Translate

Hae tästä blogista

sunnuntai 19. helmikuuta 2023

Herneblinejä, salaattia ja hunajapomeloa

On laskiaisviikon aika. Perinteisesti syön laskiaisen aikoihin hernekeittoa ja blinejä. Tämä vuonna rokka ei houkuttanut joten päätin yhdistää näitä ruokaperinteitä ja tehdä blinejä, joihin upottaisin tuoreita herneitä. Näiden lettujen kanssa voisi syödä kalasta tehtyä tahnaa. Harkitsin ensin savukalaa (savusilakoita tai kaupan savuhaileja), mutta päädyin yksinkertaiseen tonnikalaan. Käytin tällä käytin valmiiksi maustettua tonnikalaa, mutta perustonnikala ja hieman lisää sitruunan- tai limenmehua reseptiin ajaa saman asian.

Herneblinit

2,5 dl maitoa
2 tl kuivahiivaa
0,86 dl vehnäjauhoja
2,5 dl olutta
2 dl tattarijauhoja
0,9 dl vehnäjauhoja
200 g pakasteherneitä
0,25 tl suolaa
2 kananmunaa
mustapippuria
Paistamiseen:
kirkastettua voita (n. 150 g) tai voi-öljyseosta

Sulata pakasteherneet.
Lämmitä maito 42 ºC. Sekoita keskenään kuivahiiva ja vehnäjauhot ja vatkaa ne maidon sekaan. Lisää lopuksi olut. Anna seoksen hapattua huoneenlämmössä yön yli.
Soseuta sulaneet herneet sauvasekoittimella.
Vispaa hapattuneen seoksen joukkoon loput jauhot, suola ja hernesose.
Riko kananmuna ja erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vispaa keltuaiset blinitaikinan joukkoon. 
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Nostele vaahto lopuksi blinitaikinan sekaan esim. nuolijalla.
Paista blinit blini- tai paistinpannulla, kunnes kaikki taikina on käytetty. Tarjoile tonnikalatahnan kanssa.

Tonnikalatahna

1 prk (185 g) tonnikalaa limellä ja pippurilla
1 pieni punasipuli
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 dl (kevyt)majoneesia
1 tl sitruunan mehua
tilliä maun mukaan
suolaa, valkopippuria

Silppua sipuli. Valuta tonnikala ja hienonna se haarukalla.
Sekoita ainekset kulhossa. Mausta tillillä, suolalla ja valkopippurilla. 

Ostin joku aika sitten tarjouksesta katkarapuja ja nyt oli sopiva aika tehdä niistä salaattia. Sydänsalaattia käyttäen salaatti sopi vielä viime viikon ystävänpäiväteemaan.

Katkarapusalaatti

Sydän- tai pikkusalaattia
1 avokado
0,5 limen mehu
1 mango tai valmiita mangokuutioita
180 g katkarapuja
200 g salaattijuustokuutioita
1 valkosipulin
kynsi
1/3 mietoa punaista chiliä tai ripaus chilihiutaleita
mustapippuria, suolaa
3 tl öljyä

Kuutioi avokadon liha kulhoon ja purista päälle limen mehu. Kuutioi mangon liha kulhoon.
Sulata ja valuta katkaravut. Valuta salaattijuustokuutiot. Lisää molemmat kulhoon. 
Murskaa valkosipulin kynsi ja lisää murska kulhoon. Poista chilistä siemenet ja pilko liha. Lisää kulhoon.
Mausta salaattiseos suolalla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon öljy ja sekoita.
Irrota salaatista 1-2 lehteä Veneeksi. Lusikoi päälle katkarapuseosta. 

Tämä vuonna valitsin uudeksi sitrushedelmätuttavuudekseni hunajapomelon. Sen verran, mitä siitä luin, se sopisi mieluummin salaattihedelmäksi, koska isossa pomelossa ei ole juurikaan mehua käytettäväksi. Päätin kuitenkin yrittää sen käyttöä leivontaan ja kokemukseni vahvisti alkuperäisen väittämän. Reilun kilon painoisesta pomelosta tirahti 0,5 dl mehua. Tarvittiin applesiinimehua auttamaan taikinani teossa.

Hunajapomelo-valkosuklaapalat

Pohja:
185 g voita tai margariinia sulatettuna
1 pomelon kuoriraaste
160 g sokeria
3 kananmunaa
165 g vehnäjauhoja
3 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
3 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1,25 dl pomelon mehua (tai pomelon+appelsiinin mehua)
1 dl maitoa
Kuorrute:
250 g valkosuklaata
0,9 dl kermaviiliä
pomelon tai appelsiinin kuoriraastetta

Vuoraa 20 x 20 cm vuoka leivinpaperilla.
Vatkaa sekaisin sulatettu rasva, pomelon kuoriraaste, sokeri ja kananmunat. 
Sekoita erillisessä kulhossa vehnäjauhot, maissitärkkelys, leivinjauhe ja suola.
Sekoita erillisessä astiassa maito ja mehu (maito juoksettuu).
Lisää kuiva-aineiden sekaan osissa hiljalleen vuoroin rasvaseosta ja maito-mehuseosta. Yritä sekoittaa aineet sekaisin niin, ettei taikinaan jää paakkuja. Älä ylisekoita. 
Lusikoi taikina vuokaan, anna seistä tasaantumassa n. 10 min.
Paista pohjaa 180 ºC uunissa alakeskitasolla 25-30, kunnes keskusta sitä kevyesti painettaessa palautuu ennalleen. Jäähdytä pohja.
Sekoita kuorrute. Paloittele suklaa. Kuumenna kermaviili kattilassa. Nosta kattila pois levyltä ja kaada suklaat kermaviilin joukkoon. Sekoittele seosta, kunnes suklaa on sulanut. Kaada kuorrute vuokaan pohjan päälle. Ripottele pinnalle pomelon tai appelsiini kuorilastuja/raastetta. Anna jähmettyä jääkaapissa. Paloittele lopuksi kakku.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)