Translate

Hae tästä blogista

tiistai 28. helmikuuta 2023

Koti - Home

 
Home

Niin pitkä on matka, ei kotia näy,vaan ihana enkeli vierellä käy.
- Suojelusenkeli, sanat Immi Héllen

 

Lisää kuvia aiheesta täällä:

Pieni Lintu - MakroTex challenge image-in-ing: weekly photo linkup

sunnuntai 26. helmikuuta 2023

Sienimureketta ja puuroa

Lihamureketta on kiva ja helppo tehdä aina välillä. Pelkkä lihaklönttikin riittää, mutta yleensä laitan omaani kerroksen jotain väliin. Nyt valitsin sienet, koska niistä sai saman tien sekä täytteen että kastikkeen. Yleensä tapaan käyttää jauhelihan kanssa sipulikeittoaineksia. Nyt olin Martoissa saanut kokeiltavaksi mukaan pussin lihapulla-aineksia, joten päätin käyttää sen murekkeeseeni.
 

Sienilihamureke

Mushroom meatloaf
700 g nauta-sikajauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 pss lihapulla-aineksia
1 kananmuna
suolaa, mustapippuria, paprikajauhetta
sienimuhennosta
 
Silppua sipuli ja murskaa valkosipulinkynsi. Kuullota sipulia miedolla lämmöllä öljyssä n. 10 min. Lisää kuullotuksen loppuvaiheessa sekaan valkosipulimurska. Jäähdytä
Sekoita lihapulla-ainekset pussin ohjeen mukaan veteen ja anna turvota. Lisää jauheliha, sipuliseos ja kananmuna. Sekoita tasaiseksi massaksi. Mausta tarpeen ja makusi mukaan.
Öljyä leipävuoka kevyesti. Lusikoit vuoan pohjalle reilu puolet mureketaikinasta. Tee taikinaan matala syvennys sienimuhennosta varten niin, että työnnät taikinaa keskeltä reunoille.. Kun olet lusikoinut uraan sienimuhennoksen, lusikoi päälle loppu taikina. Paista mureke 200 ºC uunin alakeskitasolla n. 40 min. Voit lopuksi nostaa uunin lämpötilaa ja nostaa murekkeen grillivastusten alle hetkeksi, jos haluat siihen kauniin ruskean pinnan.

Sienimuhennos/kastike

Mushroom sauce
3 dl pakastettuja suppilovahveroita
1 dl kuivattuja herkkutatteja + 2 dl vettä
2 tl öljyä
1 sipuli
3 rkl öljyä
3 rkl vehnäjauhoja 
0,5 tl curryjauhetta
kuivattujen sienten liotusliemi 
4 dl ruokakermaa
suolaa, valkopippuria

Laita kuivatut sienet likoamaan n. 1-2 h ennen kastikkeen tekoa.
Silppua sipuli.
Laita pannulle öljy ja hauduta sipulia siinä n. 10 min. Siirrä sipulit syrjään odottamaan.
Siivilöi liotetut, kuivatut sienet, ota liotusneste talteen. 
Laita pannulle pakastetut, sulatetut suppilovahverot ja liotetut sienet ja anna paistua hetken, jotta ylimääräinen neste haihtuu. Lisää joukkoon sipulit, 3 rkl öljyä, vehnäjauhot ja curryjauhe. Anna paistua, kunnes jauhot saavat hieman väriä.
Vispaa joukkoon sienten liotusliemi. Vispaa, kunnes seos on tasaista, möykytöntä. Lisää ruokakermaa n. 1 dl koko ajan vispaten, kunnes sinulla on haluamasi paksuinen sienimuhennos. Mausta suolalla ja pippurilla.
Lusikoi n. 1/3-1/2 muhennoksesta murekkeen väliin. Nosta muhennos takaisin liedelle ja vispaa joukkoon loppu ruokakerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Näin lopusta muhennoksesta syntyy kastike annokselle.

Tällä kertaa en leiponut mitään. Mutta aamupuuroksi/jälkiruoaksi vatkasin appelsiineistä vispipuuron.

