Translate

Hae tästä blogista

lauantai 26. maaliskuuta 2022

Tikanojan Taidekodissa kylässä

Vaasan Martoilla oli torstaina opastettu kiertokäynti Tikanojan Taidekodissa ja minun oli pakko ängetä mukaan. Taidekodin toisessa kerroksessa on yleensä vierailevan taiteilijan näyttely ja tällä kertaa siellä oli esillä Erika Adamsonin näyttely, jonka teemana on Nostalgia. Adamson maalaa työnsä öljyvärillä alumiinilevylle. Hitaan ja pikkutarkan rajausvaiheen jälkeen taiteilija "maalaa" työnsä käyttäen usein työvälineinä kangasrättiä, kättään tai vaikkapa vanhaa pankkikorttia, silloin tällöin myös pensseliä. 
 

 
Useissa tauluissaan Adamson on hakenut työhönsä nostalgian kaipuuta mutta samaan aikaan niistä löytää vihjeitä nykyisyydestä.



Entisaikaa kuvastavia töitään Adamson on maalannut usein myös kotiseutumuseoissa, joissa hänen töitään on ollut esillä. Niinpä tämänkertaisessa näyttelyssä on esillä paitsi aiempia töitä muualta myös paikan päällä miljööstä tai Tikanojan perheenjäsenistä tehtyjä maalauksia.
 



Myös tietynlainen valokuvamainen tila tai TV-sarjat saattavat toimia Adamsonin inspiraationa.


Koska moni maalauksista oli maalattu eri kotiseutumuseoissa, ne oli myös täällä sijoiteltu niin, että aihe vastasi usein hyvin paikkaa tai huonetta, johon se oli ripustettu. Adamsonin tekniikka eli työn tekeminen alumiinilevylle ja maalipinnan työstäminen mahdollisti alumiinin kiillon ja kirkkauden hyväksikäytön työssä niin, että se elävöitti osaltaan työtä.


Ensimmäinen eli sisääntulokerros taas on varattu museon oman kokoelman taideteoksille. Tällä kertaa sinne oli koostettu ranskalaisen taiteen kokoelma nimellä Vers la lumière. Seiniltä löytyy kokoelma merkittävien ranskalaistaiteilijoiden teoksia sekä muita ranskalaiseen taiteeseen oleellisesti liittyviä teoksia, joita Frithjof Tikanoja aikanaan hankki itselleen.
 

 
Maailmankuulujen taiteilijoiden teoksia edustavat tällä hetkellä seinällä Matisse ja Degas.



Ranskalaistaiteen tyylisten teosten joukossa on esillä myös usein Ranskassa työskennelleiden Tikanojan langon Eemu Myntin ja tämän vaimon Eva Bremerin töitä.



Esillä Tikanojan kokoelmista olivat myös mm. Jean-Louis Forainin melkein pilakuvamainen Oikeudenkäynti, grafiikkaa Louis Legrandilta, Francisco Boresin jo kubismia lähentelevä Alaston ja Claude-Joseph Vernetin maisemamaalauksia.



Huomaan, että aina käydessäni Tikanojan taidekodissa olen ottanut kuvan upeasta 1. kerroksen kirjastohuoneesta. Siellä on esillä myös leimasin, jolla Frithjof Tikanoja aikanaan merkitsi kokoelmiensa esineet.


Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)