Translate

Hae tästä blogista

torstai 27. tammikuuta 2022

Sitrushedelmää lautaselle

Tällä hetkellä ovat sitrushedelmät sesongissa. Sopii minulle, koska ne kuuluvat ruoanlaittopuolella lemppareihini, varsinkin sitruunat ja veriappelsiinit.
 
Käytin kalaruokaani tällä kertaa pakasteseitiä. Olin alun perin ajatellut muikkuja tai silakoita, mutta niitä ei paikalliskaupastamme sillä hetkellä löytynyt. Ruokaan käy periaatteessa mikä tahansa kala fileinä. Itse pyöräytin kalalle kaveriksi sitruunakastikkeena ja tilliperunamuusin. Jos niiden kokkailu ei huvita, lisää hapankorppukuorrutteen sekaan hienonnettua tilliä ja sitruunankuoriraastetta.

Hapankorppukuorrutettu seiti ja sitruunakastike.

Rye cracker crusted pollock with lemon sauce
400 g pakasteseitiä
1 kananmuna
6 kpl (á n. 9g) hapankorppuja
0,5 tl suolaa
0,25 tl sitruunapippuria
0,25 tl valkopippuria
voi-öljyseosta paistamiseen

Sitruunakastike:

30 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
3 dl vettä
1 kalaliemikuutio
0,5 sitruunan kuoriraaste
0,5 sitruunan mehu (n. 2 rkl)
2 dl ruokakermaa
persiljaa

Sulata seitipalat pakkauksen ohjeen mukaan.  
Riko lautaselle kananmuna ja sekoita sen rakenne haarukalla. Murskaa hapankorput koneellisesti tai käsin kaulimella. Mausta hapankorppumurska suolalla, sitruuna- ja valkopippurilla.
Tee kastike. Sulata voi kattilassa keskilämmöllä. Lisää sulaneen voin sekaan jauhot ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Anna jauhojen kypsyä n. 5 min, älä kuitenkaan anna niiden ruskistua.
Lisää joukkoon osa vedestä, sekoita seos tasaiseksi käsivispilällä ja anna pulpahtaa. Lisää jälleen osa vedestä, sekoita tasaiseksi ja anna pulpahtaa. Jatka näin, kunnes kaikki vesi on sekoitettu kattilaan ja siellä on tasainen kastikeseos.
Murenna kastikepohjan sekaan kalaliemikuutio ja lisää myös sitruunankuoriraaste ja -mehu. Kun kastike on kiehahtanut, lisää kerma. Tarkasta maku, lisää tarvittaessa suolaa/pippuria ja viimeistele kastike persiljalla.
Lämmitä voi-öljyseos paistinpannulla keskilämmöllä (4). Pyöräytä seitipalaset ensin kananmunassa ja leivitä sen jälkeen joka kantilta hapankorppumurskalla. Painele tarvittaessa hieman käsin murskaa kiinni kalaan. Nosta leivitetyt palat paistinpannulle ja molemmin puolin kauniin ruskeiksi, n. 3-5 min/puoli. Tarjoa kalat sitruunakastikkeen ja esim. tilliperunamuusin kanssa.

Sitrushedelmät sopivat hyvin salaatteihin. Tällä kertaa käytin itse veriappelsiinia, koska niitä tuli hamstrattua 3 kg. Yhtä hyvin tähän kävisi appelsiini, klementiini tai vaikkapa greippi. Itselleni teen salaatit aina sekoittaen kaikki ainekset keskenään kulhossa. Jos haluat vieraskoreamman salaatin, laita laakealle vadille salaattipeti ja sirottele muut aineksen sen päälle.

Sitrussalaatti

Citrus salad
100 g jää- tai jäävuorisalaattia
rucolaa maun mukaan
2 sitrushedelmää (esim. veriappelsiinia)
0,5 kurkkua
200 g salaattijuustoa/fetaa
pähkinä- tai siemensekoitusta
Kastike:
0,5 dl sitrusmehua (veriappelsiini, appelsiini, sitruuna)
2 rkl öljyä
1 tl hunajaa
 
Mittaa kastikeainekset kannelliseen lasipurkkiin. Ravista sekaisin ja anna maustua.
Huuhtele salaatit ja kurkku. Revi salaatti tarjoilukulhoon. Lisää rucola.
Kuori sitrushedelmät ja paloittele ne (voi vetää veitsellä kalvottomaksi halutessasi). Ota paloittelussa syntyvä mehu talteen käytettäväksi kastikkeessa.
Kuutioi kurkku ja salaattijuusto. Lisää salaattiin.
Viimeistele salaatti kastikkeella ja siemenillä tai rouhituilla pähkinöillä.
 
On merkillistä, miten erilailla eri raaka-aineet saattavat reagoida tehtäessä ruokia samalla reseptillä. Löysin aikanaan v. 1980 painetusta keittokirjastani reseptin marjavaahto-jälkiruoalle. Tein sitä aikanaan kaupan mehutiivisteestä puolella alkuperäisen reseptin ainemäärästä ja sain aikaiseksi 2 jälkiruokakulhollista marjavaahtoa. Nyt tein samalla reseptillä saman jälkiruoan tuoreesta veriappelsiinista. Muistaen edellisen kerran valtaisan lopputuloksen, puolitin omaan jälkkäriini vielä kerran alkuperäisen annoksen. Tällä kertaa sitten jälkiruokavaahtoa ei tullutkaan kuin vajaa pienempi kulhollinen. Joten tätä jälkiruokaa voi huoletta tehdä täysimääräisesti alla olevan reseptin mukaan (sen määrät on puolitettu siitä ihan alkuperäisestä).

