Translate

Hae tästä blogista

sunnuntai 12. helmikuuta 2023

Ystävällistä laskiaista, silakkaa ja kukkakaalia

Ensi viikolla vietetään ystävänpäivää ja heti perään laskiaista. Koska en välitä tehdä kahta erää leivottavaa niiden kunniaksi, yhdistin päivät yhteen leivottavaan. Tuotoksia yhdestä taikinasta syntyi 8 kpl.
 

Ystävälliset laskiaisdonitsit

Friendly shrovetide donuts
Taikina:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
0,25 tl suolaa
0,5 dl öljyä
150 g jogurttia
1 kananmuna
Kuorrute:
0,5 ps Dr. Oetker Icing and Frosting-kuorrutetta
n. 1,5 rkl vettä
Täyte:
mantelimassaa:
50 g mantelijauhoa
50 g tomusokeria
n. 1,5 rkl kermaa
2 tippaa karvasmanteliesanssia
hilloa
kermavaahtoa:
2 dl kuohukermaa (./. mantelimassaan käytetty kerma)
2 rkl sokeria
2 tl vaniljakreemijauhetta

Sekoita kulhossa taikinan kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon öljy, jogurtti ja muna ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina pursotinpussiin.
Öljyä donitsipellin kolot (käytin tällä kertaa sydämenmuotoisten sonitsien donitsipeltiä). Pursota taikinaa koloihin sen verran reilusti (melkein pintaan asti), että uunissa kohotessaan taikina peittää reikäkohdan. Paista 200 ºC uunin alakeskitasolla n. 10 min. Jäähdytä.
Sekoita kuorrute ja kastele jäähtyneet donitsit kuorrutteessa (kuorruta alapuoli, jotta päälle kohonnut, reiätön puoli jää pohjaksi). Nostele kuorrutetut donitsit ritilän päälle hyytymään (n. 30 min).
Sekoita mantelimassa (myös kaupan mantelimassa käy hyvin).
Halkaise donitsit vaakatasossa leipäveitsellä, varo kuorrutetta.
Annostele donitsin pohjapalan (ei reikää) päälle hilloa tai muotoile sille mantelimassa.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaahdotuksen lopussa sokeri ja vaniljakreemijauhe, vatkaa napakka vaahto. Lusikoi kermavaahto pursotinpussiin ja pursota se hillon/mantelimassan päälle. Nosta donitsien päälle kannet. Saat lisätäytettä, kun pursotat reikään hieman kermaa ja annostelet päälle hilloa tai mantelimassaa. Samalla syöjä tietää, kumpaa niistä on donitsin täytteenä.

Koska vielä ei ole laskiaisviikonloppu ja mieleni teki paistettuja silakoita, niitä piti laittaa. Koska olin hiljan syönyt perunasoselaatikkoa, päätin tehdä niiden kaveriksi muusin kukkakaalista perunan sijasta. Samalla valitsin aterian seuraksi yksinkertaisen porkkana-sipulisalaatin.

Porkkana-punasipulisalaatti

Carrot red onion salad
3-4 porkkanaa
1 iso punasipuli
balsamicoa tai punaviinietikkaa
1 rkl öljyä
suolaa ja mustapippuria

Raasta porkkanat raastimen karkealla terällä. Kuori sipuli, puolita se ja leikkaa viipaleiksi. Sekoita porkkanaraaste ja sipuliviipaleet kulhossa. Mausta salaatti balsamicolla, öljyllä, suolalla ja mustapippurilla.

Paistetut silakat

350-400 g silakkafileitä
1 dl ruisjauhoja
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
tilliä
1-2 kananmunaa
voi-ölyseosta tai voita

Riko muna lautaselle ja riko sen rakenne haarukalla. Annostele toiselle lautaselle ruisjauho, mausteet ja tilliä. Sekoita.
Lämmitä rasva suhteellisen kuumaksi (4-5) paistinpannulla. Pyöräytä silakkafileet ensin kananmunassa ja sitten ruisjauhossa. Paista kerralla pannuun sopiva määrä fileitä (ei liian täyteen) nopeasti ensin nahkapuolelta, sitten toiselta puolelta. Lisää paistojen välillä pannulle hieman rasvaa ja jatka, kunnes kaikki silakat on paistettu.

