Translate

Hae tästä blogista

maanantai 28. marraskuuta 2022

Kiitospäivän hengessä

Minced turkey meat beefs and sweet potato casserole
Olin varannut ruokailua varten itselleni kalkkunan jauhelihaa ja kun huomasin, että kuluneen viikon torstaina 24.11. oli amerikkalaisten Kiitospäivä, päätin sopeuttaa loppuviikon ruokalistani sen henkeen, vaikken itse juhlasta perustakaan. Samalla tuli tekaistua bataattilaatikot pakkaseen joulua odottamaan.

Tästä reseptistä tulee 3 kaupan 450 g rasian kokoista laatikkoa, joten jos itse teet laatikkoa jouluksi, sopeuta resepti tarvitsemaasi määrään.

Bataattilaatikko

Sweet potato casserole
900 g bataattia
vettä, 0,75 tl suolaa
20 g voita
0,25 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
3-4 dl ruokakermaa
Päälle:
voinokareita, panko- tai korppujauhoa

Kuori ja paloittele bataatit. Keitä ne kypsiksi suolavedessä. Soseuta sauvasekoittimella.
Lisää kuuman soseen joukkoon voi ja anna sulaa. Lisää soseeseen mausteet ja sen verran ruokakermaa, että se laatikkoseos on haluamasi paksuista (aika löysää).
Laita seos uunivuokaan/vuokiin ja vuole vuoan päälle pari nokaretta voita. Sirottele lopuksi halutessasi päälle panko- tai korppujauhoja.
Paista laatikko/laatikot 175 ºC uunissa n. 1 h.
 
Kalkkunanjauhelihapihveihin laitoin myös kuivattua karpaloa, koska minulla sattui sitä olemaan. Yhtä hyvin kävisivät puolukat. Kastikkeessa taas käytin puolukoita, koska minulla sattui niitä olemaan pakkasessa. Yhtä hyvin kastikkeen puolukat voi vaihtaa karpaloihin. Pihvit paistoin pannulla, koska tein paiston jälkeen samaan pannuun kastikkeen. Yhtä hyvin pihvit voi valmistaa laatikon kanssa uunissa.

Kalkkunanjauhelihapihvit 12 kpl

Minced turkey meat beef
200 g kermaviiliä
2 dl korppu/pankojauhoja
1 kananmuna
1 pkt (120 g) broileripekonia
1 punasipuli
1 rkl kuivattua salviaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 dl kuivattuja karpaloita (tai puolukoita)
400 g kalkkunan jauhelihaa
Paistamiseen:
öljy-voiseosta
 
Silppua sipuli. Viipaloi pekonit. Hienonna karpaloita hieman veitsellä.
Sekoita kulhossa kermaviili ja korppu/pankojauhot ja anna turvota n. 10 min.
Lisää kulhoon kananmuna, broileripekonisuikaleet, sipulisilppu ja mausteet sekä lopuksi kuivatut karpalot. Sekoita. Lisää lopuksi kalkkunanjauheliha ja sekoita taikina käsin hyvin sekaisin.
Lämmitä pannu ja voi-öljyseos keskilämmöllä (3-4). Muotoile taikinasta kostutetuin käsin pihvejä ja paista erissä niihin kaunis pinta kummallekin puolelle. Älä ylipaista, etteivät pihvit kuivu. Nosta paistetut pihvit lautaselle odottamaan.

