Translate

Hae tästä blogista

lauantai 14. toukokuuta 2022

Makkaraa ja leivontaa

Minulla on sekä 72 h kotivara että pakasteessa ja kaapeissa aina sopivasti tarjouksista ostettuja ruokatarvikkeita. Joskus niitäkin on hyvä käyttää pois ja tällä kertaa tuli sellainen viikko.

Pääruokani resepti on mukailtu K-Kaupan reseptistä. Muuntelin sitä niin, että sain upotettua siihen jääkaappiin jääneet tuorejuuston ja kermapurkkien jämät. Makkarat tulivat pakastimesta ja kikherneet sekä tomaattimurska 72 tunnin varastosta. Kikherneiden sijasta pataan voisi käyttää myös linssejä. Jos sinulla ei ole kuivattuja herkkutatteja, korvaa ne herkkusienillä. Tuoreet herkkusienet paistetaan, tölkitetyt lisätään sellaisenaan valutettuna.

Kikherne-chorizopata

200 g chorizo-makkaraa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 tl savupaprikajauhetta
0,25 tl chilihiutaleita (1 1 pieni tuore chili)
70 g tomaattisosetta
10 g kuivattuja herkkutatteja
1 dl vettä
1 tlk (500 g) tomaattimurskaa
1 tlk (380 g/230 g) kikherneitä suolavedessä
100 g tuorejuustoa aurinkokuivattu tomaatti
1-2 dl kermaa
0,25 tl sokeria
mustapippuria

Viipaloi makkara. Silppua sipuli ja murskaa valkosipulin kynsi. Valuta kikherneet ja huuhdo ne. Laita kuivatut herkkutatit likoamaan veteen.
Paista makkaraviipaleet kattilassa omassa rasvassaan. Siirrä makkaranpalat hetkeksi lautaselle.
Kuullota sipuleita makkaran rasvassa keskilämmöllä (3) n. 10 min. Lisää kuullotuksen lopussa joukkoon valkosipulimurska, savupaprikajauhe, chili ja tomaattisose. Kuullota kaikkia yhdessä vielä muutama minuutti.
Lisää kattilaan makkarat, tomaattimurska, kikherneet, herkkutatit nesteineen (tai herkkusienet) ja tuorejuusto. Kiehauta ja lisää sokeri sekä mustapippuri. Anna poreilla hiljakseen ilman kantta 10-15 min.
Lisää joukkoon kerma ja lämmitä. Koristele annos persiljalla.

Olin ostanut aiemmin tarjouksesta sekä torttutaikinalevyjä että Dr. Oetkerin vaniljakreemijauhetta pussin. Aivan yllättäin mieleeni kohosi kuva pikaviinereistä, joten päätin kokeilla niiden tekoa.
 

Pikaviinerit

5 kpl torttu- tai voitaikinalevyjä
0,5 pss Dr. Oetger vaniljakreemijauhetta
2 dl maitoa
1 kananmuna
50 g paistonkestävää marmeladia
Kuorrute:
1 dl tomusokeria
n. 1 tl appelsiinimehua
 
Sulata taikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan. 
Sekoita vaniljakreemi pakkausen ohjeen mukaisesti (paistonkestävä-ohje) ja laita tekeytymään jääkaappiin.
Puolita levyt ja kauli niitä hieman ohuemmiksi. Voitele taikinaneliöt kananmunalla, taita n. 0,5 cm reunoista ympäriinsä sisäänpäin ja voitele reunat uudestaan kananmunalla.
Annostele taikinalevun keskellä 1 kukkuraruokalusikallinen vaniljakreemiä ja päälle n. 1 tl marmeladia.
Paista viinerit 200 ºC uunissa n. 25-30 min. Jäähdytä.
Sekoita tomusokeri ja appelsiinimehu kuorrutteeksi. Levitä sitä lusikalla viinerien päälle viiruiksi. Anna kuorrutteen jähmetyä hetki.

Huomasin vuodenvaihteen jälkeen, että K-Kaupan hyllyyn oli ilmestynyt ainakin minulle uusi rommi-kirsikkamarmeladi. Maku kuulosti ihanalta, joten ostin sitä ja siitä asti mielessäni on muhinut ajatus tehdä siitä täytekakku. Toteutus on siirtynyt, kaiketi siksi että en ole tehnyt täytekakkua yli 20 vuoteen (voileipäkakkuja en laske mukaan). Nyt äitienpäivä ja kakkujentekotapahtuma innostivat minutkin ryhtymään itsenipalkitsemistoimeen. Ulkonäöstä huomaa heti harjoituksen puutteen, mutta maku korvasi tuhanteen kertaan ulkonäön puutteet.
 

