Joulu ja uusi vuosi ovat paketissa. Vuosikymmenet olen ottanut uuden vuoden vastaan nakkien, perunasalaatin ja valkosipulipatongin voimin. Tänä vuonna päätin toisin. Possunfilettä oli vielä pätkä jäljellä, joten päädyin juhlistamaan vuoden vaihtumista voileivän ja salaattin voimin. Joskus tekee hyvää muuttaa aina samanlaisina säilyneet tavat korvaamalla ne jollakin uudella.
Possunfilevoileivät
sinappimajoneesia
6 siivua porsaan sisäfilettä
pikkelöityä punasipulia
Paahda leipäviipaleet. Voitele ne sinappimajoneesilla. Asettele päälle ohueksi leikatut filesiivut ja koristele punasipulilla.
Sinappimajoneesi
0,5 dl majoneesia
1 tl hunajaa
1 tl karkeaa dijon-sinappia
suolaa, mustapippuria
ripaus valkosipulirouhetta
Sekoita kaikki majoneesin ainekset keskenään tasaiseksi levitteeksi.
Pikkelöity punasipuli
0,5 punasipulia silputtuna
0,25 dl etikkaa
0,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
1,5 rkl sinapinsiemeniä
Kiehauta etikka, sokeri vesi ja sinapinsiemenet kattilassa. Jäähdytä liemi. Silppia tai viipaloi sipuli ja kaada liemi sipulien päälle. Anna maustua miel. yön yli, mutta vähintään 4 h.
Korvasin tällä kertaa perunasalaatin voileipiin paremmin sopivalla salaatilla. Tai ehkä syynä oli se, että kurkkua ja suippopaprikaa löytyi ennestään jääkaapista enkä halunnut jouluruokien jälkeen enää käyttää ylettömästi rahaa uuden vuoden ruokiin.
Suippopaprika-mozzarellasalaatti
100 g suippopaprikaa
0,5 makeaa chiliä
0,5 kurkkua
1 pkt (210/125 g) mozzarellaa
2 rkl paahdettuja siemeniä (seesam, auringonkukka, kurpitsa tai pinja)
(oliivi)öljyä
sitruunamehua
suolaa, mustapippuria
Poista siemenet suippopaprikasta ja chilistä ja viipaloi ne. Kuutioi kurkku. Valuta mozzarella ja leikkaa se viipaliksi. Paahda siemenet.
Levitä salaatti tarjoiluvadille. Levitä päälle paprika, chili, kurkku ja mozzarella.
Valuta salaatille hieman öljyä ja sitruunamehua. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Ripottele päälle paahdetut siemenet.
Muutenkin olen ajatellut tehdä muutoksia vuoden lopun juhliini. Olen syönyt joulun perinneruokia viittä vaille 65 vuotta. Ensi vuonna on muutoksen aika. Siirryn yhteen alkuruokaan, yhteen pääruokaan ja minut tuntien, runsaaseen jälkiruoka- ja leivontatarjontaan. Valitsen jonkin teeman, jona tällä hetkellä siintää ensi vuodeksi lohi. Mutta aika näyttää. Sitä ennen laitan vielä kuvat siitä, miltä savukalalautaseni ja se juustokakkuni koristeltuna näyttivät.
Kristiina
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Jokainen kommentti on tervetullut :)