Translate

Hae tästä blogista

sunnuntai 19. maaliskuuta 2023

Vegaaniruokaa

Tiistaina Martoissa kokeilimme erilaisten vegaaniruokien valmistusta ja samalla niitä aineita, joita vegaaniruokailijat käyttävät korvaamaan lihaa, munia ja maitotuotteita. No joo, valmistimme ja maistelimme n. 10 erilaisista tuotteista valmistettua ruokaa. Päädyin siihen, että voin mielihyvällä syödä 3 noista kaikista valmistamistamme ruoista. Ja munakokkelia, jos kauppoihin tulisi munapula. Tässä teille parhaimmiksi valitsemieni ruokien reseptit ja muutama vegaanikorvike, joita niihin käytettiin. Pisteenä päälle tofukokkeli.

Kaalilaatikko

2 dl puuroriisiä, vettä, suolaa
öljyä
3 sipulia
3 valkosipulin kynttä
balsamicoa 
4 dl tummaa soijarouhetta
3 dl vettä + 2 rkl kasvisliemijauhetta
3 porkkanaa
1 valkokaali
1 tl paprikajauhetta
3 tl timjamia
2 tl meiramia
4 rkl siirappia
1,5 rkl kasvisliemijauhetta
suolaa
5-6 dl vettä
4 dl kaurakermaa

Kypsennä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.
Silppua sipulit, murskaa valkosipulin kynnet, raasta porkkana ja suikaloi kaali.
Kuullota sipulit öljyssä, lisää kuullottamisen lopussa joukkoon valkosipuli. Mausta sipulit balsamicolla. Lisää pannulle kuiva soijarouhe. Lisää vesi ja kasvisliemijauhe muutamassa erässä paistaen soijarouhe kuivaksi nesteen lisäämisten välillä. Siirrä paistos syrjään odottamaan.
Lisää pannulle öljyä ja paista porkkanaraastetta ja kaalisuikaleita n. 5 min. Mausta paiston loppuvaiheessa seos paprikajauheella, yrteillä, siirapilla ja kasvisliemijauheella. Lisää tarvittaessa suolaa.
Sekoita kulhossa riisit, soijarouheseos ja kaaliseos. Tarkista maku. 
Laita seos uunivuokaan, kaada joukkoon vesi ja kaurakerma.
Paista laatikko 175 ºC uunin alakeskitasolla n. 1 h. Jos pinta alkaa tummua liikaa, peitä vuoka foliolla.

Nyhtökaura-gnocchipaistos

1 rkl öljyä 
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 pkt tomaattinyhtökauraa
500 g tomaattimurskaa
1 dl vettä
1 pkt (500 g) perunagnoccheja
1 prk vegaanista punaista pestoa
2 dl kaurakermaa
150 g vegaanista juustoa raastettuna
1 ruukku basilikaa

Kuumenna uuni 200 ºC. 
Silppua sipuli, murskaa valkosipulinkynsi. Kuullota sipulia miedolla lämmöllä n. 10 min. Lisää kuullotuksen lopussa valkosipuli joukkoon. Lisää pannulle nyhtökaura, tomaattimurska, vesi ja pesto pannulle sipulien kanssa. Kuumenna, lisää joukkoon gnocchit ja puolet basilikasta. Siirrä seos uunivuokaan.
Sekoita keskenään kaurakerma ja juustoraaste, lusikoi seos vuoan pinnalle.
Paista uunin alakeskitasolla n. 20 min.

Pidin paljon myös tekemästämme vegaanisesta Caesar-salaatista. Koska sen tekemiseen vaaditaan majoneesia ja pähkinäparmesaania, laitan tähän ensin niiden reseptit ja sitten salaatin.
 

Vegaani majoneesi

1 dl soijamaitoa
n. 3-4 dl rypsiöljyä
1 rkl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
 
Kaada soijamaito syvään astiaan.
Lisää öljyä hyvin rauhallisesti ja tasaisesti maidon sekaan koko ajan teho- tai sauvasekoittimella sekoittaen. Sekoita öljy ja maito perusteellisesti sekaisin ennen kuin lisäät uutta öljyä, jotta saat tasaisen seoksen.
Kun seos on haluamasi paksuista voit lisätä sitruunamehun/omenaviinietikan. Seos paksunee öljyä lisäämällä ja sitä voi ohentaa vettä lisäämällä.
 

Pähkinäparmesaani

2,5 dl cashewpähkinöitä 
2 rkl ravintohiivahiutaleita
0,5 tl valkosipulijauhetta
0,5 tl suolaa

Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen. Jauha seos parmesaania muistuttavaksi jauheeksi. Säilytys jääkaapissa tiiviissä astiassa.

Vegaaninen Cesar-salaatti

salaattia (esim. romaine) 
1 pkt (312 g) Quorn fileetä
1,5 dl pähkinäparmesaania
Kastike:
1,5 dl vegaania majoneesia
2 tl sinappia
1 valkosipulin kynsi
0,5 dl kapriksia
1-2 tl sokeria
1-2 tl suolaa
ripaus mustapippuria

Sekoita kastikeainekset keskenään ja anna maustua.
Paista quornfileet paistinpannulla öljyssä 12 min. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Viipaloi.
Revi salaatit tarjoiluastiaan tai kulhoon, lisää joukkoon kastike ja sekoita. Levitä päälle quornviipaleet, Ripottele "parmesaani" pinnalle.

Kehuskelin alussa tuolla munattomalla munakokkelilla. On ihan pakko laittaa senkin resepti tähän. Vaikka en munia vaihtaisikaan keinokokkeliin, kyllä tätä silti söi.

Tofukokkeli

250 g pehmeää tofua (esim. SoFine)
1,5 rkl öljyä
2 tl sipulijauhetta
1,5 tl valkosipulijauhetta
0,25 tl kurkumaa
0,25 tl paprikajauhetta
1 dl kaurakermaa
kala namak-suolaa
mustapippuria
maalaisleipää viipaleina

Murusta tofu käsin pieniksi muruiksi.
Kuumenna öljy pannulla, lisää tofu ja mausteet. Paista 1-2 min.
Lisää pannulle kaurakerma ja paista vielä n. minuutin ajan.
Paahda leipäviipaleet pannulla öljyssä. Laita leipäviipaleet lautaselle ja nosta päälle tofukokkelia. Ripottele pinnalle kala namak-suolaa ja mustapippuria.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)