Translate

Hae tästä blogista

torstai 17. helmikuuta 2022

Munakasrulla ja muuta pientä

Laskiainen ja hernekeitto/bliniviikko lähestyy, joten nyt valikoituivat tekoon helpot, nopeat ruoat. Mietiskelin eräänä päivänä iltapalaa, kun Instagramissa eteeni räpsähti Valion "mainos" pesto-juustocroissanteista. Koska jääkaapissa oli valmista croissant-taikinaa, pestoa ja juustoraastetta, idea meni kokeiluun. Taikinan voi toki leipoa itsekin, mutta minä en viitsinyt heittää hukkaan valmistaikinaani.
 

Pesto-juustocroissantit 6 kpl

Croissants with pesto and cheese
1 rll valmista croissant-taikinaa
Täyte:
40 g juustoraastetta
2 rkl (ketunleipä)pestoa
2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja
ripaus mustapippuria
Voiteluun:
kananmuna

Valuta ja hienonna aurinkokuivatut tomaatit. 
Sekoita keskenään juustoraaste, pesto ja tomaattisilppu. Mausta mustapippurilla.
Levitä taikina paketin ohjeiden mukaan. Levitä täytettä n. 1 rkl/croissant leveään päähän. Kääri croissantit ja laita ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Taivuta croissantin päitä alaspäin.
Voitele täytetyt croissantit kananmunalla. Paista 200 ºC uunin alakeskitasolla 12-15 min.

Myös salaatti syntyi, kun huomasin kaupassa tarjouksessa olevat suippopaprikat. Ne olivat niin söpöjä, etten voinut jättää niitä kauppaan. Satokausikalenterin sivuilta löytyi ideanjuurta salaatille, johon saisin laitettua myös osan aiemmin keittämäni kana lihoista. Lisäksi pakkasessa oli aikanaan johonkin ruokaan käytettyjen herkkusienien jalkaosia. Olin ajatellut niitä keittoon, mutta ne sopivatkin tähän salaattiin. Käyttämäni kanan voi korvata jollain muulla proteiinilla, esim. lohella.

Suippopaprika-nuudelisalaatti

Bell pepper and noodle salad
200 g suippopaprikoita
80 g riisinuudeleita
öljyä
0,5 tl curryjauhetta
0,5 tl savupaprikajauhetta
160 g kypsää kananlihaa (tai 200 g marinoimattomia suikaleita)
200 g herkkusieniä
suolaa, mustapippuria
Kastike:
1,5 rkl soijakastiketta
0,5 rkl kalakastiketta
1 limetin mehu
1 tl juoksevaa hunajaa

Pese paprikat ja poista kanta + siemenet. Suikaloi paprikat ohuiksi suikaleiksi, jotka voit katkoa 3 osaan. 
Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, jäähdytä huuhtelemalla kylmällä vedellä. Valuta hyvin ja katko saksilla hieman sopivampaan kokoon.
Lämmitä öljy paistinpannussa ja lisää curry- ja savupaprikajauheet. Anna maustua 1-2 min. Lisää suikaloitu kananliha ja pilkotut sienet (jos käytät raakaa kanaa, laita ne ensin pannulle, paista pintakypsäksi ja lisää sitten sienet). Paista aineksiin pieni pintaväri, mausta lopussa suolalla ja mustapippurilla. Jäähdytä.
Sekoita kastikeainekset sekaisin kannellisessa lasipurkissa ravistaen.
Sekoita kaikki salaatin ainekset sekaisin salaattikulhossa, kastike viimeisenä. 

Mieleni teki pitkästä aikaa munakasrullaa. Koska mitään jämiä ei tällä kertaa ollut jäänyt sisään laitettavaksi, tein rullaan tonnikalatäytteen.

