Translate

Hae tästä blogista

sunnuntai 16. lokakuuta 2022

Sieniruokia

Dinner
Tällä kertaa pääosassa ovat sienet. Kun niitä vihdoin sateiden jälkeen alkoi saamaan. Itse tänä syksynä löytämäni sienet ja pakkasessa olleet punikkitatit riittivät juuri ja juuri neljään lämpimään voileipään. Onneksi pääruoan kanssa apuun tuli Marttakaverini Sirpa, jonka ansiosta minullakin riittää talveksi sieniä.
 
 

Lämpimät sienileivät

Warm mushroom sandwiches
4 palaa leipää (täysjyvä ruis)
erilaisia metsäsieniä
öljyä
1 sipuli
hyppysellinen currya
suolaa, mustapippuria
Päälle:
juustoraastetta/persiljaa
 
Silppua/raasta sipuli. Pieni sienet sopivan kokoisiksi. 
Laita sienet kuivalle paistinpannulle ja paista, kunnes ylimääräinen neste haihtuu.
Lisää pannulle öljy ja sipulisilppu. Paista miedolla lämmöllä (3-4), kunnes sipulit ovat kuullottuneet (n. 10 min). Mausta muhennos currylla, suolalla ja mustapippurilla.
Paahda leipäpalat. Annostele sienimuhennos päälle. Koristele leivät persiljalla.
Jos haluat laittaa päälle juustoraastetta, lisää raaste ja lämmitä leipä mikrossa, kunnes raaste sulaa (n. 1 min). 

Koska minulla oli REKOsta hankittua lampaanjauhelihaa ja tuoreita suppilovahveroita, pääruoaksi valikoituivat lampaanjauhelihapihvit ja suppilovahverokastike. Niiden kanssa jääkaapissa oli jäljelle jääneitä, parvekkeella kasvaneita pieniä perunoita ja omasta kasvatuslaatikosta nostettuja pienimpiä porkkanoita. Yhtä hyvin lautaselle sopisivat paistetut perunat ja babyporkkanat.

Lampaanjauhelihapihvit 12 kpl

Minced lamb hamburgers
1 dl maitoa tai vettä
1 dl korppujauhoja
1 sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
öljyä
1 kananmuna
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua minttua
0,5 tl juustokuminaa (jeeraa)
1 iso porkkana
500 g lampaanjauhelihaa
suolaa, mustapippuria
öljyä paistamiseen

Mittaa kulhoon maito/vesi ja korppujauhot ja anna turvota n. 15 min.
Silppua sipuli ja murskaa valkosipuli. Lorauta paistinpannulle hieman öljyä ja kuullota sipuli miedolla lämmöllä (3-4) n. 10 min. Lisää kuullotuksen lopussa joukkoon valkosipulimurska. Jäähdytä.
Sekoita turvonneiden korppujauhojen joukkoon kuullotetut sipulit, kananmuna, yrtit ja juustokumina. Raasta kulhoon myös porkkana. Sekoita seos.
Lisää kulhoon jauheliha, suola ja mustapippuri ja sekoita massa käsin hyvin sekaisin.
Kuumenna öljy paistinpannulla (4-5) ja muotoile kostutetuilla käsillä pannulle pihvejä (4 kerralla). Paista ensin yhdeltä puolelta pihveihin kaunis väri (n. 5 min), käännä pihvit ja paista kaunis väri myös toiselle puolelle. Älä ylipaista pihvejä, jolloin niistä tulee kuivia.
 

Pippurinen suppilovahverokastike

1 litra tuoreita suppilovahveroita tai 2-3 dl pakastettuja
Peppery funnel chanterelle sauce
3,5 rkl öljyä-voi sekoitusta
1 sipuli 
2,5 rkl vehnäjauhoja
3,5 dl vettä
0,5 kasvisliemikuutiota
1 tl timjamia
2 dl pippurikermaa
(suolaa)
 
Silppua sipuli. Silppua sienet. Paista niitä kuivalla pannulla, kunnes ylimääräinen neste haihtuu. Lisää osa öljy-voisekoituksesta ja lisää sipulit, paista miedolla lämmöllä (3-4) n. 10 min, kunnes sipulit ovat kuullottuneet.
Lisää pannulle loppu öljy-voiseos ja ripottele sekaan vehnäjauhot. Anna seoksen paistua, kunnes jauhot ovat saaneet hieman väriä (älä polta niitä).
Lisää joukkoon vesi useammassa erässä, sekoita kastike aina lisäysten välillä tasaiseksi vispilällä (ei jauhoklimppejä). Kun kaikki vesi on lisätty, pilko sekaan kasvisliemikuutio ja lisää timjami. Anna hautua hiljaa poristen n. 5 min.
Lisää lopuksi pippurikerma, anna hautua hetki. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Jos nautit lampaanjauhelihapihvit ja kastikkeen heti, voit lopuksi lisätä pihvit kastikkeen sekaan ja antaa niiden lämmetä siinä. Tarjoile perunoiden ja porkkanoiden kanssa.
 
