Translate

Hae tästä blogista

torstai 3. helmikuuta 2022

Runebergia, ricottaa ja sweetietä

Ylihuomisen Runebergin päivän kunniaksi leivoin tällä kertaa muffinseja. 
 

Runebergin muffinsit

Runebergs cupcake
100 g voita tai leivontamargariinia
0,5 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhoa
1 dl joulupipareja murustettuna
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl kardemummaa
0,75 dl kuohukermaa
(muutama tippa karvasmanteliesanssia) 
Kostutus:
0,5 dl mantelilikööriä/punssia//sitruunamehua
0,25 dl vettä
0,25 dl sokeria
Päälle:
150 g vadelmamarmeladia
1 dl tomusokeria
n. 1-2 tl munanvalkuaista
(tai joulusta jäänyttä valmista kuorrutetta)

Vatkaa kulhossa vaahdoksi huoneenlämmin rasva ja sokerit. Vatkaa sekaan kananmunat yksitellen.
Sekoita erillisessä astiassa kuivat aineet keskenään.
Vatkaa kuivat aineet ja kerma erissä vuorotellen rasva-sokeriseoksen joukkoon. Halutessasi lisää tässä vaiheessa myös manteliesanssi.
Jaa taikina muffinsivuokiin (11-12 kpl) niin, että ne täyttyvät hieman yli puolen välin.
Paista 200 C uunin alakeskitasolla n. 20 min. Jäähdytä muffinsit.
Tee jokaisen muffinsin keskelle omenaporalla tai veitsellä n. muffinsin puoleen väliin ulottuva syvennys. Älä tee syvennystä pohjaan asti. Ota reiän sisukset talteen astiaan.
Sekoita mantelilikööri/punssi/sitruunamehu, vesi ja sokeri pienessä kattilassa ja lämmitä sen verran, että sokeri sulaa (ei tarvitse kiehauttaa). Voitele pullasudilla jokaisen muffinsin pinta ja syvennys reilulla määrällä kostuketta. Kostuta ylijäävällä nesteellä myös muffinsien "reiät".
Annostele vadelmahillo lusikalla tai pursotinpussia apuna käyttäen vadelmahillo muffinsien reikiin ja pinnalle. Sekoita tomusokerista ja munanvalkuaisesta kuorrute ja pursota rengas hillon ympärille. Jos sinulla on jäljellä joulusta valmista piparkakkujen kuorrutetta, käytä sitä.
Tämä vuonna Runebergin tortut nautitaan kuuman rommitotin (kiehuvaa vettä, ruokokidesokeria, rommia) kanssa. Muffinsien "reiät" taas toimivat pohjana Runebergin triflelle. Kulhoon pohjalle reiät, päälle vadelmamarmeladia ja viimeiseksi vaniljalla ja sokerilla maustettu kermavaahto (1,25 dl kermaa).



 
Pikkunälkä voi yllättää ennen ruokailua, kesken arkisen tekemisen tai illalla telkkaria katsellessa. Siihen on hyvä varautua pitämällä käsillä yksinkertaisia tarvikkeita. Tai olisi muuten vaan käyttöä mukavalle alkupalalle.

Tomaatti-mozzarellacrostinit

Tomato mozzarella crostini
9 palaa maalaispatonkia tai -leipää
3 tomaattia
1 pallo (210/125 g) mozzarellaa
suolaa, mustapippuria
tuoretta tai kuivattua basilikaa
Mausteöljy:
1 dl (oliivi)öljyä
1 iso valkosipulin kynsi 
1 tl kuivattua tai 5-6 lehteä tuoretta basilikaa
 
Sekoita mausteöljy mittaamalla astiaan öljy ja sekoittamalla siihen murskattu valkosipulin kynsi ja kuivattu tai hienonnettu tuore basilika. Anna maustua.
Viipaloi tomaatit, poista siemenosat ja kuutioi liha.
Viipaloi leipä ja paahda viipaleet kevyesti. Sivele paahdetut viipaleet mausteöljyllä.
Annostele leivälle tomaattikuutioita. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria.
Revi tomaattien päälle palasia mozzarellasta. Kruunaa crostinit kuivatulla tai hienonnetulla basilikalla.
 
