Translate

Hae tästä blogista

torstai 9. helmikuuta 2023

Runeberg Pohjanmaan museossa

Runebergin päivänä viime sunnuntaina Pohjanmaan museossa oli järjestetty täsmäopastus triviaalikoulusta ja Runebergistä siellä ja sitä minäkin menin kuuntelemaan. Samalla sai myös kierrellä hetken opastuksen jälkeen muuallakin museon tiloissa ja kerrata sen Pohjanmaan osiota. Eikä tilaisuuden hintakaan halkaissut kukkaroa kun 5 eurolla sai sisäänpääsyn, pikaopastuksen ja tortun + teen/kahvin. 
                                                                        
Johan Ludvig Runeberg 1893





Saimme annoksen tietoa sekä triviaalikoulusta että Runebergistä siellä. Runeberg tuli Vaasaan kouluun v. 1815 ollessaan 11-vuotias. Tuohon aikaan triviaalikoulussa oli 4 luokkaa, joista jokainen kesti 2 vuotta. Koulupäivä alkoi klo 5.00 aamulla ja loppui klo 17.00 ja välissä oli 2 tunnin pituista taukoa. Keskiviikot ja lauantait olivat hieman lyhyempiä päiviä ja sunnuntaisin käytiin kirkossa, jonka jälkeen oppilailla oli kuulustelu saarnan sisällöstä. Opetuskielet olivat ruotsi ja latina ja suomenkielisten oppilaiden oli ensin opeteltava ruotsia. Käytössä olivat ensialkuun aapiset ja aakkostaulut ja onpa näytillä jopa vaasalaisen kirjapainon aapisen painolaatta.



Kuri koulussa oli ankara ja rangaistuksen saanut poika joutui hakemaan piiskaansa oksat itse ja punomaan ne letiksi. Lisäksi näytteillä on Runebergin aikaisen rehtorin pääkallopäinen kävelykeppi, jolla hänen kerrotaan joskus soimineen kurittomia oppilaita. Mutta ei kaikki koulunkäynnissä ollut pelkkää ulkoapänttäämistä, saarnoja ja rangaistuksia. Tämän näyttelytilan yhteydessä saa kuunnella lukuotteita Runebergin kirjeestä kotiin, jossa hän kertoo myös tovereidensa kanssa tekemistään kepposista. 



Runeberg valmistui triviaalikoulusta v. 1822. Hänellä oli kouluun tullessaan ollut hieman etulyöntiä siitä, että jo ennen muuttoaan Vaasaan hän oli opiskellut kotikaupungissaan Pietarsaaressa ja setänsä luona Oulussa, joten hän ei Vaasassa joutunut aloittamaan aivan perusteista ja olikin koko Vaasassa suorittamiensa opintojen ajan luokkansa parhaiden joukossa. 

Ehdin ennen kotiinlähtö hieman kierrellä muuallakin näyttelyssä ja näpsäistä muutaman kuvan. Kuvissa on muutama esimerkki siitä, mitä Pohjanmaalla ja Vaasassa on valmistettu aikojen kuluessa ja mistä elanto on saatu.


Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)