Munakasrulla tonnikalatäytteellä

Omelette roll with tuna filling
6 dl maitoa
1 dl jauhoja
1 tl suolaa
0,5 tl Herbes de Provence-yrttimaustetta
0,25 tl mustapippuria
6 kanamunaa
Täyte:
2 prk tonnikalapaloja vedessä
200 g paprikatuorejuustoa
1 punainen paprika
1 nippusipuli
1 rkl sitruunamehua
1 rkl silputtua tilliä
suolaa, sitruunapippuria
Päälle: juustoraastetta

Sekoita kulhossa maito, jauhot ja mausteet. Anna jauhojen turvota n. 20 min. Lisää munat ja vispaa niiden rakenne rikki.
Päällystä uunipelti leivinpaperilla ja voitele se öljyllä (säästyt kumoamasta pohjaa myöhemmin). Lämmitä uuni 225 ºC. Kaada munakasmassa öljytylle uunipellille ja paista munakasta uunin alatasolla n. 25 min.
Tee munakkaan paistuessa täyte. Valuta tonnikalat. Pese paprika, poista kanta ja siemenet ja kuutioi paprikanliha. Silppua sipuli ja tilli.
Sekoita kulhossa tonnikalat (hienonna lusikalla isot palat), paprikatuorejuusto, paprikakuutiot, sipulisilppu ja tillisilppu. Mausta seos sitruunamehulla, suolalla ja sitruunapippurilla. Tarkista maku.
Ota hyytynyt munakas pois uunista. Levitä täyte pohjan päälle tasaisesti. Käämmä munakas rullaksi pohjan leivinpaperin avulla lyhyemmästä sivusta alkaen.
Tasoita leivinpaperi takaisin pellille. Ripottele rullan päälle juustoraastetta ja laita rulla takaisin uuniin ylätasolle. Paista, kunnes juusto sulaa ja saa kauniin värin (n. 10 min). Nauti munakasviipaleet salaatin kera tai kylmänä vaikka leivän päällä.
 
Jälkiruokia en tällä kertaa viitsinyt ruveta erityisesti värkkäämään kiitos viime viikon runsaan leipomismäärän. Jälkkärinä toimi yksinkertainen jogurtista, rahkasta ja marjoista sekoitettu annos, joka sai terästystä myslistä.
 

Jogurtti-marjarahka

Yoghurd and berry quark
150-250 g pakastettuja marjoja
150 g rahkaa
0,5 kg maustamatonta tai vaniljajogurttia
sokeria tai makeutusainetta
1 tl vaniljasokeria
 
Kaada jäiset marjat astiaan. Kun ne ovat puoliksi sulaneita, soseuta ne sauvasekoittimella. Lisää joukkoon rahka, jogurtti ja makeutusaineet. Sekoita tasaiseksi. Nauti esim. myslin tai granolan kanssa.

Tein jouluksi minttusuklaatryffeleitä. Nyt äkkäsin, että tryffeleitä voi tehdä monesta muustakin aineesta ja yhdistelmästä. Täytyy kokeilla pitkin vuotta, saa sitten vaikka ensi joulun laittaa herkkupöytään. Näitä tehdessä kehotan käyttämään oikeaa voita ja kuohukermaa, ei rasvatonta sellaista.

Sitruuna-valkosuklaatryffelit

Lemon and white chocolate truffles
180 g valkosuklaata
60 g voita
reilu ripaus suolaa
2 rkl sitruunankuoriraastetta (2 sitruunaa)
3 rkl kuohukermaa
1 tl vaniljatahnaa/uutetta
(pari tippaa keltaista elintarvikeväriä)
Päälle:
1,5 dl kookoslastuja tai tomusokeria

Pilko valkosuklaa. Raasta sitruunankuoret.
Laita kattilaan voi, sitruunankuoriraaste ja suola. Lämmitä, kunnes voi on sulanut. Lisää lämmityksen aikana kerma. Kuumenna koko seos lähes kiehuvaksi.
Nosta kattila hellalta ja lisää joukkoon suklaapalat. Sekoittele seosta, kunnes suklaa on sulanut ja seos on tasainen. Lisää halutessasi pari tippaa keltaista väriä.
Siirrä seos jäähtymään jääkaappiin (tai parvekkeelle). Anna seistä kylmässä, kunnes seos tuntuu sopivan jähmeältä käsiteltäväksi (n. 1 h+).
Pyöritä pala seosta käsien välissä palloksi. Kieritä pallo kookoshiutaleissa/tomusokerissa. Säilytä tryffeleitä jääkaapissa suljetussa rasiassa.

Kristiina



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)