Translate

Hae tästä blogista

sunnuntai 11. joulukuuta 2022

Vietetäänkö pienet pikkujoulut vai joulun rääppiäiset?

Virallinen pikkujouluviikonloppu ja samalla ensimmäinen adventti oli pari viikkoa sitten. Koska olin silloin Vantaalla ja seuraavan viikonlopun flunssassa, ajattelin viettää oman pikkujouluni tänä viikonloppuna. Siispä piti laittaa jotain jouluiseen henkeen sopivaa naposteltavaa. Se erikoinen minun pikkujouluruoissani on, että niihin sopivat myös joulupöydästä yli jääneet ruoat. Pannukakkuun perunalaatikko (tai mikä tahansa laatikko), rosolli ja kinkunloppu. Triflen voi rakentaa yli jääneistä piparkakuista ja vaikkapa juustokakusta tai vanukkaista, hyrriin uppoavat joulukalat tai lihaleikkeet. Lopussa olevaan salaattireseptiin uppoavat herneet ja viinirypäleet ja siihen voi lisätä myös juustopöydän jämät. Ja jos juustopöydästä jäi yli esim. homejuustoa, sekin käy hyrriin. Joten tänä vuonna rääppiäisetkin tulevat näin ennen joulua.
 
Suolainen pannukakku on aina helppotekoinen ruoka. Koska piti hakea joulutunnelmaa, valitsin perunapannukakun tällä kertaa muusista tehtynä ja päälle sopivat täytteet.
 

Pikkujoulupannukakku

5 dl perunamuusia
1 sipuli raastettuna
5 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
0,5 dl öljyä
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 tl Herbes de provence-mausteseosta
150 g kinkkuleikettä
3 porkkanaa
2-3 kypsää punajuurta
 
Jos keität perunat varta vasten pannukakkua varten, laita keitinliemeen 1 lihaliemikuutio ja käytä liemi myös muusiin maidon sijasta.
Laita kulhoon jäähtynyt muusi ja raasta sekaan sipuli. Lisää maito ja jauhot ja anna taikinan turvota n. 0,5 h.
Lisää taikinaan munat, öljy ja mausteet ja sekoita hyvin sekaisin. Kaada taikina reunalliselle, leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. 
Revi pannukakkupohjan päälle kinkkuleikkeet. Siivuta porkkana ohuiksi kiekoiksi ja levitä ne taikinan päälle. Kuutioi punajuuret ja ripottele ne taikinan päälle.
Paista pannukakku 200 ºC uunissa alakeskitasolla n. 1 h.

Tein jonkin aikaa sitten Irish creme trifleä. Sen inspiroimana tein nyt jouluisemman triflen. Tällä reseptillä sitä tulee 2 annosta. Jälkiruokaa varten tulee ensin valmistaa Zabaglione.

Zabaglione

3 munankeltuaista
3 rkl erittäin hienoa sokeria
tilkka makeaa viiniä, likööriä tai glögiä

Annostele kulhoon kaikki ainekset ja vatkaa niitä, kunnes sokeri on sulanut. 
Lämmitä kattilassa kiehuva vesihaude ja nosta keltuaisseoskulho sen päälle. Jatka koko ajan vatkaamista, kunnes seos sakenee ja vaahto on lämmintä ja siitä tulee ilmavaa.

Piparkakku-luumutrifle

n. 8 piparkakkua
zabaglionea
1 prk (200 g) luumu-kanelirahkaa
 
Murusta tarjoilukulhon pohjalle muutama piparkakku. Nostele päälle zabaglionea ja lopuksi luumu-kanelirahkaa. Koristele piparimuruilla.

Illalla voi sitten nautiskella lasin-parin glögiä telkkaria tai nettiä katsellessa (mielellään joku jouluaiheinen elokuva) ja sen kanssa menee muutama kala-tomaattihyrrä. Koska olin syönyt lohta jo aiemmin ja syön taas jouluna, valitsin tällä kertaa hyrriini kotimaista Pielisen Kalajalosteen Arkikalaa (muikkua ja silakkaa). Jos käytät joulupöydästä jäänyttä kalaa, pienennä se vain tarvittaessa veitsellä. Ja jos joskus haluat kohottaa jonkun tonnikalareseptin uudelle tasolle, tiedät mitä hakea.

Kala-tomaattihyrrät 20 kpl.

3 torttutaikinalevyä tai lehtitaikinaa
100 g pippurituorejuustoa
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
1 prk (115/150 g) Arkikalaa 
 
Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Nipistele levyt yhteen peräjälkeen ja kauli hieman ohuemmaksi levyksi.
Valuta ja kuutioi aurinkokuivatut tomaatit. Jos käytät purkkikalaa, valuta se. Jos käytät esim. graavilohta, kuutioi kala pieneksi.
Sekoita keskenään tuorejuusto, kala ja tomaatit. Tarvittaessa mausta suolalla ja pippurilla.
Levitä täyte tasaisesti taikinalevylle. Kääri taikinan pitkän sivun suuntaisesti "kääretortuksi". Laita torttu n. tunniksi jääkaappiin kylmenemään.
Leikkaa rullasta n. 2 cm paksuisia viipaleita leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Voitele viipaleiden sivut kananmunalla. Paista hyrriä 225 ºC  uunissa keskitasolla n. 15 min.

Tämän salaatin reseptin sain jo jonkin aikaa sitten Martta-ystävältäni Sirpalta. Tein sitä Vantaalla äidilleni enkä älynnyt ottaa kuvaa, joten saatte reseptin ilman kuvitusta.

Vihersalaatti

salaattia
1 pss (150-200 g) pakasteherneitä
0,5 kurkkua
250 g vihreitä viinirypäleitä
10 sentin pala purjoa
tillisilppua
Kastike:
4 rkl öljyä
2 rkl balsami- tai punaviinietikkaa
0,5 tl mustapippuria
0,25 tl suolaa tai yrttisuolaa
 
Sekoita kastikeaineet kannellisessa purkissa.
Kiehauta jäiset herneet pikaisesti. Kuutioi kurkku. Pese ja puolita viinirypäleet. Viipaloi purjo. 
Revi salaatti kulhoon. Lisää joukkoon herneet, kurkkukuutiot, viinirypäleet ja viipaloitu purjo. Silppua päälle tilliä haluamasi määrä.
Lisää salaattiin kastike ja sekoita ainekset hyvin keskenään.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)