Puolukkakastike

Lingonberry sauce
öljyä
2 punasipulia
5 dl lihalientä (tai 4,5 dl lihalientä + 0,5 dl punaviiniä)
2 dl puolukoita
2 rkl hunajaa
2 rkl Maizenaa + tilkka vettä tai punaviiniä
1 rkl voita
(suolaa, valkopippuria)

Silppua sipuli. Kuullota sipulisilppua öljyssä paistinkasarissa keskilämmöllä (3-4) n. 15 min.
Lisää pannulle lihaliemi/punaviini, puolukat ja hunaja. Anna kastikepohjan hautua n. 15 min.
Siivilöi + paseeraa kastike ja kaada liemi takaisin pannulle. 
Sekoita Maizena tilkkaan vettä tai punaviiniä ja sekoita seos kuplivaan kastikepohjaan ohuena nauhana koko ajan vispilällä sekoittaen. Anna hautua vielä n. 5 min. Vispaa lopuksi joukkoon voi, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja valkopippuria. Lisää kastikkeen joukkoon pihvit ja anna niiden lämmetä hetki.

Jälkiruoaksi sopii hyvin kevyt ja helppotekoinen marjavaahto ja aterian henkeen tein sen puolukasta. Teko onnistuu varmasti mistä tahansa marjoista, kunhan hieman miettiin sokerin määrää. Vaahdottamiseen kannattaa varata tarpeeksi suuri astia, itselläni oli vatkaamisen jälkeen 2 l astia täynnä. Tämä jälkiruoka suositellaan syötäväksi heti. Koska kananmunani olivat kokoa M, käytin niitä tähän 3 kpl. Isommista munista riittää 2.

Puolukkavaahto

Lingonberry foam
200 g (4 dl) puolukoita tai 2 dl puolukkasurvosta
0,8 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2-3 munanvalkuaista

Soseuta marjat sauvasekoittimella. Lisää joukkoon sokerit ja munanvalkuaiset. Vatkaa reippaasti sähkövatkaimella, kunnes tuloksena on kauniin vaaleanpunainen, kuohkea vaahto. Vaahto on suositeltavaa tarjota heti, mutta itse kokeilin ja parin päivän päästä, kun vaahto oli jo muuttunut juoksevaksi, vatkasin annoksen uudestaan ja se oli aivan yhtä hyvää ja silkkistä.

Kristiina


torstai 24. marraskuuta 2022

Joulunavaus ja LittFest Vaasassa

Vaasan joulunavaus tapahtui tänä vuonna 19-20.11.2022. Itse olin mukana seuraamassa tapahtumia lauantaina torilla ja Rewell Centerissä.

Heti ensimmäisenä keskustaan saavuttaessa tuli huomioitua suuret joulukuuset, pienemmät löytyivät myöhemmin.


Perinteistä joulutarjontaa löytyi kiitettävästi. Sitä perinteisintä olivat tietysti joulupukki ja tiernapojat.










Vaasan joulunavauksessa perinteistä oli myös Aava Kertun Kotitilan muutaman eläimen saapuminen torille juhlistamaan joulutunnelmaa.
 


Lapsille oli paikalle tuotu karuselli, jonka ilmainen kyyti keräsi pitkän jonon perheen pienimpiä kyytihalukkaista.


Oman osansa tunnelmaan toivat tietysti joulumarkkinat, joilta löytyi paljon jouluaiheistakin tarjontaa.


Joulutunnelmasta siirrytään kirjallisuuden pariin. LittFestiä vietettiin Vaasassa 17-19.11.2022. Torstaina ja perjantaina olisi löytynyt pari tilaisuutta, joihin olisin halunnut osallistua. Jätettyäni kuitenkin Ukon yksin jo molempien päivien ajaksi en raaskinnut pitkittää kotiintuloani vielä illasta, joten jätin ne väliin ja osallistuin vain lauantaina. 
 
Lauantain aloitti tietysti jo perinteisesti Petterin sohvalla, jossa toimittaja Petter Lindberg haastatteli kirjailijoita ruotsiksi ja suomeksi. 

Rosanna Fellman
Alfred Backa

Nilla Kjellsdotter
Emmi Valve

Elina Hirvonen

Sen jälkeen vuorossa olivat pitemmät haastattelut, joilla kuulimme kahta ruotsalaiskirjailijaa. Mukana olivat Karin Smirnoff, joka on uusin Millnium-sarjan kirjoittajista 1. osalla ja Mikael Berglung, alun perin elokuvaohjaajaksi opiskellut kirjailija. 

