Translate

Hae tästä blogista

tiistai 22. marraskuuta 2022

Talvi on tulossa - Winter is coming

 
Winter is coming

Olis aina suvi ja sununtai eikä talvi eikä maanantai .
- sanonta Loimaa

 

Lisää kuvia aiheesta täällä:

Pieni Lintu - MakroTex challenge image-in-ing: weekly photo linkup

sunnuntai 20. marraskuuta 2022

Haukea ja sesonkihedelmiä

Taas löytyi kovasti sesongin tuotteita lautaselle. Nythän ovat sesongissa mm. persimoni ja satsumat (tai meillä ne olivat klementiinit). Lisäksi sesonkilistalta löytyi myös hauki, joka tosin pyydystettiin meillä tällä kertaa omasta pakastimesta.
 
Tämän salaatin olen tehnyt ennenkin, koska resepti löytyi lehtiöstäni. Itse ripottelin salaatin päälle paahdettuja seesaminsiemeniä, koska pidän niistä. Yhtä hyvin kävisivät muut siemenet, pähkinät tai mantelirouhe. Jos pitää seesaminsiementen mausta yhtä paljon kuin minä, voi öljystä 0,5 rkl korvata seesamöljyllä.

Persimoni-halloumisalaatti

n. 100 g salaattia
2 persimonia
200 g halloumia
Kastike:
0,4 dl appelsiinimehua (0,5-1 appelsiini)
3 rkl öljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl kokojyväsinappia
2 tl  hunajaa
suolaa, mustapippuria
Päälle:
Paahdettuja seesaminsiemeniä tai muita siemeniä, pähkinöitä tai mantelirouhetta
 
Mittaa kastikeainekset kannelliseen lasipurkkiin. Sulje kansi ja ravista. Anna maustua.
Pese persimonit, leikkaa kannat pois ja paloittele hedelmät. 
Kuivaa halloumipala ja kuutioi se. Paista halloumikuutioihin kaunis pinta kuivalla paistinpannulla. Jäähdytä.
Revi salaatti tarjoilukulhoon tai -astiaan. Lisää joukkoon persimonpalat ja jäähtynyt halloumi. Lisää joukkoon kastike ja sekoita salaatti. Ripottele tarjoiluannoksen päälle siemenet/pähkinät.

Tällä kertaa hauki hyppäsi lautaselle pyöryköiden muodossa. Yhtä hyvin tästä taikinasta vääntäisi pihvit, mutta minä tunnun elävän pallerovaihetta, huomaatte sen kyllä.

Haukipyörykät 

500 g jauhettua haukea
1 dl korppujauhoja
200 g kermaviiliä
1 kevätsipuli
2 kananmunaa 
1 tl suolaa
1 tl sitruunapippuria
0,5 tl valkopippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl sitruunankuoriraastetta
ripaus sokeria
2 rkl hienonnettua tilliä
voi-öljyseosta paistamiseen
 
Jos käytät kokonaisia kalafileitä, jauha ne ensin. Silppua sipuli ja raasta sitruunankuori. Silppua tilli.
Sekoita kulhossa korppujauhot ja kermaviili ja anna turvota 10 min. Lisää joukkoon sipulisilppu, kanamunat, mausteet, sitruunankuoriraaste, sokeri ja tilli. Lisää lopuksi jauhettu hauki ja sekoita seos tasaiseksi.
Lämmitä pannulla voi-öljyseos keskilämmöllä (3-4). Pyöritä haukitaikinasta kostutetuin käsin pullia ja paista niihin 2-3 erässä kaunis, ruskea pinta. Siirrä pyörykät odottamaan kastikkeen valmistumista.