Vatkattu veriappelsiinihyytelö

Whisked blood orange jelly
2,5 dl vastapuristettua veriappelsiinimehua
1,5 dl vettä
1,5 dl sokeria
4 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Mittaa mehu, vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna, kunnes seos kiehahtaa. Nosta kattila liedeltä ja sekoita sekaan liotetut liivatelehdet. Kaada seos syvään kulhoon. Vatkaa seos kylmäksi ja jatka vatkaamista, kunnes seos alkaa hieman hyytyä (n. 20 min). Kaada vaahto tarjoiluastiaan tai annoskulhoihin. Peitä astia ja nosta vaahto hyytymään jääkaappiin min. 2 h. Tarjoile halutessasi esim. kermavaahdon tai vatkatun vaniljakastikkeen kanssa.

Olen monta kertaa Instagramia selatessani törmännyt Crinkle Cookies-leivonnaisiin, joiden nimen olen itse kääntänyt kurttupikkuleiväksi.  Kun ihan väkisin joku roikutti appelsiinikurttupikkuleipien reseptiä nenäni edessä, niin oli pakko kokeilla. Reseptin esanssimäärä on ohjeellinen. Itse käytin Lidlin appelsiiniesanssia, jossa yhden putkilon (2 ml) sisältö on tarkoitettu 500 g jauhoja, joten käytin pikkuleipätaikinaan reilun puoli putkilollista.

(Veri)appelsiini kurttupikkuleivät (Crinkle Cookies) 44 kpl

Blood orange crinkle cookies
300 g (n. 2,6 dl) sokeria
2 (veri)appelsiinin kuoriraaste (n. 2 rkl)
227 g voita tai leivontamargariinia
2 kananmunaa
1 tl vaniljauutetta
n. 2 tl appelsiiniesanssia (riippuu esanssista)
3 rkl (veri) appelsiinimehua (1 appelsiini)
375 g (7,5 dl) vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
2 tl maissitärkkelystä tai maissijauhoja
0,5 tl leivinjauhoja
0,5 tl ruokasoodaa
Kuorruttamiseen:
120 tomusokeria

Pese 2 appelsiinia hyvin ja raasta niiden kuoret. 
Annostele kulhoon sokeri ja appelsiininkuoriraaste. Hiero niitä keskenään muutama minuutti, jotta appelsiiniaromi tarttuu kunnolla sokeriin.
Vatkaa sokeri ja rasva vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen ja vatkaa seos aina välillä hyvin sekaisin. Lisää sekaan vielä vaniljauute, appelsiiniesanssi ja mehu ja vatkaa seos tasaiseksi.
Sekoita erillisessä astiassa kuivat aineet sekaisin. Lisää kuivat aineet osissa sokeri-rasva seokseen aina lisäysten välillä hyvin vatkaten. 
Peitä kulho muovilla. Laita taikina lepäämään jääkaappiin min. 2 tunniksi tai jopa 4 vuorokaudeksi.
Kaada syvään kulhoon tomusokeri. Ota jähmettynyt taikina jääkaapista ja pyörittele siitä n. 20 g painoisia "pullia".  Pyörittele pullat tomusokerissa niin, että kuorrutusta on paksu, kattava kerros. Nostele valmiit pullat väljästi leivinpaperilla päällystetylle leivinpellille (9 kpl/pelti).
Paista pikkuleipiä 180 ºC uunin yläkeskitasolla n. 15 min tai kunnes pikkuleivät ovat saaneet hieman väriä. Nosta valmiit pikkuleivät ritilälle jäähtymään. 
 
Kun niitä veriappelsiineja kerran oli ja viime vuonna niistä tehty marmeladi maistui ihanalta paahtoleivän kanssa, piti marmeladia tehdä tänäkin vuonna.

Veriappelsiinimarmeladi

Blood orange marmelade
1,5 kg veriappelsiineja
1 sitruunan mehu
250-300 g hillo-marmeladisokeria
(0,5 tl Atamonia)
 
Pese 2-3 veriappelsiinia hyvin ja raasta niiden kuorista karkea raaste erilliseen astiaan.
Kuori kaikki veriappelsiinit niin, että niihin jää mahdollisimman vähän valkoista ja pilko appelsiininliha kattilaan. Lisää joukkoon sitruunan mehu. Kiehauta ja anna poreilla hiljaisella tulella n. 30 min, kunnes appelsiinien mehu on irronnut hyvin.
Paseeraa appelsiinien mehu ja liha hyvin siivilän läpi. Kaada seos takaisin kattilaan, lisää joukkoon sokeri ja kuoriraaste. Anna kiehua hiljalleen ilman kantta n. 20-30 min. Desinfioi sillä välin lasipurkit ja kannet. Kaada kiehuvan kuuma marmeladi lasipurkkeihin mieluiten piripintaan. Sulje purkit ja jäähdytä. Marmeladi on valmista nautittavaksi, kun se on seissyt vielä jääkaapissa yön yli.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)