Heidän jälkeensä vuorossa oli Finladia-ehdokas Iida Rauma. 


Tämän jälkeen oli aika lopettaa päivä ja lähteä ruokkimaan Ukko. 

Nyt, kun joulunaika on virallisesti avattu Vaasassa, hyvää joulunodotusta kaikille.



Kristiina

tiistai 22. marraskuuta 2022

Talvi on tulossa - Winter is coming

 
Winter is coming

Olis aina suvi ja sununtai eikä talvi eikä maanantai .
- sanonta Loimaa

 

Lisää kuvia aiheesta täällä:

Pieni Lintu - MakroTex challenge image-in-ing: weekly photo linkup

sunnuntai 20. marraskuuta 2022

Haukea ja sesonkihedelmiä

Taas löytyi kovasti sesongin tuotteita lautaselle. Nythän ovat sesongissa mm. persimoni ja satsumat (tai meillä ne olivat klementiinit). Lisäksi sesonkilistalta löytyi myös hauki, joka tosin pyydystettiin meillä tällä kertaa omasta pakastimesta.
 
Tämän salaatin olen tehnyt ennenkin, koska resepti löytyi lehtiöstäni. Itse ripottelin salaatin päälle paahdettuja seesaminsiemeniä, koska pidän niistä. Yhtä hyvin kävisivät muut siemenet, pähkinät tai mantelirouhe. Jos pitää seesaminsiementen mausta yhtä paljon kuin minä, voi öljystä 0,5 rkl korvata seesamöljyllä.

Persimoni-halloumisalaatti

n. 100 g salaattia
2 persimonia
200 g halloumia
Kastike:
0,4 dl appelsiinimehua (0,5-1 appelsiini)
3 rkl öljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl kokojyväsinappia
2 tl  hunajaa
suolaa, mustapippuria
Päälle:
Paahdettuja seesaminsiemeniä tai muita siemeniä, pähkinöitä tai mantelirouhetta
 
Mittaa kastikeainekset kannelliseen lasipurkkiin. Sulje kansi ja ravista. Anna maustua.
Pese persimonit, leikkaa kannat pois ja paloittele hedelmät. 
Kuivaa halloumipala ja kuutioi se. Paista halloumikuutioihin kaunis pinta kuivalla paistinpannulla. Jäähdytä.
Revi salaatti tarjoilukulhoon tai -astiaan. Lisää joukkoon persimonpalat ja jäähtynyt halloumi. Lisää joukkoon kastike ja sekoita salaatti. Ripottele tarjoiluannoksen päälle siemenet/pähkinät.

Tällä kertaa hauki hyppäsi lautaselle pyöryköiden muodossa. Yhtä hyvin tästä taikinasta vääntäisi pihvit, mutta minä tunnun elävän pallerovaihetta, huomaatte sen kyllä.

Haukipyörykät 

500 g jauhettua haukea
1 dl korppujauhoja
200 g kermaviiliä
1 kevätsipuli
2 kananmunaa 
1 tl suolaa
1 tl sitruunapippuria
0,5 tl valkopippuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl sitruunankuoriraastetta
ripaus sokeria
2 rkl hienonnettua tilliä
voi-öljyseosta paistamiseen
 
Jos käytät kokonaisia kalafileitä, jauha ne ensin. Silppua sipuli ja raasta sitruunankuori. Silppua tilli.
Sekoita kulhossa korppujauhot ja kermaviili ja anna turvota 10 min. Lisää joukkoon sipulisilppu, kanamunat, mausteet, sitruunankuoriraaste, sokeri ja tilli. Lisää lopuksi jauhettu hauki ja sekoita seos tasaiseksi.
Lämmitä pannulla voi-öljyseos keskilämmöllä (3-4). Pyöritä haukitaikinasta kostutetuin käsin pullia ja paista niihin 2-3 erässä kaunis, ruskea pinta. Siirrä pyörykät odottamaan kastikkeen valmistumista.

