Translate

Hae tästä blogista

maanantai 30. toukokuuta 2022

Nokka kohti maakuntaa

Viime lauantaina suuntasin Marttojen kanssa kevätkauden lopettajaisreissulle kohti Sastamalaa. Päämatkakohteemme oli Villa Royal ja mennen tullen poikkesimme myös muihin kohteisiin.
 
Lähdimme matkan heti aamunkoitteessa, poikkesimme välillä kahveilla ja saavuimme ensimmäiseen vierailukohteeseemme, Hämeenkyrössä sijaitsevalle Frantsilan tilalle. Tilalta löytyy esittelytila, Frantsilan Kehäkukka eli kahvila-myymälä ja myyntitilat erilaisille paikallisille käsityöläisille ja muille paikallisyrittäjille.

Seuraavaksi siirryimme vierailumme pääkohteeseen eli Villa Royaliin Sastamalaan. Meidät vastaanotti tilan nykyinen omistajapari, Mirva ja Pasi Puupponen.


Itse rakennus on 1900-luvun alulta peräisin oleva hirsirakennus ja toiminut alunperin Kortesjärven kansakouluna.
 

Aikanaan sisustussuunnittelija, entistäjä Markku Ellala etsi tiloja perustaakseen Suomen ensimmäisen kuninkaallisen kartanon ja valitsi tämän rakennuksen. Yhdessä vaimonsa Sirpan kanssa hän suunnitteli ja toteutti rakennuksen tilojen uudistuksen valiten huoneisiin eri aikakausien ja tilankäytön tyylejä. Yhdessä talon huoneista on tuotu esiin alkuperäinen hirsirakenne. Vierailukohteena tilat ovat toimineet vuodesta 2006 ja parhaillaan uusi omistajapari uudistaa tiloja niin, että ne olisivat avoimia muillekin kuin ryhmämatkailijoille.

Jugend
Barokki

Rokokoo
Empire

Herrainhuone eli tuumiskelupaikka
Alkuperäiset hirsiseinät

Kuninkaallinen makuuhuone
Spa

Kaikki kiinteä on sisustettu kunkin aikakauden mukaan, sen sijaan kalustus myötäilee osittain aikakautta ja on osittain sekoitus eri aikakausia. Villa sisälsi niin paljon hurmaavia yksityikohtia, että niistä on pakko laitta mukaan joitakin kuvia.

Suuressa empire-tyylisessä salissa syödyn aterian jälkeen meidän oli aika siirtyä Hotelli Ellivuoreen, jossa oli Markku Ellalan järjestämät Vintage-messut. Siellä pääsimme tapaamaan itse kuninkaan ja kuningattaren eli Markku ja Sirpa Ellalan.

Ennen poistumistamme Sastamalasta poikkesimme vielä Herkkujuustolassa, josta halukkaat saivat ostaa mukaansa paikallista juustoa, marjatuotteita, kuohujuomaa, teetä ja suklaata. Kotimatkalla järjestettiin puhelimitse ex-tempore visiitti Puutarha Rauno Niemiselle Honkajoelle tai oikeastaan nykyisin Kankaanpäähän. Kyseessä oli kaupallinen puutarha, joka myy paikalla kävijöille niin kukkia kuin hyötykasvien taimia mutta toimii myös "tukkuliikkeenä" kaupungille, seurakunnille ja muille halukkaille. Perille päästyämme saimme kuulla, ettei tarha edes ollut auki enää, kun saavuimme. He olivat kuitenkin puhelimitse suostuneet avaamaan tilansa takiamme. Täytyy myöntää, että nekin, jotka eivät muista paikoista olleet ostaneet mitään tuliaisiksi, menettivät rahojaan tässä paikassa.
 

Minua harmitti todella, että olin hakenut parvekkeelleni kesäkukat jo keskiviikkona. Melkein heti puutarhalle päästyämme äkkäsin nimittäin myynnissä niitä ihania keltaisia petunioita, joista olen vuosia haaveillut. Ei voinut enää napata mukaan, parveke oli jo niin täynnä.
 
