Translate

Hae tästä blogista

lauantai 19. maaliskuuta 2022

Ötökkäinvaasio

Olin tänään kesken ruoanlaiton ottamassa jotain kuivakaapista, kun näin ne. Voi ei, joko taas. Kuivakaapissa oli ötököitä ja ötökännahkoja. Ruoanlaitto tauolle ja kuivakaappia tyhjentämään.
 


Olen törmännyt näihin toukkiin ennenkin. Ne ovat ilmeisesti jonkun sortin jauhotoukkia. Aiemmin olen aina luullut, että ne ovat tulleet jonkun minun ostamani jauhopussin kylkiäisenä, koska olen joka kerta löytäessäni kaapista toukkia (2 kertaa vanhassa asunnossa ja nyt toisen kerran täällä uudessa) käynyt kaikki kaapissa olevat tuotteet läpi ja löytänyt niitä useasta jauho- ja maitojauhepaketista. Jokainen kerta on merkinnyt isoa rahallista menetystä, sillä olen heittänyt roskiin joka ainoan paketin, jossa on ollut yksikin ötökkä. 
Tällä kertaa yllätyin, sillä toukkia löytyi jo toisen kerran kaapista tässä asunnossa ja olen asunut täällä vain 2,5 vuotta. Lisäksi koin toisen yllätyksen käydessäni nykyisin muovilaatikkoihin ja muihin suljettuihin astioihin pakkaamiani jauhoja ja muita kaapin pakkauksia. Vain yhdessä jauhopussissa oli 2 toukan nahkaa (roskikseen) ja yhdessä sokeripakkauksessa 1 toukka. Kaikki muut pakkaukset olivat puhtaita. Sen sijaan kaapin kaikilla hyllyillä oli sekä eläviä toukkia että nahkoja. Tällä kertaa toukat eivät siis voineet olla peräisin omista jauhopusseistani, vaan niiden oli täytynyt löytää tiensä kaappiin jostain muualta.

Olivatpa ne peräisin sitten mistä vaan, tyhjensin koko kaapin. Koko keittiö näyttää nyt yhdeltä suurelta kuivakaapilta. Sen jälkeen löin kaappiin myrkkyjauhetta, jota olen joskus aikanaan saanut huoltomieheltä jonkun entisen ötökkäinvaasion hoitoon. Nyt on odotettava viikko tässä sekamelskassa, että aine vaikuttaa kaapissa. Sen jälkeen kunnon pesu kloriitilla ja tavarat uuden tarkastuksen jälkeen takaisin kaappiin. Onneksi sain tuon sotkun keskellä tehtyä keskeneräisen ruokani loppuun. Tosin nyt ei viikkoon pahemmin leivoskella tai rustailla jälkiruokia lukuun ottamatta jotain pieniä piiperryksiä.
 
 




Jos joku tietää näistä ötököistä enemmän, kertokaahan tietonne minullekin. Yritin kuvata yhtä lähemmin, mutta se oli aika hankalaa.

 

 
 

Kristiina

torstai 17. maaliskuuta 2022

Makramee kirjanmerkit

Makramee book mark
Odotellessani tilaisuutta hankkia lankoja ja tarvikkeita isompia töitä varten päätin kokeilla tavallisesta puuvillalangasta tehtyä kirjanmerkkiä. Koska en ole lähelläkään tilannetta, jossa voisin ajatella omia malleja, lähdin seikkailulle netin makrameemaailmaan.

 

 
 
 
Löysin kivannäköisen ja helpolta tuntuvan YouTube ohjeen täältä. Laitan videon tähän alle, jos kiinnostaisi jotakuta.
 

Käyttämäni tavallinen virkkauslanka taisi olla hieman ohuempaa kuin alkuperäisessä ohjeessa käytetty lanka. Nyt täytyy myöntää, että makrameetyön teko ohuella langalla on paljon hankalampaa kuin tavallisesti käytetyllä 3-5 mm makrameelangalla. Paksummassa langassa solmun/kokonaisuuden onnistumisen näkee heti, kun taas ohuella langalla se on pitkälti sokkona räpeltämistä ennen lopputulosta. Tosin ohut lanka on myös anteeksiantavampaa, virheet eivät näy helpolla.

Sain sentään aikaiseksi ensimmäisen kirjanmerkkini. Malli oli suhteellisen helppo, koska toistuva kuvio oli yksinkertainen ja yhden mallikuvion jälkeen toisto meni kuin itsestään.
 


Nyt kun olin tehnyt yhden, päätin tehdä toisenkin vaikka äidille lahjaksi. Tähän toiseen kirjanmerkkiin valitsin hieman edellistä monimutkaisemman mallin täältä


Nyt mallia ohuemman langan käyttö kostautui, koska tällä kertaa toistuva kuvio oli osittain sen verran monimutkainen, että mallikerran "lukeminen" edellisestä kuviosta ei onnistunut vaan jouduin joka kuviokerran kohdalla katsomaan mallia ohjevideosta. Hidasti solmimista aika lailla, mutta onneksi toinenkin valmistui aikanaan.
 