Rommi-kirsikka suklaatäytekakku

Kakkupohja:
200 d voita tai margariinia
175 g tummaa suklaata
4 kananmunaa
2 dl sokeria
4 rkl kylmää vettä
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
0,5 tl suolaa
Rommi-kirsikkamousse:
3 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
250 g mascarponea
280 g rommi-kirsikkamarmeladia
Kostutus:
2 dl ruusuvedellä/rommiesanssilla ja vaniljasokerilla maustettua maitoa/vettä
Kuorrutus:
50 g voita
100 g rubysuklaata

Voitele ja korppujauhota Ø20 cm vuoka (jos käytät irtopohjavuokaa, vuoraa pohja ja reunat leivinpaperilla). 
Sulata rasva. Nosta kuuma rasvakattula liedeltä, lisää joukkoon pilkottu suklaa ja sekoittele, kunnes suklaa on sulanut. 
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vatkaa kulhossa kananmunat ja sokeri vaahdoksi (8 min). Lisää joukkoon vesi ja vatkaa vielä hetken aikaa.
Lisää munavaahdon sekaan erissä vuoron perään kuiva-aineseosta ja suklaa-voiseosta. Älä ylisekoita massaa koita saada seos tasaiseksi. 
Kaada kakkutaikina vuokaan. Paista kakku uunin alatasolla 160 ºC 80-90 min, kunnes kokeiltaessa tikkuun ei tartu taikinaan. Jäähdytä kakku ja kumoa se.
Moussea varten laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi.
Ota marmeladista n. 0,5 dl erilliseen astiaan. Kuumenna se mikrossa ja sulata lionneet liivatelehdet kuumaan marmeladiin. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Vatkaa mascarpone ja loppu marmeladi tasaiseksi seokseksi. Lisää joukkoon liivatelehdet sisältävä marmeladiseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kääntele lopuksi joukkoon kermavaahto.
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa kakku vuokaan tai irtopohjavuoan renkaaseen (laita kiinteän vuoan pohjalle leivinpaperi ja kokoa kakku siihen ylösalaisin eli ylin kerros nurinpäin alimmaiseksi). Huom. voitele ylin kerros sisäpuolelta, älä päältä. Kostuta ensimmäinen kerros. Lusikoi päälle puolet moussesta, tasoita. Nosta päälle toinen kerros ja kostuta se. Lusikoi päälle loppu mousse. Kostuta viimeinen kerros ja nosta se päällimmäiseksi kakkuun. Nosta kakku hyytymään jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, mielellään yön yli.
Nosta/kumoa kakku tarjoilualustalle. Kuorrutetta varten sulata voi. Nosta kuuma voi liedeltä, kaada joukkoon paloiteltu suklaa ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut kokonaan. Anna jäähtyä hieman. Annostele suklaaseosta pikkulusikalla kakun reunoille niin, että se valuu osittain pitkin kakun sivuja. Kaada loppu suklaa kakun päälle ja tasoita pinta. Laita kakku jääkaappiin pariksi tunniksi, jotta pinta jähmettyy kunnolla. Koristele halutessasi.

Martat käyttivät äitienpäiväkakkutilaisuuden koristukseen mm. paloiteltuja mansikoita ja minä pyysin mansikankarat keittääkseni niistä mehua. Ei kannattanut heittää hukkaan hyvää raaka-ainetta. Koska mehussa käytetään yhtä paljon vettä kuin on masikankaroja ja minulla niitä oli n. 8 dl, laitan alle litran määrälle mitatun reseptin. Sitä tulee soveltaa sitten kulloiseenkin mansikankaramäärään.

Mansikankaramehu

1 ltr mansikankaroja
1 ltr vettä
1,5 tl sitruunahappoa
0,5-1 dl sokeria

Kiehauta vesi ja sokeri. Sammuta liesi ja lisää joukkoon sitruunahappo ja mansikankarat. Anna seistä huoneenlämmössä jäähtymässä ja mehustumassa. vähintään 12 tuntia.
Siivilöi mehu pulloon, säilytä jääkaapissa. Laimenna nautittaessa vedellä tai kuplavedellä.