Sinappikastike

2 dl kalalientä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl Dijon-sinappia
1 rkl Maizenaa + tilkka vettä
2 dl ruokakermaa
reilusti ruohosipulia
valkopippuria
(suolaa)

Kaada haukipyöryköiden paistopannulle kalaliemi, sitruunamehu ja sinappi. Sekoita seos tasaiseksi. Sekoita Maizena tilkkaan vettä ja sekoita se kiehuvan kastikepohjan sekaan. Lisää lopuksi kerma ja ruohosipuli ja mausta kastike valkopippurilla ja tarvittaessa suolalla. Anna kastikkeen kiehahtaa, lisää pannulle paistetut haukipyörykät ja anna niiden hetki lämmetä kastikkeessa.

Jälkiruoaksi halusin tällä kertaa tehdä pitkästä aikaa possea. Siihen sopiva resepti löytyi Yhteishyvältä.

Klementiini-limeposset

4 dl kuohukermaa
1,25 dl sokeria
n. 2 klementiinin mehu (0,5 dl)
n. 2 limetin mehu (0,5 dl)
Koristeeksi:
limetin kuorisuikaleita
klementiiniviipaleita

Pese 1 lime ja ota siitä talteen kuorimaveitsellä tai sitrusraudalla kuorisuikaleet. Purista mehu klementiineistä ja limeteistä.
Kiehauta kerma ja sokeri kattilassa ja anna kiehua 3-4 min. Nosta kattila hellalta ja lisää joukkoon sitrusmehut. Anna jäähtyä hetki. Kaada kermaseos tarjoiluastioihin ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Peitä astiat tuorekelmulla ja siirrä ne jääkaappiin hyytymään 3-4 tunniksi. 
Koristele hyytyneet posset klementiiniviipaleilla ja limesuikaleilla.

Kristiina

torstai 17. marraskuuta 2022

Vanhuus ei tule yksin

Sanotaan, että vanhuus ei tule yksin. Pitää toisaalta paikkansa, toisaalta ei. Huomasin n. 1,5 vuotta sitten, että käydessäni reippailla kävelylenkeillä pohkeeni alkoivat kiristää. Luulin vaivan johtuvan vain huonoista lenkkareista, mutta se jatkuikin talvikenkiin siirryttäessä. Koska olen huono tilaamaan mitään lääkäriaikoja, sain aikaiseksi tarttua puhelimeen vasta tänä keväänä. Ensin jouduin fysioterapeutin tarkastettavaksi. Tämä totesi, että vaiva ei johdu kävelystäni tai lihaksistani vaan tuntuu enemmän verisuonivaivalta ja käski lääkärin pakeille. Sinne sain jonotuksen jälkeen ajan nyt syksyllä. Hän tutki, lähetti verikokeisiin ja EKGhen. Niille oli kyllä tilausta, sillä edelliset oli otettu yli 10 vuotta sitten, kun olin vielä 10 kiloa kevyempi. Lisäksi sain kotitehtävänä verenpaineeni mittailun ja kirjaamisen, se kun tuntui siinä vastaanotolla hieman korkealla. Mukaan tuli myös lomake alkoholinkäyttötavoista kertomiseen ja tietysti ilmoitus, että koska vaiva tuntuu verisuoniperäiseltä, tupakointi on ehdottomasti lopetettava.

Ennen kuin jatkan sairaskertomustani, todistan tässä välissä, että vanhuus tulee myös yksin. Nimittäin, kun on elänyt yli kuusikymppiseksi ainoana lääkityksenä kalkkitabletit. Sitten käsketään lopettamaan se vähäkin tupakointi (nykyisin keskimäärin 6 sätkää/päivä) ja todennäköisesti suositellaan myös luopumaan alkoholista kokonaan, niin kyllä tulee yksinäinen olo. Mitä iloa on elää vanhaksi, jos loppuelämä tarkoittaa kaikista paheista luopumista. Ei ole kivaa ja aika tylsää. Näin ajattelin siinä vaiheessa.

