Translate

Hae tästä blogista

maanantai 28. marraskuuta 2022

Kiitospäivän hengessä

Minced turkey meat beefs and sweet potato casserole
Olin varannut ruokailua varten itselleni kalkkunan jauhelihaa ja kun huomasin, että kuluneen viikon torstaina 24.11. oli amerikkalaisten Kiitospäivä, päätin sopeuttaa loppuviikon ruokalistani sen henkeen, vaikken itse juhlasta perustakaan. Samalla tuli tekaistua bataattilaatikot pakkaseen joulua odottamaan.

Tästä reseptistä tulee 3 kaupan 450 g rasian kokoista laatikkoa, joten jos itse teet laatikkoa jouluksi, sopeuta resepti tarvitsemaasi määrään.

Bataattilaatikko

Sweet potato casserole
900 g bataattia
vettä, 0,75 tl suolaa
20 g voita
0,25 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
3-4 dl ruokakermaa
Päälle:
voinokareita, panko- tai korppujauhoa

Kuori ja paloittele bataatit. Keitä ne kypsiksi suolavedessä. Soseuta sauvasekoittimella.
Lisää kuuman soseen joukkoon voi ja anna sulaa. Lisää soseeseen mausteet ja sen verran ruokakermaa, että se laatikkoseos on haluamasi paksuista (aika löysää).
Laita seos uunivuokaan/vuokiin ja vuole vuoan päälle pari nokaretta voita. Sirottele lopuksi halutessasi päälle panko- tai korppujauhoja.
Paista laatikko/laatikot 175 ºC uunissa n. 1 h.
 
Kalkkunanjauhelihapihveihin laitoin myös kuivattua karpaloa, koska minulla sattui sitä olemaan. Yhtä hyvin kävisivät puolukat. Kastikkeessa taas käytin puolukoita, koska minulla sattui niitä olemaan pakkasessa. Yhtä hyvin kastikkeen puolukat voi vaihtaa karpaloihin. Pihvit paistoin pannulla, koska tein paiston jälkeen samaan pannuun kastikkeen. Yhtä hyvin pihvit voi valmistaa laatikon kanssa uunissa.

Kalkkunanjauhelihapihvit 12 kpl

Minced turkey meat beef
200 g kermaviiliä
2 dl korppu/pankojauhoja
1 kananmuna
1 pkt (120 g) broileripekonia
1 punasipuli
1 rkl kuivattua salviaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 dl kuivattuja karpaloita (tai puolukoita)
400 g kalkkunan jauhelihaa
Paistamiseen:
öljy-voiseosta
 
Silppua sipuli. Viipaloi pekonit. Hienonna karpaloita hieman veitsellä.
Sekoita kulhossa kermaviili ja korppu/pankojauhot ja anna turvota n. 10 min.
Lisää kulhoon kananmuna, broileripekonisuikaleet, sipulisilppu ja mausteet sekä lopuksi kuivatut karpalot. Sekoita. Lisää lopuksi kalkkunanjauheliha ja sekoita taikina käsin hyvin sekaisin.
Lämmitä pannu ja voi-öljyseos keskilämmöllä (3-4). Muotoile taikinasta kostutetuin käsin pihvejä ja paista erissä niihin kaunis pinta kummallekin puolelle. Älä ylipaista, etteivät pihvit kuivu. Nosta paistetut pihvit lautaselle odottamaan.

Puolukkakastike

Lingonberry sauce
öljyä
2 punasipulia
5 dl lihalientä (tai 4,5 dl lihalientä + 0,5 dl punaviiniä)
2 dl puolukoita
2 rkl hunajaa
2 rkl Maizenaa + tilkka vettä tai punaviiniä
1 rkl voita
(suolaa, valkopippuria)

Silppua sipuli. Kuullota sipulisilppua öljyssä paistinkasarissa keskilämmöllä (3-4) n. 15 min.
Lisää pannulle lihaliemi/punaviini, puolukat ja hunaja. Anna kastikepohjan hautua n. 15 min.
Siivilöi + paseeraa kastike ja kaada liemi takaisin pannulle. 
Sekoita Maizena tilkkaan vettä tai punaviiniä ja sekoita seos kuplivaan kastikepohjaan ohuena nauhana koko ajan vispilällä sekoittaen. Anna hautua vielä n. 5 min. Vispaa lopuksi joukkoon voi, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja valkopippuria. Lisää kastikkeen joukkoon pihvit ja anna niiden lämmetä hetki.

Jälkiruoaksi sopii hyvin kevyt ja helppotekoinen marjavaahto ja aterian henkeen tein sen puolukasta. Teko onnistuu varmasti mistä tahansa marjoista, kunhan hieman miettiin sokerin määrää. Vaahdottamiseen kannattaa varata tarpeeksi suuri astia, itselläni oli vatkaamisen jälkeen 2 l astia täynnä. Tämä jälkiruoka suositellaan syötäväksi heti. Koska kananmunani olivat kokoa M, käytin niitä tähän 3 kpl. Isommista munista riittää 2.

Puolukkavaahto

Lingonberry foam
200 g (4 dl) puolukoita tai 2 dl puolukkasurvosta
0,8 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2-3 munanvalkuaista

Soseuta marjat sauvasekoittimella. Lisää joukkoon sokerit ja munanvalkuaiset. Vatkaa reippaasti sähkövatkaimella, kunnes tuloksena on kauniin vaaleanpunainen, kuohkea vaahto. Vaahto on suositeltavaa tarjota heti, mutta itse kokeilin ja parin päivän päästä, kun vaahto oli jo muuttunut juoksevaksi, vatkasin annoksen uudestaan ja se oli aivan yhtä hyvää ja silkkistä.

Kristiina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)