Translate

Hae tästä blogista

keskiviikko 15. helmikuuta 2023

Mikä vessapaperissa maksaa?

Moni meistä on kuluneen vuoden aikana tuskaillut peruselintarvikkeiden, lihan, jauhojen, maitotuotteiden ja rasvojen hinnannousua. Niiden hintojen kun kerrotaan viimeisen vuoden aikana nousseen jopa 30-50 %. Mutta kuinka moni on kaupassa asioidessaan kiinnittänyt huomiota sellaisen välttämättömyystuotteen kuin WC-paperin hintaan?  Omat kokemukseni ovat Vaasasta ja omasta lähikaupastani, mutta tuskin trendi muualla maassa siitä kovasti poikkeaa. Nimitän vessapaperia välttämättömyystuotteeksi, koska sitä on aika vaikea korvata millään. Luettu Ilkka-Pohjalainen ehkä kävisi, jos jaksaa pestä sitä painomustetta kalsongeistaan. Luonnosta haetut lehdet taas ovat käytettävissä vain kesällä eikä kai  viemäriverkosto oikein niiden käytöstä tykkää.

Joka tapauksessa, viime viikolla oli itselläni taas aika tankata huussipaperia. Kaupan hyllyllä meinasin saada sydänhalvauksen paperien hinnoista. Yhtä lukuun ottamatta jokainen 8 rullan paketti maksoi yli 4 euroa, useat jopa reilusti ylitse. Aloin miettiä hintoja ennen ja nyt. Löysin kuiteistani yhden kesäkuulta, jolloin olin ostanut normaalisti käyttämääni paperia. Silloin, 8 kuukautta sitten, kahdeksan rullan pakkaus oli maksanut €2,15. Nyt sen saman paperikassin hinta oli €4,59. Tässä lyhyessä ajassa hinta on siis noussut 114 %. Eli reilusti enemmän kuin elintarvikkeet. Mikä on aiheuttanut moisen tähtitieteellisen nousun pehmopaperin hinnassa? Ei kannata vedota sotaan tai energian hintaan. Kesäkuussa sota oli jo alkanut ja hinta oli silti maltillinen. Sitä paitsi paperin raaka-aine tulee kotimaasta ja se valmistetaan täällä, joten sodalla ei ole asian kanssa mitään tekemistä. Energian hintakaan ei kelpaa, koska sen mukaan, mitä olen lukenut Suomen pehmopaperitehtaista, niillä on omat voimalaitokset, jotka tuottavat niiden käyttämän energian. Nyt viisaat, jotka tiedätte. Miten pehmopaperin valmistajat selittävät valtavan hinnannousun syyt? Vai saammeko syyttää itseänne, kun aina paniikin vallatessa mielemme (korona, energian hinnannousu, Ukrainan sota, lakot) hamstraamme ensimmäiseksi vessapaperia. Huomasivatko pehmopaperitehtaat selvän rahastusreiän ostokäyttäytymisessämme ja päättivät tänä vuonna tehdä tosi ison potin tällä aina hamuallamme tuotteella?

Itse päädyin valitsemaan hyllystä sen ainoan vessapaperikassin, jonka hinta jäi alle 4 euron. Syy halpaan hintaan selviää paketin kyljestä ja vertailusta. Entisessä paperissa oli 3 kerrosta, nykyisessä 2. Lisäksi koko rullan koko on entistä selvästi pienempi. Täytyy pihin vaan varoa, etteivät sormet mene paperista läpi. Tai jos käyttäisi sitä Ilkka-Pohjalaista, onhan siitäkin jo kallis hinta maksettu, ja vaan vuoraisi pinnan muutamalla vessapaperinpalalla. 


Kristiina

2 kommenttia:

  1. Lidlis 3ply paperipaketti maksoi 31 senttii/ rulla vielä hetki sitten…. Nyt samat on muistaakseni yli 50 senttiä/rulla. Aikamoista nousua

    VastaaPoista
  2. Ehkä syy on sittenkin energikriisissä, näin kaikista eniten. Vessapaperin valmistamissa energian määrä on yksi suurista menoeristä. Siihen menee myös paljon vettä.

    VastaaPoista

Jokainen kommentti on tervetullut :)