Translate

Hae tästä blogista

sunnuntai 26. helmikuuta 2023

Sienimureketta ja puuroa

Lihamureketta on kiva ja helppo tehdä aina välillä. Pelkkä lihaklönttikin riittää, mutta yleensä laitan omaani kerroksen jotain väliin. Nyt valitsin sienet, koska niistä sai saman tien sekä täytteen että kastikkeen. Yleensä tapaan käyttää jauhelihan kanssa sipulikeittoaineksia. Nyt olin Martoissa saanut kokeiltavaksi mukaan pussin lihapulla-aineksia, joten päätin käyttää sen murekkeeseeni.
 

Sienilihamureke

Mushroom meatloaf
700 g nauta-sikajauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 pss lihapulla-aineksia
1 kananmuna
suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta
sienimuhennosta
 
Silppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynsi. Kuullota sipulia miedolla lämmöllä öljyssä n. 10 min. Lisää kuullotuksen loppuvaiheessa sekaan valkosipulimurska. Jäähdytä
Sekoita lihapulla-ainekset pussin ohjeen mukaan veteen ja anna turvota. Lisää jauheliha, sipuliseos ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi massaksi. Mausta tarpeen ja makusi mukaan.
Öljyä leipävuoka kevyesti. Lusikoit vuoan pohjalle reilu puolet mureketaikinasta. Tee taikinaan matala syvennys sienimuhennosta varten niin, että työnnät taikinaa keskeltä reunoille.. Kun olet lusikoinut uraan sienimuhennoksen, lusikoi päälle loppu taikina. Paista mureke 200 ºC uunin alakeskitasolla n. 40 min. Voit lopuksi nostaa uunin lämpötilaa ja nostaa murekkeen grillivastusten alle hetkeksi, jos haluat siihen kauniin ruskean pinnan.

Sienimuhennos/kastike

Mushroom sauce
3 dl pakastettuja suppilovahveroita
1 dl kuivattuja herkkutatteja + 2 dl vettä
2 tl öljyä
1 sipuli
3 rkl öljyä
3 rkl vehnäjauhoja 
0,5 tl curryjauhetta
kuivattujen sienten liotusliemi 
4 dl ruokakermaa
suolaa, valkopippuria

Laita kuivatut sienet likoamaan n. 1-2 h ennen kastikkeen tekoa.
Silppua sipuli.
Laita pannulle öljy ja hauduta sipulia siinä n. 10 min. Siirrä sipulit syrjään odottamaan.
Siivilöi liotetut, kuivatut sienet, ota liotusneste talteen. 
Laita pannulle pakastetut, sulatetut suppilovahverot ja liotetut sienet ja anna paistua hetken, jotta ylimääräinen neste haihtuu. Lisää joukkoon sipulit, 3 rkl öljyä, vehnäjauhot ja curryjauhe. Anna paistua, kunnes jauhot saavat hieman väriä.
Vispaa joukkoon sienten liotusliemi. Vispaa, kunnes seos on tasaista, möykytöntä. Lisää ruokakermaa n. 1 dl koko ajan vispaten, kunnes sinulla on haluamasi paksuinen sienimuhennos. Mausta suolalla ja pippurilla.
Lusikoi n. 1/3-1/2 muhennoksesta murekkeen väliin. Nosta muhennos takaisin liedelle ja vispaa joukkoon loppu ruokakerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Näin lopusta muhennoksesta syntyy kastike annokselle.

Tällä kertaa en leiponut mitään. Mutta aamupuuroksi/jälkiruoaksi vatkasin appelsiineistä vispipuuron.

Appelsiinivispipuuro

Whipped orange semolina pudding
3 appelsiinia
8 dl vettä
0,7 dl sokeria
1 dl mannasuurimoita
2 tl vaniljasokeria 

Pese appelsiinit hyvin ja raasta kuoriraaste kattilaan.
Kuori appelsiinit veitsellä (kaikki valkoinen pois) ja pilko appelsiininliha 4 osaan. Laita palat kattilaan.
Lisää vesi ja anna poreilla hiljalleen 10 min.
Siivilöi liemi ja paseeraa appelsiinit siivilän läpi.
Nosta liemi takaisin hellalle ja anna kiehahtaa uudelleen. Sekoita joukkoon ohuena nauhana mannaryynit koko ajan vispaten. Anna kiehua hiljalleen välillä vatkaten n. 10 min. Nosta kattila hellalta ja lisää vaniljasokeri.
Anna seoksen jäähtyä n. kädenlämpöiseksi.   Vatkaa kylmäksi ja kuohkeaksi 10-15 min.

Kristiina



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)