Translate

Hae tästä blogista

tiistai 20. joulukuuta 2022

Joulukuu - December

December

 
Remember this December, that love weighs more than gold.
- Josephine Dodge Daskam Bacon

 

Lisää kuvia aiheesta täällä:

Pieni Lintu - MakroTex challenge image-in-ing: weekly photo linkup

sunnuntai 18. joulukuuta 2022

Joulunalustapahtumia Vaasassa


Joulunalusaikana olen taas ollut muutamissa tapahtumissa Vaasassa. Pitäisi alkaa hiljentyä, mutta nyt tuntuu riittävän kiitettävästi tapahtumia täälläkin.
 
Viime lauantaina pidettiin Ristinummen Marttojen perinteiset joulumyyjäiset, mutta pitopaikka oli uusi eli Vanhan Vaasan pappila. Oikein idyllinen ja suhteellisen tilava paikka. Jos et ole käynyt, kannattaa piipahtaa, kun sopiva tilaisuus tulee. Myyjäiset menivät hyvin, syötävät tuotteet myytiin loppuun taas hieman ennen lopetusaikaa ja käsityö- ja askartelutuotteiden kysyntä oli kiitettävä.





Alkuviikosta sainkin sitten joulusiivouksen viimeisteltyä ja keskiviikkona kävin Mustasaaren kirkossa kuuntelemassa ja katselemassa Bachin Jouluoratorion. Soittamassa olivat Vaasan Kaupunginorkesterin jouset, laulamassa ihana Psallite-kuoro solisteinaan Helianna Herkkola (sopraano), Ida Wallén (altto), Simo Mäkinen (tenori) ja Waltteri Torikka (basso).

Konsertti oli ihana ja sai hyvään joulutunnelmaan. Harmi, että loppuilta meni pilalle kiitos bussilinjoja hoitavan Vekan. Kävelin kipakassa -18 ºC pakkasessa 15 min kirkolta bussipysäkille. Seisoin siellä 20 min odottelemassa bussia, jota ei koskaan tullut. Oli pakko kävellä onneksi vielä auki olleeseen K-kauppaan ja tilata taksi. Reklamaatio ja taksilasku lähtivät Vekka Groupille ja minä hytisin loppuillan kylmyyttä karistaen lämpimässä kotona.

Torstaina oli aika laskeutua lopullisesti jouluun ja käydä Ristinummen seurakuntakeskuksessa laulamassa kauneimpia joululauluja. Juontamisesta ja rukouksista huolehti rovasti Maaria Perälä, säestyksen hoito kanttori Valtteri Tuomisto ja laulamisesta huolehti paitsi yleisö myös Huutoniemen kirkkokuoro.


Eilen ehdin vielä käydä kaupungissa kirjastossa kuuntelemassa, miten pitää varautua sähkökatkoihin. Tilaisuudessa hyvää oli tietää asioista nimenomaan Vaasassa ja siitä, miten kontrolloiduista sähkökatkoista tiedotetaan. Sitten pitikin käydä joulun ruokaostoksilla. Harmi, etten tiennyt, että samaan aikaan Rewellissä esiintyi Sussu Erkinheimo (Voice of Finland-voittaja). Sitten vain kotiin laittamaan loput joulukoristeet paikalleen.

Kristiina

tiistai 13. joulukuuta 2022

Joulukuu - December

 

Christmas cookies

Joulukuu on täynnä kiirettä ja juoksua, 
paperin rapinaa, piparin tuoksua.
- kuukausirunot Birgit-mummu

 

Lisää kuvia aiheesta täällä:

Pieni Lintu - MakroTex challenge image-in-ing: weekly photo linkup

sunnuntai 11. joulukuuta 2022

Vietetäänkö pienet pikkujoulut vai joulun rääppiäiset?