Sinappikastike

2 dl kalalientä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl Dijon-sinappia
1 rkl Maizenaa + tilkka vettä
2 dl ruokakermaa
reilusti ruohosipulia
valkopippuria
(suolaa)

Kaada haukipyöryköiden paistopannulle kalaliemi, sitruunamehu ja sinappi. Sekoita seos tasaiseksi. Sekoita Maizena tilkkaan vettä ja sekoita se kiehuvan kastikepohjan sekaan. Lisää lopuksi kerma ja ruohosipuli ja mausta kastike valkopippurilla ja tarvittaessa suolalla. Anna kastikkeen kiehahtaa, lisää pannulle paistetut haukipyörykät ja anna niiden hetki lämmetä kastikkeessa.

Jälkiruoaksi halusin tällä kertaa tehdä pitkästä aikaa possea. Siihen sopiva resepti löytyi Yhteishyvältä.

Klementiini-limeposset

4 dl kuohukermaa
1,25 dl sokeria
n. 2 klementiinin mehu (0,5 dl)
n. 2 limetin mehu (0,5 dl)
Koristeeksi:
limetin kuorisuikaleita
klementiiniviipaleita

Pese 1 lime ja ota siitä talteen kuorimaveitsellä tai sitrusraudalla kuorisuikaleet. Purista mehu klementiineistä ja limeteistä.
Kiehauta kerma ja sokeri kattilassa ja anna kiehua 3-4 min. Nosta kattila hellalta ja lisää joukkoon sitrusmehut. Anna jäähtyä hetki. Kaada kermaseos tarjoiluastioihin ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Peitä astiat tuorekelmulla ja siirrä ne jääkaappiin hyytymään 3-4 tunniksi. 
Koristele hyytyneet posset klementiiniviipaleilla ja limesuikaleilla.

Kristiina

torstai 17. marraskuuta 2022

Vanhuus ei tule yksin

Sanotaan, että vanhuus ei tule yksin. Pitää toisaalta paikkansa, toisaalta ei. Huomasin n. 1,5 vuotta sitten, että käydessäni reippailla kävelylenkeillä pohkeeni alkoivat kiristää. Luulin vaivan johtuvan vain huonoista lenkkareista, mutta se jatkuikin talvikenkiin siirryttäessä. Koska olen huono tilaamaan mitään lääkäriaikoja, sain aikaiseksi tarttua puhelimeen vasta tänä keväänä. Ensin jouduin fysioterapeutin tarkastettavaksi. Tämä totesi, että vaiva ei johdu kävelystäni tai lihaksistani vaan tuntuu enemmän verisuonivaivalta ja käski lääkärin pakeille. Sinne sain jonotuksen jälkeen ajan nyt syksyllä. Hän tutki, lähetti verikokeisiin ja EKGhen. Niille oli kyllä tilausta, sillä edelliset oli otettu yli 10 vuotta sitten, kun olin vielä 10 kiloa kevyempi. Lisäksi sain kotitehtävänä verenpaineeni mittailun ja kirjaamisen, se kun tuntui siinä vastaanotolla hieman korkealla. Mukaan tuli myös lomake alkoholinkäyttötavoista kertomiseen ja tietysti ilmoitus, että koska vaiva tuntuu verisuoniperäiseltä, tupakointi on ehdottomasti lopetettava.

Ennen kuin jatkan sairaskertomustani, todistan tässä välissä, että vanhuus tulee myös yksin. Nimittäin, kun on elänyt yli kuusikymppiseksi ainoana lääkityksenä kalkkitabletit. Sitten käsketään lopettamaan se vähäkin tupakointi (nykyisin keskimäärin 6 sätkää/päivä) ja todennäköisesti suositellaan myös luopumaan alkoholista kokonaan, niin kyllä tulee yksinäinen olo. Mitä iloa on elää vanhaksi, jos loppuelämä tarkoittaa kaikista paheista luopumista. Ei ole kivaa ja aika tylsää. Näin ajattelin siinä vaiheessa.

