Translate

Hae tästä blogista

sunnuntai 13. marraskuuta 2022

Herkuttelua ja leipomistalkoot

Pie work party
Olen aikeissa matkustaa taas ennen joulua äitini luokse Vantaalle ja tarkoitus on taas viedä mukana sinne yhtä ja toista. Siksi aloitin valmistelut pitämällä viime viikonloppuna leivontatalkoot. Tuli leivottua kaalipiirakka, sieni-pekonipiirakka, rosollipiirakka ja lohipiirakka.
 
Lähiaikoina on tullut tehtyä joitakin puuroiksi nimitettyjä ruokia. Vaikka tein molemmat puuroiksi, minusta ne olivat niin hyviä, että kävisivät aivan hyvin jälkiruoiksi tai välipaloiksi.

Suklaa-kirsikkatuorepuuro 3 annosta

Chocolate cherry over night oats
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
1 prk (130/70 g) säilykekirsikoita
1 banaani
4 rkl kaakaojauhetta
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Ota kookosmaitopurkin päältä hieman alle puolen purkin verran kovaa valkoista osaa talteen vaahdotusta varten. Sekoita loput purkin ainekset (kova valkoinen aines + neste) sekaisin ja kaada kannelliseen lasipurkkiin.
Lisää lasipurkkiin myös säilykekirsikkapurkin neste. Ota muutama kirsikka talteen koristelua varten. Kaada loput kulhoon. Lisää kulhoon myös paloiteltu banaani. Soseuta kirsikat ja banaani sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kaakaojauhe ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos lasipurkkiin nesteiden sekaan ja sekoita. Lisää purkkiin lopuksi kaurahiutaleet ja sekoita kaikki ainekset sekaisin hyvin. Laita puuro jääkaappiin turpoamaan yön yli.
Vatkaa erilleen otettu kova valkoinen osa vaahdoksi sähkövatkaimella. Mausta vaahto sokerilla ja vaniljasokerilla. Annostele lautaselle puuro ja päälle kookosvaahtoa. Koristele säilykekirsikoilla.
 

Persimonvispipuuro

Whipped semolina pudding with persimmon
4 persimonia
1 l vettä
0,5 dl appelsiinimehua
0,5 dl sokeria
0,5 tl jauhettua inkivääriä
0,8-1 dl mannasuurimoita
1 tl vaniljasokeria
 
Pese persimonit hyvin ja poista kannat. Leikkaa jokainen persimoni 4 osaan.
Kiehauta vesi+appelsiinimehu. Lisää kattilaan persimoninpalat, sokeri ja inkivääri. Anna kiehua hiljalleen 10-15 min.
Nosta kattila liedeltä ja soseuta persimonit sauvasekoittimella. Nosta kattila takaisin liedelle.
Kun seos kiehahtaa, lisää joukkoon mannasuurimot pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Kun koko seos kiehahtaa (muista sekoittaa ahkeraan), sammuta liesi ja anna puuron hautua kannen alla 10 min välillä kunnolla sekoittaen.
Kaada kuuma puuro kulhoon ja sekoita joukkoon vaniljasokeri. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Vatkaa jäähtynyt puuro kylmäksi ja kuohkeaksi sähkövatkaimella. Koristele annos vaikkapa persimonilla, kerma- tai kookosvaahdolla tai mantelirouheella. 

Aina tulee tehtyä myös jotain tukevampaa ruokaa. Tällä kertaa käytössä oli paketti siskonmakkaraa.

Siskonmakkarastroganoff

Smooth pork sausage stroganoff
öljyä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
0,5-1 mieto chili
1 mauste- tai suolakurkku
500 g siskonmakkaraa
3 rkl vehnäjauhoja
5-6 dl vettä
0,5 lihaliemikuutiota
70 g tomaattisosetta
1 rkl sinappia
mustapippuria
150 g crème fraîchea tai smetanaa

