Translate

Hae tästä blogista

lauantai 12. maaliskuuta 2022

Juureksia ja vohvelia

Ajattelin laittaa viikonlopuksi jotain kivaa juureksista ja en tiedä, kummitteliko joulu vielä mielessä, kun päädyin rosollipiirakkaan. 

Rosollipiirakka

Pie with root vegetables
Pohja:
3 dl ruisjauhoja
0,5 tl suolaa
90 g voita tai margariinia
1 kananmuna
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
2 rkl öljyä
1 sipuli
2 perunaa
2 porkkanaa
2 tl timjamia
2 tl hunajaa
1 iso tai 2 pientä omenaa
2 keitettyä tai etikkapunajuurta
Päälle:
3 dl kermaa
2 kananmunaa
1 tl Herbes de Provence-yrttiseosta
0,75 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
n. 2 dl juustoraastetta
 
Voitele ja korppujauhota piirakkavuoka (Ø26-28 cm). 
Sekoita kulhossa ruisjauhot ja suola. Kuutioi rasva ja nypi se jauhojen sekaan. Lisää muna ja vesi ja vaivaa taikina tasaiseksi. Levitä taikina tasaisesti piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Peitä vuoka ja laita se pakastimeen täytteen valmistuksen ajaksi.
Kuori ja kuutioi sipuli, porkkanat ja perunat. Pese ja kuori tarvittaessa omena(t), poista siemenkota ja kuutioi liha. Kuutioi punajuuret.
Lämmitä öljy paistinpannulla keskilämmöllä ja lisää pannulle sipuli-, peruna- ja porkkanakuutiot. Anna niiden kuullottua pannulla välillä sekoittaen n. 15 min.
Lisää pannulle timjami, hunaja ja omenakuutiot ja jatka kuullottamista vielä n. 5 min. Nosta pannu pois liedeltä.
Lämmitä uuni 200 ºC. Nosta pohjataikinavuoka uuniin suoraan pakastimesta, näin pohjataikinan sivuja ei tarvitse tukea esipaiston aikana. Esipaista pohjaa n. 10 min. uunin yläkeskitasolla. 
Nosta esipaistettu pohja pois uunista ja levitä paistettu täyte pohjan päälle. Sirottele lopuksi päälle punajuurikuutiot.
Sekoita kerma, munat, mausteet ja juustoraaste keskenään ja kaada seos tasaisesti piirakan päälle.
Paista piirakka kypsäksi uunin alakeskitasolla n. 30 min. 
 
Koska minulle jäi piirakasta yli porkkanoita, etsiskelin niille sopivaa salaattireseptiä. Tietysti ne voisi käyttää raasteena, mutta itse saan raa'asta porkkanaraasteesta hikan, joten onneksi löysin netistä kokeilemisen arvoisen reseptin. Alkuperäisessä reseptissä porkkanat oli leikattu julienne-suikaleiksi, mutta laiskuuttani vetelin porkkanat vain juustohöylällä.
 

Venäläistyylinen porkkanasalaatti

Russian style carrot salad
2 porkkanaa
0,5 sipulia
1 valkosipulin kynsi 
0,5 rkl korianterin siemeniä murskattuna
1 rkl öljyä
0,75 rkl valkoviinietikkaa
0,25 tl suolaa
ripaus chilihiutaleita
0,25 rkl hunajaa

Suikaloi porkkanat astiaan.
Silppua sipuli ja kuullota silppu öljyssä. Lisää porkkanoiden joukkoon.
Murskaa valkosipuli ja korianterin siemenet ja lisää ne salaattiin.
Annostele sekaan muut aineet, sekoita hyvin ja anna maustua jääkaapissa min. 2 h, mieluummin yön yli.
Alkuperäinen resepti: https://moskvitska.blogspot.com/2014/11/venalais-korealainen-porkkanasalaatti.html

Ostin viikolla uuden vohvelinpaistolaitteen, joten luonnollisesti jälkiruoaksi piti paistaa vohveleita. Koska en kaivannut mitään ylimakeaa, sekä vohveleissa että mukaan tekemässäni maapähkinä-mascarponevahdossa on vain vähän sokeria. Halutessasi voit makeuttaa niitä enemmänkin.

Appelsiini-ricottavohvelit ja maapähkinä-mascarponevaahto

Orange ricotta waffle with peanut butter mascarpone whipped cream
Vohvelit:
2 kananmunaa
125 g ricottaa
1 dl maitoa
1 rkl appelsiinimehua
0,75 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
0,5 sokeroitua appelsiinia pieninä kuutioina (tai 1 appelsiinin raastettu kuori)
30 g sulatettua voita tai margariinia 
Maapähkinä-mascarponevaahto:
2 dl kuohukermaa
250 g mascarponea
2 rkl fariinisokeria
2 rkl maapähkinävoita

Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset.
Sekoita keltuaiset, ricotta, maito ja appelsiinimehu kulhossa tasaiseksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja sitten kosteiden aineiden sekaan tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon sokeroidut appelsiinikuutiot/appelsiininkuoriraaste ja anna taikinan turvota valkuaisten vatkaamisen ajan.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita vaahto varovasti muun taikinan joukkoon ja paista vohvelit.
Vatkaa kermavaahto napakaksi vaahdoksi. Mittaa kermavaahdon sekaan mascarpone, fariinisokeri ja maapähkinävoi ja vatkaa seos tasaiseksi. Nauti vohvelien päällä.

Ihastuin viime viikolla sen verran skonsseihin, että päätin tällä viikolla leipoa uuden satsin lakoista.
Pakastetut lakat saivat sulaa vain juuri sen verran, että ne irtoilivat toisistaan. Rasiaan jääneen jäätyneen mehun käytin kiilteen tekoon. Tällä kertaa taikinasta tuli kosteampi eikä se kohonnut niin hyvin kuin edelliset. Maussa sen sijaan ei ollut mitään vikaa.

Lakkaskonssit

Cloudberry scones
5,5 dl vehnäjauhoja
0,6 dl sokeria
2 tl leivinjauhoja
0,5 tl suolaa
60 g kylmää voita
2 dl jäisiä lakkoja
1,6 dl maitoa
0,5 tl vaniljatahnaa
Päälle:
maitoa voiteluun
ruokosokeria
Kiille:
1,2 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljatahnaa
1 rkl + 1 tl lakkamehua

Sekoita kulhossa jauhot, sokeri, leivinjauhot ja suola. Kuutioi voi ja nypi se kuivien aineiden joukkoon. Lisää lopuksi sekaan jäiset marjat.
Sekoita maito ja vaniljatahna keskenään. Lisää maito kulhoon ja sekoita ainekset sekaisin esim. haarukalla.
Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja muotoile taikina kiekoksi. Leikka kiekko esim. pizzaleikkurilla kahdeksaan osaan. Voitele palat ja ripottele päälle ruokosokeria.
Paista skonssit 220 ºC uunissa alakeskitasolla n. 30-35 min. Jäähdytä.
Jos teet kiilteen päälle, sekoita tomusokeri, vaniljatahna ja mehu astiassa ja valuta kiille skonssien päälle. Anna hyytyä n. 30 min.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)