Kukkakaalimuusi

mashed cauliflower
reilun kilon painoinen kukkakaali
1 pieni sipuli
(2 rkl voita)
n. 1 dl ruokakermaa
ripaus muskottia
n. 100 g sulatejuustoa
suolaa, mustapippuria

Poista kukkakaalista lehdet, käytä hyväkuntoiset muusiin. Leikkaa kukkakaali paloiksi ja hienonna lehdet veitsellä. Silppua sipuli karkeiksi paloiksi.
Laita kukkakaalipalat ja sipuli kattilaan ja lisää vettä sen verrat, että palat peittyvät. Kiehauta ja keitä, kunnes kukkakaali on kypsää (15-20 min). Lisää keittämisen puolessa välissä joukkoon myös lehdet.
Soseuta kypsä kukkakaali sauvasekoittimella. 
Lisää soseeseen halutessasi voita ja ripaus muskottia. Sen jälkeen voit alkaa varovasti lisäilemään joukkoon kermaa ja sulatejuustoa pieninä erinä, kunnes juusto on sulanut ja sose on haluamasi paksuista. Mausta valmis sose suolalla ja mustapippurilla.

Munakastike

Egg sauce
3 kovaksi keitettyä kananmunaa 
3 rkl öljyä
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
suolaa, mustapippuria
 
Keitä munat, kuori ne ja hienonna haarukalla.
Lämmitä öljy kattilassa ja lisää vehnäjauhot. Älä käytä kovin korkeata lämpötilaa. Kypsyttele jauhoja kattilan pohjalla 5-10 min, älä ruskista niitä.
Lisää huoneenlämpöinen maito joukkoon 3-4 erässä. Sekoita kastike aina lisäysten välillä tasaiseksi käsivispilällä, näin kastikkeesta tulee tasainen, ei paakkuinen.
Kun kaikki maito on lisätty, anna kastikkeen kiehua hiljalleen, kunnes se paksuuntuu. Lisää kananmunamurut ja anna vielä kuplia hetken.  Mausta kastike.

Kristiina


torstai 9. helmikuuta 2023

Runeberg Pohjanmaan museossa

Runebergin päivänä viime sunnuntaina Pohjanmaan museossa oli järjestetty täsmäopastus triviaalikoulusta ja Runebergistä siellä ja sitä minäkin menin kuuntelemaan. Samalla sai myös kierrellä hetken opastuksen jälkeen muuallakin museon tiloissa ja kerrata sen Pohjanmaan osiota. Eikä tilaisuuden hintakaan halkaissut kukkaroa kun 5 eurolla sai sisäänpääsyn, pikaopastuksen ja tortun + teen/kahvin. 
                                                                        
Johan Ludvig Runeberg 1893





Saimme annoksen tietoa sekä triviaalikoulusta että Runebergistä siellä. Runeberg tuli Vaasaan kouluun v. 1815 ollessaan 11-vuotias. Tuohon aikaan triviaalikoulussa oli 4 luokkaa, joista jokainen kesti 2 vuotta. Koulupäivä alkoi klo 5.00 aamulla ja loppui klo 17.00 ja välissä oli 2 tunnin pituista taukoa. Keskiviikot ja lauantait olivat hieman lyhyempiä päiviä ja sunnuntaisin käytiin kirkossa, jonka jälkeen oppilailla oli kuulustelu saarnan sisällöstä. Opetuskielet olivat ruotsi ja latina ja suomenkielisten oppilaiden oli ensin opeteltava ruotsia. Käytössä olivat ensialkuun aapiset ja aakkostaulut ja onpa näytillä jopa vaasalaisen kirjapainon aapisen painolaatta.



Kuri koulussa oli ankara ja rangaistuksen saanut poika joutui hakemaan piiskaansa oksat itse ja punomaan ne letiksi. Lisäksi näytteillä on Runebergin aikaisen rehtorin pääkallopäinen kävelykeppi, jolla hänen kerrotaan joskus soimineen kurittomia oppilaita. Mutta ei kaikki koulunkäynnissä ollut pelkkää ulkoapänttäämistä, saarnoja ja rangaistuksia. Tämän näyttelytilan yhteydessä saa kuunnella lukuotteita Runebergin kirjeestä kotiin, jossa hän kertoo myös tovereidensa kanssa tekemistään kepposista. 



Runeberg valmistui triviaalikoulusta v. 1822. Hänellä oli kouluun tullessaan ollut hieman etulyöntiä siitä, että jo ennen muuttoaan Vaasaan hän oli opiskellut kotikaupungissaan Pietarsaaressa ja setänsä luona Oulussa, joten hän ei Vaasassa joutunut aloittamaan aivan perusteista ja olikin koko Vaasassa suorittamiensa opintojen ajan luokkansa parhaiden joukossa. 