Virallinen pikkujouluviikonloppu ja samalla ensimmäinen adventti oli pari viikkoa sitten. Koska olin silloin Vantaalla ja seuraavan viikonlopun flunssassa, ajattelin viettää oman pikkujouluni tänä viikonloppuna. Siispä piti laittaa jotain jouluiseen henkeen sopivaa naposteltavaa. Se erikoinen minun pikkujouluruoissani on, että niihin sopivat myös joulupöydästä yli jääneet ruoat. Pannukakkuun perunalaatikko (tai mikä tahansa laatikko), rosolli ja kinkunloppu. Triflen voi rakentaa yli jääneistä piparkakuista ja vaikkapa juustokakusta tai vanukkaista, hyrriin uppoavat joulukalat tai lihaleikkeet. Lopussa olevaan salaattireseptiin uppoavat herneet ja viinirypäleet ja siihen voi lisätä myös juustopöydän jämät. Ja jos juustopöydästä jäi yli esim. homejuustoa, sekin käy hyrriin. Joten tänä vuonna rääppiäisetkin tulevat näin ennen joulua.
 
Suolainen pannukakku on aina helppotekoinen ruoka. Koska piti hakea joulutunnelmaa, valitsin perunapannukakun tällä kertaa muusista tehtynä ja päälle sopivat täytteet.
 

Pikkujoulupannukakku

5 dl perunamuusia
1 sipuli raastettuna
5 dl maitoa
4 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
0,5 dl öljyä
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 tl Herbes de provence-mausteseosta
150 g kinkkuleikettä
3 porkkanaa
2-3 kypsää punajuurta
 
Jos keität perunat varta vasten pannukakkua varten, laita keitinliemeen 1 lihaliemikuutio ja käytä liemi myös muusiin maidon sijasta.
Laita kulhoon jäähtynyt muusi ja raasta sekaan sipuli. Lisää maito ja jauhot ja anna taikinan turvota n. 0,5 h.
Lisää taikinaan munat, öljy ja mausteet ja sekoita hyvin sekaisin. Kaada taikina reunalliselle, leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. 
Revi pannukakkupohjan päälle kinkkuleikkeet. Siivuta porkkana ohuiksi kiekoiksi ja levitä ne taikinan päälle. Kuutioi punajuuret ja ripottele ne taikinan päälle.
Paista pannukakku 200 ºC uunissa alakeskitasolla n. 1 h.

Tein jonkin aikaa sitten Irish creme trifleä. Sen inspiroimana tein nyt jouluisemman triflen. Tällä reseptillä sitä tulee 2 annosta. Jälkiruokaa varten tulee ensin valmistaa Zabaglione.

Zabaglione

3 munankeltuaista
3 rkl erittäin hienoa sokeria
tilkka makeaa viiniä, likööriä tai glögiä

Annostele kulhoon kaikki ainekset ja vatkaa niitä, kunnes sokeri on sulanut. 
Lämmitä kattilassa kiehuva vesihaude ja nosta keltuaisseoskulho sen päälle. Jatka koko ajan vatkaamista, kunnes seos sakenee ja vaahto on lämmintä ja siitä tulee ilmavaa.

Piparkakku-luumutrifle

n. 8 piparkakkua
zabaglionea
1 prk (200 g) luumu-kanelirahkaa
 
Murusta tarjoilukulhon pohjalle muutama piparkakku. Nostele päälle zabaglionea ja lopuksi luumu-kanelirahkaa. Koristele piparimuruilla.

Illalla voi sitten nautiskella lasin-parin glögiä telkkaria tai nettiä katsellessa (mielellään joku jouluaiheinen elokuva) ja sen kanssa menee muutama kala-tomaattihyrrä. Koska olin syönyt lohta jo aiemmin ja syön taas jouluna, valitsin tällä kertaa hyrriini kotimaista Pielisen Kalajalosteen Arkikalaa (muikkua ja silakkaa). Jos käytät joulupöydästä jäänyttä kalaa, pienennä se vain tarvittaessa veitsellä. Ja jos joskus haluat kohottaa jonkun tonnikalareseptin uudelle tasolle, tiedät mitä hakea.

