Translate

Hae tästä blogista

torstai 20. tammikuuta 2022

Jääkaappia tyhjemmäksi

Kävin päivänä muutamana katsomassa ystävääni. Kun olin lähdössä kotiin, hän lykkäsi mukaani sellaisia ruoan raaka-aineita, joilla hänellä ei sillä hetkellä ollut käyttöä. Mukana olivat 1 munakoiso ja pussillinen tuoreita wokvihanneksia. Munakoiso vaati hetken suunnittelua, sitten molemmat muuttuivat ruoiksi. Halusin myös, että näistä tuotteita tehtäviin ruokiin ei tarvitsisi hakea kaupasta mitään vaan voisin käyttää sitä, mitä minulla jo oli kotona.

Munakoison kanssa pähkäilin siksi, että niitä oli vain yksi. Sitten löysin reseptin, joka oli alun perin tehty isommalla määrällä munakoisoja, mutta sopi hyvin minulle. Sovelsin reseptiä omilla aineksillani ja sain aikaan mitä mainioimman alkuruoan tai iltapalan.
 

Paahdettu tomaattinen munakoiso 

Roasted tomato eggplant
1 munakoiso
öljyä
70 g tomaattipyreetä
1 valkosipulinkynsi
1 tl kuivattua basilikaa
suolaa, mustapippuria, sokeria
juustoraastetta tai pehmeää juustoa maun mukaan

Halkaise munakoiso pitkittäin. Ripottele leikkauspinnoille suolaa ja itketä munakoisoja vähintää 0,5 h.
Pyyhi munakoisojen pinnasta liika suola ja neste talouspaperilla. Vedä puolikkaiden pintaan ristiviiltoja niin, että viillot muodostavat vinoristikon munakoison leikkauspinnoille. Sivele leikkauspinnat öljyllä ja asettele puolikkaat väljästi leivinpaperilla vuoratulle uunivuoalle (tai pellille). Paahda siivuja 225 ºC (kiertoilmalla) n. 15 min, kunnes munakoisot näyttävät puolikypsiltä ja rapeilta.
Murskaa valkosipulinkynsi. 
Sivele munakoisojen pinnalle tomaattipyree. Ripottele pyreen päälle valkosipulimurska, basilika, suola, mustapippuri ja ripaus sokeria. Viimeistele munakoisot juustolla (itse käytin emmental-raastetta). 
Paahda munakoisoja uunissa vielä n. 10 min, kunnes pinta on saanut kauniin värin.
 
Olen aina silloin tällöin onnistunut keittämään vähän liikaa lisukeriisiä. Niissä tapauksissa olen kerännyt pienet ylijäämät pakasteeseen rasiaan. Kun nyt sain wokkivihanneksia, oli itsestään selvää, että oli taas aika tehdä paistettua riisiä.
 

Paistettu riisi

Fried rice
4 dl keitettyä riisiä tai
1 dl raakaa pitkäjyvä- tai jasmiiniriisiä
öljyä
1 sipuli
200 g wokmixiä
1 valkosipulin kynsi murskattuna
ripaus chilirouhetta
0,5 tl mustapippuria
2 tl inkivääritahnaa tai tuoretta inkivääriraastetta 
2 kananmunaa
1 rkl limetin mehua
1 rkl kalakastiketta
1 rkl soijakastiketta
tuoretta tai pakastettua korianteria hienonnettuna
 
Jos sinulla ei ole valmiiksi keitettyä riisiä, keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.
Silppua sipuli. Kuullota sipulisilppua öljyssä paistokasarissa miedolla lämmöllä n. 5 min. Siirrä sipulit kasarin reunalle, lisää hieman lämpöä ja kuullota wokvihanneksia hetki. Siirrä ne sipulien kanssa kasarin reunalle.
Lisää kasariin tarvittaessa öljyä ja riisit. Riisiä pitää paistaa n. 5-10 min, ei vaan lämmittää pannulla. Kun riisi on saanut hieman väriä, sekoita ainekset sekaisin ja lisää pannulle valkosipulimurska, chilirouhe, mustapippuri ja inkivääritahna. Jatka kuullottamista hetki.
Riko munien rakenne ja kaada ne pannulle. Sekoittele, kunnes munat ovat kypsiä.
Viimeistele riisi lisäämällä limetin mehu, kala- ja soijakastike. Sekoita ja koristele korianterilla.