Makrameetöiden solmiminen on kiva ja hermoja lepuuttava harrastus. No jaa, ainakin silloin, kun kaikki sujuu eikä joudu purkamaan. Kunhan ei toista kertaa tule otettua tauon jälkeen käyttöön heti ohutta lankaa. Jätän teidät ihailemaan töitteni yksityiskohtia.


Kristiina

tiistai 15. maaliskuuta 2022

sunnuntai 13. maaliskuuta 2022

Viikon kohokohdat kuvina - Highlights of the week in photos

Jatketaan viikottaista valokuvahaastetta eli viikon kohokohdat valokuvina. Kuvia voi olla viikosta vain yksi tai niitä voi olla enemmän viikosta riippuen. Samalla haastan muitakin valokuvauksen harrastajia liittymään sivustoon ja julkaisemaan omat viikon kohokohtansa viikottain sivun alareunassa olevan linkin avulla.
Let's continue the photo challenge highlights of the week in photos. You can publish 1 picture/week or have several, depending on your week. I hope other photographers will join this challenge by posting your pagelink through Inlinkz at the end of the page.
 
Sunnuntaina kävin lenkillä ihailemassa jäisiä teitä

Icy road


Tiistaina osallistuin ruokahävikin puolittamiswebinaariin ja illalla martoissa juhlimme puheenjohtajamme tasasynttäreitä
 


Keskiviikkona kävin katsomassa Vaasa 22 välineistöä ja Markku Hautalaa




Torstaina osallistuin Teams-luentoon poikkestiloihin varautumisesta ja kotivarasta

Varautumiskurssi
 
Perjantaina leivoin ja seurailin Kässämessuja netissä
 





Lauantaina jatkuivat kässämessut ja minä tekaisin itselleni makramee-kirjanmerkin

Makramee bookmark


Hyvää alkavaa viikkoa ja sen tulevia kohokohtia.Jos haluat näyttää omat kohokohtasi, julkaise kuvasi sivullasi ja linkitä sivusi tänne alla olevan linkin avulla.

You are invited to the Inlinkz link party!

Click here to enter

Olisi kiva, jos linkittäisit oman sivusi takaisin tänne sivulleni kopioimalla vasemman ruudun sisältö oman sivusi HTML-näkymään sopivaan kohtaan:

It would be nice, if you would link your page back to this page by copying the content of the frame on left to your pages HTML-code:



Kuvia löydät myös täältä:

image-in-ing: weekly photo linkup

lauantai 12. maaliskuuta 2022

Juureksia ja vohvelia

Ajattelin laittaa viikonlopuksi jotain kivaa juureksista ja en tiedä, kummitteliko joulu vielä mielessä, kun päädyin rosollipiirakkaan. 

Rosollipiirakka

Pie with root vegetables
Pohja:
3 dl ruisjauhoja
0,5 tl suolaa
90 g voita tai margariinia
1 kananmuna
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
2 rkl öljyä
1 sipuli
2 perunaa
2 porkkanaa
2 tl timjamia
2 tl hunajaa
1 iso tai 2 pientä omenaa
2 keitettyä tai etikkapunajuurta
Päälle:
3 dl kermaa
2 kananmunaa
1 tl Herbes de Provence-yrttiseosta
0,75 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
n. 2 dl juustoraastetta
 
Voitele ja korppujauhota piirakkavuoka (Ø26-28 cm). 
Sekoita kulhossa ruisjauhot ja suola. Kuutioi rasva ja nypi se jauhojen sekaan. Lisää muna ja vesi ja vaivaa taikina tasaiseksi. Levitä taikina tasaisesti piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Peitä vuoka ja laita se pakastimeen täytteen valmistuksen ajaksi.
Kuori ja kuutioi sipuli, porkkanat ja perunat. Pese ja kuori tarvittaessa omena(t), poista siemenkota ja kuutioi liha. Kuutioi punajuuret.
Lämmitä öljy paistinpannulla keskilämmöllä ja lisää pannulle sipuli-, peruna- ja porkkanakuutiot. Anna niiden kuullottua pannulla välillä sekoittaen n. 15 min.
Lisää pannulle timjami, hunaja ja omenakuutiot ja jatka kuullottamista vielä n. 5 min. Nosta pannu pois liedeltä.
Lämmitä uuni 200 ºC. Nosta pohjataikinavuoka uuniin suoraan pakastimesta, näin pohjataikinan sivuja ei tarvitse tukea esipaiston aikana. Esipaista pohjaa n. 10 min. uunin yläkeskitasolla. 
Nosta esipaistettu pohja pois uunista ja levitä paistettu täyte pohjan päälle. Sirottele lopuksi päälle punajuurikuutiot.
Sekoita kerma, munat, mausteet ja juustoraaste keskenään ja kaada seos tasaisesti piirakan päälle.
Paista piirakka kypsäksi uunin alakeskitasolla n. 30 min. 
 
