Translate

Hae tästä blogista

sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Ystävällistä laskiaista, silakkaa ja kukkakaalia

Ensi viikolla vietetään ystävänpäivää ja heti perään laskiaista. Koska en välitä tehdä kahta erää leivottavaa niiden kunniaksi, yhdistin päivät yhteen leivottavaan. Tuotoksia yhdestä taikinasta syntyi 8 kpl.
 

Ystävälliset laskiaisdonitsit

Friendly shrovetide donuts
Taikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
0,25 tl suolaa
0,5 dl öljyä
150 g jogurttia
1 kananmuna
Kuorrute:
0,5 ps Dr. Oetker Icing and Frosting-kuorrutetta
n. 1,5 rkl vettä
Täyte:
mantelimassaa:
50 g mantelijauhoa
50 g tomusokeria
n. 1,5 rkl kermaa
2 tippaa karvasmanteliesanssia
hilloa
kermavaahtoa:
2 dl kuohukermaa (./. mantelimassaan käytetty kerma)
2 rkl sokeria
2 tl vaniljakreemijauhetta

Sekoita kulhossa taikinan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon öljy, jogurtti ja muna ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina pursotinpussiin.
Öljyä donitsipellin kolot (käytin tällä kertaa sydämenmuotoisten sonitsien donitsipeltiä). Pursota taikinaa koloihin sen verran reilusti (melkein pintaan asti), että uunissa kohotessaan taikina peittää reikäkohdan. Paista 200 ºC uunin alakeskitasolla n. 10 min. Jäähdytä.
Sekoita kuorrute ja kastele jäähtyneet donitsit kuorrutteessa (kuorruta alapuoli, jotta päälle kohonnut, reiätön puoli jää pohjaksi). Nostele kuorrutetut donitsit ritilän päälle hyytymään (n. 30 min).
Sekoita mantelimassa (myös kaupan mantelimassa käy hyvin).
Halkaise donitsit vaakatasossa leipäveitsellä, varo kuorrutetta.
Annostele donitsin pohjapalan (ei reikää) päälle hilloa tai muotoile sille mantelimassa.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaahdotuksen lopussa sokeri ja vaniljakreemijauhe, vatkaa napakka vaahto. Lusikoi kermavaahto pursotinpussiin ja pursota se hillon/mantelimassan päälle. Nosta donitsien päälle kannet. Saat lisätäytettä, kun pursotat reikään hieman kermaa ja annostelet päälle hilloa tai mantelimassaa. Samalla syöjä tietää, kumpaa niistä on donitsin täytteenä.

Koska vielä ei ole laskiaisviikonloppu ja mieleni teki paistettuja silakoita, niitä piti laittaa. Koska olin hiljan syönyt perunasoselaatikkoa, päätin tehdä niiden kaveriksi muusin kukkakaalista perunan sijasta. Samalla valitsin aterian seuraksi yksinkertaisen porkkana-sipulisalaatin.

Porkkana-punasipulisalaatti

Carrot red onion salad
3-4 porkkanaa
1 iso punasipuli
balsamicoa tai punaviinietikkaa
1 rkl öljyä
suolaa ja mustapippuria

Raasta porkkanat raastimen karkealla terällä. Kuori sipuli, puolita se ja leikkaa viipaleiksi. Sekoita porkkanaraaste ja sipuliviipaleet kulhossa. Mausta salaatti balsamicolla, öljyllä, suolalla ja mustapippurilla.

Paistetut silakat

350-400 g silakkafileitä
1 dl ruisjauhoja
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
tilliä
1-2 kananmunaa
voi-ölyseosta tai voita

Riko muna lautaselle ja riko sen rakenne haarukalla. Annostele toiselle lautaselle ruisjauho, mausteet ja tilliä. Sekoita.
Lämmitä rasva suhteellisen kuumaksi (4-5) paistinpannulla. Pyöräytä silakkafileet ensin kananmunassa ja sitten ruisjauhossa. Paista kerralla pannuun sopiva määrä fileitä (ei liian täyteen) nopeasti ensin nahkapuolelta, sitten toiselta puolelta. Lisää paistojen välillä pannulle hieman rasvaa ja jatka, kunnes kaikki silakat on paistettu.

Kukkakaalimuusi

mashed cauliflower
reilun kilon painoinen kukkakaali
1 pieni sipuli
(2 rkl voita)
n. 1 dl ruokakermaa
ripaus muskottia
n. 100 g sulatejuustoa
suolaa, mustapippuria

Poista kukkakaalista lehdet, käytä hyväkuntoiset muusiin. Leikkaa kukkakaali paloiksi ja hienonna lehdet veitsellä. Silppua sipuli karkeiksi paloiksi.
Laita kukkakaalipalat ja sipuli kattilaan ja lisää vettä sen verrat, että palat peittyvät. Kiehauta ja keitä, kunnes kukkakaali on kypsää (15-20 min). Lisää keittämisen puolessa välissä joukkoon myös lehdet.
Soseuta kypsä kukkakaali sauvasekoittimella. 
Lisää soseeseen halutessasi voita ja ripaus muskottia. Sen jälkeen voit alkaa varovasti lisäilemään joukkoon kermaa ja sulatejuustoa pieninä erinä, kunnes juusto on sulanut ja sose on haluamasi paksuista. Mausta valmis sose suolalla ja mustapippurilla.

Munakastike

Egg sauce
3 kovaksi keitettyä kananmunaa 
3 rkl öljyä
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
suolaa, mustapippuria
 
Keitä munat, kuori ne ja hienonna haarukalla.
Lämmitä öljy kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Älä käytä kovin korkeata lämpötilaa. Kypsyttele jauhoja kattilan pohjalla 5-10 min, älä ruskista niitä.
Lisää huoneenlämpöinen maito joukkoon 3-4 erässä. Sekoita kastike aina lisäysten välillä tasaiseksi käsivispilällä, näin kastikkeesta tulee tasainen, ei paakkuinen.
Kun kaikki maito on lisätty, anna kastikkeen kiehua hiljalleen, kunnes se paksuuntuu. Lisää kananmunamurut ja anna vielä kuplia hetken.  Mausta kastike.

Kristiina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)