Ehdin ennen kotiinlähtö hieman kierrellä muuallakin näyttelyssä ja näpsäistä muutaman kuvan. Kuvissa on muutama esimerkki siitä, mitä Pohjanmaalla ja Vaasassa on valmistettu aikojen kuluessa ja mistä elanto on saatu.


Kristiina

tiistai 7. helmikuuta 2023

Helmikuu - February

 Tulips

Helmikuu on tyttö tää, naurusuinen, kulkuspää.
- kuukausirunot Birgit-mummu

 

Lisää kuvia aiheesta täällä:

Pieni Lintu - MakroTex challenge image-in-ing: weekly photo linkup

perjantai 3. helmikuuta 2023

Runeberg, mandared, sipuli ja mustaherukka

Tämän Runebergin päivän reseptin löysin joskus K-Kaupan resepteistä ja laitoin sen talteen. Kun tänä vuonna piti hieman kiirettä oli hyvä aika yllättää itsensä viikonlopuksija juhlistaa Runebergiä. Alkuperäinen ohje oli tehty 25 x 20 cm vuokaan, mutta tein suunnilleen alkuperäisellä ohjeella käyttäen hieman pienempää vuokaa, joten kakkua jäi pätkä vieä erikseen nautittavaksi. Alkuperäiseen Runebergin torttuun, kuten tähänkin ohjeeseen, käytetään punssia. Itse olen aina käyttänyt mantelilikööriä ja käytän jatkossakin.

Runebergin tiramisu

Runeberg tiramisu
Pohjakakku:
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
130 g piparkakkuja murennettuna
2 dl mantelijauhetta
2 dl sokeria
200 g voita tai leivontamargariinia
3 kananmunaa
pari tippaa karvasmanteliaromia
1 dl maitoa
Kostutukseen:
1,5 dl kuumaa vettä
0,75 dl sokeria
1,5 dl mantelilikööriä, punssia tai laimeaa sitruunamehua
Täyte:
3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
3 rss (á 250 g) mascarponea
3 rkl  mantelilikööriä tai punssia
200 g vadelmahilloa
Päälle:
kaakaojauhetta, vadelmia
 
Tee kakku. 
Voitele ja korppujauhota 1,5 l leipävuoka.
Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin. Vatkaa sokeri ja rasva vaahdoksi. Sekoita kananmunat sokeri-voivaahtoon yksi kerrallaa hyvin vatkaten joka munan lisäyksen jälkeen.
Lisää massaan 3 erässä vuorotellen kuivia aineita ja maitoa. Sekoita tasaiseksi.
Levitä taikina leipävuokaan ja paista 200 ºC uunissa alakeskitasolla 45-50 min (kokeile tikulla, onko kakku kypsä). Jäähdytä kakku ja kumoa se.
Kun kakku on jäähtynyt, leikkaa siitä n. 1,5 cm paksuisia viipaleita.
Sekoita kostutusnesteen ainekset. Levitä 20 x 20 cm vuoan pohjalle kakkuviipalekerron (6 palaa). Kostuta viipaleet yhdeltä puolelta, käännä viipaleet ja kostuta toinenkin puoli.
Sekoita täyte. Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset eri astioihin. 
Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.
Sekoita mascarponet ja mantelilikööri/punssi keskenään. Vatkaa joukkoon keltuaisvaahto. Lisää sekaan lopuksi valkuaisvaahto ja nostele se muun massan joukkoon varovasti esim. nuolijalla.
Levitä vuokaan kostutetun pohjakerroksen päälle puolet vaahdosta ja kaikki vadelmahillo. Kostuta sen jälkeen toisen kakkukerroksen kakkupalat hyvin molemmin puolin kostutusnesteellä ja nostele ne täytekerrostel päälle. Levitä päällimmäiseksi toinen puoli vaahdosta. Anna tekeytyä jääkaapissa ainakin pari tuntia, mieluummin yön yli.
Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta ja koristele vadelmilla.
 
Sitrushedelmät ovat edelleen sesongissa, joten tällä kertaa ne eksyivät salaattiin. Kokeiluun pääsi uusi tuttavuus, mandared. Mandared on veriappelsiinin ja klementiinin risteytys. Ainoa pettymys oli, että vaikka hedelmän maku erosi klementiinistä niin sen liha ei ollutkaan punertavaa. Minä kun rakastan kaikkien verisitrusten punaista väriä, kun se osuu kohdalle.