Mitä minulle sitten tarttui mukaan? Eniten ihastuin Frantsilan tarjontaan. Franzilan Kehäkukan myymälästä nappasin mukaani itselleni valkosuklaa-vadelmalakritsia ja äidilleni sokeroitua inkivääriä. Pussiin pakkasin myös pullon sitruunaöljyä, jos vaikka syksyllä tulisi tehtyä saippuaa tai pyykkietikkaa. Tilalla olleesta käsityöläisten Puotihuoneesta hankin lakritsiyrtin, sitruunatimjamin ja thaibasilikan taimet. Villa Royalista ostin jääkaappimagneetin ja Herkkujuustolasta pullon paikallista mustaherukkalimonadia. Mukava lauantai kaikkinensa.

Kristiina

lauantai 28. toukokuuta 2022

Sesonkituotteita ja marjoja

Kun kerran hain nokkosia metsästä ajattelin yrittää niiden käyttöä myös salaattiin. Samalla päätin testata väittämää, että nokkosta ei tarvitse välttämättä ryöpätä, vaan kiehuvan veden päälle kaataminen riittää. Yritelmästä tuli loppujen lopuksi herkullinen salaatti sekä lisukkeeksi että ruokasalaatiksi. Halutessaan kaurarouheen voi korvata coucousilla.

Nokkos-kaurasalaatti

Nettle oat salad
0,5 l nokkosen lehtiä
1,5 dl kaurarouhetta
1,5 dl kuumaa kasvislientä
100 g vihreitä papuja
1 (suippo)paprika
125 g luumu- tai kirsikkatomaatteja
2 rkl öljyä
1 rkl sitruunamehua
suolaa, mustapippuria

Laita kaurarouhe ja pestyt nokkosenlehdet kannelliseen astiaan. Kaada päälle kiehuvan kuuma kasvisliemi ja sulje kansi. Anna nesteen imeytyä ja kauran "kypsyä" välillä ravistaen, kunnes neste on jäähtynyt. 
Kiehauta pavut nopeasti niin, että niihin jää vielä purutuntumaa ja jäähdytä kylmällä vedellä. Paloittele pavut 2-3 osaan. Kuutioi paprikan liha ja puolita tomaatit.
Sekoita kaura-nokkossekoitukseen pavut, paprikakuutiot ja tomaatinpuolikkaan. Kaada joukkoon öljy ja sitruunamehu, mausta ja sekoita ainekset hyvin sekaisin.

Kotimaista varhaiskaalia saa vasta loppukesästä, mutta ulkolaista varhaiskaalia on juuri nyt tarjoilla. En voinut vastustaa kiusausta. Kaalipata syntyy yksinkertaisimmillaan kaalista, sipulista, jauhelihasta ja lihaliemestä. Itse käytin hyväkseni tilaisuutta ujuttaa sekaan ylimääräinen paprika ja mausteeksi tomaattisosetta. Myös ylimääräiset porkkanat ja tomaatit sopivat hyvin pataan ja jos jääkaappiin on jäänyt kermanjämät, sekaan vaan.

Kaali-jauhelihapata

Cabbage casserole
öljyä 
n. 1 kg kaalia
0,5 rkl meiramia
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
(1 suippopaprika)
400 g jauhelihaa
0,5 tl maustepippuria
0,5 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
0,5 l vettä
1,5 lihaliemikuutiota
mustapippuria suolaa
(70 g tomaattisosetta
ripaus sokeria)