Nyt jatketaan sairaskertomusta. Mittailin verenpaineet ja kävin kokeissa. En tosin ollut kovin huolissani, koska aiemmin verenpaineeni on aina ollut kallistunut pikemminkin liian alhaisen puolelle ja kolesteroli- ja sokeriarvot ovat olleet hyvät. Sitten sain tulokset kotiin. Sain verenpainelääkereseptin ja ruokavalio-ohjeet, koska minulla oli ainakin väliaikaisesti hyperkolesterolemia eli korkea kolesteroli. Nyt pitäisi luopua rasvaisista leikkeleistä, lihoista ja maitotuotteista ja ottaa tilalle vähärasvaiset. Siis myös kermaisista jälkiruoista pitää luopua (nyt ottaa koville). Lisäksi ruokien hinta kohoaa koko ajan, mutta tulot eivät juurikaan ja ne vähärasvaiset, sydänystävälliset tuotteet maksavat usein moninkertaisesti verrattuna tavallisiin tuotteisiin. Itse olen sitä mieltä, etten tarvitsisi verenpaine- tai kolesterolilääkkeitä vaan laihdutuslääkkeitä. Kas kun yli 60-vuotiaana sitä kertynyttä 10 kilon lisäpainoa ei saakaan enää pois niillä ruokavalion pikku korjauksilla ja lisäliikunnalla. Normaalilaihdutus vaatisi huomattavasti järeämmät konstit. Ensimmäiseksi pitäisi kai luopua jälkiruoista, kakuista ja makeisista. Eli kaikesta, mistä eniten pidän.

Miten tässä näin kävi? Olen ikäni saanut syödä makeata melkein niin paljon kuin haluan, kermoja ja leivonnaisia ei ole tarvinnut arastella ja olen saanut kaikin puolin nauttia elämän kaikista paheista. Nyt minun pitäisi alkaa elää rasvattomilla tuotteilla, salaatilla ja kevyillä aterioilla. Herkuttelu, tupakka ja alkoholi pois ja pillerit tilalle. Nyt tulee kaksijakoinen osa tästä asiasta. Toisaalta pitää syödä vähemmän ja terveellisemmin. Eli jos jättää kaiken paheellisen syömisen, tupakoinnin ja alkoholin, niin rahaa säästyy ostaa ne pillerit. Toisaalta taas, jos vähärasvaisen ruoan (kuten muunkin ruoan), tuontihedelmien ja marjatuotteiden hinta nousee tätä vauhtia, ei ole niiden ostamisen jälkeen rahaa niihin pillereihin. No, jos sähkön hintakin jatkaa nousuaan niin että ei taas toisaalta ole enää varaa hehkuttaa kovin usein uunia eli leipominen saa jäädä vähemmälle. Ei siitä kyllä sähköä säästämällä jää enempää rahaa pillereihin, mutta ehkä kolesteroliarvot kiittävät. Ja painokin laskee.

Kyllä on edessä ankea elämän ehtoo. Toisaalta en tunne itseäni yhtään erilaisemmaksi kuin ennen lääkärin viestiä. Aloitin juuri uuden ammatin opiskelun juuri eikä eläkkeelle ole kiirettä. Katsoin myös joutessani, että sinä vuonna, kun synnyin, elinikäodotteeni oli 73 vuotta 6 kuukautta. Eli jos jaksan kitkutella vielä reilun 10 vuotta, olen saavuttanut tavoitteeni. Toivottavasti minun ei siihen mennessä tarvitse luopua ihan kaikista paheistani. Jos pitää, niin minusta tulee kiukkuinen, tyytymätön pieni akanpahanen. Mutta paheeton. Ja laiha/pilleritön, toivottavasti.

Kristiina

tiistai 15. marraskuuta 2022

Jotain mitä valmistin - Something I've made

 


And may I say, not in a shy way 
I did it my way
- I did it my way, lyrics Paul Anka

 

Lisää kuvia aiheesta täällä:

Pieni Lintu - MakroTex challenge image-in-ing: weekly photo linkup

sunnuntai 13. marraskuuta 2022

Herkuttelua ja leipomistalkoot

Pie work party
Olen aikeissa matkustaa taas ennen joulua äitini luokse Vantaalle ja tarkoitus on taas viedä mukana sinne yhtä ja toista. Siksi aloitin valmistelut pitämällä viime viikonloppuna leivontatalkoot. Tuli leivottua kaalipiirakka, sieni-pekonipiirakka, rosollipiirakka ja lohipiirakka.
 
