Translate

Hae tästä blogista

sunnuntai 9. tammikuuta 2022

Jouluruokien muodonmuutos

Lupailin tänne blogiinkin reseptejä tämänvuotisesta operaatiostani muuntaa yli jääneet jouluruoat uusiksi herkuiksi. Tänä vuonna paahdoin rosollijuurekset uunissa ja nautin niiden kanssa smetanasta ja maustekurkuista tehtyä kastiketta (Valio uunirosolli). Itselläni ei rosollia jäänyt yli joulun jälkeen, mutta sekä paahtamattomat että paahdetut rosollijuurekset sopivat mainiosti leivottavaksi sämpylätaikinaan.
 
Perunalaatikkoa ja kinkkua jäi jonkun verran yli, joten ne muokkasin laatikoksi. Tosin tarvitsin muutaman lisäperunan, jotka keitin ja tein niistä muusin. Uuden muusin + perunalaatikon jämät käytin tähän laatikkoon. Tähän laatikkoon voi käyttää myös muita jämiä, kuten juuston ja leivän jäänteet murustettuna.
 

Kinkku-perunasoselaatikko

Ham and mashed potatoes casserole
1 l perunamuusia (perunalaatikkoa+mahd.uusi muusi)
1 dl juustoraastetta 
n. 500 g joulukinkkua 
140 g pekonia 
1 paprika kuutioituna 
15 cm purjoa viipaloituna 
2 kananmunaa 
mustapippuria, (suolaa) 
1 tl paprikajauhetta 
1 tl kuivattua rakuunaa 
Pinnalle: voita/margariinia leivänmuruja tai korppujauhoa 
 
Jos keität lisäperunoita, soseuta ne ja sekoita joukkoon maitoa ja suolaa. Lisää myös juustoraaste ja jäljelle jäänyt perunalaatikko. Jos perunalaatikkoa jäi tarpeeksi, sekoita sen joukkoon juustoraaste.
Kuutioi kinkku. Paista pekonit rapeiksi. Jos käytät tuoretta paprikaa ja purjoa, kuullota niitä hieman öljyssä (pakastetut voi lisätä laatikkoon sellaisenaan). 
Sekoita uunivuoassa sekaisin perunamuusi, kinkku, paprika ja purjo. Murenna sekaan pekonit. Riko munien rakenne ja lisää ne vuokaan. Lisää mausteet ja sekoita kaikki hyvin sekaisin. Lisää päälle muutama nokare rasvaa ja ripottele leivänmurut/korppujauho. 
Paista laatikko 200 ºC uunin keskitasolla n. 45 min. Nauti salaatin ja hyvän leivän kanssa. 
 
Bataattilaatikon ylijäämät taas taipuivat blinin kaltaisiksi letuiksi. Niiden kanssa sopivat syötäväksi joulupöydästä ylijääneet kalat ja salaatit (sieni, katkarapu). Itse paistoin pikkulettuja, koska ne on helpompi kääntää, mutta isommatkin versiot käyvät. 
 

Bataattilaatikkoblinit 

Blinis made of sweet potato casserole
5 dl bataattilaatikkoa
2 dl maitoa 
2 kanamunaa 
0,75 dl tattarijauhoa 
0,75 dl vehnäjauhoa (tai vain 1,5 dl vehnäjauhoa) 
1 tl leivinjauhoa 
0,5-1 tl suolaa 
(muskottipähkinää, mustapippuria) 
voita tai voi-öljyseosta paistamiseen 
 
Sekoita kulhossa kaikki aineet tasaiseksi taikinaksi. Anna jauhojen turvota n. 20 min ennen paistamista.
Paista letut keskilämmöllä (3-4). Paista ensin toinen puoli (varo polttamasta), kunnes näkyvä puolikin on hyytynyt. Käännä letut ja paista toinenkin puoli. Jatka, kunnes koko taikina on paistettu. 
 
Porkkanalaatikon loppu taas sujahti mukavasti karjalanpiirakoiden sisään. Käytin itse ohjenuorana karjalanpiirakoiden kuoritaikinan perusohjettani, mutta lopullinen taikinamäärä tulee sopeuttaa ylijääneen porkkanalaatikon määrään. Onneksi karjalanpiirakoiden kuoritaikinaa voi tehdä kerralla suuremman määrän ja pakastaa lopun odottamaan esim. seuraavan kerran ylijäävää riisipuuroa tai perunamuussia. 
 

