Taas löytyi kovasti sesongin tuotteita lautaselle. Nythän ovat sesongissa mm. persimoni ja satsumat (tai meillä ne olivat klementiinit). Lisäksi sesonkilistalta löytyi myös hauki, joka tosin pyydystettiin meillä tällä kertaa omasta pakastimesta.
Tämän salaatin olen tehnyt ennenkin, koska resepti löytyi lehtiöstäni. Itse ripottelin salaatin päälle paahdettuja seesaminsiemeniä, koska pidän niistä. Yhtä hyvin kävisivät muut siemenet, pähkinät tai mantelirouhe. Jos pitää seesaminsiementen mausta yhtä paljon kuin minä, voi öljystä 0,5 rkl korvata seesamöljyllä.
Persimoni-halloumisalaatti
2 persimonia
200 g halloumia
Kastike:
0,4 dl appelsiinimehua (0,5-1 appelsiini)
3 rkl öljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl kokojyväsinappia
2 tl hunajaa
suolaa, mustapippuria
Päälle:
Paahdettuja seesaminsiemeniä tai muita siemeniä, pähkinöitä tai mantelirouhetta
Mittaa kastikeainekset kannelliseen lasipurkkiin. Sulje kansi ja ravista. Anna maustua.
Pese persimonit, leikkaa kannat pois ja paloittele hedelmät.
Kuivaa halloumipala ja kuutioi se. Paista halloumikuutioihin kaunis pinta kuivalla paistinpannulla. Jäähdytä.
Revi salaatti tarjoilukulhoon tai -astiaan. Lisää joukkoon persimonpalat ja jäähtynyt halloumi. Lisää joukkoon kastike ja sekoita salaatti. Ripottele tarjoiluannoksen päälle siemenet/pähkinät.
Tällä kertaa hauki hyppäsi lautaselle pyöryköiden muodossa. Yhtä hyvin tästä taikinasta vääntäisi pihvit, mutta minä tunnun elävän pallerovaihetta, huomaatte sen kyllä.
Haukipyörykät
1 dl korppujauhoja
200 g kermaviiliä
1 kevätsipuli
2 kananmunaa
1 tl suolaa
1 tl sitruunapippuria
0,5 tl valkopippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl sitruunankuoriraastetta
ripaus sokeria
2 rkl hienonnettua tilliä
voi-öljyseosta paistamiseen
Jos käytät kokonaisia kalafileitä, jauha ne ensin. Silppua sipuli ja raasta sitruunankuori. Silppua tilli.
Sekoita kulhossa korppujauhot ja kermaviili ja anna turvota 10 min. Lisää joukkoon sipulisilppu, kanamunat, mausteet, sitruunankuoriraaste, sokeri ja tilli. Lisää lopuksi jauhettu hauki ja sekoita seos tasaiseksi.
Lämmitä pannulla voi-öljyseos keskilämmöllä (3-4). Pyöritä haukitaikinasta kostutetuin käsin pullia ja paista niihin 2-3 erässä kaunis, ruskea pinta. Siirrä pyörykät odottamaan kastikkeen valmistumista.
Sinappikastike
1 rkl sitruunamehua
1 rkl Dijon-sinappia
1 rkl Maizenaa + tilkka vettä
2 dl ruokakermaa
reilusti ruohosipulia
valkopippuria
(suolaa)
Kaada haukipyöryköiden paistopannulle kalaliemi, sitruunamehu ja sinappi. Sekoita seos tasaiseksi. Sekoita Maizena tilkkaan vettä ja sekoita se kiehuvan kastikepohjan sekaan. Lisää lopuksi kerma ja ruohosipuli ja mausta kastike valkopippurilla ja tarvittaessa suolalla. Anna kastikkeen kiehahtaa, lisää pannulle paistetut haukipyörykät ja anna niiden hetki lämmetä kastikkeessa.
Jälkiruoaksi halusin tällä kertaa tehdä pitkästä aikaa possea. Siihen sopiva resepti löytyi Yhteishyvältä.
Klementiini-limeposset
1,25 dl sokeria
n. 2 klementiinin mehu (0,5 dl)
n. 2 limetin mehu (0,5 dl)
Koristeeksi:
limetin kuorisuikaleita
klementiiniviipaleita
Pese 1 lime ja ota siitä talteen kuorimaveitsellä tai sitrusraudalla kuorisuikaleet. Purista mehu klementiineistä ja limeteistä.
Kiehauta kerma ja sokeri kattilassa ja anna kiehua 3-4 min. Nosta kattila hellalta ja lisää joukkoon sitrusmehut. Anna jäähtyä hetki. Kaada kermaseos tarjoiluastioihin ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Peitä astiat tuorekelmulla ja siirrä ne jääkaappiin hyytymään 3-4 tunniksi.
Koristele hyytyneet posset klementiiniviipaleilla ja limesuikaleilla.
Alkuperäinen resepti: https://yhteishyva.fi/reseptit/lime-mandariiniposset/recipe-22177
Kristiina
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jokainen kommentti on tervetullut :)