Translate

Hae tästä blogista

perjantai 23. joulukuuta 2022

Aatonaaton tunnelmia

Christmas baking
Aatonaaton iltana on vähitellen aika alkaa luoda tunnelmaa tuleville päiville. Miten teillä kaikilla ovat jouluvalmistelut sujuneet? Itse olen mielestäni hyvässä vaiheessa. Joulusiivous ja koristelu valmistuivat viime viikolla, viimeiset valot tuli ripustettua ja tontut hyppäsivät pöydille ja seinille viime viikonloppuna. Minulla alkoi loma eilen ja aamuisen hammaslääkärikäynnin jälkeen aloitin joululeffojen välissä joulunpyhien ruokien valmistelun. 
 
Joulupöytääni kuuluu tietysti perinteisiä ruokia, mutta yritän saada mukaan myös joka vuosi jotain uutta. Laatikot ovat valmiina pakkasessa ja jääkaapissa odottamassa paistoa. Koska en ole kinkun ylin ystävä ja joka vuosi on vaikeata löytää pientä kinkkua, joka ei olisi valmiiksi kypsytetty, päädyin tänä vuonna valitsemaan liharuoaksi possun sisäfileen, jonka glaseeraan paiston aikana hehkuviini-omenaglaseerauksella. Kerron sitten aaton jälkeen, miten siinä onnistuin.

Laitan alkupalapöytään, kuten aiemminkin, lihaleikkeleitä ja juustoja. Leipänä ovat tänä vuonna itse marraskuussa leivotut karjalanpiirakat, marttojen myyjäisistä ostettu joululeipä (saaristolaisleivän tyyliin), hapankorput, kala-tomaattihyrrät ja uutuutena juustokierteet. Kierteitä voi dipata joko toiseen joulupöytäni uutuuteen, punajuurihummukseen tai syödä aattoiltana glögin kanssa TVtä katsellessa.

Juustokierteet 18 kpl

Cheese twists
3 kpl voitaikinalevyjä
1 kananmuna
1,5 tl savupaprikajauhetta
50 g juustoraastetta (voimakasta kuten parmesaani tai cheddar)
n. 0,5 dl seesaminsiemeniä

Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaisesti ja kauli ne ohuemmiksi.
Voitele levyt kananmunalla ja ripottele päälle savupaprikajauhetta, seesaminsiemeniä ja juustoraastetta. Painele päällisiä hieman kiinni taikinalevyihin. Nosta levyt leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
Leikkaa levyt 1-2 cm paksuisiksi suikaleiksi pitkän sivun suuntaisesti. Nosta suikaleet jääkaappiin (tai parvekkeelle) n. 15 minuutiksi, kylmästä taikinasta saat napakammat kierteet.
Kierrä suikaleet molemmista päistä eri suuntiin kierteelle. Harvenna hieman suikaleiden väliä pellillä nostamalla n. puolet (joka toisen) toiselle, leivinpaperilla päällystetylle leivinpellille. Paista suikaleet 225 ºC uunissa keskitasolla n. 12 min.
 

Punajuurihummus

beetroot hummus
1 iso punajuuri
1 pkt (380/230 g) kikherneitä
0,5 sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
2 valkosipulinkynttä
1 rkl tahinia
0,5 di öljyä
 
Paahda punajuuri kokonaisena 180 ºC uunissa kypsäksi (n. 1 h). Anna jäähtyä, kuori ja leikkaa paloiksi (myös keitetty punajuuri käy). Valuta kikherneet. Purista sitruunasta mehu ja murskaa valkosipulin kynsi.
Lisää kaikki hummuksen ainekset öljyä lukuun ottamatta kulhoon ja soseuta ne blenderissä tai sauvasekoittimella hienoksi soseeksi.
Lisää öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Siirrä hummus tarjoiluastiaan.
 
