Translate

Hae tästä blogista

sunnuntai 26. maaliskuuta 2023

Bataattia ja vaahtokarkkeja

Vaihteeksi teki mieli jotain helposti syötävää ja ideapankista löytyivät täytetyt perunat, jotka vaihdoin bataateiksi. Täytteen saa lusikoitua suuhun helposti ja jäljelle jää tyhjä kuori.
 

Täytetyt uunibataatit

Oven made sweet potatoes with filling
3 bataatti
140 g pekonia
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
0,5 tl savupaprikajauhetta
ripaus chilihiutaleita
1 prk (380/230 g ) mustapapuja
80 g juustoraastetta
1 tl suolaa
mustapippuria
2 tl limen mehua
persiljasilppua
juustoraastetta
 
Pese bataatit ja halkaise ne pituussuunnassa. Paahda bataatteja 200 ºC uunissa n. 1 h, kunnes sisus on pehmeää.
Silppua sipulit ja murskaa valkosipulinkynnet. Siivuta pekoni ja valuta + huuhdo mustapavut.
Laita pekoniviipaleet kylmälle pannulle, lämpö päälle ja paista pekoni rapeaksi. Nosta viipaleet talouspaperilla vuoratulle lautaselle valumaan.
Kuullota sipulisilppua pekoninrasvassa miedolla lämmöllä n. 10 min. Lisää joukkoon kuullottamisen loppuvaiheessa valkosipulimurska, savupaprikajauhe ja chilihiutaleet. Kaada valmis seos kulhoon.
Lisää kulhoon pekonit, mustapavut, juustoraaste, mausteet ja limen mehu. 
Lusikoi kulhoon puolet kypsien bataattien sisuksesta. Ota toinen puoli talteen esim. keitoksi tai ensi joulun bataattilaatikkoon käytettäväksi. Sekoita täyteaineet kulhossa hyvin sekaisin ja tarkasta maku. Lisää lopuksi sekaan persiljasilppu (jätä vähän koristeeksi päälle).
Lusikoi täyte bataatinkuoriin. Ripottele päälle juustoraastetta ja anna paistua uunissa vielä 10-15 min, kunne juustoraaste saa kauniin värin. Ripottele bataateille hieman persiljasilppua.

Vaahtokarkit kuuluvat lempikarkkeihini. Kun näin tämän kakun reseptin Kodin Kuvalehdessä tiesin, että se on pakko heti leipoa. Maistamisen jälkeen aloin heti mielessäni kehitellä siitä omia versioita, niin hyvää kakku oli.

Vaahtokarkki-vadelmakakku

Marshmallow raspberry cake
Pohja:
2 munaa
1 dl sokeria
50 g voita tai leivontamargariinia
1 dl mantelijauhoa
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
200 g pakastevadelmia
2 dl kuohukermaa
200 g vaahtokarkkeja
Koristeeksi:
vadelmia, vaahtokarkkeja

Vuoraa Ø20 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla, voitele ja jauhota reunat.
Vaahdota munat ja sokeri (4 min). Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata  ja jäähdytä rasva.
Kääntele pohja-aineet keskenään tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina vuokaan ja paista pohja 175 ºC uunissa alakeskitasolla 20-25 min (kokeile tikulla kypsyys). Jäädytä pohja, pese reunat ja nosta pohja takaisin vuokaan. Tässä vaiheessa laitan tulevaisuudessa vuokaan myös reunamuovin.
Soseuta puolijäiset marjat sauvasekoittimella.
Kiehauta kerma kattilassa. Lisää sekaan vaahtokarkit, alenna lämpötilaa ja sekoita, kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet. Siirrä kattila liedeltä ja sekoita sekaan vadelmasose.
Kaada täyte kakkuvuokaan pohjan päälle. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa vähintään 4 h, mieluummin yön yli.
Irroita kakku vuoasta tarjoiluvadille. Koristele vadelmilla ja vaahtokarkkipaloilla.
Alkuperäinen resepti: Kodin Kuvalehti 5/23 

Välillä oli taas ajatuksissa aamupala ja päädyin ehkä vegekokeilun jälkimainingeissa tekemään puuron, jossa käytin mantelimaitoa. Minulla oli vielä jäljellä mantelitahnaa, jonka käytin puuroon mutta sen voi yhtä hyvin korvata maapähkinävoilla.

Mantelinen ohrapuuro

Almondy barley porridge
0,5 l vettä
3 dl rikottuja ohrasuurimoita
1 l mantelimaitoa
1 dl mantelitahnaa/maapähkinävoita
1 tl piparkakkumaustetta
1 tl suolaa
Päälle:
kuivattuja marjoja tai hedelmiä
manteli/pähkinärouhetta
siirappia tai juoksevaa hunajaa

Kiehauta vesi kattilassa. Lisää ohrasuurimot. Alenna lämpötilaa ja hauduta kannen alla, kunnes vesi oh kokonaan imeytynyt.
Lisää mantelimaito, manteli/pähkinätahna, piparkakkumauste ja suola. Hauduta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen n. 45 min. 
Ripottele annoksen päälle kuivattuja marjoja tai hedelmiä, manteli/pähkinärouhetta ja valuta siirappia/hunajaa.

Kristiina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)