Translate

Hae tästä blogista

torstai 10. helmikuuta 2022

Hatšapuria, kanaa ja ystävänpäivää

Ystävänpäivä kolkuttelee ovella. Ystävänpäivän kunniaksi tapaan itse leivoskella kaikennäköistä hyvää. Mutta täytyy sitä syödä muutakin kuin makeaa. Jostain syystä viime aikoina siellä täällä on esiin putkahdellut Ville Haapasalon maahamme tuoma gruusialainen herkku, Hatšapuri. Kun sen resepti putkahti esiin ensin Kodin Kuvalehdessä ja nettiä selatessa itse Villen reseptinä Iltalehdessä, oli aika kokeilla itse sen tekemistä. Sen verran muuntelin Villen reseptiä, että vaihdoin omassani kermaviilin ja piimän maustamattomaan jogurttiin. Nämä pizzan edeltäjiksi sanotut piiraat ovat ruokaisia, joten tästä kahden piiraan annoksesta syö 4 tavallisennälkäistä henkilöä

Hatšapuri 2 kpl

Hatsapuri
500 g vehnäjauhoja
5 g kuivahiivaa
0,5 rkl suolaa
0,5 rkl sokeria
1,5 dl bulgarian jogurttia
0,5 dl kermaa
1 dl vettä
25 g sulatettua voita tai leivontamargariinia
Täyte:
300 g halloumia tai grillijuustoa
175 g mozzarellaa
Voiteluun: 
1 kananmuna
sulatettua voita

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon kosteat aineet lukuun ottamatta voisulaa. Sekoita aineet taikinaksi, lisää voisula ja vaivaa taikinaa, kunnes kaikki rasva on imeytynyt taikinaan.
Anna taikinan nousta kulhossa peitettynä min. 1 h, mieluummin yön yli.
Raasta juustot ja sekoita keskenään.
Jaa taikina puoliksi ja muotoile taikinanpuolikas alustalla pyöreäksi, litteäksi leiväksi. Jaa juustoraaste puoliksi, muotoile puolikas palloksi ja nosta taikinan keskelle. Nosta taikinan reunat keskelle niin, että muodostuu melkeinpä nyytti. Käännä nyytin reunat alustaan päin ja kauli nyytti litteähköksi 2-3 cm paksuksi leiväksi keskeltä ulospäin suuntautuvin liikkein. Tee leivän keskelle reikä ja voitele se kananmunalla. Toista sama toisen taikinapuolikkaan kanssa.
Voidellut leivät paistetaan niin kuumassa uunissa kuin mahdollista (omani oli 300 ºC). Jos omistat pizzakiven, lämmitä se uunin lämmetessä ja paista hatšapuria sen päällä. Kiven puuttuessa lämmitä leivinpelti uunissa ja vedä hatšapurit leivinpapereineen kuumalle pellille laitettavaksi uuniin paistumaan. Paistoaika uunin yläkeskitasolla n. 10 min, kunnes kuori on saanut väriä ja juusto sisällä kuplii. 
Ota hatšapurit pois uunista, voitele ne voisulalla ja nauti sellaisenaan tai esim. dippaamalla paloja ensin chili- tai maustekastikkeeseen.
Alkuperäinen resepti:  https://www.iltalehti.fi/ruoka-artikkelit/a/10a4a5cd-c28e-424a-87f4-7f231c65171d

Laitoin pitkästä aikaa kanasta keittoa. Kanakeiton voi toki laittaa fileestä tai suikaleista ja kanaliemikuutioista, mutta itse keitän aina kokonaisen broilerin (n. 1,5 kg, lihaa n. 650-700 g) maustetussa liemessä, jolloin saan keittoon valmiiksi lihat ja liemen ja niitä riittää vielä pakastimeen toisia ruokia varten.

Broilerin keittäminen

1 kpl (n. 1,5 kg) pakastettu broileri
vettä
1 sipuli
1 porkkana
1 lehtisellerin varsi
0,5 sitruunaa
2 laakerinlehteä
10 kokonaista maustepippuria
10 kokonaista valkopippuria
suolaa

Poista sipulista uloin kuori ja paloittele se pariin palaan. Pese porkkana ja selleri ja paloittele ne karkeasti. Pese sitruuna.
Laita broileri sulatettuna tilavaan kattilaan. Lisää paloitellut vihannekset ja sitruunanpuolikas. Lisää vettä sen verran, että broileri juuri peittyy ja mausta liemi. Keitä broileria niin kauan, että liha irtoaa helposti luista. Nosta broileri pois vedestä, jäähdytä ja irrota lihat. Siivilöi liemi ja ota talteen. Jos et pidä kananrasvasta, laita liemi 2-3 tunniksi kylmään ja kuori rasva pois pinnalta. Katso kypsän kana ja liemen käsittely videolta. 
 