Kala-tomaattihyrrät 20 kpl.

3 torttutaikinalevyä tai lehtitaikinaa
100 g pippurituorejuustoa
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
1 prk (115/150 g) Arkikalaa 
 
Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Nipistele levyt yhteen peräjälkeen ja kauli hieman ohuemmaksi levyksi.
Valuta ja kuutioi aurinkokuivatut tomaatit. Jos käytät purkkikalaa, valuta se. Jos käytät esim. graavilohta, kuutioi kala pieneksi.
Sekoita keskenään tuorejuusto, kala ja tomaatit. Tarvittaessa mausta suolalla ja pippurilla.
Levitä täyte tasaisesti taikinalevylle. Kääri taikinan pitkän sivun suuntaisesti "kääretortuksi". Laita torttu n. tunniksi jääkaappiin kylmenemään.
Leikkaa rullasta n. 2 cm paksuisia viipaleita leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Voitele viipaleiden sivut kananmunalla. Paista hyrriä 225 ºC  uunissa keskitasolla n. 15 min.

Tämän salaatin reseptin sain jo jonkin aikaa sitten Martta-ystävältäni Sirpalta. Tein sitä Vantaalla äidilleni enkä älynnyt ottaa kuvaa, joten saatte reseptin ilman kuvitusta.

Vihersalaatti

salaattia
1 pss (150-200 g) pakasteherneitä
0,5 kurkkua
250 g vihreitä viinirypäleitä
10 sentin pala purjoa
tillisilppua
Kastike:
4 rkl öljyä
2 rkl balsami- tai punaviinietikkaa
0,5 tl mustapippuria
0,25 tl suolaa tai yrttisuolaa
 
Sekoita kastikeaineet kannellisessa purkissa.
Kiehauta jäiset herneet pikaisesti. Kuutioi kurkku. Pese ja puolita viinirypäleet. Viipaloi purjo. 
Revi salaatti kulhoon. Lisää joukkoon herneet, kurkkukuutiot, viinirypäleet ja viipaloitu purjo. Silppua päälle tilliä haluamasi määrä.
Lisää salaattiin kastike ja sekoita ainekset hyvin keskenään.

Kristiina

maanantai 28. marraskuuta 2022

Kiitospäivän hengessä

Minced turkey meat beefs and sweet potato casserole
Olin varannut ruokailua varten itselleni kalkkunan jauhelihaa ja kun huomasin, että kuluneen viikon torstaina 24.11. oli amerikkalaisten Kiitospäivä, päätin sopeuttaa loppuviikon ruokalistani sen henkeen, vaikken itse juhlasta perustakaan. Samalla tuli tekaistua bataattilaatikot pakkaseen joulua odottamaan.

Tästä reseptistä tulee 3 kaupan 450 g rasian kokoista laatikkoa, joten jos itse teet laatikkoa jouluksi, sopeuta resepti tarvitsemaasi määrään.

Bataattilaatikko

Sweet potato casserole
900 g bataattia
vettä, 0,75 tl suolaa
20 g voita
0,25 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
3-4 dl ruokakermaa
Päälle:
voinokareita, panko- tai korppujauhoa

Kuori ja paloittele bataatit. Keitä ne kypsiksi suolavedessä. Soseuta sauvasekoittimella.
Lisää kuuman soseen joukkoon voi ja anna sulaa. Lisää soseeseen mausteet ja sen verran ruokakermaa, että se laatikkoseos on haluamasi paksuista (aika löysää).
Laita seos uunivuokaan/vuokiin ja vuole vuoan päälle pari nokaretta voita. Sirottele lopuksi halutessasi päälle panko- tai korppujauhoja.
Paista laatikko/laatikot 175 ºC uunissa n. 1 h.
 