Kristiina

torstai 12. toukokuuta 2022

Kirjailijavierailu ja rusakot

Kirjastoissa ovat kirjailijavierailut taas vauhdissa ja eilen Vaasan pääkirjastossa vieraili multitalentti Tommi Liimatta. En ole aiemmin tutustunut hänen kirjoihinsa ja lukemani perusteella hän on paitsi kirjailija myös muusikko, sarjakuvataiteilija, kuvataiteilija, radioesiintyjä ja legoharrastaja. Tommi Liimatta säveltää ja sanoittaa musiikkia ja laulaa Absoluuttinen Nollapiste-yhtyeessä. Viimeksi hän on esiintynyt radiossa monologissaan "Suuri serkkuteoria" ja Lego Masters Suomi-ohjelmassa. 
Nyt Limatalta on tullut uusi kirja, radio-ohjelman jaksoille perustuva "Serkkuteoria". Tarkoitus oli Vaasassa puhua tuosta kirjasta. Hän kertoi kirjoittaneensa monologit kirjaksi muiden, mm. Kari Hotakaisen, kehotuksesta. Muuntaminen vaati parikymmentä työpäivää, koska poiketen edellisestä v. 2014 monologisarjasta "Suuren serkkuteorian", osat (13 kpl.) oli paljolti käsikirjoitettu etukäteen. Onneksi keskustelu kuitenkin rönsyili kiitos sanavalmiin Liimatan myös muihin hänen teoksiinsa ja muille taiteen aloille. Minusta oli mielenkiintoista kuulla Liimatan mielipide esim. teosten taiteellisuuden asteesta. Hänen mielestään puhuttiin sitten musiikista ja levyistä, kirjankustantajien kustantamista
kirjoista, yhden kirjailijan tuotannosta tai vaikkapa yhden kirjan sisällöstä, joukossa pitää aina olla silkkoa, jotta ne paremmat tuotokset erottuisivat joukosta. Lisäksi hän kertoili omaelämänkerrallisista kirjoistaan Jeppis, Jeppis 2 ja Rollo, joissa kerrotaan asioita ikäisnäkökulmasta, muistellaan menneitä ja kerrotaan sekä ajan musiikista että omasta musiikkiurasta suhteutettuja sen ajan muihin ilmiöihin. Myös kirja Saaret kuin sisaret mainittiin kunnianosoituksena Alistair McLeanille (kirjan kielen kuulemma pitäisi matkia hieman huonoa suomennosta kun taas tyyli on kunnianosoitus nuoruuden kirjaidolille). Yleisökysymykseen mistä Liimatan kirjallista tuotantoa pitäisi alkaa lukea, jos ei ole ennen tutustunut hänen teoksiinsa Limmatta vastasi "Rautanaula". Myös Sami Yaffan elämänkertaa ja yleensä elämänkerrallisten teosten tietojen oikeellisuutta ja kaverien reaktioita sivuttiin illan aikana. Kaiken kaikkiaan Tommi Liimatta oli sanantaitajana kiinnostava, huumorintajuinen ja mielenkiintoinen kirjailijavieras. Olen iloinen, että menin tilaisuuteen. Pitää tutustua herran tuotantoon tarkemmin, yhden kirjan "Autarktis" nappasin jo mukaani myyntipöydästä.

Pyöräillessäni kotiin kaarsin viimeisen mäen alla lastentarhan ja sen viereisen leikkikentän välistä kun näin kentällä liikettä. Siellä kirmasi kolme rusakkoa. Pysähdyin ja kaivoin esiin kamerani ajatellen edes yrittäväni saada jonkunlaisen kuvan. Kun käännyin, yksi rusakoista oli kadonnut, mutta kaksi jäi rauhallisesti viettämään aikaa leikkikentälle. Minulla sattui olemaan mukanani myös pitempi objektiivi ja puput odottelivat ystävällisesti, kun vaihdoin objektiivin ja jatkoin kuvaamista. Ihania valokuvamalleja, vihdoin. Tähän mennessä tapaamani puput olivat olleet kaukana ja pikaisessa liikkeessä ja niistä oli jäänyt vain epämääräinen läiskä johonkin kuvan kulmaan. Vihdoinkin sain kunnollisia jänökuvia.



Kristiina

tiistai 10. toukokuuta 2022

Kukka - Flower

 
Violet

Kävelen niityl kerään pienii kukkii talteen, 
Mä tarviin jotain värii helvetin arkeen
-  Kukka kedolla sanat Janne K.

 

Lisää kuvia aiheesta täällä:

Join-our-weekly-link-party-each-week-starting-MondaysPieni Lintu - MakroTex challenge image-in-ing: weekly photo linkup

lauantai 7. toukokuuta 2022

Kakkuja äideille

Olin tänään mukana kivassa Ristinummen Marttojen ja Vaasan 4H-yhdistyksen järjestämässä tapahtumassa. Vastaava tapahtuma järjestettiin viime syksynä isänpäivän aattona. Tilaisuudessa 24 alakouluikäistä lasta (tai oikeastaan 25, mukana oli 1 sisaruspari) sai tilaisuuden täyttää ja koristella äidilleen äitienpäiväkakun. Kyllä oli ilo nähdä lapsia niin työn touhussa ja omistautuneena kakun luomiseen. Halukkaita pikkutaiteilijoita olisi ollut tulossa enemmän kun mukaan pääsi, vaikka kakkujen tekijät oli jaettu kahteen ryhmää, jotka aloittivat 1,5 tunnin välein. Näin tilaisuus pidettiin rauhallisena ja tauko välissä mahdollisti paikkojen siistimisen ja koristeiden tankkaamisen.
 
Martat toivat paikalle leipomansa kakkupohjat ja koristelutarvikkeet. 
 

Sen jälkeen pääsivät vauhtiin kakkujen tekijät
 

Valmiit kakut saavat tänä sunnuntaina varmasti monen äidin hämmästymään.


Kun kakku oli valmis ja tekijä odotteli hakijaa, Alkulassa oli mahdollisuus vielä tehdä kakun kylkeen kortti. Kakkunsa kanssa lapset saivat kotiin viemisiksi Ristinummen Marttojen lahjoittaman ruusun. 


Sitten ei muuta kun kakku mukaan ja kotiin odottamaan huomisaamua.

Kristiina