Translate

Hae tästä blogista

tiistai 31. tammikuuta 2023

sunnuntai 29. tammikuuta 2023

Ruista, perunaa ja klementiiniä

En ole pitkään aikaan leiponut sämpylöitä. Aamulla tarvitaan hieman tavallista vehnästä tuhdimpaan, joten laitoin sämpylöihin puolet rukiista.

Ruisjuustosämpylät

5 dl vettä
1 rkl siirappia
0,5 dl öljyä
100 g juustoraastetta
1 pss kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
6 dl ruisjauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja

Sekoita vesi 42 ºC, siirappi, öljy ja juustoraaste kulhossa. 
Sekoita kuivahiiva, suola ja ruisjauhot keskenään. Lisää seos nesteen sekaan, sekoita hyvin.
Lisäile taikinaan sen jälkeen vehnäjauhoja, kunnes sämpylätaikina ei enää juuri tartu astiaan tai käsiin, mutta on vielä pehmeää (ruisjauhojen takia taikina jää hieman tarttuvaksi). Peitä kulho liinalla ja anna nousta kaksinkertaiseksi vedottomassa paikassa (n. 1 h).
Pyöritä taikinasta hieman jauhotetulla alustalla pötkä ja leikkaa siitä tasakokoisia paloja. Pyöritä ne pyöreiksi tai pitkulaisiksi sämpylöiksi (12-14 kpl). Nostele sämpylät leivinpaperilla vuoratuille pelleille (jätä kohoamisvälit). Peitä sämpylät liinalla ja anna kohota (n. 45 min).
Paista sämpylät 225 ºC uunissa alakeskitasolla n. 13 min. Anna jäähtyä peittämättä.

Uuniin pääsi myös pääruoka. En ole pitkään aikaan tehnyt jauheliha-perunasoselaatikkoa, joten sämpylät saivat siitä kaverin.

Jauheliha-perunasoselaatikko

n. 1 kg perunoita
n. litra vettä
2 lihaliemikuutiota
70 g tomaattipyreetä
ripaus muskottia
öljyä
500 g jauhelihaa
1 sipuli
suolaa, maustepippuria, mustapippuria, paprikajauhetta
juustoraastetta

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi lihaliemessä. Valuta perunat, mutta ota keitinliemi talteen. Muusaa perunat survimella. Notkista muusi keitinliemellä. Sekoita muusin sekaan tomaattipyree.
Silppua sipuli ja kuullota silppua paistinpannulla keskilämpötilalla öjyssä 10 min. Siirrä sipulisilppu odottamaan.
Lisää tarvittaessa tilkka öljyä paistinpannulle. Ruskista jauheliha. Mausta se suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Lisää pannulle paiston loppuvaiheessa sipulisilppu.
Sekoita perunamuusi ja jauhelihaseos tilavassa uunivuoassa sekaisin. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista laatikkoa 200 ºC alakeskitasolla n. 30 min.

Mieleni teki jonkinlaisia välipalakeksejä ja löysin Instagramin kautta reseptin kekseille, johon käytettiin syöttämätöntä hapanjuurta. Minusta kekseihin voisi hyvin käyttää juurta tehdessä tai herätettäessä syntynyttä "ylimääräistä" juurta, koska juuri toimii tässä reseptissä vain makuaineena, ei kohottajana. 

Täysjyvävehnäkeksit hapanjuurella

120 g täysjyvävehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
70 g kylmää voita tai leivontamargariinia
226 g hapanjuurta (kylmää, ei herätettyä)
Päälle:
merisuolaa (yrttejä, mausteita, valkosipulia)

Sekoita kulhossa jauhot, suola ja leivinjauhe sekaisin. Nypi joukkoon paloiteltu, kylmä rasva. Sekoita lopuksi taikinaan hapanjuuri puisella haarukalla tai lusikalla, kunnes taikina on hyvin sekaisin ja muodostaa pallon. Jaa taikina kahtia (á 210 g) ja laita palat kelmuun käärittynä jääkaappiin jäähtymään 30 min-24 h.
Kauli taikinat 1 kerrallaan kahden leivinpaperipalan välissä ohuiksi n. 25 x 30 cm levyiksi. Jaa levyt taikinapyörän tai veitsen avulla 16-20 palaksi. Pistele keksit haarukalla. Ripottele päälle merisuolaa ja halutessasi myös muita mausteita. Painele suola ja mausteet kevyesti kiinni keksien pintaa. Nosta keksit alemman leivinpaperin kanssa leivinpellille.
Paista keksit 175 ºC uunissa alakeskitasolla n. 20-25 min, kunnes keksit tuntuvat rapeilta ja reunat ovat saaneet hieman väriä. Jäähdytä keksit ja säilytä niitä kannellisessa astiassa.