Mandared-rucolasalaatti

Mandared rucola salad
rucolaa
2 mandaredia
1 pieni punasipuli
1 avokado
200 g fetajuustoa
suolapähkinöitä 
Kastike:
1 mandaredin kuoriraaste
0,6 dl mandaredin mehua
1 rkl hunajaa
0,6 dl öljyä
1 rkl persiljaa
2 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa, mustapippuria
 
Mittaa kastikkeen ainekset kannelliseen purkkiin ja ravista sekaisin. Anna maustua salaatin valmistamisen ajan.
Kuori ja lohko mandaredit, leikkaa lohkot puoliksi. Kuori punasipuli ja viipaloi sipulinpuolikkaat. Poista avokadosta siemen ja kuutioi sen liha. Kuutioi fetajuusto. Hienonna suolapähkinät (tai muut pähkinät) morttelissa.
Annostele rucolat kulhoon. Lisää joukkoon mandaredin palat, punasipuliviipaleet, avokado- ja fetakuutiot. Kaada päälle kastike ja sekoita hyvin.
Ripottele salaattiannoksen päälle suolapähkinärouhetta.
 
Sipuli-pekoniyhdistelmä on aina hyvää, varsinkin näin loskakeleillä.
 

Sipuli-pekoniquiche

Onion bacon quiche
Pohja:
125 g vehnäjauhoja
125 g graham-täysjyväjauhoja tai täysjyvävehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
125 g kylmää voita tai
leivontamargariinia
n. 3,5 rkl kylmää vettä
Täyte:
140 g pekonia
650 g sipulia
4 kananmunaa
2 dl juustokermaa 
1 dl ruokakermaa
suolaa, valkopippuria, muskottia
 
Leikkaa Ø25 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele+korppujauhota reunat.
Sekoita jauhot ja suola kulhossa.  Nypi joukkoon kuutioitu rasva. Lisää vettä sen verran, että taikinasta muodostuu pallo. Kääri pallo tuorekelmuun ja laita jääkaappiin jäähtymään n. 30 min.
Siivuta pekonit. Kuori ja viipaloi sipulit.
Kauli kylmä taikina niin suureksi levyksi, että se peittää irtopohjavuoan pohjan ja riittää reunoille. Nosta taikina vuokaan ja viimeistele reunat käsin. Nosta vuoka pakastimeen n. 30 min.
Nostele pekonisiivut kylmälle paistinpannulle, laita lämpö päälle ja paista pekoni rapeiksi. Nostele siivut reikäkauhalla talouspaperille valumaan.
Lisää paistinpannun pekonirasvalle sipuliviipaleet kuullottumaan keskilämmölle (3-4) ja kuullota niitä n. 15 min. Lisää lopuksi joukkoon pekonit ja jäähdytä seos.
Lämmitä uuni 180 ºC ja nosta piirakkapohja pakastimesta suoraan uuniin. Esipaista pohjaa n. 10 min.
Sekoita erillisessä astiassa keskenään munat, kermat ja mausteet. 
Nostele hieman jäähtyneen piirakkapohjan päälle sipuli-pekonitäyte. Kaada tasaisesti päälle muna-kermaseos. Paista piirakkaa 180 ºC uunin alakeskitasolla 40 min.

Kun kerran uuni oli lämpimänä, niin sinne oli hyvä lykätä jälkiruokaa varten vielä jälkiruokapiirakka.
 

Mustaherukkapiirakka

Blackcurrant pie
Pohja:
1 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaura- tai vehnäleseitä tai kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta 
1 dl rypsiöljyä
1 dl vaniljajogurttia
1 kananmuna
Täyte:
300 g mustaherukoita (jäisiä)
200 g maustamatonta rahkaa 
(n. 1 dl vaniljajogurttia, jos sitä jäi yli pohjataikinasta)
1 kananmuna
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Rasvaa ja korppujauhota Ø26 cm piirakkavuoka.
Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään kulhossa. Työnnä ne kulhon toiseen reunaan. Sekoita toisessa reunassa keskenään öljy, jogurtti ja muna. Sekoita sitten kaikki aineet keskenään lusikalla löysähköksi taikinaksi. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Tue reunat, voit halutessasi laittaa vuoan hetkeksi pakastimeen.
Lämmitä uuni 200 ºC. Esipaista piirakkapohjaa n. 10 min.
Levitä hieman jäähtyneen piirakkapohjan päälle jäiset mustaherukat.
Sekoita erillisessä astiassa muna, rahka (ja jogurtti) ja sokerit. Kaada seos piirakkapohjan ja mustaherukoiden päälle.
Paista piirakka 200 ºC uunin alakeskitasolla n. 40 min.

Kristiina