Sain hiljan muistutuksen siitä, että munakkaan voi tehdä paisti hellalla tai uunissa myös mikrossa. Kehittelin iltapalaksi maun, jonka kaikki ainekset löytyivät valmiiksi kotoa ja jonka tekoaika laskettiin muutamissa minuuteissa. Resepti on yhdelle annokselle, mutta kerralla mikroon mahtuu useampikin. Annoksen voi tehdä vaikka kahvikuppiin, kunhan astian koko on vähintään 2 dl

Kanttarellimunakas mikrossa

Chanterelle omelette in microwave oven
rasvaa voiteluun 
1 kananmuna
1 rkl maitoa
0,5 dl juustoraastetta
kanttarelleja valmiiksi paistettuna (n. 20 g)
1 tl ruohosipulisilppua
1-2 kirsikkatomaattia puolitettuna
suolaa, mustapippuria

Voitele mikronkestävä vuoka/kahvikuppi voilla tai leivontamargariinilla
Riko muna kulhoon. Lisää kulhoon muut ainekset. Riko munan rakenne ja sekoita haarukalla.
Pingota tuorekelmu astian päälle ja tee siihen muutama reikä haarukalla.
Kypsennä 600-650W teholla 2 min. Poista kelmu. Nauti. 
 
Kun munakkaan teossa säästettiin sähköä, jatketaan samalla linjalla ja tehdään juustokakku ilman uunia. 

Kolmen suklaan juustokakku

Pohja:
Three chocolate cheese cake
128 g vaniljatäytekeksejä
40 g voita
Täyte:
4,5 dl kermaa (1,5 dl/kerros)
400 g maustamatonta  tuorejuustoa (133 g/kerros)
4,5 liivatelehteä (1,5/kerros)
3 rkl maitoa tai vettä (1 rkl/kerros)
0,75 dl sokeria
100 g tummaa suklaata
100 g maitosuklaata
100 g valkosuklaata

Vuoraa Ø 20 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja varmista reunat reunakalvolla tai leivinpaperilla.
Murskaa keksit esim. muovipussissa kaulimella ja kaada kulhoon. Sulata voi ja sekoita keksimurujen sekaan hyvin sekaisin. Painele keksimurut irtopohjavuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi, nosta vuoka jääkaappiin odottamaan.
Tee kerros 1. Laita 1,5 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen. Vatkaa 1,5 dl kermaa vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa 133 g tuorejuustoa ja 0,5 dl sokeria tasaiseksi. 
Sulata tumma suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Sekoita hieman jäähtynyt suklaa tuorejuuston kanssa sekaisin. Lämmitä 1 rkl maitoa/vettä kiehuvaksi (tai käytä vesihauteen vettä) ja sulata joukkoon liotetut, puristetut liivatelehdet. Anna liivateseoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja sekoita sen jälkeen ohuena nauhana suklaa-tuorejuustoseokseen. Lisää seokseen lopuksi nuolijalla käännellen kermavaahto.
Levitä suklaaseos kakkuvuokaan pohjakerroksen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa, ainakin 2-3 h.
Tee 2. kerros. Laita 1,5 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen. Vatkaa 1,5 dl kermaa vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa 133 g tuorejuustoa ja 0,25 dl sokeria tasaiseksi. 
Sulata maitosuklaa vesihauteessa tai mikrossa. Sekoita hieman jäähtynyt suklaa tuorejuuston kanssa sekaisin. Lämmitä 1 rkl maitoa/vettä kiehuvaksi (tai käytä vesihauteen vettä) ja sulata joukkoon liotetut, puristetut liivatelehdet. Anna liivateseoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja sekoita sen jälkeen ohuena nauhana suklaa-tuorejuustoseokseen. Lisää seokseen lopuksi nuolijalla käännellen kermavaahto.
Levitä maitosuklaaseos kakkuvuokaan edellisen suklaakerroksen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa, ainakin 2-3 h.
Tee 3. kerros. Laita 1,5 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen. Vatkaa 1,5 dl kermaa vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa 133 g tuorejuustoa tasaiseksi (ei sokeria). 
Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai mikrossa. Sekoita hieman jäähtynyt suklaa tuorejuuston kanssa sekaisin. Lämmitä 1 rkl maitoa/vettä kiehuvaksi (tai käytä vesihauteen vettä) ja sulata joukkoon liotetut, puristetut liivatelehdet. Anna liivateseoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja sekoita sen jälkeen ohuena nauhana suklaa-tuorejuustoseokseen. Lisää seokseen lopuksi nuolijalla käännellen kermavaahto.
Levitä valkosuklaaseos kakkuvuokaan edellisten kerrosten päälle ja anna hyytyä jääkaapissa, ainakin 2-3 h, mieluiten yön yli. Tarjoa kakku sellaisenaan tai koristele mielesi mukaan.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)