Lähiaikoina on tullut tehtyä joitakin puuroiksi nimitettyjä ruokia. Vaikka tein molemmat puuroiksi, minusta ne olivat niin hyviä, että kävisivät aivan hyvin jälkiruoiksi tai välipaloiksi.

Suklaa-kirsikkatuorepuuro 3 annosta

Chocolate cherry over night oats
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
1 prk (130/70 g) säilykekirsikoita
1 banaani
4 rkl kaakaojauhetta
1 dl kaurahiutaleita
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Ota kookosmaitopurkin päältä hieman alle puolen purkin verran kovaa valkoista osaa talteen vaahdotusta varten. Sekoita loput purkin ainekset (kova valkoinen aines + neste) sekaisin ja kaada kannelliseen lasipurkkiin.
Lisää lasipurkkiin myös säilykekirsikkapurkin neste. Ota muutama kirsikka talteen koristelua varten. Kaada loput kulhoon. Lisää kulhoon myös paloiteltu banaani. Soseuta kirsikat ja banaani sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kaakaojauhe ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos lasipurkkiin nesteiden sekaan ja sekoita. Lisää purkkiin lopuksi kaurahiutaleet ja sekoita kaikki ainekset sekaisin hyvin. Laita puuro jääkaappiin turpoamaan yön yli.
Vatkaa erilleen otettu kova valkoinen osa vaahdoksi sähkövatkaimella. Mausta vaahto sokerilla ja vaniljasokerilla. Annostele lautaselle puuro ja päälle kookosvaahtoa. Koristele säilykekirsikoilla.
 

Persimonvispipuuro

Whipped semolina pudding with persimmon
4 persimonia
1 l vettä
0,5 dl appelsiinimehua
0,5 dl sokeria
0,5 tl jauhettua inkivääriä
0,8-1 dl mannasuurimoita
1 tl vaniljasokeria
 
Pese persimonit hyvin ja poista kannat. Leikkaa jokainen persimoni 4 osaan.
Kiehauta vesi+appelsiinimehu. Lisää kattilaan persimoninpalat, sokeri ja inkivääri. Anna kiehua hiljalleen 10-15 min.
Nosta kattila liedeltä ja soseuta persimonit sauvasekoittimella. Nosta kattila takaisin liedelle.
Kun seos kiehahtaa, lisää joukkoon mannasuurimot pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Kun koko seos kiehahtaa (muista sekoittaa ahkeraan), sammuta liesi ja anna puuron hautua kannen alla 10 min välillä kunnolla sekoittaen.
Kaada kuuma puuro kulhoon ja sekoita joukkoon vaniljasokeri. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Vatkaa jäähtynyt puuro kylmäksi ja kuohkeaksi sähkövatkaimella. Koristele annos vaikkapa persimonilla, kerma- tai kookosvaahdolla tai mantelirouheella. 

Aina tulee tehtyä myös jotain tukevampaa ruokaa. Tällä kertaa käytössä oli paketti siskonmakkaraa.

Siskonmakkarastroganoff

Smooth pork sausage stroganoff
öljyä
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
0,5-1 mieto chili
1 mauste- tai suolakurkku
500 g siskonmakkaraa
3 rkl vehnäjauhoja
5-6 dl vettä
0,5 lihaliemikuutiota
70 g tomaattisosetta
1 rkl sinappia
mustapippuria
150 g crème fraîchea tai smetanaa