Suikaloi kaali. Silppua sipuli ja murskaa valkosipulin kynsi. Kuutioi paprikan liha.
Lämmitä paistinpannussa n. 0,5 rkl öljyä ja kuullota sipulisilppua miedolla lämmöllä (3) n. 10 min. Lisää joukkoon loppuvaiheessa valkosipuli ja paprika. Siirrä sivuun odottamaan.
Ruskista jauheliha tilkassa öljyä. Lisää ruskistuksen aikana maustepippuri ja suola ja ruskistuksen loppuvaiheessa paprikajauhe.
Laita (ison) kattilan pohjalle tilkka öljyä. Lisää kaalisuikaleet kattilaan (erissä, jos tarpeen). Kääntele kaalia aika ajoin ja hauduta muutoin miedolla lämmöllä (4) kannen alla n. 20 min. Lisää n. puolivälissä hauduttamista kaalien sekaan meirami. 
Lisää kattilaan sipulisekoitus ja jauheliha sekä vesi+lihaliemikuutiot. Muista ennen veden kaatamista kattilaan huuhtoa sillä sipulien ja jauhelihan paistoon käytetty paistinpannu. Mausta mustapippurilla ja hauduta pataa n. 20 min. Jos laitat tomaattisosetta, lisää se ja sokeri haudutuksen loppuvaiheessa. Nauti leivän ja puolukkahillon kanssa.
Padan maku syvenee vanhetessa, joten lämmitä se myöhemmin nautittaessa mieluummin hellalla kuin mikrossa.

Tykästyin niin viimeviikkoiseen piirakkatyyliin, jossa alle tehtiin "kreemi" ja päälle laitettiin marjat, että päätin uusia yrityksen tällä viikolla käyttäen yhdistelmää sitruuna ja mustikka. Tällä kertaa pohja ei noussut aivan yhtä hyvin kuin viime viikolla (tämä pohja on sillä lailla oikukas, että joskus se nousee, joskus ei), mutta makuyhdistelmä ja tyyli osuivat tälläkin kertaa nappiin.

Mustikka-sitruunapiirakka pellillinen

Blackberry lemon pie
Pohja:
1,5 dl maitoa
100 g voita tai leivontamargariinia
3 kananmunaa
2,5 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhoja
1 tl vaniljasokeria
Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 prk (á 200 g) sitruunarahkaa
1,5 dl lemon curdia
2 kananmunaa
0,5 dl sokeria
7,5 dl tuoreita tai pakastettua mustikoita
 
Esilämmitä uuni 190 ºC. 
Lämmitä maitoa ja rasvaa liedellä niin kauan, että rasva sulaa. Jäähdytä.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi (6 min). Lisää vatkaten vaahtoon vuoronperään kuiva-aineseosta ja maito-rasvaseosta, kunnes molemmat on lisätty kokonaisuudessaan taikinaan. 
Levitä pohjataikina tasaisesti leivinpaperilla peitetylle leivinpellille.
Vatkaa sekaisin täytteen tuorejuusto, rahka, lemon curd, kananmunat ja sokeri. Lusikoi täyte tasaiseksi kerrokseksi pohjataikinan päälle. Levitä päällimmäiseksi tuoreet tai jäiset mustikat.
Paista piirakkaa uunin alakeskitasolla n. 45 min, kunnes täyte on hyytynyt. Jäähdytä.

Kuten aiemmin mainitsin, poimin viime viikon lopulla villivihanneksia. Ketunleivistä tein tänäkin vuonna ketunleipäpestoa. Itse käytän auringonkukan siemeniä, mutta ne voi vaihtaa esimerkiksi mantelirouheeseen. Öljynäkin voi käyttää joko oliiviöljyä tai tavallista rypsi- tai vastaavaa öljyä.

Ketunleipäpesto

Wood sorrel pesto
1 l ketunleipiä
2 dl parmesaaniraastetta
1 dl auringonkukan siemeniä
1 valkosipulin kynsi
0,5 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
1 tl sitruunan mehua
1,7 dl (oliivi)öljyä

Mittaa ainekset korkeaan astiaan (öljystä osan voi jättää myöhemmässä vaiheessa lisättäväksi). Jauha seosta sauvasekoittimella, kunnes kaikki ainekset ovat jauhaantuneet tasaiseksi massaksi. Purkita puhtaisiin, steriloituihin purkkeihin. Peston voi pakastaa.