Myös kalatarjontaan tein tänä vuonna muutoksia. Tiedättehän vanhan kunnon sillilautasen? Jätin tänä vuonna pöydästä pois rosollin. Halusin kuitenkin jotain samantyylistä pöytään, kun satuin viime viikonloppuna katsomaan K-kaupan sivuilta suoran kokkauslähetyksen, jossa tehtiin tällainen sillilautanen. Koska omaan makuuni silli sopii vain maustekastikkeessa uusien perunoiden kanssa, vaihdan sillin tilalle savustettujen silakoiden lihan. Muuten käytin tuota reseptiä 
Toinen vaihto oli lohen tarjoaminen. Tavallisesti syön lämminsavulohta jossain muodossa, mutta löysin loppusyksystä lehdestä reseptin lohitartarille, joka tehtiin graavilohesta. Leikkasin ostamastani tarjouslohesta valmiiksi siivut pakkaseen, pikagraavasin ne tänä aamuna (jätin sitruunamehun pois) ja tein tartarin maustumaan. Lisäksi huomasin Strömsön joulukalaohjelmasta, että sipulin lisääminen annokseen lyhentää sen säilymisaikaa, joten punasipulihakkeluksen tarjoa tässä tapauksessa erillään.

Limoncello-lohitartar

Limoncello salmon tartar
150 g graavattua lohta
1 rkl ruohosipulia hienonnettuna
1 rkl tilliä hienonnettuna
0,5 rkl öljyä
1,5 rkl limoncello-likööriä tai sitruunamehua
ripaus mustapippuria
Lisäksi:
0,5 pientä punasipulia 
(sitruunankuorisuikaleita)

Pienennä graavilohi veitsellä. Kuori ja hienonna punasipuli. Pienennä tilli ja ruohosipuli.
Sekoita lohi, yrtit ja öljy keskenään. Mausta sitruunaliköörillä ja mustapippurilla, tarkasta suola.
Anna maustua (min. 0,5 h). Koristele annos halutessasi sitruunankuorisuikaleilla ja tarjoa punasipulihakkelus erilliseltä astialta lisättäväksi tartariin.
Alkuperäinen resepti: Jouluherkut-lehti 2/22

Joululeivonnan hoidin pois alta jo alkuviikosta vapaapäivänäni. Listalla olivat tietysti perinteiset joulutortut ja piparit. Tosin piparit kuorrutin tänä vuonna marmorikuorrutteella. Tarkoitus oli kokeilla sitä vaan osaan pipareista, mutta tuolla tavalla koristeleminen oli niin hauskaa, että loppujen lopuksi kaikki piparit tuli koristeltu tällä minulle uudella menetelmällä. Lisäksi ihastukseni luumu-kanelirahkaan inspiroi minut tekemään joulupöytään juustokakun siitä. Kuvassa kakku on vielä ilman koristeita, sillä itse koristelun teen vasta huomenna.

Luumu-kanelijuustokakku

Plum cinnamon cheesecake
Pohja:
130 g joulupipareita
70 g voita
Täyte:
4 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
2 prk (á 200 g) luumu-kanelirahkaa
1 rkl luumumarmeladia
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
4 rkl luumumehua tai glögiä

Vuoraa Ø 20 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja suojaa reuna reunakalvolla tai leivinpaperilla. 
Murskaa pohjaa varten piparit esim. kaulimella hienoksi muruksi. Sulata voi ja kaada se piparimurujen sekaan, sekoita hyvin. Painele muruseos tiiviisti irtopohjavuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. 
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka, luumumarmeladi, kaneli ja vaniljasokeri ja vatkaa vielä hetki, kunnes aineet ovat tasaisesti sekoittuneet.
Kuumenna mehu/glögi melkein kiehuvaksi. Purista liivatteista pois ylimääräinen liotusvesi ja sulata ne kuumaan nesteeseen. Anna liivateseoksen jäähtyä n. kädenlämpöiseksi. Sekoita seos täytemassan joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten.
Lusikoi täyte irtopohjavuokaan piparipohjan päälle ja tasoita pinta. Anna kakun hyytyä jääkapissa useampi tunti, mieluummin yön yli. Koristele juuri ennen tarjoamista.

Kun leipomukset oli saatu valmiiksi, minulla oli illalla vielä aikaa tehdä karkkikepeistä, vaahtokarkeista ja suklaasta kivoja vaahtokarkkikeppejä.

Nyt, kun kaikki on valmiina niin pitkälle kuin mahdollista, on aika ottaa rennosti.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)