 

Itämainen kanakeitto

Chicke soup with oriental twist
öljyä
2 rkl punaista currytahnaa
2 tl inkivääritahnaa tai tuoretta, raastettua inkivääriä
1 tl sitruunaruohotahnaa
1 kevätsipuli
1 porkkana
150 g sokeriherneitä
250-300 g kypsää broilerinlihaa
1 valkosipulin kynsi
0,25 tl chilihiutaleita
7 dl kanalientä
1 rkl fariinisokeria 
150 g nuudeleita
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
1 limetin tai 0,5 sitruunan mehu
(silputtua korianteria)

Pilko sipuli. Pese ja siivuta tai suikaloi porkkana. Murskaa valkosipuli.
Lämmitä kattilassa öljy ja lisää curry-, inkivääri- ja sitruunaruohotahna. Anna lämmetä hetki, kunnes tuoksut alkavat tuntua. Lisää joukkoon kevätsipuli, porkkana ja (jäiset) sokeriherneet. Anna paistua n. 10 min välillä sekoittaen. Lisää joukkoon broilerinliha, valkosipuli ja chilihiutaleet. Anna hautua vielä n. 2 min. 
Lisää kattilaan kanaliemi ja fariinisokeri. Lämmitä keitto kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen, kunnes porkkanat ovat kypsiä. Lisää nuudelit ja kookosmaito ja anna kiehua, kunnes nuudelit ovat kypsiä pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää lopuksi limetin/sitruunan mehu. Koristele keittoannokset silputulla korianterilla.
 
Sitten päästäänkin asiaan eli kaikkeen makeaan. Kokeilin ystävänpäiväksi Kinuskikissa Mokkapalafudgen tekoa ja yllättävää kyllä, seuraamalla ohjeita tarkkaan minäkin onnistuin. Tosin totesin puolivälissä levyn paloittelua, että kauniimpaa leikkausjälkeä saa, kun lämmittää veitsen aina ennen leikkaamista Muuten yllätyin onnistumisesta ajatellen omia toffeekarkkiyritelmiä, jotka ovat epäonnistuneet järjestäen.


Hankin hiljattain sydänirtopohjavuoan ajatellen erityisesti ystävänpäivää. Nyt testasin sen tekemällä vadelmasta ja valkosuklaasta juustokakun.

Ystävänpäivän vadelma-valkosuklaajuustokakku

Rapsberry and white chocolate cheesecake for Valentine's Day
Pohja:
150 g Domino-keksejä
50 g voita tai leivontamargariinia
Valkosuklaakerros:
3 liivatelehteä
200 g maustamatonta
tuorejuustoa
125 g rahkaa
1 dl sokeria
200 g valkosuklaata
2 rkl kiehuvaa vettä
(punaista elintarvikeväriä)
2 dl kuohukermaa
Vadelmakerros:
4 liivatelehteä
400 g pakastettuja vadelmia
1 dl sokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
125 g rahkaa
2 dl kuohukermaa
Marmorointiin:
0,5 dl vadelmamehua
2 rkl hyytelösokeria
 