Kristiina


torstai 26. toukokuuta 2022

Kasvien kanssa puuhailua

Viime aikoina on tullut puuhailtua paljon kasvien kanssa. Onhan se aika vuodesta, jolloin sekä istutellaan että haetaan metsästä villivihanneksia. Itse olin pitkään epävarma siitä, saanko villivihanneksia säilöön ennen tulevaa kiireistä viikkoa, mutta onnistuihan se lopulta. Kulunut reilu viikko on ollut hieman matalalentoa koska erilaisten kasvihommien lisäksi siihen on kuulunut kevätsiivoamista ja epäonnistunutta kissan totuttelua uuteen kantokoppaan. Kesäkukkien istutukseenkin olin alun perin aikonut ryhtyä vasta kesäkuun puolella.
 
Viime viikon tiistaina matkasin Marttojen kanssa Krutargårdenin tilalle Staversbyhyn (Veikkaalan kupeessa), missä tilan viljelijäpari Kaj ja Paula Löfvik tutustuttivat meidät tilan viljelyyn yleensä ja erityisesti laatikkoviljelyyn. Lopuksi joimme koko joukko kahvit tilan ihanassa kesämajassa ja mukaan tarttui juuri trimmatun tuoksupelargonian oksa pistokkaaksi.

Viime viikolla saapuivat myös tilaamani 3 mansikantaimea, 3 paprikan taimea ja 4 tomaatin taimea. Haettuani viikonloppuna kaverini avustuksella 40 litran multasäkin istutin mansikantaimet, kun taas paprikat ja tomaatit saivat totutella hiljalleen auringossa oloon ennen istutusta parvekelaatikkoon. Sinä aikana paprikantaimista heikkojuurisin valitettavasti kuoli, kun taas 2 muuta voivat mainiosti. Viikonloppuna istutinkin tomaatit ja paprikat parvekelaatikkoon. Tosin kävi niin hassusti, että yksi tomaatintaimista ei ollutkaan tomaatti, vaan jotain muuta (aika näyttää, mitä). Myös perunat tuli istutettua ämpäriin ja yrtit siirrettyä keittiöstä parvekkeelle (ne selviytyneet).

Loppuviikosta oli aika suunnistaa metsään poimimaan myös ensimmäisiä villiyrttejä. Tein kaksi reissua, joilta molemmilta toin kotiin ketunleipiä ja nokkosia ja jälkimmäiseltä reissulta mukaan tarttui myös pieni määrä voikukkia. Olen viime viikon lopulla purkittanut 2 litraa ketunleipiä pestoksi ja ryöpännyt pakastimeen 5 litraa nokkosia. Voikukista terälehtiä tuli vain 0,5 litraa eli vajaa purkillinen hyytelöä. 

Mainitsin jo aiemmin, että ilmoittauduin mukaan Ristinummen kehityshankkeeseen, jossa on tarkoitus osoittaa halukkaille viljelylaatikko. Laatikot sijoitettiin Kyläkeskuksen alueelle ja pääsin laittamaan siemenet omaan laatikkooni tämän viikon tiistaina. Jos olisin saanut 2 laatikkoa, olisin laittanut toiseen perunoita. Näin ollen laitoin tällä kertaa laatikkooni sipulia, porkkanaa, sokerihernettä, avomaan kurkkua, vihersipulia, retiisiä ja friseesalaattia. Nyt sitten vaan odotellaan satoa.




 
Eilen sain vielä haettu toiseen parvekelaatikkoon kukkaistutukset eli kasan petunioita, joten nyt on parvekekin siltä osin valmis kesään.