Silppua sipuli. Murskaa valkosipulin kynsi. Viipaloi chili. Kuutioi kurkku.
Lämmitä öljy paistokasarissa ja lisää sipulisilppu. Kuullota keskilämmöllä 6-7 min. Lisää pannulle valkosipuli, chilit ja kurkkukuutiot. Jatka kuullottamista vielä 3-4 min. Siirrä seos lautaselle odottamaan.
Lisää kasariin tarvittaessa tilkka öljyä ja puristele siskonmakkaran sisus paloiksi kasariin. Odota, kunnes neste haihtuu ja paista makkarapalleroihin kauniin ruskea pinta. Lisää loppuvaiheessa sekaan jauhot ja odota, kunnes myös ne saavat hieman väriä.
Lisää pannulle vesi useammassa erässä ja sekoita välillä vispilällä paakut tasaiseksi. Kun kaikki vesi on lisätty, laita joukkoon lihaliemikuutio ja sipuliseos. Mausta kastike tomaattisoseella, sinapilla ja mustapippurilla. Anna kiehua n. 5 min.
Siirrä kastike pois hellalta ja lisää joukkoon hapankermatuote. Sekoita tasaiseksi, voit halutessasi hieman lämmittää, mutta älä enää kiehauta.
 
Tiesin, että Valiolla on valikoimissa Irish Cream-rahkaa, mutten ollut aiemmin käyttänyt sitä. Nyt oli korkea aika kokeilla, olihan kyseessä lempiliköörini.

Irish cream trifle

Irish cream trifle
Suklaakakkua tai -keksejä
2 dl kuohukermaa
100 g tummaa suklaata
2 prk (á 200 g) Irish Cream-rahkaa
Päälle:
pikakahvijauhetta, raastettua suklaata tai mantelirouhetta
 
Pilko suklaa kattilaan ja lisää mukaan n. 0,5 dl kermaa. Lämmitä seosta, kunnes suklaa on sulanut. Jäähdytä n. kädenlämpöiseksi.
Vatkaa loppu kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita jäähtynyt suklaaseos kermavaahdon sekaan tasaiseksi.
Annostele tarjoiluastian pohjalle suklaakakun tai keksien palasian. Nosta päälle suklaa-kermavaahtoa ja lopuksi Irish Cream-rahkaa. Koristele annos.
 
Mainitsin tämän kirjoituksen alussa piirakkatalkooni. Muiden leipomieni piirakoiden reseptit olen julkaissut aiemmin, mutta sienipiirakka oli uusi kokeilu. Koska tein kaksi koko pellin piirakkaa, niiden pohjiin käytin valmista taikinaa.

Suppilovahvero-pekonipiirakka pellillinen

funnel chanterelle bacon pie
Pohja:
1 pkt (600 g) iso lehtitaikinalevy Myllyn Paras
Täyte:
6-7 dl pakastettuja suppilovahveroita
2 pkt (280 g) pekonia
2 sipulia
4 kananmunaa
2 dl juustokermaa
2 dl ruokakermaa
0,5 dl ruohosipulisilppua
0,5 tl mustapippuria
150 g emmental-mozzarella juustoraastetta

Sulata lehtitaikina pakkauksen ohjeen mukaan (anna sulaa n. 2 h). Kauli se leivinpaperin päällä hieman 
leivinpeltiä isommaksi, jotta piirakkaan muodostuu myös reunat. Nosta pohja leivinpellille.
Sulata sienet ja leikkaa niitä tarvittaessa hieman pienemmiksi. Siivuta pekoni. Silppua sipulit.
Paista sieniä hetki kuivalla pannulla, jos niissä on paljon nestettä. Kaada sienet sekoituskulhoon.
Nosta pekonisiivut haalealle pannulle, nosta pannu levylle ja paista pekonit rapeiksi. Nostele paistuneet pekonipalat reikäkauhalla sekoituskulhoon.
Lisää sipulisilppu kuullottumaan pekoninrasvaan. Kuullota keskilämmöllä (3-4) n. 10 min. Laita myös kuullottuneet sipulit sekoituskulhoon. Sekoita kaikki kulhon ainekset hyvin sekaisin. Levitä seos taikinapohjan päälle.
Sekoita keskenään munat, kermat, ruohosipuli ja mustapippuri rikkoen munien rakenteen. Kaada seos piirakan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele halutessasi päälle juustoraastetta.
Paista piirakka 200 ºC uunin alakeskitasolla n. 45 min.
 
 

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)