Translate

Hae tästä blogista

torstai 29. syyskuuta 2022

3 kissakertomusta

 Näissä 3 kirjassa pääosassa seikkailee kissa/kissat.

Tarinassa Alfie - Kissa kynnyksellä (Rachel Wells) nuori poikakissa on elänyt pienestä pitäen iäkkään Margaret-rouvan ja tämän vanhan, jumaloidun Agnes-kissan kanssa. Agnes on menehtynyt jo aiemmin vanhuuttaan ja kirjan alussa myös Margaret on kuollut. Margaretin tytär miehineen aikoo panna Alfien löytöeläinkotiin. Alfie saa kuitenkin naapurin kissalta kehotuksen etsiä itselleen uusi koti. Niin kissapoika lähtee ulos pelottavaan, julmaan maailmaan etsimään itselleen uutta omistajaa tai oikeammin, kuten hän matkan varrella päättää, useampaa uutta omistajaa. Aikansa seikkailtuaan Alfie saapuu Edgar Roadille ja toteaa, että siellä on useita vuokrattavaksi tai ostettavaksi tarjottuja taloja. Yhteen, no.78, kannetaan parhaillaan tavaroita sisään ja talossa on kissanluukku. Näin Alfie kohtaa kiltin, siistin ja onnettoman Clairen ja löytää ensimmäisen kotinsa. Myöhemmin, tutustuttuaan ensin hieman vanhempaan tyttökissa Tiikeriin ja tämän kautta kulmakunnan kissoihin, Alfie löytää itselleen lisäkodit no.46 Jonathanin luota sekä no. 22, jonka kahdessa vuokra-asunnossa asuvat toisessa nuoripari Matt ja Polly uuden vauvansa kanssa ja toisessa puolalaisperhe Thomasz ja Franceska 2 pienen poikansa kanssa. Yhteistä kaikille näille asukkaille on paitsi se, että he pitävät Alfiesta (no, Jonathan ja Polly eivät aluksi, mutta Alfie osaa ilmeensä ja eleensä saadakseen heidätkin lämpenemään) myös se, että jokaisella on jotain murheita. Alfie pitää tehtävänään auttaa jokaista ja saada heidän elämänsä kuntoon. Kissa tuo perheittensä elämään iloa ja lohtua. Alfien auttamiskeinot ovat joskus hieman kyseenalaisia ja välillä jopa kissalle hengenvaarallisia, mutta kuin ihmeen kaupalla ne aina tuottavat halutun, hyvän lopputuloksen. Onhan hänellä apunaan uskollinen, viisas ja rauhallinen Tiikeri ja muut kissajengiläiset ja tilanteen niin vaatiessa myös hänen ihmisensä.
Helmet lukuhaaste kohdat 3, 6, 7, 8, 31, 37, 38, 43

Alfien seikkaluja ihmistensä parissa jatkaa Alfie - Samettitassuinen ystävä (Rachel Wells). Thomasz ja Francesca poikineen ovat avanneet oman ravintolan ja muuttaneet hieman kauemmaksi Edgar Roadilta, mutta kuuluvat yhtä lailla edelleen Alfien perheisiin kuten myös Claire ja Jonathan sekä Matt ja Polly perheineen. Yllättäen Edgar Roadille muuttaa uusi, salaperäinen perhe - isä, äiti, ja teini-ikäiset tytär ja poika. Miksi he muuttavat tavaransa ja itsensä taloon yöllä, eivät juuri näyttäydy ulkona ja pitävät verhot suljettuna koko ajan? Valitettavasti naapurien kyttääjäperhe Goodwinit Lohi-kissoineen on varma, että uudet naapurit ovat rikollisia ja yrittää savustaa heidät ulos naapurustosta. Alfien on saatava selville heidän salaisuutensa ja autettava heitä. Tutkiessaan Snellin perhettä Alfie kohtaa perheen kissan, sähisevän ja äkäisen mutta ah niin kauniin lumivalkoisen tyttökissan, Lumipallon. Alfien rakastuu päätä pahkaa ja päättää auttaessaan ja salaisuuksia selvittäessään myös valloittaa kaunottaren sydämen. Alfien toimintatavat vaan aiheuttavat hänelle joitakin hyvin noloja tilanteita. Vielä hankalampaa on, ettei Tiikeri tunnu olevan lainkaan hyvillään Alfien ihastumisesta toiseen tyttökissaan. Samaan aikaan Alfien on edelleen pidettävä huolta jo tutuista omistajaperheistä.
Nämä kaksi toistaiseksi suomennettua Alfie-kirjaa valloittivat minut täysin. Kirjat on kirjoitettu kertojan eli Alfien näkökulmasta korostaen kissojen ominaispiirteitä ja oletettua kissanäkökulmaa elämään. Alfie myös ymmärtää ihmisten puhetta mutta ei onneksi sentään osaa lukea tai puhua kuin kissaa. Kirjat käsittelevät ihmisiä koskevia ajankohtaisia aiheita (mm. yksinäisyys, yhteensopimattomuus, koulukiusaaminen, masennus jne.) ja samalla kissamaisia asioita kuten Alfien rakastuminen, ystävyys kissojen kesken ja sekä kissojen että ihmisten ilkeys lajitovereitaan kohtaan. Jos pidätte eläimien maailmaa käsittelevistä kirjoista, lukekaa ihmeessä nämä kirjat. Itse ihastuin Alfieen niin paljon, että luin samaan syssyyn vielä suomentamattomat 5 osaa Alfien seikkailuista englanniksi.
Helmet lukuhaaste kohdat 3, 7, 31, 37, 38, 43, 49