Vastapainoksi kasveille on kameran eteen sattunut muutama eläinkin pyydystettäväksi. Ja kuka sanoo, että kaupungissa ei näe eläimiä. Pupun ja räksät olen kuvannut omalta parvekkeeltani.



Kristiina

tiistai 24. toukokuuta 2022

Seinä - A wall

 

A wall

We build too many walls and not enough bridges.
- Isaac Newton

 

Lisää kuvia aiheesta täällä:

Join-our-weekly-link-party-each-week-starting-MondaysPieni Lintu - MakroTex challenge image-in-ing: weekly photo linkup

lauantai 21. toukokuuta 2022

Parsaa ja raparperia

Asparagus dish
Yksi ruokakevään ensimmäisiä merkkejä on uuden parsan tulo kauppoihin. Minua on aina harmittanut ostaa parsanippu tietäen, että ainakin 1/3 siitä menee roskikseen. Viime talvena katselin Jamie Oliveria ohjelmassa, jossa hän käytti myös tyvipalat keittoaineksiksi. Laitoin silloin reseptit muistiin ja nyt pääsin vihdoin toteuttamaan niitä käytännössä.  Kahteen ruokaani on käytetty yhteensä 2 nippua (á 500 g) parsaa. Keittoon käytin alkuperäistä reseptiä, joka on myös tässä, mutta ilmeisesti suomalaisella ja englantilaisella keitolla on eroja, koska keitosta tuli tällä reseptillä aika ohutta. Tällä kertaa keitin siitä pois 1/3 nesteestä, seuraavalla kerralla teen samoin tai vähennän veden määrää 1 litraksi.

Parsakeitto

Asparagus soup
2 parsanipun (á 500 g) tyviosat
2 perunaa
2 sipuli
reilusti tuoretta timjamia
1 rkl öljyä
1,5 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
suolaa, mustapippuria
 
Kuori perunat ja sipulit ja leikkaa ne karkeiksi paloiksi. Leikkaa parsan tyviosat 2-3 osaan.
Lämmitä öljy kattilassa ja lisää kattilaan perunat, sipulit, parsat. Saksi kattilaan myös timjamit varsineen. Kuullota aineksia välillä sekoitellen 15 min.
Lisää joukkoon vesi ja liemikuutiot. Keitä hiljalleen, kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä (15-20 min). 
Soseuta keitto sauvasekoittimella ja paseeraa sen jälkeen keitto siivilän läpi painellen, niin että siivilään jää lopuksi parsan säikeinen osuus.
Nosta kattila takaisin liedelle, tarkasta maku. Jos käytit koko reseptin vesimäärän, keitä lientä kasaan, kunnes nesteestä on haihtunut n. 1/3. Lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.

Parsaquiche

Asparagus quiche
Pohja:
125 g vehnäjauhoja
125 g täysjyvä-, graham- tai rouheisia sämpyläjauhoja 
0,5 tl suolaa
125 g kylmää voita tai leivontamargariinia
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
6 kananmunaa
150 g ricottaa
150 g cheddarjuustoa raastettuna
6-8 oksaa tuoretta timjamia
suolaa, mustapippuria
2 parsanipun (á 500 g) pehmeät yläosat
 
Sekoita kulhossa jauhot ja suola. Lisää joukkoon kuutioitu rasva ja nypi se jauhojen sekaan. Lisää vesi ja sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi.
Leikkaa Ø25 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja korppujauhota reunat tai suojaa ne leivinpaperilla. Voit käyttää myös tavallista, korkeareunaista piirakkavuokaa, jolloin se korppujauhotetaan. Levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille (jos viilennät taikinaa hetken jääkaapissa, voit kaulita sen alustavasti ja levittää sitten piirakkavuokaan jatkaen levittämistä). Laita vuoka pakastimeen ainakin 0,5 tunniksi.
Sekoita kulhossa munat ja ricotta tasaiseksi. Lisää joukkoon raastettu cheddar ja lehdet timjaminoksista. Lisää lopuksi pilkotut parsanvarret.
Esipaista piirakkapohjaa 180 ºC uunissa n. 15 min. Kaada täyte esipaistetun, hieman jäähtyneen pohjan päälle vuokaan ja paista piirakkaa uunin alakeskitasolla n. 40 min, kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Salaatti jatkoi viime viikon kikhernelinjaa. Arkisessa salaatissa kaikki aineet voi sekoittaa kulhossa keskenään, sunnuntaipöytään muut ainekset voi nostaa rucolapedille.