Nyt jatketaan sairaskertomusta. Mittailin verenpaineet ja kävin kokeissa. En tosin ollut kovin huolissani, koska aiemmin verenpaineeni on aina ollut kallistunut pikemminkin liian alhaisen puolelle ja kolesteroli- ja sokeriarvot ovat olleet hyvät. Sitten sain tulokset kotiin. Sain verenpainelääkereseptin ja ruokavalio-ohjeet, koska minulla oli ainakin väliaikaisesti hyperkolesterolemia eli korkea kolesteroli. Nyt pitäisi luopua rasvaisista leikkeleistä, lihoista ja maitotuotteista ja ottaa tilalle vähärasvaiset. Siis myös kermaisista jälkiruoista pitää luopua (nyt ottaa koville). Lisäksi ruokien hinta kohoaa koko ajan, mutta tulot eivät juurikaan ja ne vähärasvaiset, sydänystävälliset tuotteet maksavat usein moninkertaisesti verrattuna tavallisiin tuotteisiin. Itse olen sitä mieltä, etten tarvitsisi verenpaine- tai kolesterolilääkkeitä vaan laihdutuslääkkeitä. Kas kun yli 60-vuotiaana sitä kertynyttä 10 kilon lisäpainoa ei saakaan enää pois niillä ruokavalion pikku korjauksilla ja lisäliikunnalla. Normaalilaihdutus vaatisi huomattavasti järeämmät konstit. Ensimmäiseksi pitäisi kai luopua jälkiruoista, kakuista ja makeisista. Eli kaikesta, mistä eniten pidän.

Miten tässä näin kävi? Olen ikäni saanut syödä makeata melkein niin paljon kuin haluan, kermoja ja leivonnaisia ei ole tarvinnut arastella ja olen saanut kaikin puolin nauttia elämän kaikista paheista. Nyt minun pitäisi alkaa elää rasvattomilla tuotteilla, salaatilla ja kevyillä aterioilla. Herkuttelu, tupakka ja alkoholi pois ja pillerit tilalle. Nyt tulee kaksijakoinen osa tästä asiasta. Toisaalta pitää syödä vähemmän ja terveellisemmin. Eli jos jättää kaiken paheellisen syömisen, tupakoinnin ja alkoholin, niin rahaa säästyy ostaa ne pillerit. Toisaalta taas, jos vähärasvaisen ruoan (kuten muunkin ruoan), tuontihedelmien ja marjatuotteiden hinta nousee tätä vauhtia, ei ole niiden ostamisen jälkeen rahaa niihin pillereihin. No, jos sähkön hintakin jatkaa nousuaan niin että ei taas toisaalta ole enää varaa hehkuttaa kovin usein uunia eli leipominen saa jäädä vähemmälle. Ei siitä kyllä sähköä säästämällä jää enempää rahaa pillereihin, mutta ehkä kolesteroliarvot kiittävät. Ja painokin laskee.

Kyllä on edessä ankea elämän ehtoo. Toisaalta en tunne itseäni yhtään erilaisemmaksi kuin ennen lääkärin viestiä. Aloitin juuri uuden ammatin opiskelun juuri eikä eläkkeelle ole kiirettä. Katsoin myös joutessani, että sinä vuonna, kun synnyin, elinikäodotteeni oli 73 vuotta 6 kuukautta. Eli jos jaksan kitkutella vielä reilun 10 vuotta, olen saavuttanut tavoitteeni. Toivottavasti minun ei siihen mennessä tarvitse luopua ihan kaikista paheistani. Jos pitää, niin minusta tulee kiukkuinen, tyytymätön pieni akanpahanen. Mutta paheeton. Ja laiha/pilleritön, toivottavasti.

Kristiina