Porkkanakarjalanpiirakat 

Karelian pasty with carrot casserole filling
Kuoritaikina: 
1,5 dl vettä 
1 rkl öljyä tai 15 g voita 
0,75 tl suolaa 
4 dl lestyruisjauhoja (Hienoja Ruisjauhoja) tai 3 dl ruisjauhoja + 1 dl vehnäjauhoja 
Täyte: 
porkkanalaatikkoa 
1-2 kananmunaa 
maitoa/kermaa 
Voiteluun: 2 dl maitoa 
50 g voita 
 
Sekoita kuoritaikinan ainekset taikinaksi ja vaivaa se sileäksi. Ruisjauhojen takia taikina on tarttuvaa, mutta sen täytyy kuitenkin olla kaulittavaa. 
Sekoita porkkanalaatikkoon muna/munat ja ohenna sitä vielä tarvittaessa maidolla tai kermalla. 
Hyvin jauhotetulla leivonta-alustalla muotoile puolesta taikinasta pötkö, jonka leikkaat tasasuuruisiksi paloiksi. Muotoile palat yksi kerrallaan palloksi, litistä pallo edelleen runsaasti jauhotetulla leivinalustalla ja muotoile se leivinpulikalla ohueksi ympyräksi tai soikioksi. Nosta pohjat leivinpaperilla päällystetylle pellille (jos teet ison erän pohjia kerralla ennen täyttöä, peitä pohjat muovilla, jotta ne eivät kuivu). 
Levitä pohjan päälle n. 1 cm paksuinen kerros täytettä niin, että reunat jäävät tyhjiksi ympäri koko piirakan. Käännä piirakan tyhjät reunat keskeltä alkaen piirakan päälle, rypytä reunat ja viimeistele päät. 
Paista piirakat 275 ºC uunissa n. 15 min. 
Paiston aikana laita (pieneen) kattilaan maito ja voi ja lämmitä, kunnes voi on sulanut. 
Nosta piirakat uunista niiden kypsyttyä. Jokainen valmis piirakka kastetaan pikaisesti voi-maitoseokseen, ylimääräinen neste valutetaan pois ja piirakat nostetaan lautaselle, joka peitetään leivinliinalla. Jos kastaminen ei onnistu, jokainen piirakka voidellaan kauttaaltaan pullasudilla, jonka jälkeen ne nostetaan lautaselle ja peitetään. Piirakat voi nauttia sellaisenaan tai voin/munavoin kanssa. 
 
Uuden vuoden vietosta yli jääneet nakit väänsin nakkistroganoffiksi. Toki ne kylmällä menevät hyvin keitoksikin, mutta tällä kertaa mieleni teki ennemmin kastiketta.
 

Nakkistroganoff

Frankfurter stroganoff
öljyä
1 sipuli
150-300 g nakkeja
1 tl paprikajauhetta
1 prk (500 g) tomaattimurskaa
tippa vettä
50 g valkosipuli-yrttituorejuustoa
1 maustekurkku
0,5 tl kuivattua oreganoa
suolaa, mustapippuria.
(0,5 lihaliemikuutiota)
1-2 dl kermaa

Silppua sipuli. Leikkaa nakit viipaleiksi. Kuutioi maustekurkku.
Lämmitä paistinkasarissa öljy miedolla lämmöllä (3) ja lisää sipulit. Kuullota niitä n. 10 min ja siirrä hetkeksi lautaselle odottamaan.
Nosta lämpöä hieman, lisää pannulle tarvittaessa öljyä ja pilkotut makkarat. Paista makkaroihin kaunis ruskea pinta. Lisää paiston loppuvaiheessa pannulle paprikajauhe ja anna maustua hetki.
Lisää pannulle sipulit ja tomaattimurska. Huuhtele tomaattimurskapurkki tilkalla vettä ja lisää sekin pannulle. Kun kastike kiehahtaa, lisää joukkoon tuorejuusto, maustekurkkukuutiot ja mausteet. Jos mielestäsi on tarpeellista, lisää tässä vaiheessa myös puolikas lihaliemikuutio. Anna kastikkeen poreilla hiljalleen, kunnes juusto on sulanut sekaan. 
Viimeistele kastike kermalla ja anna sen vielä kiehahtaa.
 