Tottahan sitä piti sitten jälkiruokaakin saada. Koska talossa oli kookoskermaa ja sitrushedelmiä, syntyi hyvää jälkeä.

Veriappelsiini-kookosriisi

1 dl puuroriisiä
1 veriappelsiinin mehu + vettä, yht. 2,5 dl
2 veriappelsiinia
2,5 dl kookoskermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
 
Mittaa kattilaan veriappelsiinin mehu + vesi ja kiehauta. Lisää riisit ja keitä hiljalleen, kunnes neste on imeytynyt riisiin. Jäähdytä.
Vatkaa kookoskerma vaahdoksi. Vatkaa sekaan sokeri ja vaniljasokeri. 
Kuori ja lohko veriappelsiinit, leikkaa lohkot puoliksi.
Sekoita riisit ja veriappelsiinilohkot kookoskerman sekaan.

Kristiina

torstai 26. tammikuuta 2023

Ukon mietteitä

Pääsinpä taas vuorostani tähän koneelle. Nyt täytyy kertoa ensin yksi karmea juttu. Jokainen tietää, että karvattoman tärkein tehtävä on mun tarpeitteni tyydytys. No "mami" tilaa mulle kamaa postitse. Ei siitä pidä tehdä isoa numeroa, mut aina se alkaa höökää siitä MUN paketin tulosta. En oo tilannu mitään, ei oo mun paketti, se on sun paketti mun pitämiseksi tyytyväisenä.  Mut karmeeta siinä on, et ovikello soi ja joku vieras karvaton tulee sisään. Ei kiva tai hyvä. Jokainen arvonsa tunteva kissa tekee siinä tilanteessa sen ainoa oikean teon eli piiloutuu uhkaavalta vieraalta. Niin mäkin. Ruokaa tai ei, mun vakipiilopaikani on sohvan alla ja sinne mä tälläkin kertaa menin. Eiks oo hieno piilo?
 
 


No, kun isoin uhka eli se vieras karvaton oli häipyny, niin palvelija purki kamat eteiseen ja halus esitellä niitä. Mitä erikoista noissa on, normi päivällis- ja muuta kamaa. Ei kiinnostanu, mä menin takaisin sohvan alle. Paljon kivempaa sieltä kattoo, kun mami koittaa houkutella mua esiin ja aina lopuksi kaivaa esiin herkkuja. Hyvä taktiikka, vai mitä?
 
 

Yhtä asiaa en oikein ymmärrä. Tota valokuvien räpsimistä. Sillon, kun meitä kissoja oli mamilla useampi, niin se ei niin haitannut, kun ne muut oli enemmän linssiluteita. Kattokaa nyt noita mun kasvinkumppaneita Hetaa, Akka ja Vienoa. Kun kamerakoneita vaan otettiin esiin, niin jo ne asettu poseeraan tai muuten tutkimaan niitä värkkejä.
 


 
Tolloin sain itse olla enimmäkseen rauhassa noilta laitteilta tai vaan statistina kuvissa. Mutta nyt, kun mamilla on enää mut, niin se haluais jatkuvasti räpsiä musta sellaista, mitä se nimittää tilannekuvaksi. Jos tilanne on päällä, niin ei sillon tuijoteta hävyttömästi toista joku laite naamalla. Sillon tehdään jotain, että tilanne ratkeaisi. Mun ratkaisu tohon kameran esiinvetämiseen on helppo. Paina pää alas tai käännä selkä. Repikää siitä kameranräpsijät. 

 
Nyt lähen iltapäiväpäikkäreille. Tavataan jos jaksetaan, mulla kun alkaa olla tota ikää. Tosin ikä tuo myös viisautta ja elämänkokemusta, joten palaan taas joskus, kun jotain uutta tapahtuu.