Sitrushedelmät olivat vielä sesongissa ja ricottaa sai tarjouksesta, joten ruokalista muovautui sen mukaan.
 

Pinaatti-suppilovahverocannelonit

Spinach yellowfoot cannelonis
16 kpl canneloniputkia
Täyte:
öljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
3 dl pakastettua pinaattia tai nokkosta
1,5 dl pakastettuja suppilovahveroita
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
0,25 tl chilihiutaleita
1 tl kuivattua meiramia
ripaus muskottia
250 g ricottaa
1 dl parmesaani/pecorino/grana padanoraastetta
Kastike:
500 g tomaattimurskaa
1 valkosipulin kynsi
70 g tomaattipyreetä
1 tl kuivattua basilikaa
2 rkl balsami- tai punaviinietikkaa
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 tl sokeria
5-6 tippaa tabascoa
vettä
Päälle:
175 g mozzarellaraastetta
 
Sulata pinaatti ja suppilovahverot. Silppua ne pieneksi. Kuori ja silppua sipuli, murskaa valkosipuli.
Lämmitä paistinpannussa öljy keskilämmöllä ja lisää sipulisilppu. Kuullota n. 5 min.  
Lisää hieman lämpöä ja kaada pannulle pinaatti ja suppilovahverot nesteineen. Anna sekoituksen paistua pannulla, kunnes liika neste on haihtunut. Lisää valkosipulimurska ja mausteet ja anna hautua n. 5 min. Jäähdytä seos.
Sekoita kulhossa ricotta ja juustoraaste. Lisää jäähtynyt pinaatti-sieniseos ja sekoita massa tasaiseksi.
Täytä canneloniputket pursotinpussia avuksi käyttäen pinaatti-sienimassalla ja lado putket uunivuokaan.
Sekoita kastikeaineet kaikki keskenään sekaisin. Kaada kastike cannelonien päälle vuokaan, huuhdo tomaattimurskapurkki alle desilitralla vettä ja kaada vesi myös vuokaan. Viimeistele paistos juustoraasteella.
Paista canneloneja uunin alatasolla 225 ºC n. 20-30 min, kunnes kastike poreilee ja pinta on saanut kauniin värin.
 
Tuo kaupan ricottatarjous osui oikeaan kohtaan, koska olin paria päivää aiemmin törmännyt netissä reseptiin, joka houkutti minua suuresti. Se nimittäin yhdisti lemmikkini veriappelsiinin ja ricotan. Ei kun letunpaistoon.

Veriappelsiini-ricottaletut

Blood orange ricotta panncakes
2 kanamunaa
250 g ricottaa
2 dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
3 veriappelsiinia
voita paistamiseen
Veriappelsiini-timjamisiirappi:
2 dl veriappelsiinimehua (2-3 veriappelsiinia)
1,5 dl sokeria
1 tl kuivattua timjamia tai 1 rkl tuoretta hienonnettuna

Tee ensin siirappi. Purista kattilaan veriappelsiinien mehu, lisää sokeri. Keitä seosta hiljalleen n. 30 min. Nosta kattila levyltä ja lisää timjami. Anna jäähtyä ja viilennä kastike sen jälkeen jääkaapissa.
Riko munat kulhoon. Lisää ricotta ja maito ja sekoita ne sekaisin.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja vatkaa ne tasaiseksi muna-ricotta-maitoseokseen. Anna jauhojen turvota n. 20 min.
Pese veriappelsiinit hyvin ja leikkaa ne terävällä veitsellä ohuiksi siivuiksi. 
Kuumenna voi lettupannussa keskilämmöllä (3-4). Lisää jokaiseen lettukoloon 1 veriappelsiinisiivu ja annostele päälle lettutaikina. Paista letut ensin yhdeltä puolelta, kunnes paistamattomankin puolen taikina alkaa hyytyä. Käännä letut ja paista toinen puoli. Jatka, kunnes kaikki lettutaikina on paistettu (n. 16 lettua). Tarjoa letut lämpimänä kylmän siirapin ja vaikka jäätelön kanssa.