Koska minulle jäi piirakasta yli porkkanoita, etsiskelin niille sopivaa salaattireseptiä. Tietysti ne voisi käyttää raasteena, mutta itse saan raa'asta porkkanaraasteesta hikan, joten onneksi löysin netistä kokeilemisen arvoisen reseptin. Alkuperäisessä reseptissä porkkanat oli leikattu julienne-suikaleiksi, mutta laiskuuttani vetelin porkkanat vain juustohöylällä.
 

Venäläistyylinen porkkanasalaatti

Russian style carrot salad
2 porkkanaa
0,5 sipulia
1 valkosipulin kynsi 
0,5 rkl korianterin siemeniä murskattuna
1 rkl öljyä
0,75 rkl valkoviinietikkaa
0,25 tl suolaa
ripaus chilihiutaleita
0,25 rkl hunajaa

Suikaloi porkkanat astiaan.
Silppua sipuli ja kuullota silppu öljyssä. Lisää porkkanoiden joukkoon.
Murskaa valkosipuli ja korianterin siemenet ja lisää ne salaattiin.
Annostele sekaan muut aineet, sekoita hyvin ja anna maustua jääkaapissa min. 2 h, mieluummin yön yli.
Alkuperäinen resepti: https://moskvitska.blogspot.com/2014/11/venalais-korealainen-porkkanasalaatti.html

Ostin viikolla uuden vohvelinpaistolaitteen, joten luonnollisesti jälkiruoaksi piti paistaa vohveleita. Koska en kaivannut mitään ylimakeaa, sekä vohveleissa että mukaan tekemässäni maapähkinä-mascarponevahdossa on vain vähän sokeria. Halutessasi voit makeuttaa niitä enemmänkin.

Appelsiini-ricottavohvelit ja maapähkinä-mascarponevaahto

Orange ricotta waffle with peanut butter mascarpone whipped cream
Vohvelit:
2 kananmunaa
125 g ricottaa
1 dl maitoa
1 rkl appelsiinimehua
0,75 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
0,5 sokeroitua appelsiinia pieninä kuutioina (tai 1 appelsiinin raastettu kuori)
30 g sulatettua voita tai margariinia 
Maapähkinä-mascarponevaahto:
2 dl kuohukermaa
250 g mascarponea
2 rkl fariinisokeria
2 rkl maapähkinävoita

Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset.
Sekoita keltuaiset, ricotta, maito ja appelsiinimehu kulhossa tasaiseksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja sitten kosteiden aineiden sekaan tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon sokeroidut appelsiinikuutiot/appelsiininkuoriraaste ja anna taikinan turvota valkuaisten vatkaamisen ajan.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita vaahto varovasti muun taikinan joukkoon ja paista vohvelit.
Vatkaa kermavaahto napakaksi vaahdoksi. Mittaa kermavaahdon sekaan mascarpone, fariinisokeri ja maapähkinävoi ja vatkaa seos tasaiseksi. Nauti vohvelien päällä.

Ihastuin viime viikolla sen verran skonsseihin, että päätin tällä viikolla leipoa uuden satsin lakoista.
Pakastetut lakat saivat sulaa vain juuri sen verran, että ne irtoilivat toisistaan. Rasiaan jääneen jäätyneen mehun käytin kiilteen tekoon. Tällä kertaa taikinasta tuli kosteampi eikä se kohonnut niin hyvin kuin edelliset. Maussa sen sijaan ei ollut mitään vikaa.

Lakkaskonssit

Cloudberry scones
5,5 dl vehnäjauhoja
0,6 dl sokeria
2 tl leivinjauhoja
0,5 tl suolaa
60 g kylmää voita
2 dl jäisiä lakkoja
1,6 dl maitoa
0,5 tl vaniljatahnaa
Päälle:
maitoa voiteluun
ruokosokeria
Kiille:
1,2 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljatahnaa
1 rkl + 1 tl lakkamehua

Sekoita kulhossa jauhot, sokeri, leivinjauhot ja suola. Kuutioi voi ja nypi se kuivien aineiden joukkoon. Lisää lopuksi sekaan jäiset marjat.
Sekoita maito ja vaniljatahna keskenään. Lisää maito kulhoon ja sekoita ainekset sekaisin esim. haarukalla.
Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja muotoile taikina kiekoksi. Leikka kiekko esim. pizzaleikkurilla kahdeksaan osaan. Voitele palat ja ripottele päälle ruokosokeria.
Paista skonssit 220 ºC uunissa alakeskitasolla n. 30-35 min. Jäähdytä.
Jos teet kiilteen päälle, sekoita tomusokeri, vaniljatahna ja mehu astiassa ja valuta kiille skonssien päälle. Anna hyytyä n. 30 min.

Kristiina