Kalkkunanjauhelihapihveihin laitoin myös kuivattua karpaloa, koska minulla sattui sitä olemaan. Yhtä hyvin kävisivät puolukat. Kastikkeessa taas käytin puolukoita, koska minulla sattui niitä olemaan pakkasessa. Yhtä hyvin kastikkeen puolukat voi vaihtaa karpaloihin. Pihvit paistoin pannulla, koska tein paiston jälkeen samaan pannuun kastikkeen. Yhtä hyvin pihvit voi valmistaa laatikon kanssa uunissa.

Kalkkunanjauhelihapihvit 12 kpl

Minced turkey meat beef
200 g kermaviiliä
2 dl korppu/pankojauhoja
1 kananmuna
1 pkt (120 g) broileripekonia
1 punasipuli
1 rkl kuivattua salviaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 dl kuivattuja karpaloita (tai puolukoita)
400 g kalkkunan jauhelihaa
Paistamiseen:
öljy-voiseosta
 
Silppua sipuli. Viipaloi pekonit. Hienonna karpaloita hieman veitsellä.
Sekoita kulhossa kermaviili ja korppu/pankojauhot ja anna turvota n. 10 min.
Lisää kulhoon kananmuna, broileripekonisuikaleet, sipulisilppu ja mausteet sekä lopuksi kuivatut karpalot. Sekoita. Lisää lopuksi kalkkunanjauheliha ja sekoita taikina käsin hyvin sekaisin.
Lämmitä pannu ja voi-öljyseos keskilämmöllä (3-4). Muotoile taikinasta kostutetuin käsin pihvejä ja paista erissä niihin kaunis pinta kummallekin puolelle. Älä ylipaista, etteivät pihvit kuivu. Nosta paistetut pihvit lautaselle odottamaan.

Puolukkakastike

Lingonberry sauce
öljyä
2 punasipulia
5 dl lihalientä (tai 4,5 dl lihalientä + 0,5 dl punaviiniä)
2 dl puolukoita
2 rkl hunajaa
2 rkl Maizenaa + tilkka vettä tai punaviiniä
1 rkl voita
(suolaa, valkopippuria)

Silppua sipuli. Kuullota sipulisilppua öljyssä paistinkasarissa keskilämmöllä (3-4) n. 15 min.
Lisää pannulle lihaliemi/punaviini, puolukat ja hunaja. Anna kastikepohjan hautua n. 15 min.
Siivilöi + paseeraa kastike ja kaada liemi takaisin pannulle. 
Sekoita Maizena tilkkaan vettä tai punaviiniä ja sekoita seos kuplivaan kastikepohjaan ohuena nauhana koko ajan vispilällä sekoittaen. Anna hautua vielä n. 5 min. Vispaa lopuksi joukkoon voi, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja valkopippuria. Lisää kastikkeen joukkoon pihvit ja anna niiden lämmetä hetki.

Jälkiruoaksi sopii hyvin kevyt ja helppotekoinen marjavaahto ja aterian henkeen tein sen puolukasta. Teko onnistuu varmasti mistä tahansa marjoista, kunhan hieman miettiin sokerin määrää. Vaahdottamiseen kannattaa varata tarpeeksi suuri astia, itselläni oli vatkaamisen jälkeen 2 l astia täynnä. Tämä jälkiruoka suositellaan syötäväksi heti. Koska kananmunani olivat kokoa M, käytin niitä tähän 3 kpl. Isommista munista riittää 2.

Puolukkavaahto

Lingonberry foam
200 g (4 dl) puolukoita tai 2 dl puolukkasurvosta
0,8 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2-3 munanvalkuaista

Soseuta marjat sauvasekoittimella. Lisää joukkoon sokerit ja munanvalkuaiset. Vatkaa reippaasti sähkövatkaimella, kunnes tuloksena on kauniin vaaleanpunainen, kuohkea vaahto. Vaahto on suositeltavaa tarjota heti, mutta itse kokeilin ja parin päivän päästä, kun vaahto oli jo muuttunut juoksevaksi, vatkasin annoksen uudestaan ja se oli aivan yhtä hyvää ja silkkistä.

Kristiina