Appelsiinivispipuuro

Whipped orange semolina pudding
3 appelsiinia
8 dl vettä
0,7 dl sokeria
1 dl mannasuurimoita
2 tl vaniljasokeria 

Pese appelsiinit hyvin ja raasta kuoriraaste kattilaan.
Kuori appelsiinit veitsellä (kaikki valkoinen pois) ja pilko appelsiininliha 4 osaan. Laita palat kattilaan.
Lisää vesi ja anna poreilla hiljalleen 10 min.
Siivilöi liemi ja paseeraa appelsiinit siivilän läpi.
Nosta liemi takaisin hellalle ja anna kiehahtaa uudelleen. Sekoita joukkoon ohuena nauhana mannaryynit koko ajan vispaten. Anna kiehua hiljalleen välillä vatkaten n. 10 min. Nosta kattila hellalta ja lisää vaniljasokeri.
Anna seoksen jäähtyä n. kädenlämpöiseksi.   Vatkaa kylmäksi ja kuohkeaksi 10-15 min.

Kristiina



torstai 23. helmikuuta 2023

Nuorisomusikaali ja sirkus oopperassa

Viime lauantaina pääsin Vaasan pääkirjaston Draama-saliin katsomaan nuorisomusikaalia Mysteria. 

Musikaalissa esiintyivät Vaasan taiteen perusopetuksen TaiKonin ja Rokkikoulun 13-16 -vuotiaat oppilaat. Tarinan käsikirjoitus on Ann-Luise Bertellin ja se käsittelee 13-vuotiasta Tandraa, joka on menettänyt äänensä, vain hänen pehmolelunsa Morris kuulee enää Tandraa. Tyttö palkkaa 2 etsivää etsimään kadonneen äänensä ja nelikko matkaa aikakoneella Tandran menneisyyteen alkaen 6-vuotiaasta ja jatkaen vähitellen takaisin nykytilanteeseen. Näyttelijät olivat TaiKon teaterkons 4 oppilaita, tanssijat TaiKon nykytanssi 6 ryhmästä ja soittajana oli Rokkikoulun bändi. Esityksessä puhuttiin sekä suomea että ruotsia, joten molemmankieliset pysyivät mukana ja sen kesto oli n. 50 min.
 

Esitys oli nautinnollinen, oli ihanaa nähdä näin paljon lahjakkaita alueen nuoria esiintymässä.

Sunnuntain spektaakkeista taas vastasi TV. Sunnuntaina näytettiin taltiointi viime vuoden lopulla Kansallisoopperassa esitetystä Circopera 2.0. Olin ällikällä lyöty tästä yhdistelmästä oopperaa, tanssia ja sirkusta, tämän nähtyäni en enää koskaan nimitä oopperan esityksiä vain pönöttäväksi kirkumiseksi. Mukana esityksessä olivat oopperan laulajat ja orkesteri, kansallisbaletin tanssija ja lukuisa määrä mitä erilaisimpia akrobaatteja ja tietysti illusionisti. Puvustus ja meikkaus olivat moderneja, laulajat eivät antaneet minkäänlaista vaikutelmaa pönäköistä oopperaesiintyjistä ja temput olivat henkeäsalpaavaa taiturointia, joihin oopperamusiikki sopi oivallisesti. Harmittaa vain, että tällainen yhdistelmä, joka oli todella yllätyksellistä taiteen tykitystä, on ollut livenä nähtävissä ainoastaan Helsingissä. Kunpa tällaisen esityksen pääsisivät muuallakin asuvat näkemään näyttämöllä.


Kristiina

tiistai 21. helmikuuta 2023

sunnuntai 19. helmikuuta 2023

Herneblinejä, salaattia ja hunajapomeloa

On laskiaisviikon aika. Perinteisesti syön laskiaisen aikoihin hernekeittoa ja blinejä. Tämä vuonna rokka ei houkuttanut joten päätin yhdistää näitä ruokaperinteitä ja tehdä blinejä, joihin upottaisin tuoreita herneitä. Näiden lettujen kanssa voisi syödä kalasta tehtyä tahnaa. Harkitsin ensin savukalaa (savusilakoita tai kaupan savuhaileja), mutta päädyin yksinkertaiseen tonnikalaan. Käytin tällä käytin valmiiksi maustettua tonnikalaa, mutta perustonnikala ja hieman lisää sitruunan- tai limenmehua reseptiin ajaa saman asian.

Herneblinit

2,5 dl maitoa
2 tl kuivahiivaa
0,86 dl vehnäjauhoja
2,5 dl olutta
2 dl tattarijauhoja
0,9 dl vehnäjauhoja
200 g pakasteherneitä
0,25 tl suolaa
2 kananmunaa
mustapippuria
Paistamiseen:
kirkastettua voita (n. 150 g) tai voi-öljyseosta

Sulata pakasteherneet.
Lämmitä maito 42 ºC. Sekoita keskenään kuivahiiva ja vehnäjauhot ja vatkaa ne maidon sekaan. Lisää lopuksi olut. Anna seoksen hapattua huoneenlämmössä yön yli.
Soseuta sulaneet herneet sauvasekoittimella.
Vispaa hapattuneen seoksen joukkoon loput jauhot, suola ja hernesose.
Riko kananmuna ja erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vispaa keltuaiset blinitaikinan joukkoon. 
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Nostele vaahto lopuksi blinitaikinan sekaan esim. nuolijalla.
Paista blinit blini- tai paistinpannulla, kunnes kaikki taikina on käytetty. Tarjoile tonnikalatahnan kanssa.

