Translate

Hae tästä blogista

sunnuntai 23. lokakuuta 2022

Monenlaista kiusausta

Sain välillä tarpeekseni jogurtin syömisestä aamupalan jälkiruoaksi ja ajattelin tehdä tilalle jotain iloista. Koska kotona sattui olemaan appelsiineja ja appelsiinimehua, tein niistä kiisselin. Oman kiisselini pohjana oli kaupan valmiiksi sokeroitu appelsiinimehu. Mehun voi puristaa myös tuoreena appelsiineista, mutta silloin kiisseliin on syytä lisätä sokeria tai muuta makeutusainetta.

Appelsiinikiisseli

Orange kissel
1 l appelsiinimehua
(sokeria)
0,5 tl kanelia tai 0,5 tähtianista
4,5 rkl perunajauhoja
2 appelsiinia

Leikkaa appelsiineista pois kuori valkoisine osineen ja leikkaa appelsiiniviipaleet kalvottomiksi.
Mittaa kattilaan appelsiinimehu, mahdollinen sokeri/makeutusaine, kaneli/tähtianis ja perunajauhot. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli alkaa kuplia (se on myös sakeutunut ja kirkastunut). Nosta kattila liedeltä. 
Lisää kiisselin joukkoon appelsiininpalat ja anna jäähtyä.

Näin ruusukaalin aikaan löysin sopivan salaattireseptin, jota piti kokeilla.

Omena-ruusukaalisalaatti

Apple brussels sprout salad
250 g omenaa
250 g ruusukaalia
4 salottisipulia
2 rkl öljyä
suolaa, mustapippuria
1 dl mantelirouhetta
1 mieto chili
salaattia tai salaattisekoitusta
Kastike:
3 rkl vaahterasiirappia
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa, mustapippuria

Pese omenat, poista siemenkodat ja lohko ne.
Poista ruusukaaleista kannat ja huonot lehdet, puolita kaalit.
Kuori salottisipulit ja leikkaa jokainen 4 osaan.
Poista chilistä siemenet ja viipaloi se.
Levitä omenat, ruusukaalit ja sipulit leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Valuta päälle öljy, mausta suolalla ja mustapippurilla. Pyörittele aineksia käsin hieman. 
Paahda kasviksia 225 ºC uunissa 10-12 min, kunnes ne pehmenevät ja saavat hieman väriä. Jäähdytä.
Paahda uunin jälkilämmössä astiassa mantelirouhe.
Mittaa kastikeainekset kannelliseen lasipurkkiin, sulje kansi ja ravista ainekset sekaisin.
Lado tarjoiluastiaan salaatti pediksi. Lisää päälle jäähtyneet, paahdetut kasvikset. Ripottele päälle chiliviipaleet ja mantelirouhe. Valuta kastike salaatin pinnalle.
Alkuperäinen resepti: K-Ruoka 10/22

En ole pitkään aikaan tehnyt kiusausta ja pakastimessa sattui olemaan broilerifileitä.

Broilerikiusaus

Broiler potato casserole
öljyä 
1 iso sipuli
410 g broilerifileitä tai -suikaleita
1 rkl currya
0,5 rkl paprikajauhetta
suolaa, mustapippuria
1 kg perunoita
suolaa, mustapippuria
4 dl ruokakermaa
100 g juustoraastetta
 
Kuori ja silppua sipuli. Jos käytät kokonaisia broilerinfileitä, suikaloi ne. Kuori perunat ja leikkaa ne suikaleiksi.
Lämmitä öljy ja kuullota sipulisilppua miedolla lämmöllä n. 7 min. Siirrä sipulit odottamaan.
Lisää pannulle tarvittaessa hieman öljyä sekä curry- ja paprikajauhe. Anna paistua hiljalleen 1-2 min, kunnes aromit irtoavat. Lisää pannulle broilerisuikaleet ja paista ne kypsiksi. Lisää paiston lopussa sekaan suolaa ja mustapippuria.
Lado uunivuokaan ensin kerros kanasuikaleita, sitten sipulia ja lopuksi perunasuikaleita. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Toista sama. Sekoita ainekset sekaisin uunivuoassa. 
Lisää uunivuokaan ruokakerma ja ripottele päälle juustoraastetta.
Paista kiusaus 200 ºC uunissa alakeskitasolla n. 1 h.

Minulle jäi leivottaessa hieman vajaa paketti vaniljatuorejuustoa ja jääkaapissa oli purkki kuohukermaa. Niistä sai aikaan maailman helpoimman jälkiruoan. Toki tähän voi käyttää myös maustamattoman tuorejuuston jämät, silloin vain lisätään hieman enemmän sokeri ja 1-2 tl vaniljasokeria. Tällä kertaa maustoin jälkiruokani pikakahvijauheella, mutta yhtä hyvin maustamiseen käy kaakao tai suklaa, marjat, hedelmät, lakritsajauhe jne.

Helppo kahvivaahto

Whipped coffee desert
2 dl vispi- tai kuohukermaa
150-200 g (vanilja)tuorejuustoa
3 rkl sokeria
1 rkl pikakahvijauhetta
 
Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi.
Lisää kermavaahdon joukkoon tuorejuusto, kahvijauhe ja sokeri. Vatkaa vielä hetki ainekset sekaisin. Tarjoile.

Kristiina




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)