Vuoraa Ø20 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja suojaa reunat reunakalvolla. Jos sinulla ei ole reunakalvoa, käytä leivinpaperisuikaleita. 
Murskaa keksit koneella tai muovipussissa kaulimella. Lisää keksimurujen joukkoon sulatettu rasva ja sekoita ainekset hyvin keskenään. Levitä seos tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle.
Valkosuklaakerros:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi.
Vatkaa kulhossa sekaisin tuorejuusto, rahka ja sokeri.
Sulata paloiteltu suklaa joko vesihauteessa tai mikrossa. Sulata puristetut liivatelehdet 2 rkl kiehuvaa vettä.
Vatkaa sula suklaa juusto-rahkaseokseen. Vatkaa joukkoon myös liivateneste ohuena nauhana ja, jos haluat kerrokseen väriä, elintarvikeväriä sen verran, että saavutat haluamasi värin.
Sekoita lopuksi sekaan kermavaahto esim. nuolijalla.
Lusikoi valkosuklaakerros vuokaan pohjan päälle ja laita jäähtymään jääkaappiin vadelmakerroksen valmistamisen ajaksi. Yritä varoa likaamasta reunakalvoa tai reunapaperia lusikoidessasi suklaakerrosta vuokaan.
Vadelmakerros:
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi.
Laita jäiset vadelmat kattilaan ja lämmitä, kunnes marjat ovat sulaneet. Keittele niitä n. 10 min. Siivilöi erilliseen astiaan 0,5 dl mehua. Siivilöi toiseen astiaan loppu mehu + paseeraa vadelmat, kunnes jäljellä on vain kuoret ja siemenet. Siirrä paseerattu sose takaisin kattilaan, lisää joukkoon sokeri ja anna lämmetä/kiehua, kunnes sokeri on sulanut. Vatkaa sekaan puristellut liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä n. kädenlämpöiseksi, vatkaa sekaan rahka ja maustamaton tuorejuusto. Sekoita lopuksi joukkoon kermavaahto esim. nuolijalla.
Levitä vadelmakerros vuokaan valkosuklaakerroksen päälle.
Lämmitä kattilassa 0,5 dl vadelmamehua + hyytelösokeri, kunnes sokeri on sulanut. Anna jäähtyä hetki, sekoittele välillä, ettei seos kokonaan hyydy. Roiski hieman jäähtynyt vadelmahyytelöseos kakun pinnalle (ei liian paksuja roiskeita) ja vedä veitsellä pintaan marmorikuviointi. Nosta kakku takaisin jääkaappiin ja anna hyytyä useita tunteja, mieluummin yön yli.
Poista hyytynyt kakku vuoasta, irrota sivukalvot/paperit ja koristele halutessasi.
 
Jostain kokkausohjelmasta jäi mieleeni yhdistelmä appelsiini ja sokeroitu inkivääri. Pakkohan siitä yhdistelmästä oli kehittää leivonnainen. Koska minulla oli jo kakku, tein tästä taikinasta muffinseja. Niitä tulee vuoista riippuen 15-20 kpl. Voi myös tehdä taikinasta yhden ison kakun, pidennä silloin paistoaika n. 40 min.

Appelsiini-inkiväärimuffinsit

Orange ginger cupcakes
2,5 dl sokeria
0,6 dl appelsiininkuoriraastetta
3 kananmunaa
1 dl maustamatonta jogurttia
0,5 dl appelsiinimehua
100 g margariinia tai voita sulatettuna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
100 g sokeroituja inkivääripaloja
Kostutukseen:
1 dl appelsiinimehua
0,5 dl sokeria
0,5 tl vaniljauutetta
0,25 tl kanelia
Kuorrutus:
150 g tomusokeria
5-5,5 tl appelsiinimehua
Koristeluun:
appelsiininkuoriraastetta, rouhittua sokeroitua inkivääriä, nonparelleja ym.
 
Rouhi veitsellä sokeroidut inkivääripalat pieneksi rouheeksi.
Laita appelsiininkuoriraaste ja sokeri kulhoon ja hiero niitä yhteen n. 5 min, kunnes appelsiiniaromit ovat hyvin levinneet.
Lisää kulhoon munat ja vatkaa vaaleaksi vaahdoksi. Lisää sekaan jogurtti, appelsiinimehu ja jäähtynyt rasvasula ja sekoita tasaiseksi.
Sekoita erillisessä astiassa kuivat aineet sekaisin. Lisää joukkoon inkiväärirouhe ja sekoita hyvin, jotta inkiväärinpalat saavat jauhokuorrutuksen ja sekoittuvat hyvin.
Lisää jauhoseos märkien aineiden sekaan muutamassa erässä vatkaten niin, että saat tasaisen taikinan.
Täytä muffinsivuoista n. 2/3 taikinalla. Paista muffinseja 175 ºC uunin alakeskitasolla n. 17-20 min.
Tee muffinsien paistuessa kostutusseos. Mittaa kaikki aineet astiaan ja lämmitä hellalla tai mikrossa, kunnes sokeri sulaa ja kaneli sekoittuu. 
Poista jäähtyneet muffinsit vuoista ja voitele ne hyvin kostuttaen. Toista voitelu, kun edellisestä kierroksesta on kulunut n. 1 h. 
Sekoita kuorrutteen ainekset keskenään. Viimeistele muffinsit kuorrutteella ja koristeilla halutessasi.