Kun kerran piti jääkaappia tyhjentää, tein jälkiruokaakin samalla konseptilla. Rakastan torttutäytteenä käytettävää omena-kanelimarmeladia. Koska se on sesonkituote, jonka myynti päättyy pian vuodenvaihteen jälkeen, haen sitä yleensä varastoon vielä uuden vuoden jälkeenkin käytettäväksi esim. paahtoleivän päällä. Nyt purkki sitä vääntyi jälkkärirahkaksi, vaikka sama rahka syntyy omasta omenasoseesta ja kanelista yhtä hyvin.

Omena-kanelirahka

Apple cinnamon quark
2 dl kuohukermaa
250 g maustamatonta rahkaa/jogurttirahkaa
300 g omena-kanelimarmeladia tai
300 g omenasosetta + n. 1 tl kanelia
0,5 tl vaniljatahnaa tai 1 tl vaniljasokeria
 
Vatkaa kylmä kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon muut aineet ja jatka vatkaamista vielä hetki. Nauti hyvällä ruokahalulla.
 
Nyt on sitrushedelmien sesonkiaika ja tarkoitus on tässä kuussa tehdä niistä useampaakin syötävää. Leivoin kuitenkin jääkaapista pois muutaman klementiinin alun perin sitruunasta tehdyn piirakan sisään.
 

Klementiinipiirakka

Clementine pie
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
0,75 dl tomusokeria
100 voita tai leivontamargariinia
1 kananmuna
Täyte:
5 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl klementiinin mehua (3-5 klementiiniä) 
3 klementiinin kuoriraaste
Päälle:
(3 rkl ruokokidesokeria)

Voitele ja korppujauhota Ø24 cm piirakkavuoka.
Tee pohja. Sekoita jauhot ja tomusokeri kulhossa. Paloittele joukkoon kylmä rasva ja nypi aineet keskenään murumaiseksi seokseksi. Lisää kananmuna ja sekoita taikina tasaiseksi.
Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja ja peitä vuoka. esim. muovikelmulla. Laita vuoka pakastimeen min. 30 min. Näin reunoja ei tarvitse tuke esipaiston aikana. Jos sinulla ei ole pakastinta, kääri taikina muovikelmuun ja anna levätä jääkaapissa min. 30 min. Levitä levännyt taikina vuoan pohjalle ja reunoille ja tue reunat esipaiston aikana esim. folioliuskoilla tai herneillä.
Esipaista pohja 170 ºC n. 10 min tai kunnes se saa hieman väriä.
Sekoita kaikki täytteen aineet tasaiseksi massaksi kulhossa. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja jatka paistamista, kunnes täyte on hyytynyt (n. 25-30 min). Jäähdytä.
Jos sinulla on kaasupoltin, ripottele jäähtyneen tortun pinnalle ruokokidesokeria ja ruskista se.

Kristiina

3 kommenttia:

  1. Your dishes looke delicious. Especially your (last) desert. Art the oranges in it? Many thanks for visiting me:)

    VastaaPoista
  2. Oh it helps to turn on the translation:) The clementine pie looks delicious - and I happen to like Clementines:) Hope this new year is treating you well:),

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I'll answer both of your comments at once. This pie recipe was originally of lemons, but as i had clementines in the fridge, i used them. And it was good. I hope we will get rid of Covid, so the year would be better then the last one. Hope you have a good year too.

      Poista

Jokainen kommentti on tervetullut :)