Translate

Hae tästä blogista

sunnuntai 25. syyskuuta 2022

Sieniretki Petsmossa

Olin eilen Petsmossa Vaasan Ladun järjestämällä sieniretkellä. Mukana matkassa oli jälleen sieniasiantuntija Matti Kyröläinen kertomassa näkemistämme sienistä. Paikka ja reitti oli kaikille matkassa olleille, myös Ladun porukalle, uusi ja ennen käymätön. Reitillä olleiden opasteiden ja kartan avulla vetäjämme valitsivat meille reitin.
Matkan varrella tuli vastaan uusia ja vanhoja tuttavuuksia. Tässä hieman saalista retkeltä.

Jonkin verran toin kotiin pannulle laitettavaa ja käsiteltävää. Sen verran, että pari iltavoileipää voi päällystää sienipaistoksella.

Voitatti (takana) ja lehmäntatti
Kuusilahokka (vasemmalla) ja koivunkantosieni


Kuviin pääsi myös pari jännää mutta syömäkelvotonta sientä.

Rustonupikka (hyytelösieni)
Piispanhiippa

Myös eläinkunnan edustajista, osa puisina, piti ottaa kuvia

Tuo iso öttiäinen, joka poseerasi taukopaikan kaiteella, on runkohaapsanen.

Tässä vielä kartta reitistä, jonka kuljimme. Muutamalla joukkomme jäsenellä oli ranneke, joka mittasi kuljetun matkan ja loppusummaksi tuli reilu 7 km.

Päivän aikana saimme raitista ilmaa ja liikuntaa yllin kyllin, mutta matkan sieniretkiosuus jäi surkeaksi. Ensinnäkin alueella oli erittäin vähän näkyviä sieniä ja niistäkin suurin osa oli myrkyllisiä pulkkosieniä. Lisäksi kahta viimeistä kilometriä lukuun ottamatta koko kävelyreitin polku oli niin kivikkoinen ja juurakkoinen, että vaikka sieniä olisi ollutkin ei niitä olisi voinut katsella polun ympäristöstä. Koko huomio kun piti kaiken aikaa kiinnittää jalkoihin ja siihen, mihin astui. Eli ainakin tämä reitti paria viimeistä kilometriä lukuun ottamatta oli täysin sienestykseen sopimaton. Tosin aina lepotaukojen aikana ne, jotka olivat sienikorin sijasta ottaneet mukaan poimurin ja marja-astian, keräsivät oikein hienon puolukkasaaliin alueelta. Ja jos olisimme olleet liikkeellä reilua kuukautta aikaisemmin, loppupätkältä olisi kerännyt mukaansa hienon tattisaaliin. Nyt suurin osa tateista oli jo ylikasvaneita.

Vaikka päivä oli mukava ja oli hienoa viettää aikaa metsässä liikkuen, tälle reitille en enää toista kertaa lähde.

Kristiina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tervetullut :)