Hanna Hajamieli iski ja hillokerros unohtui. Harmi.

Manteli-mesiangervokakku

Almond and meadowsweet cake
150 g voita tai leivontamargariinia
250 g mantelimassaa
0,75 dl kermaa
1 kananmuna
1 dl kuivattuna mesiangervon kukkia
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Koristeluun:
tomusokeria, appelsiinia sokeriliemessä
 
Rasvaa ja korppujauhota Ø20 cm vuoka.  
Kuutioi kulhoon rasva ja paloiksi revitty mantelimassa. Vatkaa sekaisin. Lisää muna ja kerma ja vatkaa massa tasaiseksi.
Sekoita erillisessä astiassa jauhot, leivinjauhe ja kuivattu mesiangervo. Sekoita kuivat aineet sekaisin muiden aineiden joukkoon.
Levitä kakkutaikina vuokaan ja paista kakku 175 ºC uunin alakeskitasolla n. 35 min, kunnes koitettaessa tikulla siihen ei tartu taikinaa.
Anna kakun jäähtyä vuoassa ennen siitä irrottamista. Koristele tomusokerilla ja sokeroiduilla appelsiiniviipaleilla.

Olen viime aikoina syönyt niin paljon makeata ja sokeria, että yritän vähentää jälkiruokien ja makeiden leivonnaisten määrää. Siksi niiden reseptit saattavat hieman harveta jatkossa

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)