Tonnikalatahna

1 prk (185 g) tonnikalaa limellä ja pippurilla
1 pieni punasipuli
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 dl (kevyt)majoneesia
1 tl sitruunan mehua
tilliä maun mukaan
suolaa, valkopippuria

Silppua sipuli. Valuta tonnikala ja hienonna se haarukalla.
Sekoita ainekset kulhossa. Mausta tillillä, suolalla ja valkopippurilla. 

Ostin joku aika sitten tarjouksesta katkarapuja ja nyt oli sopiva aika tehdä niistä salaattia. Sydänsalaattia käyttäen salaatti sopi vielä viime viikon ystävänpäiväteemaan.

Katkarapusalaatti

Sydän- tai pikkusalaattia
1 avokado
0,5 limen mehu
1 mango tai valmiita mangokuutioita
180 g katkarapuja
200 g salaattijuustokuutioita
1 valkosipulin
kynsi
1/3 mietoa punaista chiliä tai ripaus chilihiutaleita
mustapippuria, suolaa
3 tl öljyä

Kuutioi avokadon liha kulhoon ja purista päälle limen mehu. Kuutioi mangon liha kulhoon.
Sulata ja valuta katkaravut. Valuta salaattijuustokuutiot. Lisää molemmat kulhoon. 
Murskaa valkosipulin kynsi ja lisää murska kulhoon. Poista chilistä siemenet ja pilko liha. Lisää kulhoon.
Mausta salaattiseos suolalla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon öljy ja sekoita.
Irrota salaatista 1-2 lehteä Veneeksi. Lusikoi päälle katkarapuseosta. 

Tämä vuonna valitsin uudeksi sitrushedelmätuttavuudekseni hunajapomelon. Sen verran, mitä siitä luin, se sopisi mieluummin salaattihedelmäksi, koska isossa pomelossa ei ole juurikaan mehua käytettäväksi. Päätin kuitenkin yrittää sen käyttöä leivontaan ja kokemukseni vahvisti alkuperäisen väittämän. Reilun kilon painoisesta pomelosta tirahti 0,5 dl mehua. Tarvittiin applesiinimehua auttamaan taikinani teossa.

Hunajapomelo-valkosuklaapalat

Pohja:
185 g voita tai margariinia sulatettuna
1 pomelon kuoriraaste
160 g sokeria
3 kananmunaa
165 g vehnäjauhoja
3 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
3 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
1,25 dl pomelon mehua (tai pomelon+appelsiinin mehua)
1 dl maitoa
Kuorrute:
250 g valkosuklaata
0,9 dl kermaviiliä
pomelon tai appelsiinin kuoriraastetta

Vuoraa 20 x 20 cm vuoka leivinpaperilla.
Vatkaa sekaisin sulatettu rasva, pomelon kuoriraaste, sokeri ja kananmunat. 
Sekoita erillisessä kulhossa vehnäjauhot, maissitärkkelys, leivinjauhe ja suola.
Sekoita erillisessä astiassa maito ja mehu (maito juoksettuu).
Lisää kuiva-aineiden sekaan osissa hiljalleen vuoroin rasvaseosta ja maito-mehuseosta. Yritä sekoittaa aineet sekaisin niin, ettei taikinaan jää paakkuja. Älä ylisekoita. 
Lusikoi taikina vuokaan, anna seistä tasaantumassa n. 10 min.
Paista pohjaa 180 ºC uunissa alakeskitasolla 25-30, kunnes keskusta sitä kevyesti painettaessa palautuu ennalleen. Jäähdytä pohja.
Sekoita kuorrute. Paloittele suklaa. Kuumenna kermaviili kattilassa. Nosta kattila pois levyltä ja kaada suklaat kermaviilin joukkoon. Sekoittele seosta, kunnes suklaa on sulanut. Kaada kuorrute vuokaan pohjan päälle. Ripottele pinnalle pomelon tai appelsiini kuorilastuja/raastetta. Anna jähmettyä jääkaapissa. Paloittele lopuksi kakku.

Kristiina