Nalan maailma
(Dean Nicholson) sen sijaan ei ole fiktiivinen kissatarina vaan aivan tosikertomus miehen ja löytökissa polkupyöräretkestä pitkin maailmaa. Kolmikymppisen Dean Nicholcon on skotti, jonka elämä on ollut harhailevaa ja levotonta kolmikymppiseksi asti. Tilapäisiä töitä, asumista kotona, alkoholia ja muuta sekoilemista. V. 2018 hän päättää hakea ryhtiä elämäänsä ja lähtee kiertämään maailmaa polkupyörällä. Hän matkustaa aluksi ystävänsä kanssa, mutta miesten tiet eroavat ja Dean jatkaa matkaa yksin. Keskellä Bosnian vuoristoa hän löytää nälkäisen kissanpennun, jota ei raaski jättää yksin keskelle ei-mitään ja ottaa pennun mukaansa löytääkseen sille kodin tai paikan jostain. Kissa viihtyy hyvin matkaamassa Deanin repussa, joten saadakseen kissan eläinlääkärille ja sijoitukseen, mies salakuljettaa Nalaksi nimeämänsä kissan Montenegroon, jossa järjestetään kissan rokotukset ja paperiasiat kuntoon. Koska Nalasta huolehtiminen tuo väistämättä sitä kaivattua ryhtiä ja tasaisuutta sekä velvollisuudentuntoa Deanin elämään, hän jatkaa matkustamista Nala uutena matkakumppaninaan. Matkan aikana molemmat sairastuvat vuoron perään vakavasti, mutta pitävät myös toisistaan huolta toipumisten aikana. Dean kirjoittaa kumppanusten seikkailuista netissä ja vähitellen parivaljakosta tulee yhä tunnetumpia jopa niin pitkälle, että heitä aletaan kutsua kylään ja erilaisiin tilaisuuksiin. Matkan varrelle osuneista tilaisuuksista Dean valitsee sellaiset, joiden avulla voi tehdä hyvää ja auttaa.  
Kirja sekä itkettää että naurattaa. On kiva seurata kirjan sivuilta, miten mies ja kissa hiljalleen kiintyvät toisiinsa ja tukevat toisiaan matkan varrella. Samoin on ihanaa huomata kuinka joskus on niin hyvä onni, että löytää ihmisiä, jotka pyyteettömästi auttavat sekä toisia ihmisiä että eläimiä. Samalla tämä on kasvutarina siitä, miten "hällä väliä"-tyyliin elänyt mies kasvaa vastuuntuntoiseksi aikuiseksi. Tämän kirjan parivaljakon seikkailuosa päättyy koronan aiheuttamiin rajoituksiin, mutta parivaljakon matka ei suinkaan katkea lopullisesti. Deanin ja Nalan matka jatkuu edelleen ja heitä voi seurata Instagramissa ja YouTubessa.
Helmet lukuhaaste kohdat 3, 6, 7, 8, 11, 16, 22, 26, 31, 34, 37, 38, 43

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)