Silppua sipuli. Murskaa valkosipulin kynsi. Viipaloi chili. Kuutioi kurkku.
Lämmitä öljy paistokasarissa ja lisää sipulisilppu. Kuullota keskilämmöllä 6-7 min. Lisää pannulle valkosipuli, chilit ja kurkkukuutiot. Jatka kuullottamista vielä 3-4 min. Siirrä seos lautaselle odottamaan.
Lisää kasariin tarvittaessa tilkka öljyä ja puristele siskonmakkaran sisus paloiksi kasariin. Odota, kunnes neste haihtuu ja paista makkarapalleroihin kauniin ruskea pinta. Lisää loppuvaiheessa sekaan jauhot ja odota, kunnes myös ne saavat hieman väriä.
Lisää pannulle vesi useammassa erässä ja sekoita välillä vispilällä paakut tasaiseksi. Kun kaikki vesi on lisätty, laita joukkoon lihaliemikuutio ja sipuliseos. Mausta kastike tomaattisoseella, sinapilla ja mustapippurilla. Anna kiehua n. 5 min.
Siirrä kastike pois hellalta ja lisää joukkoon hapankermatuote. Sekoita tasaiseksi, voit halutessasi hieman lämmittää, mutta älä enää kiehauta.
 
Tiesin, että Valiolla on valikoimissa Irish Cream-rahkaa, mutten ollut aiemmin käyttänyt sitä. Nyt oli korkea aika kokeilla, olihan kyseessä lempiliköörini.

Irish cream trifle

Irish cream trifle
Suklaakakkua tai -keksejä
2 dl kuohukermaa
100 g tummaa suklaata
2 prk (á 200 g) Irish Cream-rahkaa
Päälle:
pikakahvijauhetta, raastettua suklaata tai mantelirouhetta
 
Pilko suklaa kattilaan ja lisää mukaan n. 0,5 dl kermaa. Lämmitä seosta, kunnes suklaa on sulanut. Jäähdytä n. kädenlämpöiseksi.
Vatkaa loppu kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita jäähtynyt suklaaseos kermavaahdon sekaan tasaiseksi.
Annostele tarjoiluastian pohjalle suklaakakun tai keksien palasian. Nosta päälle suklaa-kermavaahtoa ja lopuksi Irish Cream-rahkaa. Koristele annos.
 
Mainitsin tämän kirjoituksen alussa piirakkatalkooni. Muiden leipomieni piirakoiden reseptit olen julkaissut aiemmin, mutta sienipiirakka oli uusi kokeilu. Koska tein kaksi koko pellin piirakkaa, niiden pohjiin käytin valmista taikinaa.

Suppilovahvero-pekonipiirakka pellillinen

funnel chanterelle bacon pie
Pohja:
1 pkt (600 g) iso lehtitaikinalevy Myllyn Paras
Täyte:
6-7 dl pakastettuja suppilovahveroita
2 pkt (280 g) pekonia
2 sipulia
4 kananmunaa
2 dl juustokermaa
2 dl ruokakermaa
0,5 dl ruohosipulisilppua
0,5 tl mustapippuria
150 g emmental-mozzarella juustoraastetta

Sulata lehtitaikina pakkauksen ohjeen mukaan (anna sulaa n. 2 h). Kauli se leivinpaperin päällä hieman 
leivinpeltiä isommaksi, jotta piirakkaan muodostuu myös reunat. Nosta pohja leivinpellille.
Sulata sienet ja leikkaa niitä tarvittaessa hieman pienemmiksi. Siivuta pekoni. Silppua sipulit.
Paista sieniä hetki kuivalla pannulla, jos niissä on paljon nestettä. Kaada sienet sekoituskulhoon.
Nosta pekonisiivut haalealle pannulle, nosta pannu levylle ja paista pekonit rapeiksi. Nostele paistuneet pekonipalat reikäkauhalla sekoituskulhoon.
Lisää sipulisilppu kuullottumaan pekoninrasvaan. Kuullota keskilämmöllä (3-4) n. 10 min. Laita myös kuullottuneet sipulit sekoituskulhoon. Sekoita kaikki kulhon ainekset hyvin sekaisin. Levitä seos taikinapohjan päälle.
Sekoita keskenään munat, kermat, ruohosipuli ja mustapippuri rikkoen munien rakenteen. Kaada seos piirakan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele halutessasi päälle juustoraastetta.
Paista piirakka 200 ºC uunin alakeskitasolla n. 45 min.
 
 

Kristiina