Ukko

tiistai 24. tammikuuta 2023

Rakkaus - Love

Love

 
Love

Niin pienen hetken rakkaus on harmaavalkoinen
- mukaillen laulua Rakkaus on lumivalkoinen sanat Jussi Hakulinen

 

Lisää kuvia aiheesta täällä:

Pieni Lintu - MakroTex challenge image-in-ing: weekly photo linkup

sunnuntai 22. tammikuuta 2023

Lohta, veriappelsiinia ja tattaria

Kerran viikossa voi uunin lämmittää, joten tällä kertaa tehtiin sitten enemmänkin uuniruokaa. Ostin tarjouksesta lohen, joka kalatiskillä ystävällisesti fileerattiin minulle valmiiksi. Kun kaapista löytyi vielä sopivasti purkki punaista pestoa, viikonlopun ruoka oli siinä.

Pestolohi ja uunijuurekset.

Pesto salmon with oven roasted root vegetables
1 rkl öljyä
1 punajuuri
3 isoa perunaa
4 porkkanaa
1 palsternakka
1 sipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
1 tl timjamia
suolaa, mustapippuria
1 lohifilee (ruodoton)
0,5 prk (á 190 g) punaista pestoa

Jos käytät raakaa punajuurta, esikeitä sitä n. 20 min.
Kuori juurekset ja pilko ne. Kuori valkosipuli ja murskaa se.
Levitä uunipellille juurespalat punajuurta lukuun ottamatta, sipulit ja timjami. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja ripottele päälle öljy. Sekoita aineksia käsin niin, että öljy leviää niille kaikille. Levitä lopuksi pannulle myös punajuuripalat.
Paahda juureksia uunissa 200 ºC alakeskitasolla n. 30 min. Ota uunivuoka hetkeksi uunista.
Kuivaa lohifilee ja laita se juuresten päälle nahkapuoli alaspäin. Mausta filee suolalla ja mustapippurilla ja levitä fileelle pesto kerrokseksi. Jatka paistamista 200 ºC uunissa yläkeskitasolla vielä n. 10 min. (aika riippuu fileen paksuudesta).

Veriappelsiini-pellavansiemenmuffinsit

Blood orange linseed muffins
5 rkl rypsiöljyä
2 dl maitoa
1 kananmuna
1 veriappelsiinin kuoriraaste
1,5 veriappelsiinin mehu
300 g vehnäjauhoja
175 g ruokosokeria
2 tl leivinjauhetta
0,75 tl suolaa
2 rkl pellavansiemeniä
Päälle:
140 g kidesokeria
1 veriappelsiinin kuoriraaste
n. 1 veriappelsiinin mehu
 
Sekoita kulhossa öljy, maito, muna ja veriappelsiinin mehu + kuoriraaste.
Sekoita erillisessä astiassa keskenään jauho, sokeri, leivinjauhe, suola ja pellavansiemenet.
Kaada kuivat aineet kosteiden aineiden joukkoon ja sekoita sekaisin puuhaarukalla. Älä ylisekoita, taikina saa jäädä möykkyiseksi.
Öljyä 12-paikkaisen muffinsipellin kolot tai vuoraa ne muffinsivuoilla ja jaa taikina niihin (miel. ei yli 2/3 täyttö/vuoka).
Paista muffinsit 180 ºC alakeskitasolla n. 15 min. 
Nypi paiston aikana kuoriraaste ja sokeri sekaisin ja purista appelsiinista mehu odottamaan.
Jäähdytä muffinseja paiston jälkeen n. 2 min ja nostele ne sitten ritilän päälle (ilman vuokia). 
Sekoita appelsiinimehu ja sokeri keskenään ja lusikoita seosta kuumien muffinsien päälle, kunnes kaikki sokerimehu on käytetty. Anna muffinsien jäähtyä.

Alkuperäinen resepti: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/blood-orange-poppy-drizzle-muffins

Joskus on aamulla kiva syödä puuroakin. Olen tehnyt tattariuunipuuroa myös suurimoista, mutta tällä kertaa valitsin hiutaleet. Jos olet makean ystävä, lisää reseptiin sokeria tai hunajaa.
 

Tattari-mustikka uunipuuro

Buckwheat blueberry ovenmade porridge
3,5 dl tattarihiutaleita 
1,5 dl pakastemustikoita
1 l maitoa
0,5 tl suolaa

Mittaa uunivuokaan kaikki ainekset. 
Kypsennä puuroa 200 ºC uunin alakeskitasolla 1 h. Sammuta uuni ja jätä puuro hautumaan uuniin siksi aikaa, kunnes uuni on kylmennyt ja puuro on kädenlämpöistä (n. 4 h). Voit jättää puuron uuniin myös yön yli.

Kristiina