Translate

Hae tästä blogista

sunnuntai 22. tammikuuta 2023

Lohta, veriappelsiinia ja tattaria

Kerran viikossa voi uunin lämmittää, joten tällä kertaa tehtiin sitten enemmänkin uuniruokaa. Ostin tarjouksesta lohen, joka kalatiskillä ystävällisesti fileerattiin minulle valmiiksi. Kun kaapista löytyi vielä sopivasti purkki punaista pestoa, viikonlopun ruoka oli siinä.

Pestolohi ja uunijuurekset.

Pesto salmon with oven roasted root vegetables
1 rkl öljyä
1 punajuuri
3 isoa perunaa
4 porkkanaa
1 palsternakka
1 sipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
1 tl timjamia
suolaa, mustapippuria
1 lohifilee (ruodoton)
0,5 prk (á 190 g) punaista pestoa

Jos käytät raakaa punajuurta, esikeitä sitä n. 20 min.
Kuori juurekset ja pilko ne. Kuori valkosipuli ja murskaa se.
Levitä uunipellille juurespalat punajuurta lukuun ottamatta, sipulit ja timjami. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja ripottele päälle öljy. Sekoita aineksia käsin niin, että öljy leviää niille kaikille. Levitä lopuksi pannulle myös punajuuripalat.
Paahda juureksia uunissa 200 ºC alakeskitasolla n. 30 min. Ota uunivuoka hetkeksi uunista.
Kuivaa lohifilee ja laita se juuresten päälle nahkapuoli alaspäin. Mausta filee suolalla ja mustapippurilla ja levitä fileelle pesto kerrokseksi. Jatka paistamista 200 ºC uunissa yläkeskitasolla vielä n. 10 min. (aika riippuu fileen paksuudesta).

Veriappelsiini-pellavansiemenmuffinsit

Blood orange linseed muffins
5 rkl rypsiöljyä
2 dl maitoa
1 kananmuna
1 veriappelsiinin kuoriraaste
1,5 veriappelsiinin mehu
300 g vehnäjauhoja
175 g ruokosokeria
2 tl leivinjauhetta
0,75 tl suolaa
2 rkl pellavansiemeniä
Päälle:
140 g kidesokeria
1 veriappelsiinin kuoriraaste
n. 1 veriappelsiinin mehu
 
Sekoita kulhossa öljy, maito, muna ja veriappelsiinin mehu + kuoriraaste.
Sekoita erillisessä astiassa keskenään jauho, sokeri, leivinjauhe, suola ja pellavansiemenet.
Kaada kuivat aineet kosteiden aineiden joukkoon ja sekoita sekaisin puuhaarukalla. Älä ylisekoita, taikina saa jäädä möykkyiseksi.
Öljyä 12-paikkaisen muffinsipellin kolot tai vuoraa ne muffinsivuoilla ja jaa taikina niihin (miel. ei yli 2/3 täyttö/vuoka).
Paista muffinsit 180 ºC alakeskitasolla n. 15 min. 
Nypi paiston aikana kuoriraaste ja sokeri sekaisin ja purista appelsiinista mehu odottamaan.
Jäähdytä muffinseja paiston jälkeen n. 2 min ja nostele ne sitten ritilän päälle (ilman vuokia). 
Sekoita appelsiinimehu ja sokeri keskenään ja lusikoita seosta kuumien muffinsien päälle, kunnes kaikki sokerimehu on käytetty. Anna muffinsien jäähtyä.

Alkuperäinen resepti: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/blood-orange-poppy-drizzle-muffins

Joskus on aamulla kiva syödä puuroakin. Olen tehnyt tattariuunipuuroa myös suurimoista, mutta tällä kertaa valitsin hiutaleet. Jos olet makean ystävä, lisää reseptiin sokeria tai hunajaa.
 

Tattari-mustikka uunipuuro

Buckwheat blueberry ovenmade porridge
3,5 dl tattarihiutaleita 
1,5 dl pakastemustikoita
1 l maitoa
0,5 tl suolaa

Mittaa uunivuokaan kaikki ainekset. 
Kypsennä puuroa 200 ºC uunin alakeskitasolla 1 h. Sammuta uuni ja jätä puuro hautumaan uuniin siksi aikaa, kunnes uuni on kylmennyt ja puuro on kädenlämpöistä (n. 4 h). Voit jättää puuron uuniin myös yön yli.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)