Translate

Hae tästä blogista

sunnuntai 29. tammikuuta 2023

Ruista, perunaa ja klementiiniä

En ole pitkään aikaan leiponut sämpylöitä. Aamulla tarvitaan hieman tavallista vehnästä tuhdimpaan, joten laitoin sämpylöihin puolet rukiista.

Ruisjuustosämpylät

5 dl vettä
1 rkl siirappia
0,5 dl öljyä
100 g juustoraastetta
1 pss kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
6 dl ruisjauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja

Sekoita vesi 42 ºC, siirappi, öljy ja juustoraaste kulhossa. 
Sekoita kuivahiiva, suola ja ruisjauhot keskenään. Lisää seos nesteen sekaan, sekoita hyvin.
Lisäile taikinaan sen jälkeen vehnäjauhoja, kunnes sämpylätaikina ei enää juuri tartu astiaan tai käsiin, mutta on vielä pehmeää (ruisjauhojen takia taikina jää hieman tarttuvaksi). Peitä kulho liinalla ja anna nousta kaksinkertaiseksi vedottomassa paikassa (n. 1 h).
Pyöritä taikinasta hieman jauhotetulla alustalla pötkä ja leikkaa siitä tasakokoisia paloja. Pyöritä ne pyöreiksi tai pitkulaisiksi sämpylöiksi (12-14 kpl). Nostele sämpylät leivinpaperilla vuoratuille pelleille (jätä kohoamisvälit). Peitä sämpylät liinalla ja anna kohota (n. 45 min).
Paista sämpylät 225 ºC uunissa alakeskitasolla n. 13 min. Anna jäähtyä peittämättä.

Uuniin pääsi myös pääruoka. En ole pitkään aikaan tehnyt jauheliha-perunasoselaatikkoa, joten sämpylät saivat siitä kaverin.

Jauheliha-perunasoselaatikko

n. 1 kg perunoita
n. litra vettä
2 lihaliemikuutiota
70 g tomaattipyreetä
ripaus muskottia
öljyä
500 g jauhelihaa
1 sipuli
suolaa, maustepippuria, mustapippuria, paprikajauhetta
juustoraastetta

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi lihaliemessä. Valuta perunat, mutta ota keitinliemi talteen. Muusaa perunat survimella. Notkista muusi keitinliemellä. Sekoita muusin sekaan tomaattipyree.
Silppua sipuli ja kuullota silppua paistinpannulla keskilämpötilalla öjyssä 10 min. Siirrä sipulisilppu odottamaan.
Lisää tarvittaessa tilkka öljyä paistinpannulle. Ruskista jauheliha. Mausta se suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Lisää pannulle paiston loppuvaiheessa sipulisilppu.
Sekoita perunamuusi ja jauhelihaseos tilavassa uunivuoassa sekaisin. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista laatikkoa 200 ºC alakeskitasolla n. 30 min.

Mieleni teki jonkinlaisia välipalakeksejä ja löysin Instagramin kautta reseptin kekseille, johon käytettiin syöttämätöntä hapanjuurta. Minusta kekseihin voisi hyvin käyttää juurta tehdessä tai herätettäessä syntynyttä "ylimääräistä" juurta, koska juuri toimii tässä reseptissä vain makuaineena, ei kohottajana. 

Täysjyvävehnäkeksit hapanjuurella

120 g täysjyvävehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
70 g kylmää voita tai leivontamargariinia
226 g hapanjuurta (kylmää, ei herätettyä)
Päälle:
merisuolaa (yrttejä, mausteita, valkosipulia)

Sekoita kulhossa jauhot, suola ja leivinjauhe sekaisin. Nypi joukkoon paloiteltu, kylmä rasva. Sekoita lopuksi taikinaan hapanjuuri puisella haarukalla tai lusikalla, kunnes taikina on hyvin sekaisin ja muodostaa pallon. Jaa taikina kahtia (á 210 g) ja laita palat kelmuun käärittynä jääkaappiin jäähtymään 30 min-24 h.
Kauli taikinat 1 kerrallaan kahden leivinpaperipalan välissä ohuiksi n. 25 x 30 cm levyiksi. Jaa levyt taikinapyörän tai veitsen avulla 16-20 palaksi. Pistele keksit haarukalla. Ripottele päälle merisuolaa ja halutessasi myös muita mausteita. Painele suola ja mausteet kevyesti kiinni keksien pintaa. Nosta keksit alemman leivinpaperin kanssa leivinpellille.
Paista keksit 175 ºC uunissa alakeskitasolla n. 20-25 min, kunnes keksit tuntuvat rapeilta ja reunat ovat saaneet hieman väriä. Jäähdytä keksit ja säilytä niitä kannellisessa astiassa.

Tottahan sitä piti sitten jälkiruokaakin saada. Koska talossa oli kookoskermaa ja sitrushedelmiä, syntyi hyvää jälkeä.

Veriappelsiini-kookosriisi

1 dl puuroriisiä
1 veriappelsiinin mehu + vettä, yht. 2,5 dl
2 veriappelsiinia
2,5 dl kookoskermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
 
Mittaa kattilaan veriappelsiinin mehu + vesi ja kiehauta. Lisää riisit ja keitä hiljalleen, kunnes neste on imeytynyt riisiin. Jäähdytä.
Vatkaa kookoskerma vaahdoksi. Vatkaa sekaan sokeri ja vaniljasokeri. 
Kuori ja lohko veriappelsiinit, leikkaa lohkot puoliksi.
Sekoita riisit ja veriappelsiinilohkot kookoskerman sekaan.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)