Pidän kokeiluista ja tänä vuonna olin ajatellut testata pomeloa. Paikalliskaupassa ei ollut pomeloita, mutta jotain, joka muistutti greippiä ja oli nimeltään Sweetie. Tutustuin netissä kyseiseen hedelmään. Siitä sanottiin, että se on greipin makuinen joskin hieman vähemmän kitkerä. Päätin siis rohkeasti kokeilla vaikkapa keikauskakkuna, joka on suhteellisen varma valinta ensikokeiluksi. Löysin netistä sitruskeikauskakkureseptin, jota päätin soveltaa sweetieen. Koska siinä käytettiin marmeladia kakkuun ja kiilteenä, hankin 3 sweetietä (reilu 900 g), joista 2 meni marmeladiksi ja 1 kakkuun siivuina.
Mitä sitten opin tästä hedelmästä? Hedelmät ovat ensin vihreitä ja muuttuvat keltaisiksi kypsyessään. Joten valitse niiden houkuttelevien vihreiden sijasta mahdollisimman keltaiset hedelmät kaupasta. Kun hedelmän (á n. 300 g) kuorii, pyörittämisen jälkeen kuori irtoaa helposti, mutta vaalea osa ei lähde kuoren mukana, vaan sweetie on "kuorittava" toiseen kertaan valkoisen osan irrottamiseksi. Lohkoja irrottaessani totesin, että niiden kalvot ovat suhteellisen paksuja ja siksi lopullinen siistiminen marmeladiksi on tehtävä kattilaan, koska sinne valuu mehu ja saa irrotettua hedelmälihan suoraan ilman kalvoja. Maksoin sweetiestäni n. €3,-/kg, mutta kuoret ja kalvot painoivat siistimisen jälkeen n. 150 g, joten hedelmäliha ja mehun hinnaksi tuli n. €6,-/kg. Sotkuinen ja tahmea työ siistimisessä. Tuloksen oli 300 g marmeladia.

Sweetiemarmeladi

Sweetie marmelade
n. 600 g sweetietä
100 g hillo-marmeladisokeria
ripaus kanelia

Kuori sweetiet, poista valkoinen osa ja kalvot niin, että kattilaan jää mehu ja hedelmäliha. Kiehauta ne ja anna poreilla hiljalleen n. 10 min. Soseuta seos sauvasekoittimella.
Lisää sweetiesoseeseen sokeri ja kaneli. Anna kiehahtaa ja poreilla sen jälkeen hiljalleen ilman kantta n. 15 min. Purkita steriiliin lasipurkkiin.

Sweetiekeikauskakku

Sweetiekeikauskakku
Pohjalle:
1 sweetie ohuina siivuina
30 g (2 rkl) voita sulatettuna
2 rkl fariinisokeria
Kakku:
125 g voita tai leivontamargariinia
0,5 dl sokeria
125 g (2 dl) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
150 g (n. 4,5 rkl) sweetiemarmeladia
3 kananmunaa
Kiille:
2 rkl sweetiemarmeladia
1 rkl vettä

Voitele ja korppujauhota Ø20 cm (irtopohja)vuoan reunat ja vuoraa pohja leivinpaperilla.
Mittaa kulhoon kaikki kakkuainekset ja vatkaa sekaisin tasaiseksi taikinaksi.
Leikkaa terävällä veitsellä sweetiestä pois kuoret ja kuorien sisällä oleva valkoinen osa. Leikkaa hedelmäliha ohuiksi viipaleiksi.
Levitä kakkuvuoan pohjalle sulatettu voi (30 g). Ripottele päälle tasaisesti fariinisokeri. Lado niiden päälle sweetieviipaleet.
Nostele kakkutaikina lusikalla vuokaan pohja-aineiden päälle.
Paista kakku 200 ºC uunin alakeskitasolla n. 35-40 min. Jos käytät irtopohjavuokaa, asettele vuoka uuniin uunipellin päälle, rasvaa todennäköisesti valuu vuoasta. Tarkasta kypsyys tikulla. Nosta kypsä kakku jäähtymään n. 10 minuutiksi, kumoa se sitten tarjoilualustalle.
Lämmitä kiillettä varten marmeladi ja vesi kattilassa, kunnes seos on sopivan juoksevaa. Levitä kiille pullasudilla kakun pinnalle. Anna seistä hetki ennen tarjoilua.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)