Kikhernesalaatti

Chickpea salad
1 prk (380 g/230 g) kikherneitä suolavedessä
1 suippopaprika
0,5 kurkkua
50 g rucolaa
Kastike:
2 rkl appelsiinimehua
1 rkl (oliivi)öljyä
1 tl paprikajauhetta
0,5 tl chilijauhetta
0,5 tl valkosipulijauhetta
0,25 tl mustapippuria
0,5 tl suolaa

Ravista kastikeainekset sekaisin kannellisessa purkissa.
Huuhtele ja valuta kikherneet. Kuutioi kurkku. Poista paprikasta siemenet ja kuutioi liha. Valuta punasipulit.
Sekoita kulhossa kikherneet ja kastike. Sekoita joukkoon myös paprika, kurkku ja sipulit. Jos teet salaatin laakealle vadille, levitä rucola alimmaiseksi pediksi astiaan ja kaada muut ainekset päälle. Muuten voit sekoittaa myös rucola kulhoon.

Tein aiemmin keväällä viinirypälemarmeladia. Nyt oli aika käyttää loput siitä. Tosin tämän jälkiruoan voi tehdä mistä tahansa marmeladista tai hillosta.

Viinirypälevaahto

Grape foam
250 g viinirypälemarmeladia
2 dl kuohukermaa
(0,5 pussia Creme Fix-jauhetta)
100 g ricottaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia

Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi. Jos käytät Creme Fix:ä, lisää se löysään vaahtoon ja vaahdota kerma loppuun sen jälkeen.
Sekoita ricotta, 100 g marmeladia, vaniljasokeri ja kaneli keskenään. Lisää seos kermavaahdon sekaan ja vatkaa nopeasti tasaiseksi.
Annostele tarjoilukulhon tai annosastioiden pohjalle loppu marmeladi ja lusikoi tai pursota päälle vaahto.

Kohta alkaa uusi säilöntäkausi ja nyt on aika tyhjennellä pakastinta ja hillovarastoja. Minä käytin pakasteesta mansikoita, mutta mikään ei estä käyttämästä myös mansikkahilloa.

Raparperi-mansikkapiirakka (pellillinen)

Rhubarb strawberry pie
Pohja:
1,5 dl maitoa
100 g voita tai margariinia
3 kananmunaa
2,5 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Täyte:
250 g mascarponea
2 dl vaniljajogurttia (tai maustamatonta jogurttia+vaniljasokeria)
1 dl sokeria
2 kananmunaa
2 rkl tuoretta minttusilppua
4 dl raparperihilloketta
350 g pakastettuja (tai tuoreita) mansikoita

Esilämmitä uuni 190 ºC.
Lämmitä maitoa ja rasvaa, kunnes rasva on sulanut. Jäähdytä.
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään. 
Vatkaa munasokerivaahtoon vuoron perään kuivia aineita ja maito-rasvaseosta erissä, kunnes kaikki on lisätty. Kaada seos leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
Lisää kaikki täyteaineet mansikoita lukuun ottamatta kulhoon ja vatkaa seos nopeasti sekaisin. Lusikoi seos tasaisesti piirakkapohjataikinan päälle. Ripottele päälle viimeiseksi kohmeiset (tai tuoreet) mansikat.
Paista piirakkaa uunin alakeskitasolla n. 45 min., kunnes pinta on hyytynyt ja saanut kauniin värin.

Kristiina