Koska Runebergin torttujen teosta jäi yli vadelmamarmeladia ja juustokakun marmoroinnista vadelmahyytelöä, päätin upottaa ne täytekekseihin. Käyttämäni pienempi sydän oli hieman liian suuri suhteessa kaveriinsa, mutta koska kyseessä oli ex-tempore-leipomus, siihen hätään ei ollut valinnanvaraa.

Vadelmatäytekeksit

Raspberry filled biscuits
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
125 g voita tai leivontamargariinia
2 rkl maitoa tai kermaa
2 rkl kaakaojauhetta
vadelmamarmeladia

Sekoita kulhossa jauhot ja sokerit. Kuutioi huoneenlämpöinen rasva ja nypi kuivien aineiden joukkoon. Lisää maito/kerma ja sekoita aineet taikinaksi.
Jaa taikina puoliksi. Sekoita toiseen puolikkaaseen kaakaojauhe tasaiseksi taikinaksi. Laita molemmat taikinapallot jääkaappiin min. 1 h kelmuun käärittynä.
Kauli vaalea taikina kevyesti jauhotetulla alustalla (jauhota myös kaulin) n. 3-5 mm paksuksi levyksi. Ota siitä muotilla pikkuleipiä ja nosta ne leivinpaperilla peitetylle leivinpellille (itse sain 22 kpl). Kauli sen jälkeen kaakaotaikina samalla tavalla ja ota samalla muotilla pikkuleivät. Ota pienellä muotilla kaakaopikkuleivistä pois pala keskeltä. Nostele kaakaokeksit toiselle leivinpellille. Nosta leivinpelleille paistettavaksi myös keskipalat.
Paista pikkuleipiä 175 ºC uunin alakeskitasolla n. 10-15 min. Jäähdytä pikkuleivät.
Levitä vaaleiden pikkuleipien päälle vadelmamarmeladia. Paina päälle kaakaopikkuleipä. Voit tehdä saman myös pienille keskiosille käyttäen 2 keskipalaa.

Tänä vuonna ei edes kuplivaa tarvitse hakea kaupasta, kun muistin joku vuosi takaperin tekemäni aronia-omenasiman. Sen laitoin kuplimaan alkuviikosta ja jo nyt näyttää hyvältä ja juotavalta.

Aronia-omenasima

Chokeberry apple mead
250 g aroniamarjoja
250 g omenalohkoja 
0,5 sitruunan kuoriraaste ja mehu
1+1 lt vettä
125 g fariinisokeria
125 g sokeria
0,75 tl kuivahiivaa

Laita (jäiset) marjat ja pestyt (kuoritut), lohkotut omenat kattilaan. Lisää sitruunan kuoriraaste, mehu ja litra vettä. Kiehauta ja anna kiehua hiljalleen 10-15 min. 
Siivilöi mehu ja kaada takaisin kattilaan. Lisää sokerit ja anna kiehua, kunnes sokeri on sulanut.
Nosta kattila liedeltä ja lisää toinen litra kylmää vettä. Kun seoksen lämpötila on 40-42 ºC, lisää joukkoon kuivahiiva ja sekoita.
Jätä seos seisomaan kattilaan huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Pullota sen jälkeen sima puhtaisiin pulloihin, joiden pohjalle on lisätty 0,5-1 tl sokeria.
Laita pullot jääkaappiin ja anna tekeytyä 5-7 vrk. Muista päästää välillä ilmaa ulos avaamalla korkki. Jos haluat siman valmiiksi nopeammin, anna sen seistä huoneenlämmössä pulloissa pitempään ennen jääkaappiin laittoa. Ilmaa silloin sima pari kertaa vuorokaudessa.

Kristiina

2 kommenttia:

  1. Oho, oletpa sinä ollut ahkerana keittiössä! Kiitos että jaat mielenkiintoiset reseptit meillekin 🤩

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunnon leivontapäivä silloin tällöin piristää. :)

      Poista

Jokainen kommentti on tervetullut :)