Tein joulun jälkkäriksi Annin uunissa-blogin ohjeen mukaan kinuskisia taatelipaloja. Koska oma satsini oli 1,5 x alkuperäinen resepti, käytin osan taatelipaloista Irish Crean trifleen. Siinä käytetyn Irish cream-rahkan voi korvata aivan hyvin appelsiinirahkalla tai sekoittamalla maustamatonta rahkaa ja taatelihilloa. Triflen pohjakerrokseen taas käy mikä tahansa kakkupohjan tapainen, kuten mokkapalat tai browniet, kuivakakku ym. 
 

Irish cream trifle 

Irish cream trifle
200 g kakkupohjaa 
2 dl vispi- tai kuohukermaa 
100 g tummaa suklaata 
2 prk (á 200 g) maustettua rahkaa Irish cream & coffee 
Pinnalle: 
pikakahvijauhetta 
 
Mittaa kattilaan 0,5 dl kermaa ja paloiteltu suklaa. Lämmitä seosta välillä sekoittaen niin kauan, kunnes suklaa on sulanut. Sekoita seos tasaiseksi ja anna jäähtyä n. 30-asteiseksi. 
Vatkaa loppu kerma vaahdoksi. Sekoita suklaaseos esim. nuolijalla tasaisesti kerman sekaan. 
Revi kakkupohja pieniksi paloiksi tarjoilukulhon tai -astioiden pohjalle. Lisää päälle kerros suklaamoussea ja lopuksi kerros rahkaa. Anna jälkiruoan jähmettyä jääkaapissa n. 0,5 h. 
Ripottele päälle pikakahvijauhetta juuri ennen tarjoilua.
 
Samasta joulujälkiruoasta jäi yli myös kinuskikastiketta. Siitä väänsin kinuskijäätelön. Olin tehnyt jouluaatoksi samaisten taatelipalojen kanssa nautittavaksi myös mesiangervojäätelöä. Koska molemmat tehdään samaan pohjaan, laitan molempien reseptit tähän. 
 

Mesiangervojäätelö 

Meadowsweet ice cream
n. 1 dl kuivattua mesiangervoa 
4 dl kuohukermaa 
1 tlk (397 g) kondensoitua maitoa 
0,5 tl vaniljauutetta/ 1 vaniljatangon siemenet 
(0,5 dl glukoosisiirappia) 
 
Sekoita mesiangervo ja kerma kulhossa. Laita kulho peitettynä jääkaappiin n. vuorokaudeksi. 
Siivilöi kerma ja vatkaa se napakaksi vaahdoksi. Lisää kermavaahtoon kondensoitu maito, vaniljauute ja halutessasi glukoosisiirappi. Sekoita massa tasaiseksi nuolijalla. 
Annostele seos pakastuksen kestävään rasiaan ja anna jäätyä pakastimessa yön yli. 
Nosta jäätelö pehmenemään huoneenlämpöön joksikin aikaa ennen tarjoilua. 
 

Kinuskijäätelö 

Caramel ice cream
5 dl kuohukermaa 
1 tlk (397 g) kondensoitua maitoa 
0,5 tl vaniljauutetta/ 1 vaniljatangon siemenet (0,5 dl glukoosisiirappia) 
kinuskikastiketta 
 
Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Lisää kermavaahtoon kondensoitu maito, vaniljauute, kinuskikastike ja halutessasi glukoosisiirappi. Sekoita massa tasaiseksi nuolijalla. 
Annostele seos pakastuksen kestävään rasiaan. Voit säästä osan kinuskikastikkeesta ja sekoittaa sen lopuksi erikseen jäätelömassan joukkoon niin, että siitä muodostuu raitoja jäätelöön. 
Anna jäätyä pakastimessa yön yli. Nosta jäätelö pehmenemään huoneenlämpöön joksikin aikaa ennen tarjoilua.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)